İçeriğe atla

Rusya Bilimler Akademisi Doğu Bilimi Enstitüsü

Palace Quay'deki Novo-Mikhailovsky Sarayı, Doğu El Yazmaları Enstitüsü'ne (eski adıyla Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nün St. Petersburg şubesi) ev sahipliği yapmaktadır.

Rusya Bilimler Akademisi’ne bağlı bilim kurumu. Rusya Bilimler Akademisi Doğu Bilimi Enstitüsü, 1818 yılının Ekim ayında Sankt-Peterburg’da “İmparatorluk Bilimler Akademisi Asya Müzesi” adıyla kurulmuştur. 1950 yılında Moskova’ya taşınmıştır. 1960-1970 yılları arasında “Asya Halkları Enstitüsü” adını taşımıştır.

Enstitü’nün Sankt Petersburg Şubesi 2007 yılında “Rusya Bilimler Akademisi Doğu Yazmaları Enstitüsü” adıyla müstakil bir enstitüye dönüştürülmüştür.

Geçmişteki enstitü müdürleri

  • Sergey Fyodoroviç Oldenburg (1930-1934)
  • Bobocan Gafuroviç Gafurov (1957-1977)
  • Yevgeni Maksimoviç Primakov (1977-1985)
  • Rostislav Borisoviç Rıbakov (1994-2009)

Enstitü’ye bağlı kurumlar

  • Arap ve İslam Araştırmaları Merkezi
  • Merkezî Asya, Kafkasya ve Ural-Volga Araştırmaları Merkezi
  • Hint Araştırma Merkezi
  • Japon Araştırma Merkezi
  • İsrail Bölümü
  • Çin bölümü
  • Kore ve Moğolistan Bölümü
  • Asya Halkları Edebiyatları Bölümü
  • Karşılaştırmalı Kültür Bilimi Bölümü
  • Karşılaştırmalı Teorik Araştırmalar Bölümü
  • Yakın ve Orta Doğu Ülkeleri Bölümü
  • Güneydoğu Asya Ülkeleri Bölümü
  • Ekonomik Araştırmalar Bölümü
  • Güney Pasifik Araştırma Bölümü
  • Asya Halkları Dilleri Bölümü

Adresi

Rojdestvenka, Nu. 12, Moskova, Rusya. PK 107031

Enstitü müdürü

Vitali Naumkin

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Üniversitesi (), Ankara'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 13 Haziran 1946 tarihinde kabul edilen 4936 sayılı kanunla kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Sobolev</span> Rus matematikçi

Sergey Lvoviç Sobolev, Rus matematikçidir. Matematiksel analiz ve kısmi türevli diferansiyel denklemler üzerine çalışmalarıyla tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Askar Akayev</span> Kırgızistanın ilk cumhurbaşkanı

Askar Akayeviç Akayev, 22 Ekim 1990'dan 24 Mart 2005'teki "Lale Devrimi" adı verilen bir sıra halk hareketi ve devlet darbesi ile görevinden ayrılmasına kadar Kırgızistan'ın cumhurbaşkanıydı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü, denizlerde araştırma yapmak ve lisansüstü eğitim vermek için kurulmuş bir enstitüdür. DBE, 1975'te Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin Mersin şehir merkezinin 45 km batısında Doğu Akdeniz kıyısında yer alan Erdemli ilçesinde yerleşik Erdemli kampüsünde kuruldu. ODTÜ'nün Ankara dışında, 1973 yılında kurulmuş olan Gaziantep Yerleşkesinin ardından ikinci dış yerleşke olma özelliğini taşıyan kampüste yaklaşık olarak 700 m² laboratuvar ve 660 bin m²den oluşan limon ağaçlarıyla çevrili alan vardır. Ayrıca 2 araştırma gemisi ve bir liman ile birlikte çalışanlar ve öğrenciler için konutlar da kampüs sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Jores Alfyorov</span>

Jores İvanoviç Alferov, Rusya Bilimler Akademisi üyesi fizikçi ve akademisyen. Modern heterostructure fiziğe ve elektroniğe büyük katkıları bulundu. Heterotransistörleri icat etti.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî İlimler Akademisi</span>

Azerbaycan Millî İlimler Akademisi veya Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi, Azerbaycan'ın ana bilimsel kurumudur. 1945'te Bakü'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Polis Akademisi (Türkiye)</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Polis Akademisi veya kısaca PA; Ankara'da bulunan bir devlet üniversitedir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren akademinin temel amacı hem kamu güvenliğini sağlamaya yönelik nitelikli amir ve polis memurları yetiştirmek hem de güvenlik ve adli bilimler alanlarında yükseköğrenim düzeyinde eğitim vermektir. Bu bağlamda; Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM), Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) gibi alt kuruluşlarında Türkiye genelinde görev yapmak üzere polis adaylarına eğitim verilir. Adli Bilimler Enstitüsü (ABE), Güvenlik Bilimleri Enstitüsü (GBE) ve Trafik Bilimleri Enstitüsü (TBE) ise ilgili bilim dallarında akademik eğitim vererek uzman yetiştirmek üzerine tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Slav Üniversitesi</span>

Bakü Slavyan Üniversitesi, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan devlet üniversitesidir. Bakü Slavyan Üniversitesinde eğitim dili Rusça ve Azerbaycanca'dir. Üniversite'de eğitim ücreti 1000-2500 ABD dolarıdır ve bu ücret iki taksit halinde ödenir.

Sergey Yefimoviç Malov, Rus dil bilimci, Doğu bilimci, Türkolog, SSCB Bilimler Akademisi muhabir üyesi. Türk dilleri uzmanı.

Edhem Rahimoviç Tenişev Tatar asıllı Rus dil bilimci, Türkolog, Moğol bilimci, Rusya Bilimler Akademisi muhabir üyesi, Rusya Bilimler Akademisi Dil Bilimi Enstitüsü Türkoloji ve Moğol Bilimi Laboratuvarı Müdürü, Tyurkologiya ("Türkoloji") dergisinin ve çok ciltli Sravnitelno-İstoriçeskaya Grammatika Tyurkskih Yazıkov adlı yayının editörüdür.

Doğu'nun yazılı anıtlarının, Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinin Eski ve Orta Çağ tarihinin araştırılmasıyla iştigal eden, Rusya Bilimler Akademisi'ne bağlı bilim kurumu. Sankt-Peterburg kentinde Novo Mihaylovsk Sarayı'nda yerleşmiştir.

SSCB Bilimler Akademisi'ne bağlı bilimsel araştırma kurumu. SSCB, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika ülkeleri halklarının tarihini araştırmakla iştigal etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Abrikosov</span> Rus-Amerikalı teorik fizikçi (1928 – 2017)

Aleksey Alekseyeviç Abrikosov, Moskova doğumlu Rus Teorik fizikçidir. 2003 yılında Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İgor Tamm</span> Rus fizikçi

İgor Yevgenyeviç Tamm, Rus fizikçi.

Dmitri Vasilyev ); d. 11 Ekim 1946 - ö. 18 Ocak 2021), Rus Türkolog-şarkiyatçı, dilbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Rus Bilimler Akademisi</span>

Rusya Bilimler Akademisi (RBA) Rusya ulusal akademisidir. Bu akademi bütün Rusya Federasyonu sınırları içerisinde, bilimsel araştırma enstitüleri ağına ve buna ek olarak kütüphaneler, hastaneler ve yayın organları gibi sosyal ve bilimsel birimlere de sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Bilimler Akademisi</span>

Arnavutluk Bilimler Akademisi, 1972 yılında kurulan Arnavutluk'taki en önemli bilimsel kurumdur. Kurum, Arnavutluk'un içinde ve dışında bulunan araştırma merkezlerinde ve diğer organizmalarda yer alan "akademisyenler" olarak da adlandırılan en seçkin bilim insanlarını içermektedir. Akademi 28 üye, 11 ilişkili üye ve 26 onur üyesine sahiptir. Akademi iki bölümden oluşmaktadır:

<span class="mw-page-title-main">Belarus Ulusal Bilimler Akademisi</span>

Belarus Ulusal Bilimler Akademisi, Belarus'un ulusal akademisi.

<span class="mw-page-title-main">Sankt-Peterburg Devlet Teknoloji Enstitüsü</span>

Sankt-Peterburg Devlet Teknoloji Enstitüsü 1828 yılında kurulan enstitüsü. Rusya'da faaliyet yürüten en eski yükseköğrenim kurumlarından biridir. Enstitü günümüzde yaklaşık 5.000 öğrenciyi eğitmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî İlimler Akademisi El Yazmaları Enstitüsü</span>

Muhammed Fuzuli'nin adını taşıyan El Yazmaları Enstitüsü, Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi'nin bilim merkezi ve bu merkez bilimsel araştırma, arşiv ve kütüphane bilimi faaliyetlerinde bulunmaktadır. Enstitünün amacı Orta Çağ el yazmalarının toplanması, sistematikleştirilmesi, güvenliği, incelenmesi, çevirisi ve basımını gerçekleştirmektedir. Enstitü, HZTaghiyev tarafından İstiglaliyyat Caddesi üzerinde kurulan eski İmparatoriçe Alexandra Rus Müslüman Yatılı Kız Okulu'nun tarihi binasında yer almaktadır.