İçeriğe atla

Rus Kültür Derneği

Rus Kültür Derneği (Rusça: Ассоциация русской культуры), Rusya desteği ile 2004 yılında Ankara'da kurulan dernek.

Dernek Türkiye'de Rusça konuşan, eski Sovyetler Birliği yurttaşlarına Türkiye'de sosyal ve yasal konularda destek sağlamakta, Rusya ve Türkiye arasında kültürel[1] ve ticari iş birliğinin gelişmesine katkıda bulunmakta ve Rus kültürü ve dilinin tanıtılmasına katkıda bulunmaktadır.[2]

Ankara'da Rusya'da kutlanan önemli günlerin kutlanması için etkinlikler düzenleyen[3][4] Rusya'dan Ankara'ya gelen önde gelen kişileri ağırlayan[5] derneğin başkanlığını Erol Uğurlu yürütmektedir.[6]

Dernek, Mayıs 2007'de kurulan Rusya Uyum Koordinasyon Konseyi üyesidir.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Соотечественники из Анкары принимают участие в проекте турецкой Википедии, посвященном СССР" [Ankara'da yaşayan yurttaşlar Türkçe Vikipedi'nin SSCB'ye adanan projesine katılıyor] (Rusça). Mos.ru. 17 Ağustos 2017. 5 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2017. 
  2. ^ "Ассоциация русской культуры". Rusankara.com. 12 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2017. 
  3. ^ "Rus diasporasından Gagarin anıtı için Türk yetkililere çağrı". Sputnik. 19 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2017. 
  4. ^ "Ankara'da 12 Nisan Rusya Kozmonot Günü kutlanacak". Sputnik. 19 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2017. 
  5. ^ "Rus Kültür Derneği Başkanı: Türkiye'de Rus diline büyük saygı ve sevgi var". Sputnik. 26 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2017. 
  6. ^ "'Kızıl Ordu konseri, Rus-Türk dostluğumuzu daha da artırdı'". Sputnik. 15 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2017. 
  7. ^ "Соотечественники из Анкары участвуют в посвященном СССР проекте турецкой Википедии" (Rusça). 24 Ağustos 2017. 24 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rusça</span> Doğu Slav dili

Rusça, Hint-Avrupa dil ailesinin Slav dilleri koluna bağlı bir dil. Rusça, Belarus ve Ukrayna dilleri ile yaşayan üç Doğu Slav dilinden biridir. Yaklaşık 260 milyon konuşanı olan Rusça dünyanın en çok konuşulan dillerinden biri olup Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova (Gagavuzya) ile kısmî olarak tanınan Abhazya, Güney Osetya, Transdinyester'de resmî dil statüsündedir. Aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in altı resmî dilinden biri ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nun İngilizce ile birlikte kullanılan iki dilinden biridir. Orta Asya, Kafkasya, Ukrayna ve kısmen Baltık devletlerinde lingua franca olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ufa</span> Rusyada şehir

Ufa (Rusça: Уфа, romanize: Ufa, Rusça telaffuz: [ʊˈfa]; Başkurtça: Өфө, romanize: Öfö,

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatarcası</span> Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dil

Kırım Tatarcası ya da Kırımca, Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dildir. Ancak bazı Oğuz grubuna ait özelliklere de sahiptir. Romanya'nın Dobruca yöresinde konuşulan şekline Dobruca Tatarcası adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Pulkovo Havalimanı</span>

Pulkovo Havalimanı, Rusça: Аэропо́рт Пу́лково,, Rusya´nın Sankt-Peterburg şehrine 14 km uzaklıkta bulunan Pulkovo şehrinde Sovyetler Birliği döneminde inşa edilmiştir. Rusya'nın başlıca şehirlerinden Sankt-Peterburg ve çevresini uluslararası havalimanı ile dünyaya bağlar.

<span class="mw-page-title-main">Rurik</span> Rurik Hanedanının kurucusu ve 860–879 yılları arasında Novgorod knezi

Rurik, Rurik Hanedanı'nın kurucusu ve 860–879 yılları arasında Novgorod knezi. Rurik adı, Eski Nors dilinde "ünlü hükümdar" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Orenburg Tsentralny Havalimanı</span>

Tsentralny Havalimanı Rusya'nın Orenburg kentindedir. Orenburg'un 25 km. doğusundadır. 08/26 doğrultusunda bir adet pisti bulunmaktadır. Pistin yüzeyi betondur. Uzunluğu 2,501 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Lomonosov</span>

Mihail (Mihaylo) Vasilyeviç Lomonosov, Dünya çapında ünlü Rus bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">SSCB Bilimler Akademisi</span>

SSCB Bilimler Akademisi, Sovyetler Birliği'nde 1925 - 1991 arası faaliyet gösteren en yüksek bilimsel kuruluş. Günümüzde halefi Rusya Bilimler Akademisi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Karlov</span>

Andrey Karlov tam adı ile Andrey Gennadiyeviç Karlov,, Rus diplomat. 2013-2016 yılları arasında Rusya'nın Ankara Büyükelçisi olarak görev aldı. 19 Aralık 2016'da Ankara'da Mevlüt Mert Altıntaş tarafından yapılan suikast sonucunda öldü.

<span class="mw-page-title-main">Mordovya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Mordovya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı özerk sovyet cumhuriyeti.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Yutkeviç</span>

Sergey Yutkeviç veya Sergei Iosifovich Yutkevich Sovyet film yönetmeni ve senarist. Türkiye'nin ilk belgeseli olma özelliğini taşıyan Türkiye'nin Kalbi Ankara filminin yönetmenidir.

<span class="mw-page-title-main">Giorgi Kazbegi</span>

Giorgi Kazbegi, Rus ordusunda görev yapmış Gürcü general ve coğrafyacıdır. Tao-Klarceti ve Lazeti bölgelerine 1874 yılında yaptığı seyahatın günlükleriyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandra Strelçenko</span>

Alexandra Ilinichna Strelchenko (Rusça: Александра Ильинична Стрельченко;, Sovyet-Rus asıllı Ukraynalı aktris ve şarkıcı. Rusça olarak halk müziği, pop müziği ve slow müzik tarzında eserler seslendirdi. 1984'te Rusya Halk Sanatçısı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Kültür Bakanlığı (Belarus)</span> Belarusta kültür işlerinden sorumlu devlet politikaları yürüten bakanlık

Belarus Kültür Bakanlığı, Belarus'ta kültür işlerinden sorumlu devlet politikaları yürüten bakanlık. 28 Eylül 2017'de Yuri Pavloviç Bondar göreve getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Tatyana Mokşanova</span>

Tatyana Mokşanova Erzyan, şair çevirmen ve Rus Yazarlar Birliği üyesidir. Mordovya Cumhuriyeti Genç Yazarlar Cumhurbaşkanlığı Ödülünü kazanmıştır (2006).

<span class="mw-page-title-main">Osetçe Vikipedi</span> Vikipedinin Osetçe sürümü

Osetçe Vikipedi, Vikipedi'nin 28 Şubat 2005'te başlatılan Osetçe sürümüdür. Yaklaşık 12.000 makale ile makale sayısı ölçüldüğünde şu anda 141'inci en büyük Vikipedi'dir. Kuruluşundan bu yana, Osetçe Vikipedi "belki de tamamen Osetçe yazılmış tek web sitesi" olarak anılıyor.

Deniza Hekilaeva, Rusya'nın Kabardino-Balkarya Cumhuriyeti'nin başkenti Nalçik doğumlu, Kabardey, Gürcü ve Oset kökenli bir çocuk şarkıcıdır. Deniza, 2017 yılında Rus TV kanalı Kanal 1'de yayınlanan The Voice Kids adlı şarkı yarışmasının 4. sezonunda finale çıktı, yarışmayı ikinci olarak tamamladı. 2018 yılında Rus ses yarışması "Young Star"ın kazananlarından biri oldu.

Rusya'daki Türkler Rusya'da yaşayan Türklerdir. Topluluk büyük ölçüde Ahıska Türklerinden ve Türkiye'den giden göçmenlerin yanı sıra karışık etnik kökenlerin çocuklarından oluşmaktadır.

Tıva Kültür Merkezi, Rusya Federasyonunun Tıva Cumhuriyeti'nin başkenti Kızıl şehrinde, Kültür Bakanlığına bağlı olan bir kültür sarayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz-mavi-beyaz bayrak</span> 2022 Rusya-Ukrayna savaşının Rusyadaki muhaliflerinin sembolü olan bayrak

Beyaz-mavi-beyaz bayrak Rusya-Ukrayna savaşı sırasında Rusya'da 2022'de savaş karşıtı protestoların sembolü haline gelen bir bayrak. Bayrak ilk olarak 28 Şubat 2022'de Twitter'da bahsedildi ve ardından Rus muhalefet güçleri arasında yaygınlaştı. Aktivistlere göre bayrak, her şeyden önce insanları barış ve özgürlük için birleştirmenin bir simgesi. Veliki Novgorod bayrağının eski versiyonuyla süreklilik de kaydedildi. Novgorod Cumhuriyeti hükûmetinin en önemli kurumlarından biri, Vladimir-Suzdal prensliğinin aksine prensin yetkilerini sınırlayan "Novgorod Odası" idi.