İçeriğe atla

Rus savaş gemisi, siktir git!

Dnipro, Ukrayna'daki bir sokakta üzerinde "Rus savaş gemisi, siktir git!" yazan bir pano

Rus savaş gemisi, siktir git! (RusçaРусский военный корабль, иди на хуй, romanizeRusski voyennı korabl, idi na huy), Rus birliklerin, 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya ait Yılan Adası'na yönelik düzenledikleri saldırı öncesi adadaki sınır muhafızlarının son sözleridir. Kendisini bir savaş gemisi olarak tanıtan Rus kruvazörü muhafızlara teslim olma çağrısı yaptıktan sonra aldıkları cevap bu olmuştur. Adada görev yapan on üç sınır muhafızı teslim olmayı reddedince kısa bir süre sonra Rus askerleri önce savaş gemisi daha sonra da savaş uçakları ile 42 dönümlük adaya bombardıman düzenledi.[1]

Ses kaydı internette geniş çapta yankı buldu ve çeşitli sosyal medya platformlarında hızla yayıldı ve söz, o zamandan beri hem Ukrayna ordusu hem de istilayı protesto eden siviller tarafından bir mitinglerde kullanılan bir tezahürat hâline geldi. Ukrayna devlet başkanı Volodimir Zelenski, Yılan Adası'ndaki askerlere ölümlerinden sonra Ukrayna'nın en yüksek ulusal unvanı olan Ukrayna Kahramanı unvanını vereceğini duyurdu.[2][3][4][5]

28 Şubat 2022'de Ukrayna Deniz Kuvvetleri, Facebook sayfasında adanın tüm sınır muhafızlarının hayatta olduğunun düşünüldüğünü ve Rusya Deniz Kuvvetleri tarafından gözaltına alındığını bildirdi.[6][7][8]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Yılan Adası'nda çatışma: Rus askerlerine meydan okuyup teslim olmadılar! Son sözleri ortaya çıktı". CNN Türk. 5 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2022. 
  2. ^ Romanenko, Valentina (25 Şubat 2022). "Русский корабль, иди на х.й!": захисники Зміїного відповіли ворогові ["Rus savaş gemisi, siktir git!": Yılan Adası'nın savunucuları düşmana cevap verdi]. Ukrayinska Pravda (Ukraynaca). OCLC 1066371688. 25 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2022. 
  3. ^ Balmforth, Tom (25 Şubat 2022). Trevelyan, Mark; Jones, Gareth (Ed.). "'Russian warship, go fuck yourself': Kyiv to honour troops killed on island" (İngilizce). Reuters. 26 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2022. 
  4. ^ "Ukraine soldiers told Russian officer 'go fuck yourself' before they died on island". The Guardian (İngilizce). 25 Şubat 2022. eISSN 1756-3224. ISSN 0261-3077. OCLC 60623878. 25 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2022. 
  5. ^ Campione, Katie (25 Şubat 2022). "'Go Fuck Yourself': Ukrainian Soldiers Celebrated as Viral Heroes for Last Words to Russian Warship". TheWrap (İngilizce). 25 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2022. 
  6. ^ "Ukrainian Navy confirms Snake Island soldiers are alive, POWs". The Jerusalem Post. 28 Şubat 2022. ISSN 0021-597X. 28 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2022. 
  7. ^ "Yılan Adası'nda öldüğü sanılan 13 asker Rusların elinde". NTV. 1 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2022. 
  8. ^ "'Yılan Adası'ndaki 13 Ukrayna askeri hâlâ hayatta olabilir'". 27 Şubat 2022. 27 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yılan Adası (Ukrayna)</span> Karadenizde Tuna Deltası açıklarında bulunan bir ada

Yılan Adası, Karadeniz'de Tuna Deltası açıklarında bulunan ve Ukrayna'ya ait olan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Ukrayna'yı işgali</span> 2022den bu yana Doğu Avrupada süregelen askerî mücadele

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, 2014 yılında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı dahilinde yaşanan anlaşmazlıklar sonrası 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da "özel bir askerî operasyon" ilan etmesiyle başladı. İşgal her iki taraftan on binlerce kişinin ölümüyle sonuçlandı ve Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük mülteci krizine neden oldu. Mayıs ayı sonuna kadar tahminî 8 milyon insan ülke içinde yer değiştirdi ve 3 Ekim 2022 itibarıyla 7,6 milyon Ukraynalı da ülkeyi terk etti. İşgalden sonraki beş hafta içinde Rusya, 1917 Ekim Devrimi'nden bu yana en büyük göçünü verdi. İşgal ayrıca küresel çapta gıda kıtlığına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">2022 Yılan Adası seferi</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı istilasında sefer

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ilk günü olan 24 Şubat 2022'de Rus Donanması, Karadeniz'de bir Ukrayna adası olan Yılan Adası'na saldırdı ve tüm garnizonu ile birlikte adayı ele geçirerek adayı askeri işgale başladı. Rus kruvazörü Moskva'nın telsizden adanın garnizonuna teslim olmalarını talep ettiği ve yanıt olarak "Rus savaş gemisi, siktir git" dendiği bir ses klibi, garnizonun ölümleriyle ilgili ilk yanlış raporlarla birlikte viral hale geldiğinde, saldırı geniş çapta duyuruldu. Daha sonra garnizonla birlikte askerleri tahliye etmeye çalışan sivil bir arama kurtarma gemisinin de ele geçirildiği ortaya çıktı. Gemi, mürettebatı ve en az bir asker daha sonra esir takasıyla serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Güney Ukrayna Taarruzu</span> Rusyanın Ukraynada 2022 askeri taarruzu

Güney Ukrayna Taarruzu, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında devam eden bir taaruzdur. Rusya Silahlı Kuvvetlerinin, Rus işgali altındaki Kırım'daki üslerinden, Güney Ukrayna'daki Herson Oblastı, Mikolayiv Oblastı ve Zaporijya Oblastı'na yönelik saldırısıdır. 24 Şubat'ta Rus kuvvetleri Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ile çatışmaya girdi.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Bıkov (Rus devriye botu)</span>

Vasili Bıkov, Project 22160 sınıfına ait inşa edilen ilk gemi olan Rus Donanmasına ait bir devriye botudur. 26 Şubat 2014'te Rusya'nın Tataristan kentindeki Zelenodolsk'ta kızağa alındı ve 28 Ağustos 2017'de suya indirildi. Vasili Bıkov, 20 Aralık 2018'de Novorossiysk Deniz Üssü'nde görevlendirilerek Karadeniz Filosunun bir parçası oldu. Ukrayna kaynakları 7 Mart 2022'de, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sürerken geminin Odessa açıklarında vurulduğunu iddia etti.

Hostomel Havalimanı Muharebesi olarak da bilinen Antonov Havalimanı Muharebesi, Hostomel, Kiev Oblastı'ndaki Antonov Havalimanı'nda, 2022 Rusya'nın Ukraynayı istilasının Kiev Taaruzu sırasında meydana gelen askeri bir çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Hostomel Muharebesi</span> 2022 Rus Özel Savaş Saldırıları sırasında muharebe

Hostomel Muharebesi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Rus ve Ukrayna silahlı kuvvetleri arasında Hostomel kasabasının kontrolü için verilen bir savaştır. Kiev Taarruzu'nun bir parçası olarak Rus kuvvetleri, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i batıdan kuşatmak için Hostomel, Buça ve İrpin'in kontrolünü ele geçirmek istedi. Kiev Taarruzu'nun yoğunluğu nedeniyle, Kiev Oblastı Devlet İdaresi, Hostomel ile birlikte İrpin, Buça, Otoyol M06 ve Vışhorod'u Kiev Oblastı'ndaki en tehlikeli yerler olarak adlandırdı.

<span class="mw-page-title-main">Harkiv Muharebesi (2022)</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

Harkiv Muharebesi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Doğu Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olarak Ukrayna'nın Harkiv şehrinde ve çevresinde devam eden bir askerî çatışmadır. Rusya-Ukrayna sınırının sadece 20 mil güneyinde bulunan ve ağırlıklı olarak Rusça konuşulan bir şehir olan Harkiv, Ukrayna'nın en büyük ikinci şehridir ve Rus ordusu için büyük bir hedef olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çernobil Muharebesi</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgalinin bir parçası

Çernobil Muharebesi, Rus Silahlı Kuvvetleri ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında Çernobil Tecrit Bölgesi'nde 24 Şubat 2022'de, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ilk gününde başlayan askeri bir çatışmaydı. Belarus'tan gelen istilacı Rus kuvvetleri o günün sonunda Çernobil Nükleer Santrali alanını ele geçirdi. 300'den fazla kişi - 100 işçi ve 200 Ukraynalı muhafız - Rusların bölgeyi ele geçirmesinden 7 Mart'a kadar santralde mahsur kaldı. 31 Mart'ta Çernobil'i istila eden Rus birliklerinin çoğunun Rus kuvvetlerinin yeniden gruplandırılmasının bir parçası olarak bölgeden geri çekildiği bildirildi.

<span class="mw-page-title-main">Herson Muharebesi</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgalindeki çatışma

Herson Muharebesi, Rusya ve Ukrayna kuvvetleri arasında, 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Güney Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olarak 24 Şubat 2022'de başlayan bir muharebeydi.

Millerovo hava üssü saldırısı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Rusya'nın Rostov Oblastı, Millerovo kentinde 25 Şubat 2022'de gerçekleşti. Bazı Ukraynalı yetkililere göre, Ukrayna askeri güçleri Millerovo hava üssüne OTR-21 Toçka füzeleriyle saldırdı, Rus Hava Kuvvetleri uçaklarını imha etti ve hava üssünü ateşe verdi.

Ukrayna BT Ordusu 24 Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlamasından sonra Ukrayna bilgi ve siber uzayının dijital sızmasına karşı mücadele etmek için Şubat 2022'nin sonunda oluşturulan gönüllü bir siber savaş örgütüdür. Grup ayrıca saldırgan siber savaş operasyonları yürütüyor ve Ukrayna hükûmetinin siber yetkilisi Victor Jora, kayıtlı bilgisayar korsanlarının yalnızca askeri hedeflere saldıracağını söyledi.

<span class="mw-page-title-main">İvankiv Muharebesi</span> 2022de Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

İvankiv Muharebesi, Teteriv Nehri üzerinde önemli bir geçiş noktası olan İvankiv kasabasının kontrolü için Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinda Kiev Taarruzu'nun bir parçası olan askeri bir çatışmaydı. Savaşanlar, Rusya Silahlı Kuvvetleri ve Ukrayna Kara Kuvvetleri unsurlarıydı. Muharebe 25 Şubat 2022'den 31 Mart 2022'ye kadar sürdü ve Rus kuvvetlerinin geri çekilmesiyle sona erdi. Muharebe, Ukrayna'nın başkenti Kiev'i kuşatmak için daha büyük bir taktiğin parçasıydı. Rus kuvvetleri 27 Şubat'ta köyü ele geçirirken, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri başkentin batı banliyölerinde İrpin, Buça ve Hostomel'de Rus ilerlemesine karşı direndi.

<span class="mw-page-title-main">Sumı Muharebesi</span> 2022de Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

Sumı Muharebesi, Kuzeydoğu Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olarak, 2022 Rus istilası sırasında, 24 Şubat 2022'de başlayan ve Rusya'nın Sumı Oblastı'ndaki tüm kuvvetlerini geri çekmesiyle 4 Nisan 2022'de sona eren bir askerî çatışmaydı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeydoğu Ukrayna Taarruzu</span> Kuzeydoğu Ukraynada 2022 askeri taarruzu

Kuzeydoğu Ukrayna Taarruzu, Ukrayna'daki iki ilin (oblast) - Çernihiv Oblastı ve Sumı Oblastı - kontrolü için 2022 Rus istilasında devam eden bir askerî operasyondur - 4 Nisan 2022'de Ukrayna makamları, Rus birliklerinin çoğunlukla Sumı Oblastı'ndan çekildiğini ve artık o bölgedeki kasaba veya köyleri işgal etmediğini iddia etti. O akşamın ilerleyen saatlerinde Ukrayna makamları, Rus kuvvetlerinin Çernihiv Oblastı'ndan çekildiğini iddia etti ve bu iddia Pentagon tarafından 6 Nisan'da doğrulandı. 14 Mayıs'ta ISW, "Ukrayna böylece Harkov Muharebesi'ni kazanmış gibi görünüyor" dedi. Harkov Belediye Başkanı BBC'ye yaptığı açıklamada: "Son beş gündür kentte bombardıman olmadı. Ruslar, Harkov havaalanı yakınında şehri füze roketiyle vurmak için yalnızca bir girişimde bulundu, ancak füze Ukrayna Hava Savunması tarafından imha edildi." dedi.

<span class="mw-page-title-main">Çernihiv Kuşatması</span> 2022de Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

Çernihiv Kuşatması, Ukrayna'nın Çernihiv şehrinde bir kuşatmaydı. 24 Şubat 2022'de, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Kuzeydoğu Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olarak başladı. 4 Nisan 2022'de Ukrayna makamları, Rus ordusunun Çernihiv Oblastı'ndan ayrıldığını belirtti.

<span class="mw-page-title-main">Ohtırka Muharebesi</span> 2022de Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

Ohtırka Muharebesi, Kuzeydoğu Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olarak, Rusya-Ukrayna sınırının yakınında bulunan Ohtırka şehrinde, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında, 24 Şubat 2022'de başlayan askerî bir çatışmaydı. Rus kuvvetleri şehri istila etmeye çalışırken, şehrin eteklerinde çatışmalar başladı. İlk ilerleme püskürtüldü ve şehir topçu ateşiyle saldırıya uğradı. 26 Mart 2022'de Trostyanets stratejik kalesinin Ukrayna kuvvetleri tarafından geri alındığı bildirildi. Bu, Rus cephesini tehdit ederek Rus iletişimini ve tedarik yollarını bozdu.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline Çeçen katılımı</span>

Yaygın olarak Çeçenya olarak bilinen Çeçen Cumhuriyeti, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında çeşitli rollerde yer alan Rusya'nın federal bir cumhuriyetidir. Kadirovcu güçler Rus istila güçlerinin yanında savaştı. Dzhokhar Dudayev Taburu ise Ukraynalı savunucuların yanında savaştı. Bu sebeple uluslararası güçlerin istila ile Birinci ve İkinci Çeçen Savaşı arasında bir takım karşılaştırmaları var.

Voznesensk Muharebesi, Mart 2022'nin başlarında Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Güney Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olarak Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleşen bir dizi askeri çatışmaydı.

<span class="mw-page-title-main">İzyum Muharebesi (2022)</span> 2022 Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

İzyum Muharebesi, Rusya ile Ukrayna arasında, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Kuzeydoğu Ukrayna Taarruzu'nun ve Doğu Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olarak meydana gelen askeri bir çatışmaydı. Muharebe, şehrin bir ulaşım düğümü olarak önemi nedeniyle İzyum kasabasının kontrolü için Mart 2022'de başladı. Rus ordusu, Harkov Oblastı'ndaki kuvvetlerinin Donbas bölgesindeki birlikleriyle bağlantı kurabilmesi için İzyum'u ele geçirmek istedi.