İçeriğe atla

Rusya Komünist Partisi (Bolşevik) 7. Kongresi

RSDİP'nin (Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi) 7. (Olağanüstü) Kongresi, 6-8 Mart 1918 tarihleri arasında RKP(b) (Rusya Komünist Partisi (Bolşevik)) Olağanüstü 7. Kongresi olarak da anıldı. Bu kongrede Bolşevikler, partinin adını "komünist" kelimesini de içine alacak şekilde değiştirdiler.

Ekim Devriminde iktidar olduktan sonra Bolşeviklerin ilk kongresiydi. Sankt-Peterburg'daki (St. Petersburg) Taurida Sarayı'nda, Mart ayının başlarında Brest Litovsk Barış Antlaşması ile biten I. Dünya Savaşı'nı sona erdirmek için Almanya ile yapılan barış antlaşmasını değerlendirmek üzere olağanüstü oturumda düzenlendi.

47 tam yetkili ve 59 danışma delegesi yaklaşık 17.000 Parti üyesini temsil etti.

Konuşulan konular:

  • 6. Merkez Komitesi Raporu (Vladimir Lenin tarafından teslim edildi)
  • Savaş ve Barış
  • Parti adının değiştirilmesi de dahil olmak üzere, Parti Programının gözden geçirilmesi
  • Çeşitli konular
  • 7. Merkez Komitesinin Seçimleri

Brest Barışı

Brest Barışı, parti içinde şiddetli bir tartışma konusu oldu. Brest Barışının taraftarları arasında çok az birlik vardı. Lenin'in raporundan sonra Buharin, Almanya'yla olan savaşın devam etmesini isteyen ikinci bir rapor sundu.

Sıcak tartışmalar sonrasında, Lenin'in, Savaş ve Barış Üzerindeki Çözünürlük 6 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. önerisi, 8 Mart sabah oturumunda 30 kabul, 12 red, 4 çekimser oyla onaylandı.Lenin'in önerisi, o dönemde kamuoyuna açıklanmamıştı ve ilk olarak Moskova'daki işçiler için Merkez Komitesi tarafından yayınlanan bir gazete olan Kommunar'da 1 Ocak 1919'da yayınlandı.

Brest Barış, Olağanüstü Dördüncü Bütün Rusya Sovyetler Kongresi (14-16 Mart) tarafından onaylandı.

Merkez Kurul'a seçilen üyelerin listesi

Kongre, şu üyeleri Merkez Komitesine seçti (oy sayısı ile):

Seçilmiş Üyeler

  1. Lenin (Ul'ianov) Vladimir Il'ich
  2. Trotskii Lev Davidovich
  3. Sverdlov Iakov Mikhailovich
  4. Zinov'ev Grigorii Evseevich
  5. Bukharin Nikolai Ivanovich
  6. Stalin Iosif Vissarionovich
  7. Sokol'nikov Grigorii Iakovlevich
  8. Krestinskii Nikolai Nikolaevich
  9. Smilga Ivar Tenisovich
  10. Stasova Elena Dmitrievna
  11. Lashevich Mikhail Mikhailovich
  12. Shmidt Vasilii Vladimirovich
  13. Dzerzhinskii Feliks Edmundovich
  14. Vladimirskii Mikhail Fedorovich
  15. Artem (Sergeev Fedor Andreevich)

Adaylar

  1. Ioffe Adol'f Abramovich
  2. Kiselev Aleksei Semenovich
  3. Berzin Ian Antonovich
  4. Uritskii Moisei Solomonovich
  5. Stuchka Petr Ivanovich
  6. Petrovskii Grigorii Ivanovich
  7. Lomov (Oppokov) Georgii Ippolitovich
  8. Shliapnikov Aleksandr Gavrilovich

Dış bağlantılar

Kaynakça

  • "Rusya Komünist Partisi'nin Yedinci Kongresi, Verbatim Raporu, 6-8 Mart 1918" (1923)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bolşevizm</span> Devrimci Marksist ideoloji

Bolşevik, çoğunluktan yana anlamına gelen Rusça kelime, 1903 yılında düzenlenen Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin İkinci Kongresi'nde Vladimir Lenin ve Julius Martov arasında yeni kurulmakta olan partinin üyelik tanımı üzerine başlayan görüş ayrılığı sonucu yaşanan ayrışmadaki taraflardan Lenin yanlısı grup. Kongrede Lenin yanlıları çoğunlukta olduğu için Rusça çoğunluk anlamına gelen Bolşevik olarak, azınlıktaki Martov yanlıları da Menşevik olarak adlandırılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Komünist parti</span> işçi sınıfının önderliğinde üretim araçlarının mülkiyetinin kolektifleştirilmesini hedefleyen siyasi parti

Komünist parti, işçi sınıfının önderliğinde üretim araçlarının mülkiyetinin kolektifleştirilmesini hedefleyen ve tüm dünyada herkesten yeteneğine göre, herkese ihtiyacı kadar ilkesi doğrultusunda sınıfsız, sınırsız ve sömürüsüz bir dünya kurmayı amaçlayan yasal veya yasa dışı olarak örgütlenen, silahlı kanadı da bulunabilen siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Buharin</span> Bolşevik devrimci ve entelektüel, Sovyet siyasetçi

Nikolay İvanoviç Buharin, Bolşevik devrimci ve entelektüel, Sovyet siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi</span> 1898-1918 tarihleri arasında Rusyada faaliyet göstermiş sosyalist–marksist işçi partisi

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi, 1898'de kurulan, Rusya'nın ilk Marksist partisi. Daha sonra Bolşevik ve Menşevik olmak üzere ikiye bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Komünist Partisi (Bolşevik) 10. Kongresi</span>

Rusya Komünist Partisi (Bolşevik) 10. Kongresi, Moskova’da 8-16 Mart 1921 tarihinde yapılmıştır. 732 bin parti üyesini temsilen 1135 delege hazır bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 4. Kongresi</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) Dördüncü Kongresi İsveç'te, Stockholm şehrinde Nisan 1906'da toplandı. Kongrenin toplanma amacını ve toplantıdan çıkan sonuçları daha iyi anlayabilmek için, Kongre'nin hemen öncesindeki gelişmelere ve siyasi atmosfere bakmak gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 2. Kongresi</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) II. Kongresi 30 Temmuz-23 Ağustos 1903 tarihinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de başladı ve 6 Ağustos tarihine kadar burada devam etti. Belçika hükûmetine, Rusya Büyükelçiliği'nden yapılan baskılar neticesinde, Belçika polisi delegeleri zorla ülkeden çıkarttı. Londra'ya geçen delegeler, Kongre'yi bu şehirde tamamladılar. İlk kongrede kuruluşu ilan edilen Marksist Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'ne nihai şekli bu kongrede verildi.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 3. Kongresi</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi III. Kongresi 25 Nisan-10 Mayıs 1905 tarihleri arasında Londra'da toplandı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 5. Kongresi</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi (RSDİP) V. Kongresi, 13 Mayıs-1 Haziran 1907 tarihleri arasında Londra'da yapıldı. Kongre o ana dek, birleşmiş RSDİP'nin en geniş katılımlı kongresi idi. Kongrenin yapıldığı mekan olan ve Londra'nın Hackney bölgesinde bulunan Kardeşlik Kilisesi, birbirinden hararetli tartışmaların yapıldığı 25 oturuma tanıklık etti.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi 6. Kongresi</span>

Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi VI. Kongresi Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin (Bolşevik) 26 Temmuz - 3 Ağustos 1917 tarihleri arasında Sankt-Peterburg'da düzenlediği kongredir. Kongrede merkez komitesi seçilmiş ve yeni bir tüzük yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Komünist Partisi (1918)</span>

Ukrayna Komünist Partisi, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin (SBKP) Ukrayna kolu.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi 19. Kongresi</span>

Sovyetler Birliği Komünist Partisi 19. Kongresi 5 Ekim ile 14 Ekim 1952 tarihleri arasında Moskova'da toplanmıştır. II. Dünya Savaşı sonrası toplanan ilk Partisi kongresidir. Ayrıca Josef Stalin'in liderliğindeki son kongredir. Çin'den Liu Shaoqi olmak üzere yabancı Komünist partilerden birçok önemli misafir kongreye katılmıştır. Stalin son konuşmasını bu kongrede yapmıştır. 19. Merkez Komite de bu kongrede seçilmiştir.

Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 18. Kongresi 10 Mart ile 21 Mart 1939 tarihleri arasında Moskova'da toplanmıştır. 18. Merkez Komite de bu kongrede seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 17. Kongresi</span>

Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 17. Kongresi, 26 Ocak - 10 Şubat 1934 tarihleri arasında düzenlendi. Kongreye, 1.872.488 parti üyesini ve 935.298 aday üyeyi temsilen, oy kullanma hakkı bulunan 1.225 delege ve dayanışma oylaması hakkı ile 736 delege katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 15. Kongresi</span>

Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 15. Kongresi 2-19 Aralık 1927'de Moskova'da yapıldı. Oy kullanma hakkı bulunan 898 asıl delege ve danışma oylaması hakkıyla 771 delege katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Komünist Partisi (Bolşevik) 12. Kongresi</span>

Rusya Komünist Partisi (Bolşevik) 12. Kongresi, Moskova’da 17-25 Nisan 1923 tarihinde yapılmıştır. 12. Merkez Komite de bu kongrede seçilmiştir. 386,000 parti üyesini temsilen oy kullanma hakkı bulunan 408 asıl delege ve danışma oylaması hakkıyla 417 delege katıldı.

Rusya Komünist Partisi (Bolşevik) 13. Kongresi, Moskova’da 13-31 Mayıs 1924 tarihinde yapılmıştır. Oy kullanma hakkı bulunan 748 asıl delege ve danışma oylaması hakkıyla 416 delege katıldı. 13. Merkez Komite de bu kongrede seçilmiştir.

Rusya Komünist Partisi (Bolşevik) 8. Kongresi, Moskova’da 18-23 Mart 1919 tarihinde yapılmıştır. 313,766 parti üyesini temsilen 301 oy kullanma hakkına sahip delege ve konuşma hakkına sahip 102 delege katılmıştır. 8. Merkez Komite de bu kongrede seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yelena Stasova</span> Rus Marksist-Leninist devrimci ve gazeteci

Yelena Dmitrievna Stasova, Sovyet Rus Marksist-Leninist devrimci, gazeteci, Komintern temsilcisi. 1921'de Almanya'da Komintern temsilciliği yaptı. 1927-1938 yılları arasında Enternasyonal Kızıl Yardım başkanlığı yaptı. 1938'den 1946'ya kadar Internatsionalnaya Literatura dergisinin editörlüğünü yaptı.

4. Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi veya resmî adıyla 4. Tüm-Rusya İşçi, Köylü, Asker ve Kazak Sovyetleri Kongresi, 14-16 Mart 1918 tarihleri arasında Moskova'da olağanüstü toplanan dördüncü Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi'dir. Brest Litovsk Barış Antlaşması'nın onaylandığı kongredir.