İçeriğe atla

Rusya'daki Ukraynalılar

Rusya'daki Ukraynalılar
2010 yılında Rusya'da nüfus sayımı:
  0–0,1%
  0,1–0,3%
  0,3–0,5%
  0,5–1%
  1–3%
  3–5%
  5–10%
Önemli nüfusa sahip bölgeler

Rusya'daki Ukraynalılar, en büyük Ukrayna diyasporasıdır. Rusya'da 1.9 milyon Ukraynalı yaşamakta ve bu Rusya nüfusunun %1.4'üne tekabül etmektedir. Bununla birlikte Ukraynalılar, Ruslar ve Tatarların ardından en büyük etnik grup haline gelmiştir. Ukrayna doğumlu Rus vatandaşlarının sayısı her geçen gün artmaktadır.[1] Yevromaydan ve Donbass Savaşı'ndan sonra yaklaşık 2.500.000 Ukraynalı mültecinin Rusya'da bulunduğu sanılmaktadır.[2] Ülkedeki Ukraynalı nüfusu Moskova, Sankt-Peterburg gibi büyük kentlerin yanında Kuban bölgesinde yoğunlaşmıştır. Uzak Doğu Rusyası'nın tarihi Yeşil Ukrayna bölgesinden geriye kalan kısmında da Ukraynalılar büyük bir etnik grup oluşturur.

Önemli kişiler

Kültür

Spor

Bilim

Kaynakça

  1. ^ St
  2. ^ an P

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sivastopol</span> Kırım yarımadasında Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kenti

Sivastopol, Osmanlı döneminde Akyar, Ukrayna'da Kırım yarımadasında Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kentidir. Nüfusu 328.600'dür (2004).

<span class="mw-page-title-main">Lviv</span> Ukraynanın batısında bir şehir

Lviv, nüfus bakımından Batı Ukrayna'nın en büyük ve Ukrayna'nın yedinci büyük şehri. Ukrayna'nın kültür merkezlerinden biridir. 2020 verilerine göre nüfusu 755.800'dür. Nüfusunun %88'i Ukraynalı, %9'u Rus, %1'i de Polonyalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Slavları</span>

Doğu Slavları Eski Doğu Slavca kökenli Doğu Slav dillerini konuşan etnik gruplara verilen addır. 9. yüzyılda Kiev Knezliği’ni oluşturan Doğu Slavları günümüzdeki Ruslar, Ukraynalılar, Beyaz Ruslar ve Rusinlerin ataları olarak kabul edilirler.

Ukrayna tarihi, bugünkü Ukrayna topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Bryansk Oblastı</span> Rusyada bir idarî birim

Bryansk Oblastı, Rusya'ya bağlı oblasttır. Merkez Federal Bölgesi'nde yer almakta ve Ukrayna ile Belarus'a sınırı bulunmaktadır. Oblastın idarî merkezi Bryansk şehridir.

I. Dünya Savaşı çıktığında Ukrayna adı bir ulusu belirtmekten çok coğrafi bir bölgeyi tanımlamak için kullanılıyordu. Bugünkü Ukrayna sınırları içinde yer alan toprakların büyük bölümü Rus İmparatorluğu'nun yönetimi altındaydı. Sınırları 1815 Viyana Kongresi'yle çizilen bölgenin batı bölümü Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun egemenliğinde bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Çernigov Guberniyası</span>

Çernigov Guberniyası, Çernigov Yönetimi olarak da bilinir, Rus İmparatorluğu'nun tarihî Ukrayna Sol Kıyısı bölgesinde bulunan bir guberniya idi. 1802'de resmen feshedilen Malorossiya Guberniyası'ndan kurulmuş, yönetim merkezi Çernigiv olarak belirlenmiştir. Sınırları gÜnümüzdeki Çernigov Oblastı'nın sınırlarına yaklaşık olarak karşılık gelir ama ayrıca Sumi Oblastı'nın geniş bir bölümü, Ukrayna'nın Kiev Oblastı ufak parçaları ve Rusya'nın Briyansk Oblastı'nın büyük bölümü de Çernigov Guberniyası'nın sınırları içindeydi.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna</span> Doğu Avrupada yer alan bir ülke

Ukrayna, Doğu Avrupa'da bir ülkedir. 603.549 km² yüzölçümüyle tamamı Avrupa'da olan en büyük ülkedir. Doğuda ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeyde Belarus, batıda Polonya ve Slovakya güneybatıda Macaristan, Romanya ve Moldova'nın komşusudur. Ayrıca güneyde Karadeniz ve Azak Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.

Ukraynalı Milliyetçiler Örgütü, Ukraynalı bir milliyetçi siyasal bir örgüttür. Örgüt 1929 yılında Viyana'da kurulmuş olup ilk olarak Ukrayna Askeri Örgütü, küçük radikal sağcı gruplar ile Dmitro Dontsov, Yevhen Konovalets, Mıkola Stoborski gibi sağcı Ukraynalı milliyetçiler ve aydınlar arasında bir birlik olarak ortaya çıkmıştır. Örgütün amacı Polonya, Çekoslovakya ve Rusya toprakları içerisinde etnik Ukraynalıların yaşadığı bölgelerde dış ve iç düşmanlara karşı şiddet ve terör yolu ile dahil bağımsız bir Ukrayna devleti kurmaya çalışmaktı.

<span class="mw-page-title-main">Polonya-Ukrayna Savaşı</span>

Polonya-Ukrayna Savaşı 1918 ve 1919 yıllarında, Avusturya-Macaristan'ın dağılmasından sonra İkinci Polonya Cumhuriyeti ve Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Galiçya üzerindeki kontrolü için çıkan bir çatışmaydı. Doğu Galiçya, Avrupa'da en büyük petrol rezervine sahipti.

Nisan 1920'deki Varşova Antlaşması, Józef Piłsudski tarafından temsil edilen İkinci Polonya Cumhuriyeti ile Symon Petliura tarafından temsil edilen Ukrayna Halk Cumhuriyeti ile Bolşevik Rusya'ya karşı askeri-ekonomik bir ittifaktı. Anlaşma 21 Nisan 1920'de, 24 Nisan'da askeri bir ilave yapılarak imzalandı.

İslam, Ukrayna'daki dördüncü en büyük din olup, nüfusun %0,6 -%0,9'unu temsil etmektedir. Dinin Ukrayna'da 15. yüzyılda Kırım Hanlığı'nın kuruluşuna kadar uzanan uzun bir tarihi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna milliyetçiliği</span>

Ukrayna milliyetçiliği, Ukraynalıları tek bir ulus devlet çatısı altında toplamayı amaçlayan bir ideolojidir. Halihazırdaki Ukrayna devletinin çok köklü bir geçmişi olmasa da kimi tarihçiler Kiev Knezliği'ni Ukrayna'nın ilk nüvesi kabul eder. Ukrayna milliyetçiliğinin kökeni ise Bohdan Hmelnitski önderliğinde Polonya-Litvanya Birliği'ne karşı gerçekleşen isyana dayanmaktadır.

Ukrayna karşıtlığı, Ukrayna'ya, Ukraynalılara ve Ukraynacaya karşı olumsuz tutum içinde olmaktır.

Kanada'daki Ukraynalılar, Ukrayna kökenli Kanadalılar veya Ukrayna'da doğup Kanada'ya göç etmiş kişileri ifade eder. 2016'da çoğunluğu Kanada'da doğan 1.359.655 Ukrayna kökenli kişi vardır. Bu da Ukraynalıları, Kanada'nın en büyük on birinci etnik grubu haline getiriyor. Bunun yanı sıra Kanada, Rusya dışındaki en büyük Ukrayna diyasporasına ev sahipliği yapma unvanını elinde tutuyor. Kendini Ukraynalı olarak tanımlayanlar çoğunlukla Batı Kanada Bozkırlarında yaşamaktadır. 2011'de yapılan bir araştırmaya göre kendini Ukraynalı olarak tanımlayan 1.251.170 kişinin yalnızca 144.260'ı (%11,5) Ukraynaca konuşabiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Ukrayna ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Rusya-Ukrayna ilişkileri, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki ilişkileri ifade etmektedir. Şu anda iki ülke, Rusya'nın Kırım'ı Ukrayna'dan ilhak etmesinden sonra 2014 yılında başlayan Rus-Ukrayna Savaşı'nı sürdürüyor. Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki modern ikili ilişki, resmi olarak I. Dünya Savaşı sırasında eski Rusya İmparatorluğu'nun siyasi reform sürecinden geçmesiyle başladı. 1920'de, Ukrayna'nın Rus ve Polonya Kızıl Ordusu tarafından işgali ile iki ülke arasındaki ikili ilişkiler değişti. 1990'larda, hem Sovyet Rusya'nın hem de Sovyet Ukrayna'nın resmi olarak kurucu cumhuriyetleri olduğu Sovyetler Birliği'nin dağılmasının hemen ardından ikili ilişkiler yeniden canlandı. Savaş Devam Etmektedir Şu Anda Savaşta Hareketlilik Yoktur

Ruslar ve Ukraynalıların, oldukça eskiye dayanan bir savaş tarihi vardır. Bu tarih, pek çok tarihçi ve tarih araştırmacısının inceleme alanına girer.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Amosov</span>

PhD Profesör Nikolay Mihayloviç Amosov,, Rus asıllı bir Sovyet ve Ukraynalı doktor, kalp cerrahı, mucit, kalp kusurlarını tedavi etmek için çeşitli cerrahi prosedürleri icat etmesiyle tanınan çok satan yazar ve egzersiz tutkunudur.

"Rusya Ukrayna ile Ne Yapmalı?" Timofey Sergeytsev tarafından yazılmış bir makaledir. Rusya devlet haber ajansı RIA Novosti tarafından yayınlandı. Makale, Ukrayna'nın bir devlet olarak tamamen yok edilmesini ve Ukrayna'nın "nazilerden arındırılması" amacıyla Ukrayna ulusal kimliğinin ortadan kaldırılmasını talep ediyor.

Ukraynalılaşma, Ukrayna dilinin kullanımını artırma ve gelişimini kolaylaştırma ve eğitim, yayıncılık, hükûmet ve din gibi kamusal yaşamın çeşitli alanlarında Ukrayna ekinini diğer unsurlarını önerme politikası veya uygulamasıdır. Terim aynı zamanda Ukraynalı olmayanların veya Rusça konuşan Ukraynalıların Ukrayna ekinine ve diline asimile edildiği bir süreci tanımlamak için de kullanılır.