İçeriğe atla

Rusya'nın çay kültürü

Tüccarın Karısı . Boris Kustodiev, 1918

Çay Rus kültürün bir parçasıdır. Rus çayı demlenir ve sıcak veya soğuk olarak servis edilebilir. Ruslar çayı ulusal içecekleri olarak kabul ediyorlar[1] ve ülkenin en popüler içeceklerinden biridir.[2] Geleneksel olarak çay saati öğleden sonra idi ama yemeklerin sonunda tatlı ile beraber de servis edilebilir. Rus çay kültürünün önemli bir noktası Türk çaydanlığa benzeyen semaverde demlenmesi.

Tarih

Mytishchi'de bir Çay Partisi . Vasily Perov, 1862

Çayın Rusya'daki zengin ve çeşitli tarihi 1638'de başlıyor. Bir Moğol hükümdarının Çar I. Michael'e bağışladığı çay ile çay Ruslara 1638'de tanıtıldı.[3] Jeremiah Curtin’e göre[4] 1636’da[5] Vassili Starkov’un Altyn Han’a elçi olarak gönderilmesi muhtemeldi. Çar'a hediye olarak 250 kilo çay verildi. Ölü yapraklarin yükünü taşımanın anlamını görmedığı için Starkov ilk başta hediyeyi reddetti, ancak Han ısrar etti. Böylece Rusya'ya çay getirildi.

II. Nicholas'a sunulan bir çay tuğlası, 1891

Rusya, 1679'da, kürk karşılığında deve kervanıyla Çin'den düzenli çay tedariki anlaşması yaptı.[3] .Çin'in Moskova büyükelçisi, I. Alexis'e birkaç sandık çay hediye etti.[6] Ancak, zorlu ticaret yolu çayın maliyetini aşırı derecede yükseltti ve yalnızca Rusya'nın zenginleri meşrubatı alabiliyordu.[6] 1689'da, Rusya'nın Sibirya üzerindeki egemenliğini resmileştiren Nerchinsk Antlaşması Rusya ile Çin arasındaki tüccarların kullandığı Çay Yolu'nu oluşturdu.

Nerchinsk Antlaşması ve Kyakhta Antlaşması (1727) arasında Rusya'dan Çin'e çay için giden karavanların sayısı arttı, ancak yalnızca devlet satıcıları aracılığıyla. 1706'da Büyük Peter tüccarların Pekin'de ticaret yapmasını yasakladı.1786'da Büyük Catherine düzenli çay ithalatını yeniden başlattı. Catherine'in 1796'daki ölümüne kadar, Rusya, orta ve düşük sınıf Rusların alabilmesi için çay fiyatlarını düşürecek kadar 1 milyon kilogramdan fazla çay, gevşek çay ve çay tuğlaları deve kervanlarla ithal ediyordu.[7]

1824 Kyahta çay ticaretinin en yoğun olduğu yıl, Çay kervanlarının zirve yılı 1860 idi. Ondan sonra, 1880'de Trans Sibirya Demiryolunun ilk kısımın tamamlanmasının ardından kervanlar azalmaya başladı. Daha hızlı tren servisi ile çayın bir buçuk yıl yerine bir buçuk haftada ithal edilmesi mümkün oldu.[8] Çin çayının 19. yüzyılın ortalarında azalması nedeniyle Rusya Odessa ve Londra'dan çay almaya başladı.19. yüzyılın sonları gelindiğinde Wissotzky Çay Rus İmparatorluğu'ndaki en büyük çay şirketi haline gelmişti.

20. yüzyılın başlarında, Wissotzky dünyanın en büyük çay üreticisi idi.[9] 1925'te kervanla çay taşıması sona ermişti.[10] 2002 yılında Rusya 162.000 ton çay ithal etti.[11]

Kaynakça

  1. ^ Mack, Glenn (2005). Food Culture in Russia and Central Asia. Westport: Greenwood Press. ISBN 0-313-32773-4. 
  2. ^ Martinchik AN, Baturin AK, Martinchik EA, Tutel'ian VA (2005). "[Tea and coffee consumption among Russian population]". Vopr Pitan (Rusça). 74 (3). ss. 42-6. PMID 16044841. 
  3. ^ a b Great Soviet Encyclopedia. Советская энциклопедия. 1978. ss. vol. 29, p. 11. 
  4. ^ Jeremiah Curtin, A Journey to Southern Siberia, 1909, Chapter one
  5. ^ Basil Dymytryshyn, Russia's Conquest of Siberia: A Documentary Record,1985,volume one, document 48 (he was an envoy that year, but the tea may have been given on a later visit to the Khan)
  6. ^ a b "Tea Time in Russia: Russian Life". 18 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2008. 
  7. ^ O'connor, Sharon (1997). Afternoon Tea Serenade. City: Menus & Music Production. ISBN 1-883914-18-3. 
  8. ^ Weinberg, Bennett (2001). The World of Caffeine. New York: Routledge. ISBN 0-415-92722-6. 
  9. ^ Merchants to Multinationals: British Trading Companies in the Nineteenth and Twentieth Centuries, Geoffrey Jones, Oxford University Press, 2000
  10. ^ Avery, Martha (2003). The Tea Road. Pekin: China Intercontinental Press. ISBN 7-5085-0380-5. 
  11. ^ Jolliffe, Lee (2007). Tea and Tourism: Tourists, Traditions, and Transformations. Clevedon England: Channel View Publications. ISBN 978-1-84541-057-5. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Sibirya</span> Rusyanın, Ural Dağlarından Büyük Okyanusa kadar uzanan toprakları

Sibirya, Rusya'nın, Ural Dağları'ndan Büyük Okyanus'a kadar uzanan topraklarına verilen ad. Sibirya, Kazakistan ve Orta Asya'yı meydana getiren diğer cumhuriyetleri de ihtiva eder. Yaklaşık olarak 13 milyon km²'lik bir yüzölçümüne sahiptir. Sibirya bölgesinde 30 milyon civarında insan yaşar. Kuzeyinde Arktik Okyanusu, doğusunda Pasifik Okyanusu, güneyinde Kazakistan, Moğolistan ve Mançurya ülkeleri bulunur. Batısında ise Ural Dağları bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Trans Sibirya Demiryolu</span> 9288 kmlik uzunluğuyla Dünyanın en uzun demiryolu

Trans Sibirya Demiryolu, Moskova'yı Uzakdoğu Rusya'ya bağlayan demiryolu ağı. Moskova'dan Vladivostok'a 9.289 km'lik uzunluğuyla dünyanın en uzun demiryoludur. Bağlantı hatlarıyla Moğolistan, Çin ve Kuzey Kore'ye de bağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Vladivostok</span> Rusyanın Primorski Krayının merkezi olan şehir

Vladivostok, Rusya'nın Primorski Krayı'nın merkezi olan şehir. Şehir Altın Boynuz'un ucunda Çin ve Kuzey Kore sınırları yakınlarında yer almaktadır. Yüzölçümü 560 km² olan şehrin nüfusu 2010 itibarı ile 592.034'tür.

<span class="mw-page-title-main">1676-1681 Osmanlı-Rus Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus Çarlığı arasında 1676-1681 yılları arasında yapılmış savaş

1676-1681 Osmanlı-Rus Savaşı veya Moskof Seferi, Osmanlı İmparatorluğu ile Rus Çarlığı arasında yapılan ilk büyük savaştır. Bu savaş sırasında Merzifonlu Kara Mustafa Paşa sadrazam olmuştur. 5 yıllık savaş sonucunda henüz güçlenemeyen Rus Çarlığı yenilgi aldı ve 31 Ocak 1681 tarihinde Bahçesaray Anlaşması ile günümüzde Çigirin olarak adlandırılan yerde bulunan Çehrin Kalesi'ni ve Ukrayna'nın geri kalan kısmını Osmanlılara bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Çay (içecek)</span> su ve çay yapraklarının demlenmesiyle yapılan sıcak içecek

Çay, çeşitli bitkilerin yapraklarının, çiçeklerinin, köklerinin, gövdelerinin, kabuklarının, tohumlarının kaynatılmasıyla veya haşlanmasıyla elde edilen bir içecek türüdür. Çay, çalının yapraklarının fermantasyonu, ısıtılması, kurutulması ve bazen diğer meyve veya bitkilerle karıştırılması sonucu hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Çarlığı</span> 1547de Korkunç İvanın Çar unvanı almasıyla başlayan ve 1721 de I. Petronun Rusyayı imparatorluğa çevirmesiyle son bulan Rus devleti

Rusya Çarlığı, 1547 yılında Korkunç İvan'ın Çar unvanı almasıyla başlayan ve 1721'de Çar I. Petro'nun Rus İmparatorluğu'nu kurmasıyla son bulan Rus devletinin resmî adıdır. Çarlıktan önce bu topraklarda Moskova Knezliği egemen olduğu için çarlık Batı Avrupa dillerinde Moskova olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca Rusça ve Türkçe kaynaklarda da Moskova Çarlığı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">II. Aleksandr</span>

Aleksandr Nikolayeviç 1855 - 1881 yılları arasında hüküm sürmüş Rusya imparatoru. Kapsamlı bir reform programı uygulamış ve 1861'de köylü serfliğini kaldırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">III. Petro (Rusya)</span>

III. Petro veya Petro Feodoroviç, tam adı Karl Peter Ulrich,, 5 Ocak 1762'den 9 Temmuz 1762'ye değin Rusya imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Yermak Timofeyeviç</span>

Yermak Timofeyeviç, Kosak lider ve Sibirya kâşifi. Korkunç İvan döneminde Sibir Hanlığı'nı ele geçirmesiyle tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nerçinsk Antlaşması</span>

Nerçinsk Antlaşması, Rusya Çarlığı ile Çin'deki Çing Hanedanı arasında 27 Ağustos 1689 tarihinde Nerçinsk'te imzalanan ve Rusya'nın Amur Havzasındaki ileri karakollarını kaldırarak doğuya doğru genişlemesini durduran barış antlaşması. Çin ile Rusya arasında imzalanan tarihteki ilk antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">I. Fyodor</span>

I. Fyodor (Teodor) İvanoviç veya Fyodor I. İoanoviç ; 31 Mayıs 1557 – 16 veya 17 Ocak 1598), Zangoç Fyodor olarak da anılan, 1584–1598 yılları arasında hüküm sürmüş, Rurik hanedanına mensup son Rus çarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı'nda Müttefiklerin müdahalesi</span> Askeri harekât

Rus İç Savaşı'nda Müttefiklerin müdahalesi, 1918 yılında Rus İç Savaşı sırasında başlatılan çok uluslu bir askerî harekâttır. Ana hedefler, Çekoslovak Lejyonuna yardım etmek, Rus limanlarındaki mühimmat ve silah tedarikini sağlamak ve Doğu Cephesini yeniden kurmaktı.

Yasemin Çayı, yasemin çiçeği kokusundan aromalı bir çaydır. Genel olarak yasemin çayı, yeşil çay temelli olsa da temel olarak beyaz çay ve siyah çay da kullanılır. Yasemin çayının sonuçtaki tadı çok incedir ve hoş kokuludur. Çin'deki en ünlü kokulu çaydır.

<span class="mw-page-title-main">I. Mihail (Rusya çarı)</span> Rus hükümdar (1596-1645; çar 1613-1645)

I. Mihail Fyodoroviç Romanov 21 Şubat 1613 - 12 Temmuz 1645 tarihleri arasında Rus çarı.

<span class="mw-page-title-main">Rus mutfağı</span>

Rus mutfağı, Rusya'nın farklı pişirme geleneklerinin bir toplamıdır. Rus mutfağı, Kuzey ve Doğu Avrupa, Kafkasya, Orta Asya, Sibirya ve Uzak Doğu etkileri ile çeşitli olup temelleri, bol miktarda balık, domuz eti, kümes hayvanları, havyar, mantarlar, meyveler ve balın birleşimiyle, genellikle sert bir iklimde kırsal nüfusun köylü yiyecekleriyle atıldı. Çavdar, buğday, arpa ve darı mahsulleri, bol miktarda ekmek, krep, turta, tahıl, bira ve votka için gerekli malzemeleri sağlıyordu. Çorba ve güveçler, mevsimlik veya depolanabilir ürünler, balıklar ve etlere odaklanır. Bu tür yiyecekler, 20. yüzyıla kadar Rusların büyük çoğunluğunun temel malzemesi olarak kaldı. Sovyet mutfağının ise ayrı bir karakteri bulunmaktaydı.

Sibirya Buharanları veya Buhara Tatarları Sibirya'da etnografik ve sosyokültürel bir gruptur. Ataları Buhara Hanlığı'ndan gelmiştir ve Sibirya Tatarlarının önemli bir bölümünü oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">İvan Petlin</span>

Ivan Petlin, Sibiryalı bir Kazak resmi bir görevle Çin'e ulaşan ilk Rustu (1618-1619). Seferi, Yuan Hanedanının düşüşünden bu yana batıdan Çin'e kara yoluyla ulaşan ikinci Avrupa seferi olabilir. Arka plan için bkz. Rusya-Çin ilişkileri.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Sibirya'yı fethi</span>

Rusya'nın Sibirya'yı fethi, 16. ve 18. yüzyıllar arasında Rusya Çarlığı ve daha sonra Rus İmparatorluğu'nun Sibirya'nın büyük bir kısmını keşifler ve savaşlar yoluyla topraklarına katmasıydı.