İçeriğe atla

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde cinsel şiddet

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinda Rusya Silahlı Kuvvetleri ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, kadınlara çeşitli zaman dilimlerinde cinsel şiddette bulunmuştur.

Rus kuvvetleri

Verhovna Rada üyesi Lesya Vasilenko, 17 Mart'ta yayınlanan bir röportajda Rus Silahlı Kuvvetleri'nin istila ettiği bölgelerden kaçamayan yaşlı kadınların çoğunlukla ya tecavüze uğradığını ve infaz edildiğini ya da intihar ettiğini belirtti. Ailelerin tanıklık edecek "gücü veya kapasitesi" olmadığı için bu vakaların eksik rapor edildiğini belirtti.[1]

Ukrayna kuvvetleri

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği 26 Mart 2022 raporunda, Ukrayna'daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonu, Ukrayna Bölgesel Savunma Kuvvetleri'nin tipik olarak "kişileri elektrik direklerine veya ağaçlara çıplak şekilde bağlamasını" içeren suistimaller uyguladığını bildirdi.[2] Ayrıca aynı raporda BMİHYK, Ukrayna güçlerinin esir aldıkları bir Rus askerini soyup hadım ederken videoya aldıklarını belirtti.[2][3]

Mülteci krizi sırasında cinsel şiddet

Ukrayna'daki şiddetten kaçarken istismar edildikleri iddia edilen kadın ve çocuk mültecilerle ilgili en az iki ayrı vaka yaşandı. Mart ayı ortasında Polonya'da bir adam, kendisinden barınak ve yardım istediği bildirilen 19 yaşındaki bir mülteciye tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklanırken, iki adamın da Almanya'da mültecilerin kaldığı bir yerde kalan Ukraynalı genç bir mülteciye saldırdığı bildirildi.[4] Birleşik Krallık Hükûmetinin mültecilere yönelik barınma programının başlatılmasından önce bir kadın, kendisiyle birlikte kalmasını isteyen ve seks karşılığında ücretsiz konaklama, yemek, masraflar ve aylık harçlık vadeden bir adamdan şikâyetçi olmuştur. Kadının adamı reddetmeye çalıştığı ve ancak annesiyle birlikte seyahat ettiğini söyledikten sonra vazgeçtiği bildirildi.[5]

Konuyla ilgili yayınlar

Kaynakça

  1. ^ "Ukraine: Apparent War Crimes in Russia-Controlled Areas". Human Rights Watch. 3 Nisan 2022. 3 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2022. 
  2. ^ a b "Update on the human rights situation in Ukraine – Reporting period: 24 February – 26 March" (PDF). UN Human Rights Monitoring Mission in Ukraine. 26 Mart 2022. 1 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 17 Nisan 2022. 
  3. ^ "UN finds 'credible allegations' of torture by Ukraine soldiers against Russian invaders". National Post. 10 Mayıs 2022. 
  4. ^ Reis, Chen (28 Mart 2022). "Ukrainian female refugees are fleeing a war, but in some cases more violence awaits them where they find shelter". The Conversation (İngilizce). 17 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2022. 
  5. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Scotsman_UA_RU_homes_exploited isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kadına yönelik şiddet</span> kadınlara yönelen cinsiyet temelli şiddet eylemleri

Kadına yönelik şiddet, kadınların cinsiyetleri nedeniyle maruz kaldıkları fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan her türlü eylem, uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit edilme, zorlanma veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakılmalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">2022 Yılan Adası seferi</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı istilasında sefer

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ilk günü olan 24 Şubat 2022'de Rus Donanması, Karadeniz'de bir Ukrayna adası olan Yılan Adası'na saldırdı ve tüm garnizonu ile birlikte adayı ele geçirerek adayı askeri işgale başladı. Rus kruvazörü Moskva'nın telsizden adanın garnizonuna teslim olmalarını talep ettiği ve yanıt olarak "Rus savaş gemisi, siktir git" dendiği bir ses klibi, garnizonun ölümleriyle ilgili ilk yanlış raporlarla birlikte viral hale geldiğinde, saldırı geniş çapta duyuruldu. Daha sonra garnizonla birlikte askerleri tahliye etmeye çalışan sivil bir arama kurtarma gemisinin de ele geçirildiği ortaya çıktı. Gemi, mürettebatı ve en az bir asker daha sonra esir takasıyla serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Güney Ukrayna Taarruzu</span> Rusyanın Ukraynada 2022 askeri taarruzu

Güney Ukrayna Taarruzu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında devam eden bir taaruzdur. Rusya Silahlı Kuvvetlerinin, Rus işgali altındaki Kırım'daki üslerinden, Güney Ukrayna'daki Herson Oblastı, Mikolayiv Oblastı ve Zaporijya Oblastı'na yönelik saldırısıdır. 24 Şubat'ta Rus kuvvetleri Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ile çatışmaya girdi.

<span class="mw-page-title-main">Konotop Muharebesi (2022)</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

Konotop Muharebesi, 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde Kuzeydoğu Ukrayna'ya yaptığı saldırı sırasında Ukrayna'nın Konotop kentinde Rusya ve Ukrayna askerleri arasında olan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ukrayna Taarruzu</span> Ukraynada 2022 askeri taarruzu

Doğu Ukrayna Taarruzu, Doğu Ukrayna'nın üç Donbas ilinde (oblast) - Harkiv Oblastı, Luhansk Oblastı ve Donetsk Oblastı - 2022 Rusya istilasında devam eden bir operasyondur. İstilanın bir parçası olarak, 2014'ten beri Ukrayna ve Rus vekilleri arasında şiddetle devam eden Donbas Savaşı'nda büyük bir tırmanış söz konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Harkiv Muharebesi (2022)</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

Harkiv Muharebesi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Doğu Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olarak Ukrayna'nın Harkiv şehrinde ve çevresinde devam eden bir askerî çatışmadır. Rusya-Ukrayna sınırının sadece 20 mil güneyinde bulunan ve ağırlıklı olarak Rusça konuşulan bir şehir olan Harkiv, Ukrayna'nın en büyük ikinci şehridir ve Rus ordusu için büyük bir hedef olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2022-2023 Ukraynalı mülteci krizi</span>

2022-2023 Ukraynalı mülteci krizi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Ukrayna'dan gelen büyük bir insan hareketidir. 24 Şubat 2022'de Rus birliklerinin ilk işgal ile başladı. İşgalden önce bile, birçok Avrupa ülkesi mülteci almaya hazırlanıyordu, özellikle Polonya 1 milyon mülteciyi kabul etmeye hazırdı.

<span class="mw-page-title-main">Enerhodar Muharebesi</span> Rusyanın Ukraynayı işgali sırasındaki çatışma

Enerhodar Muharebesi, Zaporijya Oblastı'ndaki Enerhodar şehri üzerindeki Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinın Güney Ukrayna Taarruzu sırasında Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasındaki bir askeri çatışma ve kuşatmaydı. Enerhodar, ülkenin nükleer enerjiden elde edilen elektriğinin yaklaşık yarısını ve Ukrayna'da üretilen toplam elektriğin beşte birinden fazlasını üreten Zaporijya Nükleer Santrali'nin yanı sıra yakındaki termik santralin de yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeydoğu Ukrayna Taarruzu</span> Kuzeydoğu Ukraynada 2022 askeri taarruzu

Kuzeydoğu Ukrayna Taarruzu, Ukrayna'daki iki ilin (oblast) - Çernihiv Oblastı ve Sumı Oblastı - kontrolü için 2022 Rus istilasında devam eden bir askerî operasyondur - 4 Nisan 2022'de Ukrayna makamları, Rus birliklerinin çoğunlukla Sumı Oblastı'ndan çekildiğini ve artık o bölgedeki kasaba veya köyleri işgal etmediğini iddia etti. O akşamın ilerleyen saatlerinde Ukrayna makamları, Rus kuvvetlerinin Çernihiv Oblastı'ndan çekildiğini iddia etti ve bu iddia Pentagon tarafından 6 Nisan'da doğrulandı. 14 Mayıs'ta ISW, "Ukrayna böylece Harkov Muharebesi'ni kazanmış gibi görünüyor" dedi. Harkov Belediye Başkanı BBC'ye yaptığı açıklamada: "Son beş gündür kentte bombardıman olmadı. Ruslar, Harkov havaalanı yakınında şehri füze roketiyle vurmak için yalnızca bir girişimde bulundu, ancak füze Ukrayna Hava Savunması tarafından imha edildi." dedi.

<span class="mw-page-title-main">Mariupol hastane hava saldırısı</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgali sırasında işlenen savaş suçu

9 Mart 2022'de Rusya Hava Kuvvetleri, Ukrayna'nın Mariupol kentinde hem çocuk hastanesi hem de doğumevi olarak hizmet veren 3 No'lu Doğumevi isimli bir binayı bombalayarak en az dört kişinin ölümüne ve en az on yedi kişinin yaralanmasına ve en az bir ölü doğuma yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">İrpin Muharebesi</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

İrpin Muharebesi, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Kiev Taaruzu sırasında Rusya ve Ukrayna arasında İrpin şehrinin kontrolü için yaşanan askerî muharebeydi. Muharebe 27 Şubat 2022'den 28 Mart 2022'ye kadar sürdü ve Ukrayna güçlerinin şehri geri almasıyla sona erdi. Muharebe, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i kuşatmak için yapılan daha büyük bir taktiğin parçasıydı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, başkentin batı banliyöleri İrpin, Buça ve Hostomel'de Rus ilerleyişine karşı direndi. İrpin, Kiev Oblastı Devlet İdaresi tarafından Kiev Oblastı'ndaki en tehlikeli yerlerden biri olarak gösterildi. Muharebe şiddetli bir şehir savaşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Buça Muharebesi</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

Buça Muharebesi, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasındaki Kiev Taarruzu sırasında Rusya ile Ukrayna arasında bir askeri muharebeydi. Muharebe 27 Şubat 2022'den 31 Mart 2022'ye kadar sürdü ve Rus kuvvetlerinin geri çekilmesiyle sona erdi. Muharebe, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i kuşatmak için uygulanan daha büyük bir taktiğin parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Buça Katliamı</span> Ukraynada Rus güçleri tarafından 2022de işlenen katliam

Buça Katliamı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sürerken Ukrayna'nın Buça kentindeki işgal ve muharebe sırasında Rusya Silahlı Kuvvetleri tarafından Ukraynalı sivillerin toplu olarak öldürülmesi, tecavüze uğraması ve işkence görmesiydi. Katliamın fotoğraf ve video materyalleri, 1 Nisan 2022'de Rus kuvvetlerinin şehirden çekilmesinin ardından ortaya çıktı.

Avdiyivka Muharebesi, bir yanda Rus Silahlı Kuvvetleri ile Donbas Ayrılıkçı Güçleri, diğer yanda Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında devam eden bir askerî muharebedir. Donbas Bölgesi'ndeki Avdiyivka kasabası için savaşılıyor. Donbas'ta şiddetin yeniden patlak vermesiyle çatışmalar başladı ve 21 Şubat'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Donetsk Halk Cumhuriyeti'ni tanıdı ve ayrılıkçılar Ukrayna ile yeniden savaşmaya başladı. Avdiyivka, 2017'de eski Avdiyivka Muharebesi'nin yapıldığı yerdi, ancak yine de Ukrayna kuvvetleri tarafından tutuluyordu. Daha sonra Rusya Ukrayna'yı istila ettiğinde, saldırıya ilk uğrayan yerlerden biri de Avdiyivka oldu.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline Çeçen katılımı</span>

Yaygın olarak Çeçenya olarak bilinen Çeçen Cumhuriyeti, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında çeşitli rollerde yer alan Rusya'nın federal bir cumhuriyetidir. Kadirovcu güçler Rus istila güçlerinin yanında savaştı. Dzhokhar Dudayev Taburu ise Ukraynalı savunucuların yanında savaştı. Bu sebeple uluslararası güçlerin istila ile Birinci ve İkinci Çeçen Savaşı arasında bir takım karşılaştırmaları var.

<span class="mw-page-title-main">İzyum Muharebesi (2022)</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

İzyum Muharebesi, Rusya ile Ukrayna arasında, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Kuzeydoğu Ukrayna Taarruzu'nun ve Doğu Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olarak meydana gelen askeri bir çatışmaydı. Muharebe, şehrin bir ulaşım düğümü olarak önemi nedeniyle İzyum kasabasının kontrolü için Mart 2022'de başladı. Rus ordusu, Harkov Oblastı'ndaki kuvvetlerinin Donbas bölgesindeki birlikleriyle bağlantı kurabilmesi için İzyum'u ele geçirmek istedi.

<span class="mw-page-title-main">Donbas Savaşı sırasında insani durum</span>

Ukrayna'nın Donbas bölgesinde Ukrayna hükümetine bağlı güçler ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında Nisan 2014'te başlayan ve devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında, birçok uluslararası kuruluş ve devlet, çatışma bölgesinde giderek kötüleşen insani duruma dikkat çekti.

Ukrayna'daki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları İzleme Misyonu Birleşmiş Milletler Genel Sekreteriliği tarafından 2014 yılında Ukrayna'da kurulmuş bir insan hakları gözlemcileri grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde savaş suçları</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgali sırasında işlenen savaş suçları

2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlangıcından bu yana, Rus yetkililer ve silahlı kuvvetler, sivil hedeflere yönelik kasıtlı saldırılar, sivilleri katletme, kadınlara ve çocuklara işkence ve tecavüz ve yoğun nüfuslu bölgelerde ayrım gözetmeyen saldırılar şeklinde çok sayıda savaş suçu işledi.

Ukrayna'daki Bağımsız Uluslararası Araştırma Komisyonu, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından 4 Mart 2022'de, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgalinde insan hakları ve uluslararası insancıl hukuk ihlallerini araştırmak üzere kurulmuş bir Birleşmiş Milletler soruşturma komisyonudur. Komisyon, raporlarını 18 Ekim 2022 ve 16 Mart 2023 tarihlerinde teslim etti.