İçeriğe atla

Russki Köprüsü

Russki Köprüsü
Русский мост
Harita
TaşınanMotorlu taşıt
GeçişDoğu Boğaziçi
KonumVladivostok, Rusya
Koordinatlar43°03′47″N 131°54′30″E / 43.0631°K 131.9083°D / 43.0631; 131.9083
TasarımSK MOST ve NPO Mostovik
TürüGergin eğik askılı köprü
Ayak sayısı2
Uzunluk3,100 m
Genişlik29.5 m
Yükseklik320.9 m
En geniş açıklık1,104 m
Başlangıç tarihi2008
AçılışHaziran 2012

Russki Köprüsü (RusçaРусский мост Russki most; "Rus Köprüsü"), Rusya'nın Vladivostok kentinde Doğu Boğaziçi üzerinde yer alan bir gergin eğik askılı köprüdür. Köprü Nazimov Yarımadası ile Russki Adası'nı birbirine bağlamaktadır. 1,104 metre uzunluğu ile dünyanın en uzun gergin eğik askılı köprüsüdür. Dünyanın en büyük kablo köprü açıklığına sahiptir. 324 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek ikinci köprüsü.

Köprünün inşaatına 2008 yılında başlanmıştır. Köprü Haziran 2012 tarihinde açılmış olup aynı yıl Russki Adası'nda düzenlenen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesine hizmet vermiştir.[1] 3 Eylül 2012 tarihinde köprü resmi adını almıştır.[2]

Genel Tasarımcı - NPO Mostovik. İnşaatın genel yüklenicisi USK MOST, inşaatın alt yüklenicileri SK Most, NPO Mostovik'tir. Köprü kabloları Fransız şirketi Freyssinet (Freyssine International and Company) tarafından yapılmıştır. Köprü geçişinin mimari aydınlatma, fonksiyonel aydınlatma ve güç kaynağı projesi aydınlatma şirketi MT Electro tarafından hayata geçirildi. İnşaat kontrolü Stroyproekt Enstitüsü tarafından gerçekleştirildi. Köprü, 12 Ekim 2017 tarihinde Rusya Bankası tarafından verilen nominal değeri 2000 ruble olan yeni bir Rus banknotunda tasvir edilmiştir.

Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Igor Levitin, sadece APEC zirvesine değil, Rusya ve dünyadaki köprü inşasının tüm uygulamasında, Russky Adası'na giden köprüyü en eşsiz ve karmaşık nesne olarak nitelendirdi.

**Parametreler**

Kanal açıklığı rijitliğinin ana metal kirişinin toplam ağırlığı 23.000 tondur.

Köprünün toplam uzunluğu - 1885.53 m.

Üst geçitler ile toplam uzunluk - 3100 m.

Köprü şeması: 60 + 72 + 3 × 84 + 1104 + 3 × 84 + 72 + 60 m.

Merkezi kanal açıklığının uzunluğu - 1104 m.

Köprünün genişliği - 29.5 m.

Karayolunun toplam genişliği 21 m'dir.

Şerit sayısı - 4 (her yönde 2).

Köprü boşluğu - 70 m.

Dikme sayısı - 2.

Pilon yüksekliği - 324 m.

En uzun/en kısa adam - 579.83/135.771 m

**Ekonomik önemi**

2005 yılında Primorsky Bölge İdaresi "Rus Adasının Gelişimi" adlı bir yatırım projesi geliştirdi. Adadaki projeye göre, biyo- ve bilgi teknolojileri alanında bir üretim kompleksi, dünya çapında bir üniversite kompleksi, bölgeler arası bir tıp merkezi kurulması planlandı. Ayrıca, spor, rekreasyon, müze ve otel kompleksleri ve konut inşaatı için sağlanan program. ITAR-TASS'a göre, gelecekte Asya-Pasifik bölgesi ülkeleriyle uluslararası işbirliğinin önemli bir merkezi olan tüm Uzak Doğu bölgesi için bir büyüme noktası haline gelmesi Rus adasıdır.

2012 yılında Rus adasında Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesi düzenlendi. Zirveye hazırlanmak için adada büyük inşaat başladı. Projeye göre, büyük bir uluslararası iş merkezi, birkaç otel, bir akvaryum ve Rusya Bilimler Akademisi'nin çeşitli araştırma enstitülerini içerecek olan Pasifik Bilim ve Eğitim Merkezi, 2,8 bin hektarlık bir arazi üzerine kurulmalıdır. 31 Mart 2010 tarihli bir hükûmet kararnamesiyle, Rus adasının topraklarında turist-eğlence amaçlı özel bir ekonomik bölge oluşturuldu. Şu anda, köprü Uzak Doğu Federal Üniversitesi'nin binasına erişimin yanı sıra yeni tesislerin inşasına özel ekipman ve personel erişimi için işletilebilir.

**İnşaat sırasında hırsızlık**

Ocak 2013'te, 96 milyondan fazla ruble için köprünün inşası sırasında metal hırsızlığı hakkında biliniyordu. Metal yapıların ihracatı ve satışı için ceza planı, NPO Mostovik'teki eski bir güvenlik görevlisi olan Rafael Javadov tarafından organize edildi. Suç grubu ayrıca kontrol noktasından işçileri, belirli araçları serbestçe geçmeyi ve metale ücretsiz erişimi olan depo sahiplerini de içeriyordu. “Örgütlü bir grup tarafından özellikle büyük çapta yapılan hırsızlık” makalesinde, on yıla kadar hapis cezası öngören hırsızlık olayları hakkında ceza davası açıldı.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sankt-Peterburg</span> Rusyanın federal şehirlerinden biri

Sankt-Peterburg (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">15 Temmuz Şehitler Köprüsü</span> İstanbul Boğazı üzerindeki üç köprüden biri

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla halk arasında Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biri ve ilkidir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Köprü</span> iki yakayı birbirine bağlayarak yolu bir yandan ötekine eriştirmek için yapılan yapı

Köprü, nehir ve vadi gibi geçilmesi güç bir engelin iki kıyısını bağlayan veya herhangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının, başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmesini sağlayan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Novosibirsk</span> Rus şehri

Novosibirsk, Novosibirsk Oblastı ve Sibirya Federal Bölgesi'nin başkenti ve 2018 nüfus sayımına göre Sibirya'nın en kalabalık, bütün Rusya'nın ise Moskova ve Sankt-Peterburg'dan sonra 1.612.833 kişilik nüfusuyla en kalabalık üçüncü kentidir. Şehir, Güneybatı Sibirya'da Obi Nehri kıyısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Sultan Selim Köprüsü</span> İstanbul Boğazında yer alan ve Asyayı Avrupaya bağlayan üçüncü köprü

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında inşa edilen bir köprü. İsmi dokuzuncu Osmanlı padişahı ve ilk Osmanlı halifesi I. Selim'e ithafen verildi. Köprü güzergâhı, Avrupa Yakası'nda Sarıyer'in Garipçe mahallesi ile Anadolu Yakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Şelihov</span> Rus kaşif

Grigori İvanoviç Şelihov, Rus tüccar ve Rus Amerikası'nda promışlennik lideri. Rusların Alaska'daki ilk yerleşimini 1784 yılında Kodiak Adası'nın Three Saints Koyu'nda kurmuş olan Şelihov, aynı yıl yerlileri olan Supikleri 14 Ağustos 1784 tarihinde Awa’uq Katliamında vahşice katledip Alaska'daki Rus egemenliğini perçinleyen kişi olarak bilinir. Bu katliamdan sonra yıllarca esir ettiği Supikleri kurmuş olduğu kumpanya adına deniz samuru avlamaları için zorlamıştır. Şelihov 1786 yılında dönmemek üzere Rusya'ya geri döndüğünde Kodiak Supikleri kırıp geçirilmiş ve demoralize olmuş, Rus kontrolü böylece sağlamlaşmıştır. Şelihov kurduğu bu kürk ticareti kumpanyasını Rusya'dan idare etmiş ve Alaska sömürgesi üzerine emperyal bir tekel oluşturmuştur. Bu kumpanya daha sonra Rus-Amerikan Kumpanyası'na dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Petro Körfezi</span>

Büyük Petro Körfezi, Japon Denizi'nde, Rusya'nın Primorski Krayı kıyısında bulunan bir körfezdir. Körfez Japon Denizi'nin en büyük körfezi olup batıda Tumen Nehri'nin ağzından doğuda Povorotni Burnu'na kadar uzanmaktadır. Körfezin ortasında yer alan Muravyov-Amurski Yarımadası körfezi Amur ve Ussuri körfezlerine ayırmaktadır. 1859 yılına kadar Victoria Körfezi adıyla anılmakta olup bu tarihte I. Petro'nun onuruna Büyük Petro Körfezi adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Köprüsü</span>

Kerç Boğazı Köprüsü veya Kırım Köprüsü, Kerç Boğazı üzerinde Kırım'daki Kerç Yarımadası ile Krasnodar Krayı'ndaki Taman Yarımadası arasında Rusya tarafından inşa edilen karayolu ve demiryolu köprüsü. İnşaatına Mayıs 2015'te başlandı ve Mayıs 2018'de otoyol bölümü açıldı. Açılışını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gerçekleştirdi. Rusya'nın Kırım'daki egemenliğinin sembollerinden birisi olarak kabul edilen köprü, devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı neticesinde 8 Ekim 2022 tarihinde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin düzenlediği bombalı saldırı sonucunda bir kısmı yıkılarak kullanılamaz hale geldi.

<span class="mw-page-title-main">Sikorsky Russki Vityaz</span>

Sikorsky Russki Vityaz veya Bolşoy Baltiyski, Russo-Balt tarafından üretilen Rus yapımı bir uçaktır. Uçak, İgor Sikorsky tarafından tasarlanmış olup dünyanın ilk dört motorlu uçağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Semey Köprüsü</span>

Semey Köprüsü, Kazakistan'ın Semey şehrinde İrtiş Nehri'nden geçen bir asma köprüdür. Ana açıklığı 750, toplam uzunluğu ise 1086 metredir. 1998'de inşası başlayan köprü 17 Ekim 2000 tarihinde trafiğe açılmıştır. Yerel halk, bu köprü ile İrtiş Nehrini kapsayan daha eski köprüyü birbirinden ayırmak için köprüye "Yeni Köprü" adını veriyor.

<span class="mw-page-title-main">Ruslan Baysarov</span>

Ruslan Sulimoviç Baysarov, Çeçen kökenli Rus iş insanı ve Tuva Energy Industrial Corporation'ın sahibi ve genel müdürüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bolsheokhtinsky Köprüsü</span>

Bolsheokhtinsky Köprüsü, Rusya'nın Sankt-Peterburg kentindeki Neva Nehri üzerindeki bir baskül köprüdür. Köprünün uzunluğu 334 metre, genişliği 23 metredir. Köprünün üç açıklığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Vistül Kanalı</span>

Vistül Kanalı, Baltık Denizi'nde bulunan Gdańsk Körfezi ile Vistül Lagünü'ne bağlayan kanal projesidir. 2022 yılında tamamlanması planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuala Terengganu Asma Köprüsü</span>

Kuala Terengganu Asma Köprüsü, Malezya'nın Terengganu eyaletinin Kuala Terengganu şehrinden geçen Terengganu Nehri'nin üzerinde bulunan köprü. Nehrin tam Güney Çin Denizi'ne döküldüğü noktada bulunur. Sultan Mahmud Köprüsü, Manir Köprüsü ve Pulau Sekati Köprüsü'nden sonra nehirdeki dördüncü köprüdür. Tanjung yakınlarındaki ıslah edilmiş bir alan olan Muara Selatan ile Seberang Takir'deki Muara Utara bölgelerini birbirine bağlar.

<span class="mw-page-title-main">Naruto girdapları</span>

Naruto girdapları, Japonya'nın Tokushima prefektörlüğüne bağlı Naruto kenti ile Hyōgo prefektörlüğüne bağlı Awaji Adası arasındaki bir kanal olan Naruto Boğazı'ndaki gelgit girdaplarıdır. Naruto ve Awaji Adası arasındaki boğaz yaklaşık 1,3 km genişliğe sahiptir. Boğaz, Büyük Okyanus ile Japonya'nın ana adalarından ikisi olan Honshū ve Shikoku'yu ayıran bir su kütlesi olan Seto İç Denizi arasındaki bağlantılardan biridir. Gelgit günde iki kez büyük miktarda suyu Seto İç Denizi'ne taşır ve ayrıca günde iki kez büyük miktarda suyu çıkarır. 1,7 metreye kadar olan bir menzil ile gelgit, Seto İç Denizi ile Büyük Okyanus arasında 1,5 metreye kadar su seviyesinde bir fark yaratır. Boğazın darlığı nedeniyle, su Naruto kanalından günde dört kez yaklaşık 13–15 km/s hızla, iki kez içeri ve iki kez dışarı akar. Bir bahar gelgiti sırasında, suyun hızı 20 km/s'ye ulaşabilir ve çapı 20 m'ye varan girdaplar oluşturabilir.

<span class="mw-page-title-main">Rus savaş gemisi, siktir git!</span>

Rus savaş gemisi, siktir git!, Rus birliklerin, 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya ait Yılan Adası'na yönelik düzenledikleri saldırı öncesi adadaki sınır muhafızlarının son sözleridir. Kendisini bir savaş gemisi olarak tanıtan Rus kruvazörü muhafızlara teslim olma çağrısı yaptıktan sonra aldıkları cevap bu olmuştur. Adada görev yapan on üç sınır muhafızı teslim olmayı reddedince kısa bir süre sonra Rus askerleri önce savaş gemisi daha sonra da savaş uçakları ile 42 dönümlük adaya bombardıman düzenledi.

<span class="mw-page-title-main">Müjde Köprüsü</span> Rusyada bir köprü

Müjde Köprüsü,, , Rusya'nın Saint Petersburg kentinde Neva Nehri üzerinde inşa edilen ilk kalıcı köprüdür. Vasilievsky Adası ile şehrin orta kısmını birbirine bağlar. Köprünün uzunluğu 331 metre, genişliği ise 24 metredir. Köprünün orijinal adı Nevsky Köprüsü idi. Daha sonra Blagoveshchensky Köprüsü olarak yeniden adlandırıldı. Çar I. Nicholas'ın ölümünden sonra onuruna Nikolaevsky Köprüsü adı verildi ve 1918'de Teğmen Schmidt olarak yeniden adlandırıldı.

Antik Romalılar tarafından inşa edilen Roma köprüleri, inşa edilen ilk büyük ve kalıcı köprülerdi. Roma köprüleri taştan yapılmıştır ve temel yapı olarak kemer kullanılarak inşa edilmişlerdir. Bu köprülerin yapımında çok miktarlarda beton kullanıldı, Romalılar ilk defa köprü yapımında beton kullanan halk oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Köprüsü (Moskova)</span>

Kırım Köprüsü, Rusya'nın başkenti Moskova'da Moskova Nehri üzerinde bulunan bir gergin eğik askılı köprüdür. Köprü, 1 Mayıs 1938 tarihinde inşa edilmiş olup kuzeybatıda Jubovski ile güneybatıda Krımski Val bulvarlarını birbirine bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Leverkusen Ren Köprüsü</span>

Leverkusen Ren Köprüsü, Almanya'da Köln şehrinin kuzey otoyol çevre yolunun bir parçası olan A1 otoyolunun Ren Nehri üzerinden geçişinde bulunan köprüdür.