İçeriğe atla

Rus hat açıklığı

Rus hat açıklığı, rayların iç kenarları arasındaki açıklığın 1.520 mm (4 ft 11+2732 inç) ya da 1.524 mm (5 ft) olduğu geniş demiryolu hat açıklığı türüdür.

1.524 mm (5 ft) hat açıklığıyla inşa edilen demiryolları ilk olarak Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıktı. Ancak bu hat açıklığı, Rus İmparatorluğu hükûmeti tarafından 1843'te Rus demiryolları için standart olarak kabul edildiği için yaygın olarak Rus hat açıklığı olarak da bilinmektedir ve imparatorluğun eski topraklarında günümüzde bile bu hat açıklığı kullanılmaktadır.[1] 1960'larda Sovyet Demiryolları, hat açıklığını 1.520 mm (4 ft 11+2732 inç) olarak yeniden tanımlamıştır.[2]

Bu hat açıklığını kullanan başlıca ülkeler arasında Rusya, Moğolistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Belarus, Moldova, Ukrayna, Estonya, Letonya, Litvanya ve Finlandiya yer almaktadır.

Yaklaşık 225.000 kilometre (140.000 mi)* uzunluğu ile Rus hat açıklığı, standart hat açıklığından sonra dünyanın en yaygın ikinci hat açıklıklığı türüdür.[3]

Ayrıca bakınız

  • Demiryolu hat açıklıkları listesi

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Paravoz". 26 Mart 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2008. 
  2. ^ "Broad Gauge Track-1520". Rusya Demiryolları. 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2014. 
  3. ^ "About gauge 1520". 7 Ekim 2008. 7 Ekim 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Demiryolu ulaşımı</span> madeni bir yol üzerinde, mekanik bir güçle hareket ettirilen araçların, tesislerin ve yapıların tümüne verilen isim

Bir yerden bir yere madeni bir yol üzerinde, mekanik bir güçle hareket ettirilen araçlar içinde, insan ve eşya taşımasını temin eden tesislerin hepsine birden demiryolu denir.

<span class="mw-page-title-main">Demiryolu hat açıklığı</span> demiryolu hattındaki raylar arasındaki boşluk

Demiryolu hat açıklığı, bir demiryolu hattını oluşturan yük taşıyan iki tren rayı arasındaki mesafeyi tanımlar. Dünyadaki demiryolu hatlarının %60'ı standart hat açıklığı olarak 1.435 mm mesafeyi kullanır. Farklı mesafelerdeki hat açıklıkları geniş veya dar olarak adlandırılır. İki farklı hat açıklığına sahip hatların buluştuğu yerlerde hat kesintiye uğrar. Bu yüzden bazı geçiş bölgelerinde farklı hat genişlikleri arasında kolayca geçiş yapılabilmesi için çok sayıda hat içeren kısımlar inşa edilmiştir. Hat açıklığı olmayan tek demiryolu türü monoray olarak adlandırılan hat yapısıdır. Bazı hafif yük taşıyan elektrikli demiryolu hatlarında üçüncü veya dördüncü hat bulunabilmektedir. Esas hattın dışında yer alan bu hat elektrik şebekesinin beslenmesi amacıyla kullanılır.

Kazakistan Demir Yolları,, ayrıca Kazakistan Demir Yolu Ulusal Şirketi olarak bilinen Kazakistan'ın ulusal demiryolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Standart hat açıklığı</span> Demiryolu hat açıklığı

Standart hat açıklığı ya da Stephenson hat açıklığı, rayların iç kenarları arasındaki açıklığın 1.435 mm olduğu demiryolu hat açıklığı türüdür. Adını ilk buharlı lokomotifin mucidi George Stephenson'dan alır. Standart hat açıklığı, dünyada en yaygın kullanılan hat açıklığı türü olup, dünyanın %60'ı tarafından kullanılmaktadır. Aynı zamanda Rusya, Finlandiya ve Özbekistan dışında tüm ülkelerdeki yüksek hızlı demiryolu hatları da standart hat açıklığı ile inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dar hat açıklığı</span> standart hat açıklığından (1435 mm, 4 ft 8 1⁄2 inç) daha dar olan hat açıklıkları

Dar hat açıklığı, Standart (1.435 mm) hat açıklığından daha dar olan demiryolu hat açıklığı türüdür. Bu tür demiryolu hatlarının standart bir ölçüsü bulunmamakta olup, hatlar genellikle 600 ila 1.067 mm aralığında bir açıklık ölçüsüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Garı</span> Bakünün ana garı

Bakü Garı,, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün ana tren istasyonudur. İstasyon, 1880 yılında Sabuncu Garı adıyla açılmış olup Nesimi semtinde yer almaktadır. Bakü Garı ayrıca Bakü banliyö demiryolunun başlangıç ve son durak noktasıdır ve Bakü metrosuna 28 May metro istasyonuyla aktarma vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis Garı</span> Tren istasyonu

Tiflis Garı,, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te bulunan ana tren istasyonudur. 1872 yılında inşa edilmiş olup çeşitli mimari dönüşümlere uğramıştır ve günümüzde tren istasyonu ve aynı zamanda alışveriş merkezi olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kars Garı</span> Kars Merkez, Karsta bir tren istasyonu

Kars Garı, Kars'ın il merkezinde Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

Ankara – Kars demiryolu, Türkiye'nin başkenti Ankara'yı sınır şehri Kars'a bağlayan TCDD'ye ait konvensiyonel demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kars-Gümrü-Tiflis demiryolu</span> Türkiye, Ermenistan ve Gürcistanda bir demiryolu hattı

Kars – Gümrü – Tiflis demiryolu, Türkiye'nin Kars şehrinden başlayarak önce Ermenistan'ın Gümrü şehrine, oradan da Gürcistan'ın Tiflis şehrine giden demiryolu hattıdır.

Yunanistan Devlet Demiryolları ya da Sidirodromi Ellinikou Kratous (SEK) (Yunanca: Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους (ΣEK)), 1920 yılında kurulan ve 1970 yılına kadar Yunanistan sınırlarındaki demiryolu hatlarının birçoğunu işleten kamu tüzel kişiliği olan bir kamu kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Estonya'da demiryolu ulaşımı</span>

Estonya'daki demiryolu ulaşım sistemi, yaklaşık 1.200 kilometrelik demiryolu hattının 900 kilometresi şu anda genel kullanımda olan bir ağdır. Demiryolu ağının altyapısı çoğunlukla devlete aittir ve Estonya Teknik Gözetim Kurumu tarafından incelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demiryolları</span> Gürcistanın ulusal demiryolu şirketi

Gürcistan Demiryolu LLC, Gürcistan'ın ulusal demiryolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgız Demiryolu</span>

Kırgız Demiryolu (KTJ), Kırgızistan'ın ulusal demiryolu işletmecisidir..

<span class="mw-page-title-main">Ufa Banliyö Sistemi</span> Sistem

Ufa Banliyö Sistemi Başkurdistan'ın başkenti Ufa'da hizmet veren banliyö treni sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Kalka–Shimla demiryolu</span>

Kalka–Shimla demiryolu, Kuzey Hindistan'da Kalka'dan Shimla'ya çoğunlukla dağlık bir rotadan geçen 2 ft 6 inç (762 mm) dar hat açıklığında bir demiryoludur. Tepelerin ve çevredeki köylerin çarpıcı manzaraları ile ünlüdür. Demiryolu, 1898 ve 1903 yılları arasında Herbert Septimus Harington başkanlığında, Britanya Hindistanı döneminde Hindistan'ın yaz başkenti Shimla'yı Hint demiryolu sisteminin geri kalanına bağlamak için inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Metre hat açıklığı</span> bir metre genişliğindeki demiryolu hat açıklığı

Metre hat açıklığı, rayların iç kenarları arasındaki açıklığın 1.000 mm veya 1 metre olduğu dar demiryolu hat açıklığı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Cape hat açıklığı</span> 1067 mm (3 ft 6 inç) açıklıklı demiryolları

Cape hat açıklığı 3 Ft 6 inç kullanan ilk şehirlerarası yolcu demiryolu Norveç'te Carl Abraham Pihl tarafından inşa edilmiştir. Ondokuzuncu yüzyılın ortalarından itibaren, İngiliz İmparatorluğu'nda hat açıklığı yaygınlaştı. Cape Government Railways için standart ölçü olarak kabul edildiği için "Cape Gauge" olarak da biliniyordu. Yeni Zelanda'da demiryolu taşımacılığı, Japonya'da demiryolu taşımacılığı ve Tayvan 'da standart olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">İber hat açıklığı</span> İspanya ve Portekizde kullanılan demiryolu hat açıklığı

İber hat açıklığı, rayların iç kenarları arasındaki açıklığın 1.668 mm olduğu geniş demiryolu hat açıklığı türüdür. En yaygın olarak İspanya ve Portekiz'de kullanılmaktadır. Bu açıklık, kendisinden 8 mm daha geniş olan Hint hat açıklığı'ndan sonra, dünyanın herhangi bir yerinde standart olarak olarak kullanılan en geniş ikinci hat açıklığı türüdür.

Kazakistan'ın geniş toprakları 2,700,000 km²'yi bulmaktadır. Kazakistan'da nüfus yoğunluğu düşük olup, sanayi ve tarım merkezleri yayılmıştır ve dünya pazarlarına uzaktır.