İçeriğe atla

Rus Soyut Sanat Vakfı

Rus Soyut Sanat Vakfı, kültürel, eğitimsel ve sosyal girişimleri desteklemek için kurulmuş, ticari olmayan bir organizasyondur. Vakfın misyonu, küresel bağlamda Rus soyut sanatının doğru akademik ve tarihsel anlayışını oluşturmaktır.

Koleksiyon

Vakfın koleksiyonu, Yeni Gerçeklik sanat grubunun üyelerinin yaratıcı çalışmalarına ve ayrıca sanatlarıyla bağlantılı geniş arşiv malzemesine dayanmaktadır; Vakıf, özellikle bu grubun yerini ve Rus soyutlamayı tanımlamayı ve göstermeyi amaçlamaktadır. genel olarak, sanat tarihinin gelişim çizgisinde.[1] Vakıf, Ely Beliutin, Vladislav Zubarev, Lutsian Gribkov, Vera Preobrazhenskaya, Tamara Ter-Gevondyan, Anatoly Safokhin, Svetlana Nekrasova, Elena Radkevich gibi stüdyoya uzun süredir devam eden ve onun çekirdeğini oluşturan sanatçılara odaklanıyor. Aleksandr Krukov da bu sanatçılardan birisi. New Reality Studio bir grup soyut sanatçı topluluğudur. 1950'lerin sonunda ortaya çıktı ve liderleri Ely Beliutin'in 2012'deki ölümüne kadar varlığını sürdürdü. Amaçları, 1920'lerin Rus avangard ve soyut sanatının yeniden canlandırılması ve doğal gelişimiydi. Wassily Kandinsky'nin çalışmalarıyla başlayan soyut sanat, Rusya'da gelişmemiş ve yaklaşık 30 yıl boyunca profesyonel sözlükten dışlanmış, ancak buna rağmen Batı'da güçlü bir ivme kazanmıştır.[2] Wassily Kandinsky, Kazimir Malevich, Larionov, Lisitsky, Alexander Rodchenko'nun eserleri, bu sanatçıların renk, şekil, mekanla ilgili benzersiz deneylerini gösteriyor, ancak her şeyden önce, değişen sosyal kimlikleri canlı bir şekilde yansıtıyorlar, yani sanatın ana amacını yerine getiriyorlar.

Ely Bielutin gerçekten çağdaş sanat yaratmayı kendine görev edinmiş ve faaliyetleri neticesinde yeni bir Sanat Akademisi kurmayı istemiştir. Bu, 20. yüzyılın başlarındaki grup takipçilerinin üyelerini yalnızca biçimsel-üslup açısından değil, aynı zamanda ideolojik bakımdan da usta yapar. Bu nedenle, sanatta herhangi bir yenilikçi fikrin gelişimini anlamak için entelektüel ve yaratıcı mirasları vazgeçilmezdir.[3]

Vakfın Misyonu

Ely Bielutin ve öğrencisi Vladislav Zubarev tarafından tasarlanan sanatçılarla etkileşim sistemi çalışmaları ve Bielutin'in ortak iletişim yeteneği teorisinin ve Zubarev'in geçici sanat teorisinin analizi, bu yöntemlerin evrensel olduğunu ve çeşitli insanlarla çalışırken kullanılabileceğini gösterdi. meslekler, sadece yaratıcı meslekler değil. Vakıf, bu teorilere dayalı olarak dersler ve atölye çalışmaları içeren bir eğitim programı geliştirdi ve Rus yüksek öğretim kurumlarına giriş için hazırlanıyor.

Vakıf, amaçlarını gerçekleştirmek için Rus ve yabancı kâr amacı gütmeyen ve akademik kuruluşlar, kamuya ait ve özel müzeler ile işbirliği de dahil olmak üzere yoğun eğitim faaliyetlerine katılmayı planlıyor.

Vakfın faaliyetleri, tanınmış ustalarla işbirliği yapmakla sınırlı değil, sanatlarını güncel konulara adayan ve yeni yaratıcı biçimler arayan genç sanatçıların ilgisini çekmeye yönelik. Vakfın ikinci amacı, öğrencilerde özgün yaratıcı düşüncenin gelişmesine yardımcı olmak için yeni yöntemleri eğitim sürecine uyarlamak ve entegre etmektir.[4]

Edebiyat

1. Е. 2 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Асеева. 2 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Послевоенное абстрактное искусство в России. 2 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Диссертация 2 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. .

2. Лариса Кашук. Абстрактное искусство Москвы 1950-х - 2000 годов .

3. Миссия Фонда русского абстрактного искусства

4. Абстракция в России. XX век. Государственный русский музей, 20015-93332-059-5

5. Çeşitli bilgiler. Москва 1956-1988. M., 2005594-6-2001-51

6. Белютин Э. m. Искусство в тебе. M., 2009 10 Temmuz 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. .

7. Андреева Е. Угол несоответствия. Школы нон-конформизма. Москва-Ленинград. 1946-1991. Спб.,2012978-5-98051-100-5

8. От "отепели" до миллениума. Москва, 2013 19 Ağustos 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. .

Basın

Kaynakça

  1. ^ "Archived copy". 9 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2014. 
  2. ^ The Washington Post
  3. ^ The Daily Telegraph
  4. ^ "Archived copy". ruabstract.com. 9 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bauhaus</span> plastik sanatlar ve sanayiinin bileşimini savunan Alman güzel sanatlar okulu (1919-1933)

Bauhaus; 20. yüzyılda mimari, tasarım, sanat alanlarında yeni akımlar yaratmış bir okuldur. Kurulduğu zaman dünyanın en seçkin ve çağdaş mimarlarını, sanatçılarını, bir araya getirerek, yalnızca bir eğitim kurumu yaratmamış, aynı zamanda bir üretim merkezi ve tüm bunların konuşulup tartışıldığı bir yer haline gelmiştir.

Soyut dışavurumculuk (soyut ekspresyonizm) veya eleştirmen Clement Greenberg'in tabiriyle resimsel soyutlama, 1940'ların ortalarında New York'ta ortaya çıkan, ressamların gerçek nesnelerin temsiline yer vermeden kendilerini sadece renk ve şekillerle ifade ettikleri bir tür soyut sanattır. İlk Amerikan sanat akımı olarak kabul edilip, sanat dünyasının merkezinin Paris'ten New York'a kaymasında etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Kandinski</span> Rus ressam (1866 – 1944)

Vasili Vasilyeviç Kandinski, ressam ve sanat kuramcısı. Teorileri ve uygulamalarıyla 20. yüzyılda etkin rol oynayan önemli bir kuramcı ve ressam olmuştur. Avrupa'da soyut sanatın öncülüğünü yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmetçik Vakfı</span> Ölen veya yaralanan askerlere yardım eden bir kurum

Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı, 1982 yılında Ankara'da Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kurulmuş sosyal yardım vakfı.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Süvari</span> sanat topluluğu (1911-1914)

Mavi Süvari Almanya'da 1911-1914 yılları arasında etkili olan ve Wassily Kandinsky, August Macke ve Franz Marc'tan oluşan dışavurumcu ressam birliği. 1905'te kurulan Die Brücke (Köprü) adlı ressamlar birliği gibi, Mavi Süvari stili realizm, naturalizm ve izlenimciliğe karşıydı.

Sosyalist gerçekçilik, sosyalizm ideolojisinin sanat ve edebiyata yansıması olarak 1930'lu yıllarda ortaya çıktı. Özellikle SSCB'de ve Çin'de ön plana çıktı ve komünistlerden de destek gördü. Sosyalist ideolojinin idealizmini ortaya çıkarmayı hedefleyen bu akımın etkisinde edebiyat eserlerinde devrimci kahramanlarla, halka örnek olacak kişiler yaratılması hedeflendi. Maksim Gorki'nin Ana romanı bu akımın ilk örneklerinden sayılır. Resim sanatında ise devrimci ruhun ön plana kuvvetli bir imajla çıktığı eserler desteklendi. Sosyalist gerçekçi akımın ana konuları arasında devrim, işçi sınıfı ve sanayi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Sanat Vakfı</span> kültür sanat vakfı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Nejat Eczacıbaşı önderliğinde kurulmuş kâr amacı gütmeyen ve kamu yararına çalışan bir kültür kurumudur. Vakfın temel amaçları İstanbul'u dünya kültür-sanat başkentleri arasında ön sıralara taşımak, kültür ve sanat yoluyla ulusal ve evrensel, geleneksel ve çağdaş değerler arasında sürekli ve kalıcı bir etkileşim sağlamak ve kültür politikalarının oluşturulmasında etkin rol oynamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Van Abbemuseum</span>

Hollanda’nın Eindhoven şehrindeki Van Abbemuseum, dünyaca ünlü bir modern sanatlar müzesidir. Özellikle mimari açıdan göze çarpan müzede; Pablo Picasso, Wassily Kandinsky ve Piet Mondrian gibi önemli isimlerin eserleri sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Soyut sanat</span>

Soyut sanat, genel anlamıyla doğada var olan gerçek nesneleri betimlemek yerine, biçimler ve renklerin, temsili olmayan veya öznel kullanımı ile yapılan sanata denir. Nonfigüratif sanat terimi ile değişmeli olarak kullanılır. 20. yüzyıl başında bu terim, gerçek biçimleri sadeleştirilmiş veya değiştirilmiş halleriyle imgelere indirgeyen Kübist ve Fütürist sanatı tanımlamak için de kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Klee</span> Alman kökenli İsviçreli ressam (1879 – 1940)

Paul Klee, Alman kökenli İsviçreli ressam. İlk olarak oryantalizmi öğrenen Klee, kendisine özgü tarzı ile dışavurumculuk, kübizm, gerçeküstücülük gibi pek çok akımda etkili oldu. Sanatçı renk teorisi hakkında çok fazla tecrübe sahibiydi ve bu tecrübelerini yazdı. Çalışmaları ressamın çocuksu perspektifini, mizah anlayışını, kişisel hislerini, inançlarını ve müzikselliğini yansıttı. Klee ve Rus ressam arkadaşı Wassily Kandinsky, Bauhaus okulunda eğitmenlik yapmalarıyla da ünlendiler.

<span class="mw-page-title-main">Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf</span>

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV), 1993 yılında İstanbul'da kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur.

Orhan Umut, Türk ressam, sanat eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Sevda - Cenap And Müzik Vakfı</span>

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı ya da kısaca SCAMV, 1973 yılında Cenap And tarafından kurulmuş, Ankara'da yerleşik bir vakıftır. 1940 yılında kurulan ve 1972 yılında feshedilen Ses ve Tel Birliği Cemiyeti’nin devamı niteliğindedir. 1965 yılında kuruluşu gerçekleşen Sevda-Cenap And Müzik Tesisi ise 1973 yılında Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’na dönüştü. Düzenli olarak 1983 yılından beri Uluslararası Ankara Müzik Festivali'ni organize etmektedir. Vakfın genel amacı Türkiye'de çağdaş, evrensel ve çok sesli müziğin tanınması ve gelişimidir. Bu doğrultuda çeşitli projeler üretilirken, başarılı müzik öğrencilerine de burslar tahsis etmektedir. Bununla beraber çoksesli müzikte öne çıkmış besteci, yorumcu ve sanatçılara her yıl Onur Ödülü Altın Madalyası verilmektedir. Vakıf 2014 yılında Andante klasik müzik dergisinin verdiği Donizetti Klasik Müzik Ödülleri'nde Bilkent Senfoni Orkestrası ile beraber "Özel Başarı Ödülü"ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Alexej von Jawlensky</span> Rus ressam

Alexej von Jawlensky "Alexei Georgijewitsch Jawlenski";, dışavurumculuğun önemli ressamlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Rus Avangardı</span> 1890dan 1930a kadar Rusyada etkisini gösteren büyük bir modern sanat akımı

Rus Avangardı;1890-1930 yılları arasında Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği'nde ortaya çıkan büyük ve etkili bir modern sanat dalgasıdır. Dönem Suprematism, Yapıcılık, Rus Fütürizm, Cubo-Fütürizm, Zaum ve Neo-primitivizm gibi birçok ayrı ama ayrılamaz şekilde birbiri ile ilişkili olarak ortaya çıkmış sanat hareketini içermektedir. Birçok avant-garde sanatçı bugünkü Belarus ve Ukrayna sınırlarında doğmuş veya yaşamıştır. Bu yüzden bazı kaynaklar Ukrayna avant-garde terimini kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Valeriya Gay Germanika</span> Rus film yönetmeni

Valeriya Gay Aleksandrovna Germanika, bir Rus film yönetmenidir. Everybody Dies but Me filmi için çeşitli ödüller almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lütfü Günay</span>

Lütfü Günay Ressam ve Sanat Eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Hilma af Klint</span>

Hilma af Klint, resimleri Batı sanat tarihinde bilinen ilk soyut eserler arasında kabul edilen İsveçli bir sanatçı ve mistikti. Çalışmalarının önemli bir kısmı tarih olarak Kandinsky ve Mondrian'ın tamamen soyut kompozisyonlarından önce gelir. Teosofi'den ilham alan ve "Yüce Üstatlar " olarak adlandırılan kişilerle - genellikle seanslar yoluyla - bağlantı kurmaya çalışmanın önemli olduğuna inanan ve kadınlardan oluşan "Beşler" adlı bir grubun üyesiydi. Zaman zaman diyagramlara benzetilen resimleri, karmaşık manevi fikirlerin görsel bir temsiliydi.

Azerbaycan'da kayıtlı dünyaca önemli mimari anıtların listesi, Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 2 Ağustos 2001 tarihli ve 132 sayılı kararıyla onaylanan ve Azerbaycan'da tescil edildiği belirtilen dünya çapında öneme sahip mimari anıtların listesidir. Listedeki en eski anıtlar, Kafkas Albanyası dönemine ait Kah ilçesi topraklarındaki Lekit tapınağı ve Şabran ilçesi topraklarındaki Çırakkale'dir. Listelenen eserlerin on ikisi UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde, on altısı ise rezerv (aday) listesinde yer almaktadır. Listelenen anıtlardan dokuzu kültürel, mimari ve tarihi rezervlerdir.

Kandinsky Kütüphanesi, Paris'teki Pompidou Centre'da bulunan 20. ve 21. yüzyıl görsel sanatlar kütüphanesidir. Aynı zamanda Fransız Ulusal Modern Sanat Müzesi'nin Dokümantasyon ve Araştırma Merkezi olarak hizmet vermektedir. Adını Rusyalı ressam ve sanat kuramcısı'ndan almıştır. Wassily Kandinsky, soyut sanat öncüsü ve 20. yüzyılın başlarında görsel sanatların önde gelen isimlerindendir.