İçeriğe atla

Rusya'da antisemitizm

Rusya'daki antisemitizm, Rusya'daki Yahudi kartşıtlığını ve Rusya Federasyonu'nda antisemitik hareketleri ifade etmektedir. Bu makale Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki dönemde yaşanan olayları kapsamaktadır. Önceki dönemler Rus İmparatorluğu'nda antisemitizm ve Sovyetler Birliği'nde antisemitizm makalelerinde ele alınmıştır.

2000'lerin başından sonra, Rusya'daki antisemitizm seviyeleri düşüktü ve giderek azalmaktaydı.[1][2] Rus Yahudi Kongresi Başkanı bunu devletin kısmen kaybolan antisemitizm politikalarına bağlıyor. Aynı zamanda uzmanlar, kötüleşen ekonomik koşulların özellikle zenofobi ve antisemitizmin artmasına neden olabileceği konusunda uyarmaktadırlar.[3]

Tarih

1990'larda antisemitizm, süreklilik arz eden bir akım ve endişe kaynağıydı, varlığı kolayca erişilebilir antisemitik gazeteler ve diğer yayınlara kolay bir şekilde ulaşılabilmekteydi. Antisemitik olayların sayısı, 1998 Rus mali krizinden, rublenin devalüasyonundan ve genel nüfusun geniş bir kesimini etkileyen sonraki ekonomik zorluklardan sonra keskin bir şekilde arttı. Yüksek profilli antisemitik görüşler arasında Krasnodar Krayı valisi Nikolai Kondratenko gibi birkaç Rus Komünist kamu figürü de yer almaktaydı. Yahudiler ve Siyonistler tarafından kontrol edildiğini iddia ettiği Kremlin'i Sovyetler'in çöküşü, Çeçen çatışması ve diğer sorunlardan sorumlu tuttu. Yerel Kazaklarla bir ittifak kurmuştu ve uluslararası bir Yahudi konseyinin dünyaya hükmettiğine inandığı söyleniyordu.[4] Diğer yüksek profilli rakamlar arasında Devlet Dumasının CPRF, Albert Makashov ve Viktor Ilyukhin milletvekilleri yer alıyor. Aralık 1998'in sonlarında Rus Komünist Partisi lideri Gennady Zyuganov, yoldaşlarının bağnaz ifadelerini alenen kınamak için baskı altındaydı ve gerçekten de antisemitizmi kınadı, ancak aynı zamanda Siyonizm'i "faşizmin kan bağı" olarak nitelendirdi.[5]

2000'li yılların ortalarından beri, Rusya'daki milliyetçi siyasi hareketlerin platformlarına ve konuşmalarına antisemitik söylemin dahil edilmesinden bu yana, Rusya'daki ve basındaki insan hakları gözlemcileri tarafından rapor edildi. Antisemitik sloganlar ve halk gösterilerindeki söylemler, çoğu milliyetçi partilere ve siyasi gruplara atfedilerek sık sık rapor edilmektedir. Örneğin 23 Şubat 2006 mitingi, savaş gazilerine her yıl saygı " Anavatan Günü Savunucuları " mitingini kutladı Kommersant gazetesine göre, yürüyüşçüler " Zhids ! Rus kanı içmeyi kes! ", “Beyaz Devlet!” Ve “Rusya için Rusya Hükümeti”gibi sloganlar atmaktaydı.[6]

2001'de 98 ABD Senatörü, Rusya Federasyonu'ndaki popüler antisemitizm, radikal aşırılık yanlıları (eski Klansman ve Büyük Sihirbaz David Duke gibi ) hakkında endişelerini dile getiren Başkan Putin'e bir mektup yazdı.[7]

9 Haziran 2005 tarihinde, Rus Ortodoks Patriği II. Aleksey uluslararası konferansta yaptığı konuşmada Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı içinde Cordoba, İspanya ilan etmek, o Rus Ortodoks Kilisesi antisemitizm, yabancı düşmanlığı ve diğer formların olaylar" üzerinde hisse endişeler ırkçılık ". Antisemitizmi "yanlış anlamaya ve ırkçılığın daha radikal ifadelerinden biri" olarak nitelendirdi ve faillerinin “kamu figürleri, yayıncılar ve radikal örgütlerin liderleri” olduğunu ifade etti.[8]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ В Москве представлен отчет об антисемитизме в 2014 году 28 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Москва, 13 Февраля 2015, 21:46 — REGNUM
  2. ^ Президент ФЕОР: Россия — "остров спокойствия" на фоне Западной Европы 25 Ocak 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 11:0007.11.2014 (обновлено: 11:42 07.11.2014)
  3. ^ ""«Еврейский вопрос» в России утратил прежнюю остроту"". 29 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2020. 
  4. ^ Georgy Lesskis, "A chauvinist at the Helm in Krasnodar", Diagnosis, December 1997 p.2
  5. ^ Washington Post, November 8, 1998
  6. ^ “Antisemites Rally in Moscow; Police Stand By,” UCSJ, Bigotry Monitor, Volume 6, Number 9, March 3, 2006, citing Kommersant, February 26, 2006.
  7. ^ "Jews in Former Soviet Union: Senate Letter Expresses Concern About Russian Anti-Semitism". Jewish Virtual Library. NCSJ. 25 Temmuz 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2015. 
  8. ^ Russia – Patriarch Alexei II Denounces Antisemitism", Coordinating Forum for Countering Antisemitism, June 9, 2005.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antisemitizm</span> Yahudi ulusuna, kültürüne ve dinine karşı duyulan düşmanlık, önyargı veya ayrımcılık

Antisemitizm (anti-semitizm), Yahudi milletine karşı duyulan düşmanlık, nefret, ön yargı veya ayrımcılıktır. Bu tür pozisyonlara sahip bir kişiye antisemit denir. Antisemitizm bir ırkçılık olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Sovyeti</span>

Bakü Sovyeti, Rus İmparatorluğu'nda 1917 Ekim Devrimi sonucunda Bakü Guberniyasının arazisinde Bolşevik önder Stepan Şaumyan başkanlığında kurulmuş geçici hükûmet.

<span class="mw-page-title-main">Lev Gumilyov</span>

Lev Nikolayeviç Gumilëv, Lev Gumilëv olarak bilinen, Rus tarihçi, etnolog, antropolog ve Farsça tercüman ve Avrasyacılığın temsilcisi. Etnik grupların oluşması ve sonlanması ile ilgili alışılagelmişin dışında düşüncelerle Avrasyacılık olarak bilinen politik ve kültürel hareketlerin yükselişiyle ilgili saptamalarda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Ermenistan'daki Yahudilerin tarihi 2000 yıl öncesine dayanır.

Azerbaycan Yahudileri Azerbaycan'da yaşayan Yahudilere denir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Bulgaristan'daki Yahudilerin tarihi MÖ 2. yüzyıla kadar uzanır. Bu zamandan beri her zaman bir Yahudi nüfusu olan Bulgaristan'da Yahudilerin Bulgaristan tarihinde antik çağlardan Orta Çağa ve bugüne kadar önemli rolleri bulunur.

İslam ve antisemitizm, Yahudilere ve Yahudiliğe karşı İslami öğretiler ve İslam hakimiyeti altındaki Yahudilere yapılan muamelelerle ilgilidir.

Türkiye'de antisemitizm, Yahudi etnik geçmişi, kültürü veya dini baz alınarak Türkiye Yahudilerine karşı beslenen nefrettir.

Abhazya Yahudilerinin nüfusu, Aşkenaz, Gurjim ve diğer Yahudilerden oluşmaktaydı. Abhazya'nın 19.yy'ın ortasında Rus İmparatorluğu'na katılmasıyla bölgedeki Yahudi nüfusu arttı. 1992-1993 Gürcistan-Abhazya çatışması sebebiyle çoğu Yahudi bölgeyi terk etti veya çıkarıldı.

3D Antisemitizm Testi antisemitizm tarafından İsrail eleştirisinin meşruluğunu ayırt etmeye yönelik kriterler kümesidir.

Dini milliyetçilik, milliyetçiliğin belli bir dini inanç veya dogma ile olan ilişkisidir. Bu ilişki iki yöne ayrılabilir: din siyaseti ve dinin siyaset üzerindeki etkisi. Paylaşılan bir din, ulus vatandaşları arasında ortak bir bağ olan birlik duygusuna katkıda bulunur. Dinin diğer bir siyasi yanı, paylaşılan etnisite, dil veya kültür gibi ulusal bir kimliğin desteklenmesidir. Dinin siyasette etkisi, dini fikirlerin günümüzde yorumlanmasının siyasi aktivizme ve harekete ilham veren daha ideolojik; Örneğin, daha katı dini bağlılığın sağlanması amacıyla kanunlar çıkarılmıştır.

Rus Halk Birliği (RHB), 1905 arasında ve 1917 yılları arasında etkin olan, Rus İmparatorluğu'na sadık, monarşistler ve Karayüzler gibi örgütler arasında en önemli yere sahip, aşırı sağ milliyetçi partidir.

Ulusal Bolşevizm veya Nasyonal Bolşevizm, destekçilerine Nazbol adı verilen, faşizm ve Bolşevizmin unsurlarını birleştiren politik bir hareket ve ideolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Rus İmparatorluğu'nda pogromlar</span>

Rus İmparatorluğu'ndaki Yahudi pogromları ya da Rus İmparatorluğu'ndaki pogromlar.

<span class="mw-page-title-main">Rus İmparatorluğu'nda antisemitizm</span>

Rusya İmparatorluğunda antisemitizm, çok sayıda pogrom ve Rus Ortodoksluğuna geçmedikleri sürece Yahudilerin Rusya'nın içine göç etmesinin yasak olduğu Soluk Yerleşiminin belirlenmesini içeriyordu.

Sovyetler Birliği'nde antisemitizm, Sovyetler Birliği'nde kuruluş yıllarındaki dinî baskılar ve özellikle 1948'den sonra çok sayıda Yahudi şair, yazar, ressam ve heykeltıraşın tutuklandığı veya öldürüldüğü antisemitik hareketler bütünüdür. 1917 Rus Devrimi antisemitist uygulamalara ev sahipliği yapan Rus İmparatorluğu yönetimini devirdi. 1940'lı yılların sonlarında bazı Yahudilere karşı suçlamalar ortaya çıktı. Doktorlar Komplosu olarak adlandırılan olayda, Moskova'da görev yapan ve çoğunluklu olarak Yahudi olan bir doktor ekibinin Josef Stalin'e suikast planladığı suçlaması gerçekleşti ve bununla ilgili davalar görüldü. Bu olay kimi kaynaklarca antisemitizmin bir örneği olarak sunulmuştur. Çokuluslu bir imparatorluk coğrafyasını devralan Sovyetler Birliği kuruluş felsefesi olarak tüm uluslara eşit mesafede durmaya gayret göstermiştir ancak hiçbir ulusun milliyetçi yönelimlere savrulmasına izin vermemiştir. Bu kapsamda Sovyetler Birliği Yahudi halkının yanında olsa da siyonizme açık bir cephe almıştır.

Stalin ve antisemitizm, Josef Stalin'in antisemitizm ile ilgili görüşlerini kapsar. Stalin'in Yahudi karşıtlığı düşüncesinin derecesi, tarihçiler tarafından geniş ölçüde tartışılmıştır. Stalin'in bazı dönemlerde antisemitik tutumlar sergilediğine dair örnekler çağdaşları tarafından görülmüş ve tarihsel kaynaklar tarafından belgelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rus milliyetçiliği</span>

Rus milliyetçiliği, Rus kültürel kimliğini ve birliğini destekleyen bir milliyetçilik biçimidir. Rus milliyetçiliği ilk olarak 19. yüzyılın başlarında öne çıktı ve ortaya çıktığı Rus İmparatorluğu döneminden Sovyetler Birliği'ne ve sonraki süreçte pan-Slavizm ile yakından ilişkili hale geldi. Bununla birlikte, çağdaş tartışmada Rus milliyetçiliği ya bir etnik milliyetçilik biçimi ya da çok ırklı milliyetçilik olarak görülüyor.

Ermenistan'da antisemitizm, Ermenistan'da Yahudilere duyulan nefrettir. Çeşitli kaynaklara göre Ermenistan'da 1000'e yakın Yahudi yaşıyor.

Uluslararası Yahudi komplosu veya dünya Yahudi komplosu, "yirminci yüzyılın en yaygın ve dayanıklı komplo teorisi" ve "en yaygın ve uzun süreli komplo teorilerinden biri" olarak nitelendirilmiştir. Genelde Uluslararası Yahudilik adı verilen kötü niyetli, çoğu zaman küresel bir Yahudi çemberinin dünya hakimiyetini amaçladığını iddia etse de, komplo teorisinin içeriği çok değişkendir ki bu da teorinin geniş yayılımının ve uzun süreliliğini açıklamaya yardımcı olur. Teori, on dokuzuncu yüzyılın sonlarında ve yirminci yüzyılın başlarında, özellikle antisemitik bir uydurma metin olan Siyon Bilgelerinin Protokolleri tarafından popülerleştirilmiştir. Bir uluslararası Yahudi komplosunun varlığını iddia eden komplolar arasında Yahudi Bolşevizmi, Kültürel Marksizm, Yahudi-Mason komplosu, beyaz soykırımı ve Holokost inkarı bulunur. Nazi liderliğinin II. Dünya Savaşı'nı başlatmak ve Müttefik kuvvetleri kontrol etmekle suçladığı bir uluslararası Yahudi komposuna inancı, Nihai Çözüm'ü başlatma kararlarında kilit rol oynadı.