İçeriğe atla

Rus pop müziği

Rus pop müziği
Müzikal kökenleriKlasik pop, Romantik, Klasik müzik, Europop
Kültürel kökenleri1950'ler, SSCB
Popülerlik1950'lerden beri

Rus pop müziği, Rusya'da, BDT ülkelerinde, Baltık ülkelerinde ya da şarkıların ağırlıklı olarak Rusça veya BDT ülkelerinin dillerinde çalındığı diğer yabancı ülkelerde üretilen Rusça pop müziktir. Günümüz Rus pop müziği, Alla Pugaçova va Valeri Leontyev gibi pop idolleriyle birlikte popüler Sovyet müziğinin devamı niteliğindedir.

Günümüzün modern ana akım Rusça pop müziği çok çeşitlidir ve dinleyiciye yaymanın birçok yolu bulunmaktadır. En ünlü pop yıldızları genellikle talk showlarda ve MTV Rusya ve Muz-TV gibi müzik televizyon kanallarında görülebilirler.

Rusça müzik marketi

Rusça popüler müzik pazarı, dünyada Sovyet etkisinin artmasıyla büyümeye başladı. 1990 yılında dünya kara kütlesinin %13'ünde yaşayan yaklaşık 300 milyon Sovyet vatandaşına ek olarak, Sovyet pop müziği eski Varşova Paktı ülkelerinde, özellikle de Slav ülkelerinde (Polonya, Çekya, Slovakya, Bulgaristan ve eski Yugoslavya, ek olarak Macaristan, Çin ve Küba) popüler hâle geldi. Bu zamanlarda Rus pop müziğinin merkezi Moskova ve daha az ölçüde Sankt-Petersburg'du.

Sovyetler Birliği'nin dağılması ve 90'ların başında kitlesel göçe sebep olan Demir Perde'nin düşüşü; Avrupa Birliği, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve diğer bölgelerde Rusça konuşan büyük diasporanın oluşmasına yol açtı. Bu ülkelerdeki yerel halk; internet, televizyon, çeşitli medya araçları ve gece kulüpleri aracılığıyla farklı türlerdeki Rus müziğini tanıma fırsatı buldu.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Rusya, hâlâ Rusça müziğin önemli bir yapımcı ve tüketicisi ülke konumundadır. Bazı yeni bağımsız devletlerde, özellikle Ukrayna ve Belarus'ta talep hâlâ yüksektir.

Rus olmayan ancak Rusça müziğin gelişmesinde katkıda bulunan kayda değer sanatçılara Bulgar kökenli sanatçı Filip Kirkorov, Ukraynalı Verka Serduçka ve Ani Lorak, Letonyalı Laima Vaikule, Belaruslu Seryoga ile Dzmitrıy Kaldun, Suriyeli Avraam Russo ve Kazak A-Studio[1] grubu örnek olarak gösterilebilir.

Tarihçe

1960-70'li yılların pop yıldızı Müslüm Magomayev

1960'lı yıllar

1960'ların başında dünyanın en büyük pazarlarından biri olarak kurulan Rus pop müziği; Edita Pieha, Valeri Obocinski, Müslüm Magomayev, Vesiolie Rebiata ve Poyusşçiye Gitari gibi sanatçılar tarafından temsil edildi.

1970-80'li yılların pop yıldızı Alla Pugaçova

1970'li yıllar

1970'lerde Sofia Rotaru, Alla Pugaçeva, Valeri Leontyev kariyerlerine başladılar ve tanınmaya başladılar. Aynı zamanda Rus pop müziği bu döneminde çeşitli batı türlerini (caz, rock vb.) etkilemeye başlarken Sovyet pop müziği de Doğu Avrupa'da büyük bir popülerlik kazanmaya başladı. İlk Vesiolie Rebiata EP'si 1970 yazında yayımlandı ve birkaç yılda 15.975.000 kopya sattı. 1973'te Liverpool'daki (İngiltere) uluslararası bir yarışmada sanatçı ikincilik ödülüne layık görüldü. Bu, Sovyet pop müziğinin ilk büyük başarısıydı.

1980'li yıllar

1980'lerin başlarında, Rusça Sovyet müzikleri patlama yaşadı. Letonyalı besteci Raimonds Pauls'un "Dāvāja Māriņa" eseri bu dönemde yayımlandı. Yine bu dönemde Yuri Çernavski filmler için şarkılar yazdı. Bu dönemde kariyerlerine başlayan şarkıcılar arasında Vladimir Presnyakov da vardı. 1980'lerin ortasında Vladimir Matetski, Sofiya Rotaru ile "Lavanda" şarkısıyla düet yaptı. 1980'lerin sonunda Laskovyi Mai ve Mirage grupları pop müziğin gelişiminde etkili olarak Rusça popüler müziğinde yeni bir dönem başlattılar. Larisa Dolina, İrina Allegrova, İgor Talkov, Aleksander Serov, İrina Ponarovskaya, Laima Vaikule, Aleksandr Malinin ve Filip Kirkorov gibi isimler bu dönemde popülerlik kazanmaya başladılar.[2]

1990'lı yıllar

1980-90'lı yılların pop yıldızı Valeri Leontyev

Ülkenin ciddi bir ekonomik ve siyasi krizden geçtiği 1990'ların başlarında bile özellikle Moskova, Rusça müzik yapımının önemli bir merkezi olmaya devam etmekteydi. Rock müziğinin de popülerlik kazanmaya başladığı bu dönemde DDT, Lyube, Sektor Gaza gibi müzik grupları da tanınmaya başladı. Bu dönemde Valeriya, Anita Tsoy, Blestyaşçiye ve Ruki Vverh! gibi isimler şarkıcılık kariyerlerine başladılar Ayrıca İgor Nikolayev, Natalya Korolyova, Na Na, Tatyana Bulanova, Leonid Agutin, Oleg Gazmanov, Valeri Meladze ve Dmitri Malikov bu dönemin popüler şarkıcılarındandırlar. Vesiolie Rebiata bu dönemde 179.850.000 kopya satarak satış rekoru kırdı.

2000'li yıllar

1990-2000'li yılların pop yıldızı Filip Kirkorov

1990'ların sonu ve 2000'lerin başı, dünyada, özellikle Rus müziğinin geleneksel hakimiyetinde Amerikan müziğiyle birlikte üzere artışın dönemi olmuştur. Müzik dünyasını tam olarak deneyimlemiş Rus popüler sanatçılar bu dönemde deneyimlerinden özellikle aranjman açısından oldukça faydalandılar. 200'lerin sonunda Rus pop müziği geçiş dönemine girdi. Dünya genelindeki satışlarda ciddi düşüş nedeniyle, İnternet üzerinden müzik satmak için etiketlerin yeniden sınıflandırılması söz konusu oldu. 2009'a gelindiğinde dijital içerik satışlarının (dijital single'lar, zil sesleri vb.) artması nedeniyle albüm satışları, 1990'lara ve 2000'lerin ortalarına kıyasla önemli ölçüde düştü.

Billboard listelerinde

Tarih Liste Sanatçı
19 Mayıs 1990 Billboard Hot 100, Billboard 200Gorky Park[1]
27 Nisan 2002 Dance Club SongsPPK
15 Mart 2003 Billboard Hot 100, Billboard 200, Pop Songs, Dance Club Songs, Latin Pop Airplay, Eurochart Hot 100 Singles, European Albums t.A.T.u.
28 Mayıs 2011 Next Big Sound Neoclubber

Eurovision Şarkı Yarışması

t.A.T.u., 2003 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Rusya'yı temsil ederek üçüncü oldu

2006 yılında Dima Bilan Eurovision'da ikinci olup o yıla kadar ülkesi Rusya'ya en iyi sonucunu verdikten sonra aynı yıl Londra'daki World Music Awards'a aday gösterildi. Beş MTV Avrupa Müzik Ödülü aldı, 2009'da Berlin'de düzenlenen MTV EMA'da en iyi Avrupalı sanatçı dalında aday gösterildi. 2006 yılında Rusça konuşan iki ikiz kız kardeş Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nı kazandı. 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'nda üçüncülük Serebro grubuna gitti. 2008 yılında Dima Bilan, Belgrad'da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'na "Believe" adlı parça ile katıldı ve 272 puan alarak yarışmanın birincisi oldu. Bu sebeple Rusya, 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'na ev sahipliği yapma hakkı kazandı.

Özellikleri

Rus pop endüstrisinin temel özelliklerinden biri, Rusya ve BDT'deki sanatçıların konser turnelerinin geniş dağılımı ve bunun yanı sıra oldukça yaygın korsan ürün üretimi nedeniyle CD'lerin satışından elde edilen kârın fazla olmadığı gerçeğidir.

Rusya'nın Tataristan, Başkurdistan ve Çuvaşistan gibi çeşitli bölgelerinde, yerel dillerle pop müzik yapan yerel pop müzisyen toplulukları bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Korsun, Olya. "Post-Soviet pop: 10 music videos which were huge in 90s Russia". The Calvert Journal. 20 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2020. 
  2. ^ "Russian Pop Music Guide". BYT // Brightest Young Things (İngilizce). 17 Ocak 2017. 31 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rock müzik</span> 1950lerde Amerika Birleşik Devletlerinde "rock and roll" olarak ortaya çıkan popüler müzik türü

Rock, 1950'lerde ABD'de "rock and roll" olarak doğan, 1960'larda ve sonrasında farklı tarzlara ayrılarak özellikle İngiltere ve ABD'de gelişen bir müzik türüdür. Kökleri 1940'ların ve 1950'lerin rock and roll'una dayanır. Rock and roll ise blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiştir. Rock müzik; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenir.

<span class="mw-page-title-main">Türk pop müziği</span> müzik türü

Türk pop müziği, Türk popu, Türkçe pop, Anadolu pop veya T-pop modern popüler müzik kalıplarıyla oluşturulmuş ya da yoğun modern müzik kalıplarının üzerine hafifçe alaturka ve halk müziği ezgileri monte edilmesiyle oluşturulmuş Türk müziği çeşididir.

Rhythm and Blues ; caz, rap, gospel ve blues karışımı, ilk olarak Afrika kökenli Amerikalıların ürettiği müzik türü.

Rolling Stone, popüler kültüre odaklanan aylık Amerikan dergisi. 1967'de Jann Wenner ve müzik eleştirmeni Ralph J. Gleason tarafından San Francisco'da kuruldu. İlk dönemlerinde rock müzik yazıları ve Hunter S. Thompson'ın politika yazılarıyla dikkat çekti. 1990'lı yıllarda daha genç bir okur kitlesine hitap etmek amacıyla odak noktasını televizyon programlarına, sinema oyuncularına ve popüler müziğe kaydırdı. Daha sonra yeniden geleneksel tarzına dönerek müzik, eğlence ve politika ekseninde içerik üretmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Disko</span> Müzik Tarzı

Disko, dans müziğinin bir tarzıdır. Funk, soul, pop ve salsa ögeleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Ani Lorak</span> Ukraynalı şarkıcı

Karolina Miroslavivna Kuyek, genellikle sahne adı Ani Lorak ile tanınır, 27 Eylül 1978 doğumlu Ukraynalı şarkıcı, söz yazarı, oyuncu, girişimci ve eski Birleşmiş Milletler iyi niyet elçisi. Ukrayna'nın en prestijli ödüllerinden biri olan Ukrayna Halkın Sanatçısı ödülüne layık görülmekle birlikte Lorak, ülkesindeki en güçlü ve etkili kadınlardan biri olarak gösterilmiş, Doğu Avrupa'nın en güzel kadınlarından biri olarak seçilmiştir. Ani Lorak, 2014 yılında Ukrayna'da en çok kazanan şarkıcılardan biri olmuştur.

<i>2009 Eurovision Şarkı Yarışması</i> Rusyada düzenlenen 54. Eurovision Şarkı Yarışması

2009 Eurovision Şarkı Yarışması, 12-14-16 Mayıs 2009 tarihlerinde Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen, Norveç'in 387 puanla birinci olduğu 54. Eurovision Şarkı Yarışması. Yarışmanın birinci yarı finali 12 Mayıs, ikinci yarı finali ise 14 Mayıs tarihlerinde düzenlenmiştir. Yarışmaya 42 ülke katılmıştır. Slovakya da yarışmaya yeniden katılma kararı alarak yarışmada yerini almıştır. San Marino ise ekonomik sorunlardan dolayı katılamayacağını açıklamıştır. 2009'da tele oylamalarının yanında jüri oylarının da kullanılacağını açıklanmıştır. "Büyük Dörtlü" olarak adlandırılan Fransa, Almanya, İspanya ve Birleşik Krallık yarışmaya direkt katılma haklarını yine kaybetmeyecektir. Yarışmanın yarı finalleri, manken Natalya Vodyanova ve oyuncu Andrey Malahov, finali ise şarkıcı Alsu ve İvan Urgant tarafından sunulmuştur. Yarışmayı Alexander Rybak'ın temsil ettiği Fairytale parçası 387 puan alarak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Lazarev</span> Rus şarkıcı ve aktör

Sergey Vyaçeslavoviç Lazarev ; şarkıcı, aktör ve profesyonel bir dansçı. Çıkış yaptığı 2000'li yılların başından itibaren listelerde üst sıralara yükselen şarkılarıyla Rus pop müziğinde yer edindi. Özellikle Rus pop grubu Smash!! ile beraber şarkıcı kimliğiyle daha çok tanındı. Grup 2005 yılının sonlarında dağıldı ve Lazarev müzik kariyerine tek başına devam etti.

Coşkun Demir Türk pop müzik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Filip Kirkorov</span> Rus şarkıcı ve oyuncu

Filip Kirkorov, Rus şarkıcı ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">İosif Kobzon</span> Rus politikacı

İosif Davıdoviç Kobzon, Sovyet ve Rus şarkıcı. Rusya Federal Meclisi Birinci Başkan Yardımcısı. SSCB Halk Sanatçısı (1987). Lenin Komsomol Ödülü sahibi (1976). SSCB Devlet Ödülü (1984) ve Rusya Federasyonu Hükûmet Kültür Ödülü (2011) sahibi. 2011'den beri Federal Meclis Kültür Komitesi Birinci Başkan Vekili.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan müziği</span>

Çağdaş Kazakistan devleti, Kazak Devlet Kurmangazi Orkestrası Halk Çalgıları, Kazak Devlet Filarmoni Orkestrası, Kazak Ulusal Operası ve Kazak Devlet Oda Orkestrası'na ev sahipliği yapmaktadır. Halk enstrümanları orkestrası 19. yüzyıldan kalma ünlü bir besteci ve dombra yorumcusu Kurmangazi Sağırbayoğlu adını temsil eder.

Rusya, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılacağını açıklamıştı. Rus yayıncı Pervıy Kanal (CR1) tarafından Görevlendirme yöntemiyle Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yapılan 2017 yarışması'nda Hırvatistan'ı temsil edecek kişi seçilmişti hatta Rusya'nın yarışmada ikinci yarı finalde yer alacağı açıklanmıştı fakat 13 Nisan'da Rusya 2017 yarışması'ndan çekilme kararı almıştır.

Rusya, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'na Leonid Gutkin, Netta Nemrodi ve Arie Burshtein'in yazdığı "I Won't Break" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Yuliya Samoylova seslendirmiştir. Rus yayıncı Первый канал (CR1) tarafından Görevlendirme yöntemiyle Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Rusya'yı temsil eden kişi seçilmiştir.

"Lady Alpine Blue", Filip Kirkorov tarafından seslendirilen 1995 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Rusya'yı temsil eden şarkı. Şarkı Rusça dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Ilia Lagutenko tarafından yazılmıştır.

"Vyeçniy stranik", Youddiph tarafından seslendirilen 1994 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Rusya'yı temsil eden şarkı. Şarkı Rusça dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Ilia Lagutenko tarafından yazılmıştır.

Premyer-Ministr, Rus müzik grubu. Grubun arkasındaki fikir, özellikle gençler için değil, erkek grup oluşturmaktı. Dört adam 1997'de Premier Ministr'i kurmak için bir araya geldi. İlk gerçek başarısı, 2000 yılında çok popüler bir Rus melodisi olan "Doğu Şarkısı" nın yeniden yapımıyla geldi. Rusya'da büyük bir hit oldu. Grup, 2002 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Rusya'yı temsil "Northern Girl" adlı şarkıyla etmiştir. Yarışmada 10. olmuştur.

Rusya, İrlanda'nın Dublin kentinde düzenlenen 1995 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Rusya'nın düzenlediği Görevlendirme yöntemi ile "Kolibelnaya dlya vulkana" şarkısıyla Filip Kirkorov ülkesini Eurovision'da temsil etmeye hak kazanmıştır.

Ben Nirvanadayım, Azerbaycanlı şarkıcı Aygün Kazımova'nın extended play (EP) albümü. Albüm 17 Aralık 2021 tarihinde "Beat Music" etiketiyle yayımlanmıştır. Albümdeki tüm şarkılar Rusçadır. Bu Aygün Kazımova'nın ilk Rusça albümüdür.

<span class="mw-page-title-main">Laima Vaikule</span>

Laima Vaikule, Letonyalı aktris, şarkıcı, yönetmen ve koreograftır. Pek çok şarkısının yanı sıra "Vernisage" ve "Charlie" gibi popüler hitleriyle Avrupa'da ve eski SSCB'de tanınmıştır.