İçeriğe atla

Rus Denizcilik ve Ticaret Şirketi

Rusya Denizcilik ve Ticaret Derneği
TipAnonim Şirket
EndüstriGemicilik
Kuruluş1856
KurucuNikolai Andreevich Arkas
Genel merkezi
Petrograd ve Odessa
,

Rus Denizcilik ve Ticaret Derneği (ROPiT), 1856 yılında Karadeniz bölgesinde denizcilik ticaretini geliştirmek amacıyla kurulmuş bir Rus denizcilik şirketidir. Ticari bir proje olmasına rağmen başarısı önemli devlet sübvansiyonlarına dayanıyordu: 19. ve 20. yüzyılın başında ROPiT, Karadeniz havzasındaki en büyük nakliye şirketi haline geldi. Şirketin gemileri ayrıca savaş zamanında yardımcı gemiler olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştı[1]. Denizcilik şirketi, Bolşevikler iktidara geldikten sonra kamulaştırıldı ve varlığı sona erdi.

Tarihi

1856'da Rus girişimciler, Nikolai Andreevich Arkas ve Nikolay Alexandrovich Rusya İmparatorluğu Maliye Bakanlığı'na "Güney bölgesininde bulunan Rus limanlarını ticaret ve posta hizmetleriyle geliştirmek amacıyla" Karadeniz'de özel bir buharlı gemi şirketi kurmasını teklif ettiler. Rusya İmparatorluğu hükûmeti, Arkas ve Novoselsky'nin girişimini destekleyerek, "bu kadar kapsamlı bir girişimin ülkemizde eşi benzeri görülmemiş bariz faydası ve özel önemi" olduğunu düşünerek destekledi. Aynı 1856'nın 3 Ağustos'unda, İmparator II. Aleksandr imparatorluk kararnamesiyle, Rusya Denizcilik ve Ticaret Anonim Şirketi Tüzüğünü onayladı (ROPiT). Tüzüğün birinci bölümünün (Derneğin Amacı, görevleri ve hakları) 2. paragrafından da anlaşılacağı üzere, "Rus-Amerikan Şirketi örneğini izleyen Rus Denizcilik ve Ticaret Derneği, İmparatorluk Majestelerinin himayesindedir".[2] Yeni şirketin merkezi Odessa'da bulunuyor. Nikolai Andreevich Arkas dernek başkanı oldu. Yönetim kurulu üyelerinin yarısı, şirkete 20 yıllık kredi sağlayan hükûmet tarafından atandı.

Arkas ve Novoselsky inisiyatifine bu kadar aktif bir destek verilmesinin nedenlerinden biri de Mart 1856'da imzalanan ve Kırım Savaşı'na son veren Paris Barış Antlaşmasıydı. Bu antlaşmanın XI. Maddesi, Karadeniz'de bulunan ülkelerin Karadeniz'de askeri filolara sahip olmasını yasaklıyordu. Bu madde, Rusya'yı donanmasını daimi olarak Karadeniz'e yakın Marmara ve Akdeniz'de ki limanlarında bulunduran ve savaş halinde donanmasını Çanakkale Boğazı üzerinden hızlıca Karadeniz'e getirebilecek olan Osmanlı İmparatorluğu karşısında Karadeniz'de ki konumunu zayıflatıyordu. Karadeniz'de kendi donanmasına sahip olma fırsatını kaybeden Rus yetkililer, dolaylı yoldan gitmek zorunda kaldı. Bu nedenle, ticari gemiciliğin geliştirilmesine ek olarak, yeni doğan ROPiT için zımnen başka bir görev belirlendi. Derneğin, savaş durumunda savaş görevlerini yerine getirebilecek ve Karadeniz Filosunun hızlı bir şekilde yeniden inşası için gerekli üssü (mürettebat, liman ve onarım işletmeleri) oluşturabilecek ve koruyabilecek ticaret gemileri inşa etmesi gerekiyordu .

Başta hükûmetten gelen destek, bağışlar ve krediler sayesinde, ROPiT hızla başarıya ulaşarak Karadeniz bölgesinin en büyük nakliye şirketlerinden biri haline geldi. ROPiT'in yük ve yolcu taşımacılığı 21 Mayıs 1857'de başladı. Faaliyetinin ilk yılında şirket, Odessa'dan Mikolayiv, Herson ve Kafkas limanlarına üç hatta hizmet veren, Azak Denizi Kırım ve Akdeniz limanlarına taşıma gerçekleştiren toplam 5420 ton kapasiteli 5 vapuru vardı.

Kuruluşundan iki yıl sonra şirket, 12 rotada sefer yapan, 123.000 yolcu ve 4 milyon kutu kargo taşıyan 35 İngiliz ve Fransız yapımı vapurlara sahipti ve bu da yıl boyunca 746.000 ruble kar elde etmeyi mümkün kıldı. 1869 yılına gelindiğinde ROPiT, 63 vapur ve 38 mavnadan oluşan filosu ile Mısır ve Fransa dahil 20 noktaya düzenli faaliyetler yürüttü. Şirket, Türkiye ile ticarette lider nakliye şirketi oldu, Rusya'dan gazyağı, tahıl, alkol, metal ürünler, kumaşlar ve diğer mallar götürürken Osmanlı'dan kahve, tütün, kuru üzüm, fındık ve çeşitli egzotik mallar getiriyordu. Ticari kargo ve yolcuların yanı sıra, ROPiT gemileri devlet postası ve kuryeler, askerler ve askeri kargo taşıdı.

1858'de şirket, Akdeniz'deki Villefranche-sur-Mer limanını 24 yıl süreyle kullanmak için Sardunya Krallığı ile bir sözleşme imzaladı.[3]

1860'larda, ROPiT hisseleri St.Petersburg Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmeye başladı.

1 Ocak 1898'de Deniz Kuvvetleri ve İmparator tarafından onaylanan yeni bir şirket bayrağı faaliyete geçti: personelin yanındaki üst beyaz şeritte Rus beyaz-mavi-kırmızı bayrağında altın bir imparatorluk tacı vardı ve beyaz şeridin boş kısmında altın bir posta kornası vardı.

1910'da ROPiT, Rusya'nın en büyük nakliye şirketi haline geldi. Şirketin filosunda toplam 200 bin ton deplasmanlı 76 vapur ve 140'tan fazla yardımcı gemi bulunuyordu. Tüm ROPiT gemilerinin toplam değeri 24,5 milyon rubleydi. 1913 yılında, şirketin filosunun toplam tonajı, Rus ticaret ve yolcu filosunun toplam tonajının % 20'siydi. ROPiT gemileri Atlantik, Pasifik ve Hint okyanuslarının limanlarında faaliyet gösterdi.

Rusya'dan Filistin'ndeki kutsal yerlere hacı taşıması ile ROPiT için önemli bir gelir kaynağı oldu.

ROPiT çeşitli sergilere aktif olarak katıldı. 1882'de dernek, Moskova'daki endüstriyel ve sanatsal sergisinde malların, kömür ve antrasitin yüklenmesi ve boşaltılması için mekanik cihazların düzenlediği için ödüllendirildi.

1910'da ROPiT, Odessa fabrikasında, Rus İmparatorluk Teknik Topluluğu Odessa şubesi ve Güney Rusya İmparatorluk Tarım Derneği tarafından düzenlenen sanat-sanayi ve tarım sergisi sırasında kendi standında büyük sunuş sergiledi. ROPiT sergide "Türkiye, Yunanistan, Mısır ve Slav Doğu ülkeleri ile daha yakın bir yakınlaşmaya yardımı olmak ve Orta Doğu'da ticaretinin gelişimine gerekli ivmeyi sağlamak için yola çıktı" açıklamasında bulundu. O yıla kadar ROPiT, Rusya'nın güneyinde, Moskova, St.Petersburg ve Polonya'dan 135 firmanın ürünlerini Varna, Burgaz, İstanbul, Selanik, Pire, İskenderiye, Port Said, Yafa, Beyrut, Trablus, Messina, Smirni ve Trabzon'a mal getirip götürüyordu. Denizcilik şirketi, Bolşevikler iktidara geldikten sonra kamulaştırıldı ve varlığı sona erdi.

Kaynakça

  1. ^ Васильев К. С. 2019.
  2. ^ "Полное собрание законов Российской Империи. Собрание Второе. Том XXXI. Отделение 1". www.runivers.ru. 30 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2018. 
  3. ^ ST. PETERSBURG.; The Villafranca Affair--Industrial EnterPrises--Steam Navigation of the Duleper--Russian Peasants Described by a Russian--The Islands of the Nova--Presentation of the New Foreign Ministers, &c. 4 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The New York Times November 18, 1858 (İngilizce)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Navarin Deniz Muharebesi</span> Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında 1827 deniz savaşı

Navarin Deniz Muharebesi, Osmanlı ve Mısır donanmalarıyla, birlikte hareket eden Britanyalı, Fransız ve Rus donanmaları arasında, 20 Ekim 1827 tarihinde geçmiş olan bir deniz muharebesidir. Bu muharebe Osmanlı tarihinde Navarin Olayı, Navarin Baskını veya Navarin Faciası adlarıyla da geçmektedir.

1841 Boğazlar Sözleşmesi, Avusturya İmparatorluğu, Fransa Krallığı, Birleşik Krallık, Prusya, Rus İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu'nun 13 Temmuz 1841'de Londra'da imzaladığı uluslararası sözleşme.

Osmanlı donanması, Osmanlı Devleti'nin askerî deniz gücü. XIV. yüzyılda kuruldu. Osmanlı Devleti, 1323 yılında Karamürsel'i fethederek denize ulaştı, Kara Mürsel komutasında ilk donanma oluşturuldu ve Kocaeli'nde yapılan savaşlarda denizden destek sağlandı. 1327 yılında Karamürsel'de ilk Osmanlı tersanesi kuruldu ve böylece deniz gücünün kurumsallaşma çalışmaları başladı. Osmanlı donanmasında hiyerarşik sisteme geçildi, ilk Derya Beyi, Kara Mürsel Bey oldu. 1337 yılında Kocaeli ele geçirildi; böylece 1353 yılında gerçekleşecek olan Rumeli'ye geçişin önü açıldı. Bundan sonra donanmanın merkezi sırasıyla İzmit, Gelibolu ve son olarak da İstanbul oldu.

<i>Midilli</i> (kruvazör) Osmanlı İmparatorluğunun I. Dünya Savaşına girmesine yol açan Alman yapımı savaş gemisi

SMS Breslau veya sonraki adıyla Midilli, Alman İmparatorluğu donanması için inşa edilen Magdeburg sınıfı hafif kruvazördür. Yapımına 1910'da başlandı ve 16 Mayıs 1911'de denize indirildi. Göreve alınmasından sonra savaş kruvazörü Goeben ile birlikte, Balkan Savaşları'nın patlak vermesi nedeniyle Akdeniz Tümeni'nde görevlendirildi. Breslau ve Goeben, İstanbul'a ulaşmak için Akdeniz'deki İngiliz savaş gemilerinden kaçtıktan sonra Ağustos 1914'te Osmanlı İmparatorluğu tarafından satın alındı ve gemilerin adları Midilli ve Yavuz Sultan Selim olarak değiştirildi. İki gemi, ağırlıklı olarak Karadeniz'de, Rusların Karadeniz Filosu'na karşı hizmet etti ve diğer Osmanlı gemileri ile birlikte Ekim 1914'te Rus limanlarına baskınlar düzenledi. Bu baskınlar, Rusya'nın Osmanlı'ya savaş ilan etmesine ve Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na İttifak Devletlerinin yanında katılmasına yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Denizyolu ulaşımı</span>

Deniz yolu ulaşımı, gemi, vapur ve benzeri deniz araçlarıyla yapılmakta olan bir ulaşım şeklidir. Daha çok uluslararası ticarette önem taşımaktadır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'de deniz ulaşımını gerçekleştiren doğal limanlar olduğu gibi, dalgakıranlarla korunmuş yapay limanlar da vardır. Deniz yolu; demir yoluna göre 3 kat, kara yoluna göre 7 kat, hava yolu ulaşımına göre 22 kat daha ucuzdur.

<i>Potemkin</i> (zırhlı) 1904lü yılların Rus savaş gemisi

Potemkin, 1904 yılında suya indirilen ön-dretnot tipi Rus savaş gemisi.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Baskını</span> Kırım Savaşının önemli çarpışmalarından biri olan baskın

Sinop Baskını, Kırım Savaşı'nın önemli çarpışmalarından biri olan baskın. Bu baskında Rus Karadeniz donanması, Sinop'ta Osmanlı donanmasına ağır bir darbe indirdi. Dünya deniz savaşları tarihinde yelkenli ahşap gemilerin rol aldığı son çarpışma ve gülle yerine patlayıcı mermilerin (humbara) kullanıldığı ilk çarpışma olarak Sinop Baskını'nın özel bir yeri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bandırma Vapuru</span> Mustafa Kemal Atatürkü İstanbuldan Samsuna getiren gemi

Bandırma Vapuru Mustafa Kemal Atatürk'ü 9. Ordu Müfettişi olarak kurmayları ile birlikte İstanbul'dan Samsun'a getiren gemidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Rus postaneleri</span>

Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Rus postaneleri, 18. yüzyıl sonlarından 1914 yılının eylül ayına kadar Rusya tarafından Osmanlı İmparatorluğu'nun çeşitli şehirlerinde işletilen bir dizi postaneler serisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kargo gemisi</span> bir limandan diğer bir limana kargo, mal ve malzeme taşıyan gemi

Kargo gemisi veya şilep, bir limandan başka bir limana kargo, mal veya malzeme taşıyan herhangi bir gemi veya tekne türüdür. Binlerce kargo taşıyıcısı her yıl dünyanın deniz ve okyanuslarında sefer yapmaktadır; Uluslararası ticaret hacmini genişletmektedirler. Kargo gemileri genellikle belirli bir görev amacıyla tasarlanmış; yükleme ve indirme yapmak için vinç veya başka makinelerle donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tuapse</span>

Tuapse, Rusya'da bir şehir ve Krasnodar Krayının Tuapse rayonunun merkezi. Nüfusu 63.058 kişidir (2016).

<span class="mw-page-title-main">Gros tonaj</span>

Gros tonaj, geminin toplam iç hacmi ile ilgili birimsiz bir göstergedir. Sicile kayıtlı gros tonaj’dan (GRT) farklıdır. Sicile kayıtlı gros tonaj ve gros tonaj kavramlarının ikisi de geminin deplasman tonajı ile ilgili değildir ve deplasman tonajı veya detveyt tonajı ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">White Star Line</span> Britanyalı Gemicilik Şirketi

White Star Line, 1874 yılında oluşturulmuş gemicilik şirketi. RMS Titanic yapımcıları olarak bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Baskını</span> 29 Ekim 1914te Karadenizdeki Rus limanlarına karşı Osmanlı savaş gemisinin hücum etmesi

Karadeniz Baskını, 29 Ekim 1914'te Karadeniz'deki Rus limanlarına karşı Osmanlı savaş gemileri tarafından gerçekleştirilen saldırıdır. Almanya tarafından desteklenen ve Osmanlı Harbiye Nazırı Enver Paşa ile Alman Amiral Wilhelm Souchon tarafından planlanan Karadeniz Baskını, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'na girmesine neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kerç Boğazı Olayı</span>

Kerç Boğazı olayı, 25 Kasım 2018 tarihinde Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sahil güvenlik gemisinin Kerç Boğazı yoluyla Karadeniz'den Azak Denizi'ne geçmeye çalışan üç Ukrayna Deniz Kuvvetleri gemisini ele geçirmesi olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Veliki knyaz Konstantin</span>

Veliky Knyaz Konstantin, adını İmparator I. Nikolay'ın ikinci oğlu Konstantin Nikolaevich Romanov'dan alan, 93 Harbi'nde görev alan, Rus İmparatorluk Donanması'na ait torpido teknesidir. Geminin kaptanı ünlü bir Rus Donanması komutanı olan Stepan Makarov'dur.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet hastane gemisi Ermenistan</span> Hastane gemisi

Sovyet hastane gemisi Ermenistan Sovyetler Birliği tarafından II. Dünya Savaşı sırasında hem yaralı askerleri hem de askeri yükleri taşımak için işletilen bir nakliye gemisiydi. Başlangıçta bir yolcu gemisi olarak inşa edilmişti.

Suriye Ekspresi, Rus medyasında Rus çıkarma gemilerinin Suriye'ye düzenlediği düzenli seferleri tanımlamak için kullanılan analojidir. Bu seferlerin amacı, Suriye Silahlı Kuvvetleri'ne silah ve mühimmat tedarikiydi. Resmi verilere göre, gemiler bir tür "özel kargo" taşıyordu. Çıkarma gemilerinin seçimi, üçüncü ülkelerin onları alıkoymasının ve denetime tabi tutmasının imkansız olmasına dayanmaktadır. 2015 yılından itibaren Rusya Deniz Kuvvetleri, Türkiye ve Ukrayna'dan satın aldığı dökme yük gemilerini de mal teslimi için kullanmaya başlamıştır. Rosoboronexport temsilcilerinin resmi pozisyonuna göre, Suriye'ye yapılan tedarikler, Suriye'ye uygulanan hiçbir uluslararası yaptırımı ihlal etmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ticaret gemisi</span> yolcu veya malzeme taşıyan kiralık sivil tekne ya da gemi

Ticaret gemisi veya ticari gemi, kargo taşıyan veya yolcu taşıyan bir deniz aracıdır. Kişisel eğlence için kullanılan gezi tekneleri ve askeri amaçlar için kullanılan donanma gemilerinden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mariupol Limanı</span>

Mariupol Limanı veya Mariupol Deniz Limanı Ukrayna'nın Mariupol şehrinde, Azak Denizi'ndeki Taganrog Körfezi'nde yer almaktadır. Liman, Ukrayna Deniz Limanları Otoritesi tarafından yönetilmektedir. Haziran 2022 itibarıyla Rus silahlı kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir.