İçeriğe atla

Russkaya Mısl

Russkaya Mısl
Derginin 1918 yılında çıkan son sayısı
EditörVukol Lavrov
Sergey Yuryev
Viktor Goltsev
Alexander Kisevetter
Pyotr Struve
KategorilerEdebiyat
Politika
SıklıkAylık
Tiraj13.000[1]
İlk sayı1880
Son sayı1918
ÜlkeRusya Rus İmparatorluğu
DilRusça

Russkaya Misl (Rusça: Русская мысль, Türkçe: Rus Düşüncesi), 19. ve 20. yüzyılın popüler Rus dergisi. 1880 yılında Vukol Lavrov tarafından kurulan dergi 1918 yılında karşı-devrimci faaliyetleri nedeniyle Bolşevikler tarafından kapatılmıştır.[2]

Kaynakça

  1. ^ Русская Мысль это 16 Şubat 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 13 Şubat 2016.
  2. ^ Русская мысль (Rusça)[]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Rusça</span> Doğu Slav dili

Rusça, Hint-Avrupa dil ailesinin Slav dilleri koluna bağlı bir dil. Rusça, Belarus ve Ukrayna dilleri ile yaşayan üç Doğu Slav dilinden biridir. Yaklaşık 260 milyon konuşanı olan Rusça dünyanın en çok konuşulan dillerinden biri olup Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova (Gagavuzya) ile kısmî olarak tanınan Abhazya, Güney Osetya, Transdinyester'de resmî dil statüsündedir. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biri ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nun İngilizce ile birlikte kullanılan iki dilinden biridir. Orta Asya, Kafkasya, Ukrayna ve kısmen Baltık devletlerinde lingua franca olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ruslar</span> Doğu Slav halkı

Ruslar, genellikle Rusya'da yaşayan Doğu Slav halkı veya bu halkın soyundan olan kimselere denir. Dünya çapında yaklaşık 132 milyon kişi civarında bir nüfusa sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Çuvaşlar</span>

Çuvaşlar (Çăvaşsem), Orta Volga bölgesinde özerk Çuvaşistan Cumhuriyeti'nde yaşamakta olan, Çuvaşça konuşan yaklaşık 2 milyon nüfuslu bir Türk halkıdır. Ortodoks Hristiyan olan iki Türk halkından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Murmansk</span> Rusyada şehir

Murmansk, Rusya'nın kuzeybatısındaki Murmansk yönetim biriminin Oblast) idârî merkezi şehir. Şehrin Sovyet dönemindeki eski adı "Romanov-na-Murmane" idi. Murmansk, Barents Denizi'ne 12 km. uzaklıkta, Kola Yarımadası'nın doğusunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Rusça Vikipedi</span> Vikipedinin Rusça sürümü

Rusça Vikipedi, Vikipedi'nin Rusça sürümüdür. 20 Mayıs 2001'de başlatıldı. 16 Ağustos 2006'da madde sayısı 100.000 maddeye ulaştı. 17 Mart 2008'de 250.000. maddesi oluşturuldu. 21 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Rusça Vikipedi'nin 2.005.329 maddesi, 3.648.696 kullanıcısı ve 66 hizmetlisi bulunmaktadır. Açıldığı günden beri 140.639.435 kez katkıda bulunulmuştur. Madde sayısına göre 7. en büyük Vikipedi sürümüdür. Ayrıca Slav dillerinde Kiril alfabesiyle yazılan en büyük Vikipedi sürümüdür.

<span class="mw-page-title-main">İgor Akinfeyev</span> Rus Futbolcu (1986 doğumlu)

İgor Vladimiroviç Akinfeyev, CSKA Moskova'da kaptan ve kaleci olarak görev yapan Rus futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Rus ruleti</span> ölümcül bir şans oyunu

Rus ruleti, altıpatlarla oynanan ölümcül bir şans oyunu. Tabancaya tek bir kurşun yerleştirilir ve kurşunun yeri belli olmayacak şekilde top çevrilir. Oyuncular sırayla tabancayı şakaklarına dayarlar ve tetiği çekmek suretiyle şanslarını denerler. Rus ifadesi oyunun doğduğu ülkeye işaret etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Igor Sikorsky</span>

İgor İvanovich Sikorsky, Kiev'de doğmuş Rus asıllı Amerikalı bilim insanıdır. Hem sabit kanatlı hem de özellikle helikopterler olmak üzere havacılığın birçok konusunda öncü olmuştur. Yaptığı en önemli havacılık keşifleri 1913 yılında dünyanın ilk çok motorlu uçağı, uçan botlar ve helikopterler olmuştur. ABD'ye göç ettikten sonra 1923 yılında Sikorsky Havacılık Mühendisliği Şirketi'ni Long Island'daki bir çiftlikte kurdu ve 1930'lu yıllarda Pan American Havayollarına ait uçan tekneleri geliştirdi. 1939 yılında ilk Amerikan güvenilir helikopteri olan ve günümüzdeki helikopterlerde kullanılana benzeyen rotor sistemiyle donatılmış Vought-Sikorsky VS-300'yi geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Rus Kurtuluş Ordusu</span>

Rus Kurtuluş Ordusu, II. Dünya Savaşı sırasında Waffen-SS tarafından oluşturulan Sovyetler Birliği'ne karşı Sovyet savaş esirlerinden oluşan işbirlikçi askeri oluşum. Bu orduya Kızıl Ordu'dan firar eden askerlerde katılmıştır. Rus Kurtuluş Ordusu'nun komutanlığını 1942'de Nazilere esir düşen Sovyet Korgeneral Andrey Vlasov yapmıştır. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında faaliyetler yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Özi Kuşatması (1737)</span> Osmanlı-Rus-Avusturya Savaşı sırasında bir kuşatma

1737 Özi Kalesi Kuşatması, Mareşal Burkhard Christoph von Münnich yönetimindeki Rus Ordusu ile kaledeki Hatibzade Yahya Paşa komutasındaki Osmanlı garnizonu arasında Özi şehri yakınındaki kalede gerçekleşmiştir.

Özi Kalesi Kuşatması, 1737 yılı Temmuz ayında kaybedilen Özi Kalesini geri almak için Osmanlı İmparatorluğu, Kırım Hanlığı ordusu ile birlikte gerçekleştirdiği kuşatmadır.

<span class="mw-page-title-main">Ardahan Okrugu</span>

Ardahan Okrugu, Rus İmparatorluğu'nun 1878-1918 yılları arasında Kars Oblastı'na bağlı bir idari bölümdü. Okrugun merkezi Ardahan kasabasıydı.

Rus mafyası, bazen Bratva olarak da bilinir, Rusya ve diğer eski Sovyetler Birliği kökenli çeşitli organize suç örgütlerinin genel adıdır. Soğuk Savaş sonrası giderek güçlenmeye başladıklarında onlar için en yaygın tanımlardan birisi “kriminal ve legal ekonomileri birleştiren post komünist kalkınma modeli” olmuştur. Dünya çapında yıllık 200 milyar dolarlık bir cirosu olduğundan bahsedilen Rus mafyasının 1998 tarihli bir saptamada Rusya'daki özel sektörün yüzde 40’ını kontrol ettiği; Rus bankalarının ise yüzde 80'inin doğrudan veya dolaylı olarak mafyanın kontrolünde olduğu iddia edilmiştir. Tekil bir suç örgütü olmamalarına karşın kendilerini tanımlayan benzer yapılanma ve amaçları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yevgeni Yevtuşenko</span> Rus Şair ve Yazar

Yevgeni Aleksandroviç Yevtuşenko, Rus şairdir. Birkaç filmin senaryosunu yazmış ayrıca romancı, denemeci, dramacı, senarist, yayıncı, aktör, editör ve yönetmen olarak çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rus İmparatorluk Ordusu</span>

Rus İmparatorluk Ordusu, Rus İmparatorluğu'nun kara kuvvetleriydi. 1721 yılında I. Petro'nun Rus İmparatorluğu'nu ilan etmesi sonucu kurulmuş olup 1917 Rus Devrimi'nden sonra lağvedildi.

Rus Kültür Derneği, Rusya desteği ile 2004 yılında Ankara'da kurulan dernek.

Vasiliy İvanoviç Lebedev-Kumaç, Sovyet sosyalist gerçekçi şair ve söz yazarı. Günümüz Rusya Federasyonu Devlet Marşı'nın temelini oluşturan "Jit stalo luçşe" ve Bolşevik Parti Marşı'nın, Moskova Zafer Günü Geçit Törenleri'nde çalınan Kutsal Savaş'ın söz yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">İvan Bogdanov (ressam)</span> Rus ressam

İvan Petroviç Bogdanov, Rus ressamdı.

<span class="mw-page-title-main">Rusçanın romanizasyonu</span>

Rusça'nın romanizasyonu, rus ses sisteminin Latin alfabesine çevrilmesidir. Bir Latin alfabesiyle yazılmış metinde Rusça adları ve kelimeleri dahil etmek için birincil kullanımının yanı sıra, bilgisayar kullanıcılarının Rusça girmesi için de gereklidir. Kiril alfabesini girmek için ayarlanmış bir klavyesi veya kelime işlemcisi olmayan veya yerel bir Rusça klavye düzenini (JCUKEN) kullanarak hızlı bir şekilde yazamayan metinler. İkinci durumda, İngilizce QWERTY klavyeler gibi klavye düzenlerine uygun bir harf çevirisi sistemi kullanarak yazarlar ve ardından metni Kiril alfabesine dönüştürmek için otomatik bir araç kullanırlar.