İçeriğe atla

Rus mersin balığı

Rus mersin balığı
Korunma durumu

Kritik tehlikede (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Chondrostei
Takım:Acipenseriformes
Familya:Acipenseridae
Alt familya:Acipenserinae
Cins:Acipenser
Tür: A. gueldenstaedtii
İkili adlandırma
Acipenser gueldenstaedtii
J. F. Brandt & Ratzeburg, 1833

Rus mersin balığı (Acipenser gueldenstaedtii), Rusmersini balığı, Tuna mersin balığı, Elmas mersin balığı olarak da bilinmektedir. Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Kazakistan, Romanya, Rusya, Türkiye, Türkmenistan ve Ukrayna'da görülen bir mersin balığı türüdür. Ayrıca Hazar Denizi'nde de bulunmaktadır. Şu anda nesli kritik tehlikedeki türler arasında yer almaktadır.[1]

Özellikleri

Rus mersin balığı

Boyları 235 cm (93 in), ağırlıklarıysa 115 kg (254 lb) kadar olabilir. Sırt kısımları yeşilimsi ve tonlarındadır. Ayrıca açık mavimsi, altın sarımsı ve gümüşimsidir. Karın kısımları beyazdır. Alt çenelerinde sakalları vardır. Bunlarla zeminde yiyecek ararlar. Dip balıklarıdır. Genellikle tek olarak gezerler. Kabuklular, yumuşakçalar, yırtıcı deniz solucanları ve küçük balıklar ana besinlerini oluşturur. Eşeysel olgunluğa çok geç ulaşırlar. Yumurtalarını kuma ya da çakıllı yerlere bırakırlar. 45 yıl kadar yaşayabilirler, ancak çok yavaş büyürler.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ "Acipenser gueldenstaedtii". 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2016. 
  2. ^ "Russian sturgeon: Acipenser gueldenstaedti (Brandt)". NatureGate. 5 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2013. 
  3. ^ "Danube sturgeon (Acipenser gueldenstaedti)". Fishes of the NE Atlantic and the Mediterranean. Marine Species Identification Portal. 1 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hazar Denizi</span> Dünyanın en büyük gölü

Hazar Denizi dünyanın en büyük gölü veya eksiksiz bir deniz olarak sınıflandırılan dünyanın en büyük iç su kütlesidir. Adını Hazar Kağanlığı'ndan almıştır. Güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya'dadır ve dünyanın en büyük tuzlu su gölüdür. Hem deniz, hem de göl özelliklerini taşımaktadır. Petrol yataklarınca zengindir. Tektonik göllere örnektir. Endoreik bir havza olarak, Avrupa ile Asya arasında, Kafkasya'nın doğusunda, Orta Asya'nın geniş bozkırlarının batısında ve Batı Asya'daki İran platosunun kuzeyinde yer almaktadır. Denizin yüzey alanı 371.000 km2 ve hacmi 78.200 km3'tür. Tuzluluk oranı yaklaşık %1,2 olup, bu oran çoğu deniz suyunun tuzluluğunun yaklaşık üçte biri kadardır. Kuzeydoğuda Kazakistan, kuzeybatıda Rusya, batıda Azerbaycan, güneyde İran ve güneydoğuda Türkmenistan ile sınırlanmıştır. Hazar Denizi çok çeşitli canlı türlerine ev sahipliği yapmaktadır ve en çok havyar ve petrol endüstrileriyle tanınmaktadır. Petrol endüstrisinden kaynaklanan kirlilik ve Hazar Denizi'ne akan nehirler üzerine inşa edilmiş barajlar, denizde yaşayan organizmaları olumsuz etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adriyatik Denizi</span> deniz

Adriyatik Denizi, Akdeniz'in bir parçası olan ve İtalya Yarımadası ile Balkan Yarımadası arasında kalan uzun bir körfezdir. Adriyatik, Akdeniz'in en kuzeydeki koludur ve Otranto Boğazı'ndan kuzeybatıya ve Po Ovası'na kadar uzanır. İtalya, Arnavutluk, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Slovenya ve Karadağ'ın denize kıyısı bulunmaktadır. Adriyatik, çoğu doğu kıyısının Hırvat kesiminde yer alan 1.300'den fazla adaya sahiptir. Kuzeyi en sığ, güneyi en derin olmak üzere üç havzaya ayrılmıştır ve maksimum 1.233 metre (4.045 ft) derinliğindedir. Bir su altı sırtı olan Otranto Sill, Adriyatik ve İyonya Denizleri arasındaki sınırda yer almaktadır. Hakim akıntılar Otranto Boğazı'ndan saat yönünün tersine doğu kıyısı boyunca ve batı kıyısı (İtalya) boyunca tekrar boğaza akar. Adriyatik'teki gelgit hareketleri azdır, ancak zaman zaman daha büyük genliklerin meydana geldiği bilinmektedir. Adriyatik'in tuzluluk oranı Akdeniz'dekinden daha düşüktür çünkü Adriyatik, Akdeniz'e akan tatlı suyun üçte birini bir seyreltme havzası görevi görerek toplar. Yüzey suyu sıcaklıkları genellikle yazın 30 °C (86 °F) ile kışın 12 °C (54 °F) arasında değişir ve Adriyatik Havzası'nın iklimini önemli ölçüde yumuşatır.

<span class="mw-page-title-main">Acipenseridae</span>

Acipenseridae, Acipenseroidei takımına bağlı bir hayvan familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beloniformes</span>

Beloniformes, 5 familyaya ve 38 cinse ayrılan 200 balık türünü kapsayan takım. Bu türlerin dörtde biri tatlısuda, diğerleri ise denizde yaşamaktadır. Bu takıma ait balıklar daima suyun üst kısımlarında yaşarlar. En tanınmışı Zargana balığı ve en ilginç türleri uçan balıklardır (Exocoetidae).

<span class="mw-page-title-main">Havyar</span>

Havyar, gastronomide her çeşit balık yumurtasına verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Tehlikedeki tür</span>

Tehlikedeki türler, neslinin tükenme riski çok yüksek olan türlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Aslan balığı</span> Zehirli balık cinsi

Aslan balığı (Pterois), Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'un batı kısımlarında, Kızıldenizde, mercan kayalıklarda yaşayan zehirli deniz balıklarından oluşan bir cinstir. İnsanlar için tehlike teşkil ederler. Kıyıya yakın yerler ile 50 metre derinlik arasındaki kısımlarda yaşarlar.

<span class="mw-page-title-main">Mersin balığı</span>

Mersin balığı, Acipenser cinsinden balık türlerinin ortak adı. Mersin balıkları yaklaşık 200 milyon yıldır dünya üzerinde bulunmaktadır. Biyo çeşitlilik açısından son derece önemli bir türdür. Ekonomik ve toplumsal önemi de yüksektir. Mersin balıkları kemikli balıklar klaudusu içinde yer almasına rağmen iskeletleri büyük oranda kıkırdaktan oluşmuştur. Asya, Avrupa ve Amerika'nın kuzey yarım küredeki deniz ve tatlı sularında yaşamaktadır. Bugün yoğun olarak: Karadeniz, Azak Denizi, Hazar Denizi ve bu denizlere dökülen akarsularda görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İrtiş</span> Asyada bir nehir

İrtiş Irmağı, Sibirya'da bir nehir, ana kaynağı Obi Nehri'dir. İrtiş ismi Beyaz anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Bosten Gölü</span>

Bosten Gölü veya Bağraş Gölü, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde, Bayangolin Moğol Özerk İlinde Korla şehrinin 57 km kuzey doğusunda, Bağraş İlçesi toprakları içinde ve Orta Asya'nın en büyük gölüdür. Deniz'den yüksekliği ortalama 1,048 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Kelt Denizi</span> deniz

Kelt Denizi, İrlanda'nın güneyinde, Atlas Okyanusu'na bağlı olan deniz. Kuzeyi St. George Kanalı, güneyi Biskay Körfezi, doğusu ise Manş Denizi ve Bristol Kanalı ile çevrilidir. Batı kısmında ise Atlas Okyanusu uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Akyatan Gölü</span> Çukurova delta ovasındaki Türkiyenin en büyük lagün gölü

Akyatan Gölü, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Çukurova delta ovasında yer alan Türkiye'nin en büyük lagün gölüdür. Delta alanlarının deniz kıyısına yakın alanlarda göller, bataklıklar ve lagünler oluşur. Göl Adana ilinin Karataş ilçesi sınırlarında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Deniz Müzesi</span>

Mersin Deniz Müzesi, Mersin'in Yenişehir ilçesinde bulunan bir müze. 16 Eylül 2009 tarihinde inşaatına başlanan müze 15 Ekim 2010 tarihinde geçici kabul ile ziyaretçilere açılmış, 14 Temmuz 2011 tarihinde ise resmî açılış töreni yapılmıştır. İstanbul, Çanakkale ve İskenderun'un ardından açılan dördüncü deniz müzesi olan Mersin Deniz Müzesi; İzmir ve Gölcük'te de deniz müzeleri açılması sonrası Türkiye'deki altı deniz müzesinden biri olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kolan balığı</span>

Kolan balığı, Atlantik mersin balığı, Baltık mersin balığı, bayağı mersin balığı olarak da bilinmektedir. Avrupa'nın en kıyılarında bulunan mersin balığı olan bir türdür. Şu anda nesli kritik tehlikedeki türler arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Deltası</span> Sakaryada bir delta

Sakarya deltası, Sakarya nehrinin taşıdığı çökellerle Karadenize döküldüğü alanda oluşan delta ovası. Sakarya deltası aynı denize dökülen Kızılırmak ve Yeşilırmak gibi denize doğru bir çıkıntı yapmaz. Delta daha çok doğu-batı doğrultusunda, kıyıya paralel gelişmiştir. Denizin birden derinleşmesi ve güçlü akıntılar denizi doğru çıkıntıyı engellemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Narlıkuyu Mozaik Müzesi</span> Mersinde bir müze

Narlıkuyu Mozaik Müzesi, Mersin'in Silifke ilçesindeki Narlıkuyu mahallesinde yer alan küçük bir müzedir. Yaz sezonunda 08:30 ve 19:00, kış sezonundaysa 08:00 ve 17:00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olan müzeye giriş ücretsizdir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin morinası</span>

Mersin morinası, Avrupa morinası, Beluga balığı olarak da bilinmektedir. Hazar Denizi, Marmara Denizi, Karadeniz ve ara sıra da Adriyatik Denizi'nde görülen bir mersin balığı türüdür. En büyük tatlı su balıklarından biri olan bu türün şu anda nesli kritik tehlikedeki türler arasında yer almaktadır. Mersin morinasının avlanması 6 Ekim 2005 tarihinden beri yasaklanmış ve tür, koruma altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paradeniz</span>

Paradeniz, Göksu Deltası'nda, Mersin ili sınırlarında bulunan lagün gölüdür. Deltada bulunan dört gölden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Parkı (Mersin)</span> Mersinde bir park

Atatürk Parkı Mersin merkezde liman boyunca uzanan parktır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz hıyarı (yemek)</span> Deniz hıyarı

Deniz hıyarı, çeşitli mutfaklarda taze veya kurutulmuş halde yemek olarak kullanılan deniz canlısı. Deniz hıyarları, Holothuroidea sınıfından omurgasız deniz hayvanlarıdır. Bazı kültürel bağlamlarda deniz hıyarının tıbbi değeri olduğu düşünülmektedir.