İçeriğe atla

Rus Uzay Araştırmaları Enstitüsü

Rus Uzay Araştırmaları Enstitüsü
Институт космических исследований Российской академии наук
Kurumun günümüz amblemi
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi15 Mayıs 1965 (SSCB)
TürüUzay ajansı
BağlılığıRusya
Üst kuruluşRusya Bilimler Akademisi
AdresMoskova, Rusya
55°39′20″N 37°31′58″E
Yönetici(ler)
  • Anatoly Petrukovich[1]
Web sitesiRssi.ru
Enstitü binası, 2014

Rus Uzay Araştırmaları Enstitüsü ya da eski adıyla SSCB Bilimler Akademisi Uzay Araştırmaları Enstitüsü, Sovyetler Birliği'nde 15 Mayıs 1965 tarihinde SSCB Bakanlar Kurulunın 392-147 nolu kararıyla SSCB Bilimler Akademisi'ne bağlı kurulan uzay ajansı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1992 yılında günümüzdeki adı almıştır.

Enstitü yöneticileri

  1. Georgy Petrov (1965—1973)
  2. Roald Z. Sagdeev (1973—1988)
  3. Albert Galeev (1988—2002)
  4. Lev Zeleny (2002–2018)
  5. Anatoly Petrukovich (2018–günümüz)

Ayrıca bakınız

  • Sovyet uzay programı

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ege Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

Ege Üniversitesi, 20 Mayıs 1955 tarihinde yayımlanan 6595 sayılı kanunla 9 Mart 1956 tarihinde, İzmir'de Ege Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin 5. üniversitesi olarak eğitim-öğretim hayatına başlayan devlet üniversitesi. Türkiye'nin en çok tercih edilen üniversitelerinin başında gelen Ege Üniversitesi, Türkiye'de ve dünyada birçok ilklere imza atmıştır.

Sovyetler Birliği millî futbol takımı, Sovyetler Birliği'ni uluslararası alanda temsil etmiş futbol takımıdır. Sovyetler Birliğinin yıkılmasıyla ortadan kalkmış, yerine bir süreliğine Bağımsız Devletler Topluluğu millî futbol takımı FIFA tarafından tanınmış ve sonunda bunun yerini, Rusya millî futbol takımı başta olmak üzere diğer ayrılan devletlerin ulusal takımları almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Askar Akayev</span> Kırgızistanın ilk cumhurbaşkanı

Askar Akayeviç Akayev, 22 Ekim 1990'dan 24 Mart 2005'teki "Lale Devrimi" adı verilen bir sıra halk hareketi ve devlet darbesi ile görevinden ayrılmasına kadar Kırgızistan'ın cumhurbaşkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Jores Alfyorov</span>

Jores İvanoviç Alferov, Rusya Bilimler Akademisi üyesi fizikçi ve akademisyen. Modern heterostructure fiziğe ve elektroniğe büyük katkıları bulundu. Heterotransistörleri icat etti.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî İlimler Akademisi</span>

Azerbaycan Millî İlimler Akademisi veya Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi, Azerbaycan'ın ana bilimsel kurumudur. 1945'te Bakü'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Polis Akademisi (Türkiye)</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Polis Akademisi veya kısaca PA; Ankara'da bulunan bir devlet üniversitedir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren akademinin temel amacı hem kamu güvenliğini sağlamaya yönelik nitelikli amir ve polis memurları yetiştirmek hem de güvenlik ve adli bilimler alanlarında yükseköğrenim düzeyinde eğitim vermektir. Bu bağlamda; Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM), Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) ve Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) gibi alt kuruluşlarında Türkiye genelinde görev yapmak üzere polis adaylarına eğitim verilir. Adli Bilimler Enstitüsü (ABE), Güvenlik Bilimleri Enstitüsü (GBE) ve Trafik Bilimleri Enstitüsü (TBE) ise ilgili bilim dallarında akademik eğitim vererek uzman yetiştirmek üzerine tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de antikomünizm</span>

Türkiye'de antikomünizm, kapitalist görüşlere karşı olan ve aksinin gerçekleşebileceğini öneren komünizm düşüncesine karşı olarak komünist sistem ve görüşlerin Türkiye'de yayılımını engelleme çalışmalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">SSCB Bilimler Akademisi</span>

SSCB Bilimler Akademisi, Sovyetler Birliği'nde 1925 - 1991 arası faaliyet gösteren en yüksek bilimsel kuruluş. Günümüzde halefi Rusya Bilimler Akademisi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Basov</span>

Nikolay Gennadiyevich Basov, Sovyet fizikçi ve eğitmendir. Lazer ve maser'in gelişmesini sağlayan kuantum optiği alanındaki temel çalışmalarından dolayı, Basov 1964 yılında Nobel Fizik Ödülünü Alexander Prokhorov ve Charles Hard Townes ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Greçko</span> Sovyet kozmonot

Georgi Mihayloviç Greçko Soyuz 17, Soyuz 26 ve Soyuz T-14'te dâhil olmak üzere birçok uzay uçuşunda yer alan Sovyet kozmonot.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Aksyonov</span>

Vladimir Viktorovich Aksyonov, eski Sovyet kozmonot. Mühendislik Enstitüsünden mezun olduktan sonra Hava Kuvvetleri Enstitüsünden mezun oldu. Daha sonra ise Politeknik Enstitünden mezun oldu. Teknik bilim adayıydı.

<span class="mw-page-title-main">İvan Papanin</span> Sovyet kâşif

İvan Dimitriyeviç Papanin - - Sovyet kâşif. Coğrafî Bilimler Uzmanı ve Tümamiral (1943).

<span class="mw-page-title-main">Anatoli Gromıko</span>

Anatoliy Andreyeviç Gromıko ,) Sovyet-Rus bilim insanı ve diplomat. Barysaw, Sovyetler Birliği'nde doğdu. Uluslararası İlişkiler, Amerikan ve Afrika araştırmaları konusunda uzmanlaşmış, Rusya Bilimler Akademisi ve Rus Sanatçılar Birliği üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde bilim ve teknoloji</span>

Sovyetler Birliği'nde bilim ve teknoloji, Sovyetler Birliği'nin ulusal politikasında önemli bir parçası olarak rol aldı. Vladimir Lenin zamanından 1990'ların başında Sovyetler Birliği'nin dağılmasına kadar hem bilim hem de teknoloji, Sovyet devletinin ideolojisi ve pratik işleyişi ile yakından bağlantılıydı ve diğer ülkelerdeki modellerden hem benzer hem de farklı yollarla takip edildiler. Konstantin Tsiolkovskiy gibi İmparatorluk Rusyası'nda çalışan birçok bilim insanı SSCB'de çalışmaya devam etti ve Sovyet bilimini doğurdu.

Uzay Araştırma ve Teknolojisi Enstitüsü (SRTI-BAS) Bulgar Bilimler Akademisi altında uzay bilimi konusunda çalışmalar yapan bir araştırma kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Bilimler Akademisi Ufa Federal Araştırma Merkezi</span>

Rusya Bilimler Akademisi Ufa Federal Araştırma Merkezi Rusya Bilimler Akademisi, Ufa şehrine bulunan Bölgesel Bilim Merkezi. 1951 yılında SSCB Bilimler Akademisi'nin Başkurt şubesi olarak kurulmuştur. 2017'den beri modern bir isme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Beletski</span>

Sergei Vasilevich Beletzkiy, Rus arkeolog ve tarihçi. SSCB Bilimler Akademisi Maddi Kültür Tarihi Enstitüsü'nün (RAS) Slav-Fin Arkeolojisi Fakültesi Önde Gelen Araştırmalar Bölümü'nde Tarihi Bilimler alanında akademisyen olarak çalıştı.

Viktor Mihayloviç Gluşkov, Sovyet matematikçi. Sovyetler Birliği'nde bilgi teknolojisinin ve Sovyet sibernetiğinin kurucu babalarından biriydi.

Iryna Melnykova, Ukraynalı Çekoslovakya tarihçisi ve Tarih Bilimleri Doktoruydu. Ukrayna Milli Bilimler Akademisi'nin Muhabir Üyesiydi. Araştırma ilgi alanları arasında Orta ve Doğu Avrupa'nın siyasi ve ekonomik tarihi yer alır ve özellikle savaş öncesi döneme odaklanır.

Natalya Petrovna Bekhtereva, nörofizyoloji ve psikoloji alanına önemli katkılarda bulunmuş Sovyet ve Rus bilim insanıdır. İnsan nöronlarının dürtü aktivitelerini ölçme gibi nörofizyolojik yaklaşımlar geliştirmesiyle tanınmaktadır. The Call of the Abyss ve Storm of Consciousness belgesel filmlerinde yer alarak, halkın geniş ilgisini çekmiştir. Biyolojik Bilimler Adayı, Tıp Doktoru ve Tam Profesördür. 1924 yılında doğan Bekhtereva, 22 Haziran 2008 tarihinde kalp krizinden hayatını kaybetmiştir.