İçeriğe atla

Rus pasaportu

Rus pasaportu
Biyometrik Rus pasaportu ön kapağı
Belge türüPasaport
AmaçKimlik Doğrulama ve Seyahat
Bitiş süresi10 yıl (biyometrik), 5 yıl (biyometrik olmayan)

Rus pasaportu, Rusya vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen bir kitapçıktır.

Rus pasaportu, Rusya'da ikamet eden Rusya Federasyonu vatandaşları için birincil kimlik belgesidir. Başlangıçta, İçişleri Bakanlığı tarafından Rus vatandaşlarına 14 yaşında verilir ve 20 ve 45 yaşları arası yenilenmesi gerekir. Rusya'da yaşayan 14 üzerindeki her vatandaşın geçerli bir yerli pasaportu olması gerekir.

Pasaport tam adı, cinsiyet, doğum tarihi ve yeri ve taşıyıcı bir fotoğrafı içerir. Ayrıca 14 yaşın altındaki sahibinin kayıtlı ev adresi, askeri görevi, medeni durum, çocuk sayısı, kan grubu (isteğe bağlı) ve bireysel vergi kimlik numarası (ayrıca isteğe bağlı) tarafından yayınlanan diğer yerli ve dış pasaport. Tüm veriler Rusça doldurulur.

Rus pasaportu sahibi vatandaşların Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetine girmesi serbesttir ve bunun yanı sıra Belarus, Kazakistan ve Ukrayna için geçerli bir kimlik belgesidir.

Rusya Federasyonu 1 Haziran 2007 tarihinden itibaren AB Schengen ülkeleri ile vize kolaylığı anlaşması imzalamıştır. 2008 yılından beri vize muafiyeti için müzakereler yürütmektedir. Müzakereler sonuçlanıncaya kadar şu an için Rus vatandaşları AB ülkelerine seyahatlerde vize kolaylığı anlaşmasından yararlanmaktadırlar.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi Ağustos 2016 Raporu'na göre Rusya vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 105 ülkeye seyahat edebilmektedirler. Bu sayede Rusya vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 48. sırada yer almaktadır.[1]

Rus vatandaşların vizesiz ya da sınır kapısında vize alarak gidebildiği ülkeler.

Tarihi

1993 yılında çıkış vizeleri iptal edildi ve ücretsiz pasaport verilmesine izin verildi. Ülkeyi özgürce terk etme hakkı 1996 tarihli bir yasayla kutsal kabul edildi.[2] Sovyetler Birliği'nin sembollerini taşıyan pasaportlar, makine tarafından okunabilen Rus pasaportlarıyla değiştirilmek üzere 1997'nin sonuna kadar Rusya Federasyonu vatandaşlarına verildi. Verilen son Sovyet pasaportlarının son kullanma tarihi, Sovyet devletinin dağılmasından yaklaşık 10 yıl sonra, 2002 yılı sonundaydı. 2001 yılından bu yana, Rus pasaportları, çift başlı kartal olan Rusya amblemini içeren bir tasarımla verilmektedir. 2010 yılından bu yana pasaport kaydı başvurusu Gosuslugi web sitesi üzerinden yapılabilmektedir.

2006 yılında Rusya'da biyometrik pasaportlar tanıtıldı. 2009'dan beri, Rusya'nın tüm bölgelerinde pasaport ve yeni nesil vize belgelerinin (elektronik ortam içeren pasaportlar) veriliş noktaları bulunmaktadır. Bu öğelerin verileri tek bir kişiselleştirme merkezinde gelir. 1 Mart 2010 tarihinden sonra biyometrik pasaportlar 10 yıl süreyle geçerlidir.

Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri, Rusya'nın 2019'da Doğu Ukrayna'nın hükûmet kontrolündeki Donbass bölgesindeki Ukraynalılara vermeye başladığı pasaportları da tanımayı reddediyor ve Avrupa Birliği pasaportları tanımamayı düşünüyor.[3] Ukrayna'nın güneyinde, Rus işgali altındaki Herson kentindeki yetkililer, 2022 işgali sırasında yerel sakinlere Rus pasaportları dağıttı.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2016. 
  2. ^ Ограниченные родиной 5 Ekim 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. // The New Times, 11.10.2010
  3. ^ "EU not to grant visas to Donbas residents with Russian passport". 112.international (İngilizce). 15 Ağustos 2019. 18 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2019. 
  4. ^ "First Russian passports handed out to Ukrainians: Report". ANI. 11 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk pasaportu</span> Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışına çıkmasını sağlayan resmî belge

Türk pasaportu, 15 Temmuz 1950 tarihli Pasaport Yasası uyarınca Türk vatandaşlarına yurtdışına seyahat etmeleri için verilir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları da Türk pasaportu için başvuruda bulunabilirler. 1 Haziran 2010'dan bu yana verilen pasaportlar biyometriktir ve 10 yıla kadar geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan pasaportu</span>

Azerbaycan pasaportu, Azerbaycan vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. 2008'den bu yana normal bir Azerbaycan pasaportunun geçerlilik süresi 10 yıldır. Azerbaycan pasaportlarında vizeler ve özel notlar için 34 sayfa bulunmaktadır. Azerbaycan Türkçesi ve İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">İsveç pasaportu</span>

İsveç pasaportu, İsveç vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Schengen Anlaşmasını uygulayan ülkelerde, İsveç vatandaşlarının pasaport taşımaları zorunlu değildir. Bu ülkelere İsveç kimlikleriyle seyahat edebilirler. Pasaportlar İsveç Polisi tarafından verilmektedir. Pasaport üzerindeki bilgiler polis merkezlerindeki pasaport ofisleri tarafından doldurulmaktadır. Ekim 2005'ten bu yana biyometrik pasaportlar basılmış olup, beş yıllık geçerlilik süresi içerisinde kullanılmaktadır. Daha önceden kullanılan pasaportların geçerlilik süresi yetişkinler için 10 yıl, çocuklar için beş yıldı. 1998'e kadar basılan pasaportlar İsveç de pasaportu kimlik yerine kullanabilirsiniz. Ulusal kimlik kartı ile birlikte pasaport, Avrupa'daki tüm ülkelerde ikamet hakkını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat pasaportu</span>

Hırvat pasaportu Hırvatistan vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Pasaport, Hırvat vatandaşlığının ve kimliğinin kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport işlemleriyle ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı, ülke dışında Hırvat büyükelçilikleri ve konsoloslukları ilgilenir. Hırvat pasaportları beş veya on yıl süreyle geçerli olup, uzatılamazlar. Süresi biten pasaportun yerine yeni bir pasaport alınmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut pasaportu</span> pasaport

Arnavut pasaportu Arnavutluk vatandaşlarına uluslararası seyahatlerinde kullanılmak üzere verilir. Pasaport, Arnavut kimliğinin ve Arnavutluk vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport verme görevi ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı'na, ülke dışında yerel büyükelçilikler ve konsolosluklara aittir. Arnavutluk pasaportları 10 yıl sürele geçerlidir ve uzatılamazlar. Pasaportun kullanım süresi dolduktan sonra yeni bir pasaport alınır. Yeni Biyometrik Arnavut Pasaportu 24 Mart 2009'dan bu yana verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova pasaportu</span>

Kosova pasaportu, kısmen tanınan Kosova vatandaşlarının yurt dışına çıkışta kullandıkları yolculuk belgesidir. Bu belge, Kosova vatandaşlığının kanıtı olarak hizmet etmeye ek olarak uluslararası yolculuğu kolaylaştırır. Dışişleri Bakanlığı ile çıkarılan diplomatik pasaportların istisnasıyla pasaportların verilmesi yalnız İçişleri Bakanlığı'nın ayrıcalığındadır. Kosova pasaportları, ICAO tarafından tavsiye edilen standart pasaport tasarımına uyar.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna pasaportu</span>

Ukrayna pasaportu, Ukrayna vatandaşlığının ana kanıtı olarak Ukrayna vatandaşlarına verilen bir belgedir. Genellikle Ukrayna hükûmeti tarafından yerli pasaport ve uluslararası pasaport olarak verilen pasaport iki türü vardır. Yerli pasaport Ukrayna içinde Ukrayna vatandaşlarının bir birincil kimlik belgesi olarak kullanılır. Uluslararası bir pasaport uluslararası seyahat için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni pasaportu</span>

Ermeni Pasaportu, Ermenistan dışına seyahat için Ermeni vatandaşlarına verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan pasaportu</span>

Sırp pasaportu her yaşta Sırp vatandaşlarına Sırbistan tarafından yayınlanan uluslararası seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ pasaportu</span>

Karadağ pasaportu Karadağ vatandaşlarına Karadağ tarafından verilen uluslararası seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Moldova pasaportu</span>

Moldova pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Moldova vatandaşlarına verilen belgedir. Pasaport Devlet Kuruluş ve Bilgi Kaynakları Merkezi "Registru" tarafından ve yurt dışında Moldova dış temsilcilikleri tarafından verilir. Pasaportun geçerlilik süresi 7 yıldır. 7 yaş altındaki çocuklar için pasaport geçerlilik 4 yıldır. 1 Ocak 2006'dan beri Moldova vatandaşları aynı anda iki pasaport alma olasılığı için yerel pasaport dairesine ibraz edilmiş yazılı bir talep yapmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz pasaportu</span>

Portekiz pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Portekiz vatandaşlarına verilir. Ayrıca Portekiz Bilhete de Identidade ile Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre gibi AB üyesi olmayan ülkeler içinde bir seyahat belgesi olarak geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Letonya pasaportu</span> Pasaport

Letonya pasaportu kimlik ve uluslararası seyahat amaçlı Letonya vatandaşlarına verilir. Geçerli bir pasaport almak ancak 15 yaşından itibarendir fakat zorunlu seyahat amaçları için gerekirse pasaport küçük çocuklar içinde talep edilebilir. Pasaport 5 yıl için geçerlidir. 20 Kasım 2007 itibarıyla Letonya biyometrik pasaporta geçerek her bakımdan AB pasaportu standartlarını takip etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya pasaportu</span>

Litvanya pasaportu Litvanya vatandaşlarına verilen resmi bir belgedir. Vatandaşlar kendilerini tanımlamak için Litvanya dışında seyahati kolaylaştırmaktadır. Son zamanlarda ulusal Litvanya kimlik kartı tanıtıldı. Bu kimlik kartı ile Avrupa Birliği ve AB üyesi olmayan Türkiye ve İsviçre gibi diğer Avrupa ülkeleri içinde sadece seyahat amaçlı olarak pasaport yerine kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail pasaportu</span> Pasaport

İsrail pasaportu, uluslararası seyahat amacıyla İsrail Devleti vatandaşlarına verilir ve yurt dışında İsrail'in konsolosluk görevlilerinin korunması hakkını tanır.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan pasaportu</span>

Pakistan pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Pakistan vatandaşları için verilir. Pasaport, İçişleri Bakanlığı Yabancılar Pasaport Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Pakistan'ın Makinede okunabilir biyometrik pasaportları bölgesel pasaport büro ve Pakistan elçilikleri tarafından verilebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Filipinler pasaportu</span>

Filipin pasaportu bir seyahat belgesi ve Filipinler vatandaşlarına verilen Ulusal kimliktir. Bu bazı istisnalar dışında Dışişleri ve yurt dışında Filipin diplomatik görevlileri tarafından verilir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan pasaportu</span> Pasaport

Özbekistan pasaportu, Özbekistan vatandaşlarına yurt içinde kullanımı ve uluslararası seyahatler için verilir. 16 yaşındaki bir kişiye sıradan normal bir pasaport verilir. 45 yaş itibarıyla pasaportun süresi sınırsızdır. Pasaport, özel notlar ve vize sayfaları ile 32 sayfa içerir. Pasaportta Özbekçe, Rusça ve İngilizce dilleri yer alır. İkili ve çok taraflı anlaşmalara göre Özbek pasaportu sahibi, komşusu Tacikistan dışında Bağımsız Devletler Topluluğu içinde seyahatinde herhangi bir vize gereksinimi olmadan 90 gün kadar kalmak hakkına sahiptir. Ancak, vatandaşın Özbekistan'dan çıkması için yerel polise özel seyahat izni başvurusunda bulunması gerekir. İzin iki yıl için geçerlidir ve sadece ülkeyi terk eden vatandaş pasaportunun geçerlilik tarihine kadar yurt dışında kalabilirler. Özbekistan vatandaşları sadece Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan, Moldova, Rusya ve Gürcistan'a seyahatlerinde çıkış vizesiz almadan seyahat edebilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Malezya pasaportu</span>

Malezya pasaportu Malezya Göç Dairesi tarafından Malezya vatandaşlarına verilen seyahat belgesidir.

Palau pasaportu Palau, Meyuns'da Pasaport Ofisi merkezinde Palaulu vatandaşlara verilen uluslararası bir seyahat belgesidir.