İçeriğe atla

Rus BT geliştiricilerinin listesi

Rus BT geliştiricilerinin bu listesi, Rusya İmparatorluğu, Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu'ndan donanım mühendislerini, bilgisayar bilimcilerini ve programcıları içerir.

Ayrıca bkz. Kategori:Rus bilgisayar bilimciler ve Kategori:Rus bilgisayar programcıları .

Alfabetik liste

Gluşkov

A

  • AVL ağaç algoritmasının mucidi, Kaissa'nın (ilk Dünya Bilgisayar Satranç Şampiyonu) geliştiricisi Georgy Adelson-Velsky
  • Andrey Andreev, dünyanın en büyük arkadaşlık sitelerinden biri ve dünyanın en büyük 10. sosyal ağı olan Badoo'nun yaratıcısı
  • Vladimir Arlazarov, DBS Ines, Kaissa'nın geliştiricisi (ilk Dünya Bilgisayar Satranç Şampiyonu )

B

  • Elbrus serisi süper bilgisayarların geliştiricisi, Moskova SPARC Teknolojileri Merkezi'nin (MCST) kurucusu Boris Babayan
  • Alexander Brudno, alfa-beta (α-β) arama algoritmasını açıkladı
  • Nikolay Brusentsov, üçlü bilgisayarın mucidi (Setun)

C

  • Rus İnternetinin kurucularından biri ve KOI8-R karakter kodlamasının yaratıcısı Andrei Chernov
  • Alexey Chervonenkis, "öğrenmenin temel teorisi" olarak da bilinen Vapnik-Chervonenkis teorisini geliştirdi,[] hesaplamalı öğrenme teorisinin önemli bir parçası

D

  • İlk bilgisayar satrancı şampiyonu Kaissa'nın önde gelen geliştiricilerinden biri olan Mikhail Donskoy
  • Pavel Durov, VKontakte.ru ve Telegram sosyal ağını kurdu, Alexa'nın En Çok Ziyaret Edilen 500 Küresel Web Sitesinde 35. sırada, dünyanın en büyük 6. sosyal ağı

E

  • Rapira programlama dilini geliştiren Andrey Ershov, Rus Ulusal Corpus'un selefini başlattı.

G

K

Korsakov

L

  • AVL ağaç algoritmasının mucidi Evgeny Landis
  • İlk Sovyet ve Avrupa elektronik bilgisayarları MESM ve BESM'nin geliştiricisi Sergey Lebedev
  • Vladimir Levenshtein, Levenshtein otomatını, Levenshtein kodlamasını ve Levenshtein mesafesini geliştirdi
  • BT bilimcisi Leonid Levin, Cook-Levin teoremini geliştirdi (hesaplama karmaşıklığının temeli)
  • Oleg Lupanov, "Shannon etkisi" terimini icat etti; Boole fonksiyonlarının (k, s)- Lupanov temsilini geliştirdi

M

  • Yuri Matiyasevich, Hilbert'in onuncu problemini çözdü
  • Alexander Mihaylov, "bilişim" terimini icat etti.
  • Anatoly Morozov, otomatik kontrol sistemleri, problem odaklı kompleksler, modelleme ve durum yönetimi üzerinde çalıştı.

N

  • Rus internetinin vaftiz babası Anton Nossik, Rus çevrimiçi haberlerini başlattı

P

R

  • Sovyetler Birliği'nde seri olarak üretilen ilk ana bilgisayar olan Strela bilgisayarının geliştiricisi Bashir Rameyev
  • Alexander Razborov, bazı temel algoritmik problemlerin Boole devre alt sınırlarını kanıtlamada "yaklaşım yöntemini" tanıttığı için Nevanlinna Ödülü'nü ve " Natural Proofs " makalesi için Gödel Ödülü'nü kazandı.
  • Eugene Roshal, FAR dosya yöneticisi, RAR dosya formatı, WinRAR dosya arşivleyici geliştiricisi
Pajitnov

S

  • Ilya Segalovich, Rus arama motoru Yandex'in kurucusu ve ilk programcılarından biri
  • Anatoly Shalyto, Foundation for Open Project Documentation'ın başlatıcısı; otomata tabanlı programlama geliştirdi
  • 2001 yılında Amerikan kolluk kuvvetleri tarafından tutuklanmasıyla tanınan bilgisayar programcısı Dmitry Sklyarov ; ABD v. ElcomSoft Sklyarov
  • Alexander Stepanov, C++ Standart Şablon Kitaplığı'nı yarattı ve uyguladı
  • Popüler yüksek performanslı web sunucusu nginx'in yaratıcısı ve NGINX, Inc.'in kurucusu Igor Sysoev

T

V

Y

Ayrıca bakınız

  • Bilgisayar bilimcilerinin listesi
  • Bilgisayar bilimindeki öncülerin listesi
  • Programcılar listesi
  • Bilgi teknolojileri
  • Rus mucitler

İlgili Araştırma Makaleleri

20. yüzyıl, Gregoryen takvimine göre 1 Ocak 1901'de başlayıp 31 Aralık 2000'de sona eren yüzyıldır. İkinci binyılın onuncu ve son yüzyılıdır.

18 Mart, Miladi takvime göre yılın 77. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 288 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Garri Kasparov</span> Rus satranç oyuncusu ve aktivist

Garry Kimovich Kasparov, 1985-2000 yılları arasında dünya şampiyonu olan Rus satranç büyükustası.

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

Sosyalist gerçekçilik, sosyalizm ideolojisinin sanat ve edebiyata yansıması olarak 1930'lu yıllarda ortaya çıktı. Özellikle SSCB'de ve Çin'de ön plana çıktı ve komünistlerden de destek gördü. Sosyalist ideolojinin idealizmini ortaya çıkarmayı hedefleyen bu akımın etkisinde edebiyat eserlerinde devrimci kahramanlarla, halka örnek olacak kişiler yaratılması hedeflendi. Maksim Gorki'nin Ana romanı bu akımın ilk örneklerinden sayılır. Resim sanatında ise devrimci ruhun ön plana kuvvetli bir imajla çıktığı eserler desteklendi. Sosyalist gerçekçi akımın ana konuları arasında devrim, işçi sınıfı ve sanayi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Rusya ilişkileri temelleri 15. yüzyıl sonlarında Osmanlı Devleti ile Çarlık Rusyası arasında başlayan ilişkilerine dayanan ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Charles Simonyi</span>

Charles Simonyi, Amerikalı dolar milyarderi. Simonyi, uzaya giden ikinci Macardır.

Matematik biliminde, özellikle yöneylem araştırması uygulamalı dalında, doğrusal programlama problemleri bir doğrusal amaç fonksiyonunun doğrusal eşitlik ve/veya eşitsizlik kısıtlamalarını sağlayacak şekilde optimizasyon yapılmasıdır. Bir optimizasyon modeli eğer sürekli değişkenlere ve tek bir doğrusal amaç fonksiyonuna sahipse ve tüm kısıtlamaları doğrusal eşitlik veya eşitsizliklerden oluşuyorsa, doğrusal (lineer) program olarak adlandırılır. Başka bir deyişle, modelin tek-amaçlı fonksiyonu ve tüm kısıtlamaları, süreklilik gösteren karar değişkenlerinin ağırlıklı toplamlarından oluşmalıdır.

Sovyet Edebiyatı veya Sovyetler Birliği'nde edebiyat, Sovyetler Birliği'nde üretilen ve ayrıca Ekim Devrimi ile sonrasındaki edebi çalışmaları kapsayan bir dönemdir. Bu dönemde ülke içinde konuşulan 88 dilden de eserler verilmiş olması ile birlikte Rusçanın bir hakimiyeti söz konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Mevlüt Dinç</span>

Mevlüt Dinç, daha çok Mev Dinc olarak bilinir, Türk video oyunu tasarımcısı. Türkiye'de doğup büyüyen Mevlüt Dinç, eğitimini tamamladığı 1979 yılında yüksek lisans yapma niyetiyle İngiltere'ye gitti.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Devlet Ödülü</span>

SSCB Devlet Ödülü, Sovyetler Birliği'nin devlet nişanıydı. 9 Eylül 1966'da Merkez Komitesi ve SSCB Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe sokuldu. 1967 ile 1991 arasında Ekim Devriminin yıldönümünde, bilim ve teknoloji ve edebiyat ve sanat alanlarında olağanüstü başarıları ödüllendirmek için verilirdi. 1960 ile 1980'ler arasında ödül, "Stalin Ödülü" olarak bilinir oldu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bu ödülün yerine Rus Federasyonu'nun Devlet Ödülü getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Krikalyov</span> Sovyet ve Rus kozmonot

Sergey Krikalyov veya doğum adıyla Sergey Konstantinoviç Krikalyov, Rus kozmonot ve makine mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Semyon Korsakov</span>

Semen Korsakov Nikolaevich bir Rus hükûmet yetkilisi, homeopati uzmanı ve mucit. Bilişim teknolojisinin ilk ve önemli geliştiricilerinden biridir. Yaptığı delikli kartları bilgi depolanmasında ve homeopati deneyleriyle ün kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">SSCB Mucit Madalyası</span>

SSCB Mucit Madalyası Teknoloji yeniliklerini tanımak ve ödüllendirmek için 28 Aralık 1981'de Yüksek Sovyet № 6277-X Presidyum Kararı ile kurulan Sovyetler Birliği devlet ödülüdür. Tüzüğü daha sonra 22 Ağustos 1988'de Yüksek Sovyet № 9441-XI Presidyum Kararı ile teyit edildi. Aralık 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrasında ödül 1992'de Onursal Unvan "Rusya Federasyonu Onur Vericisi" tarafından değiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Rus milliyetçiliği</span>

Rus milliyetçiliği, Rus kültürel kimliğini ve birliğini destekleyen bir milliyetçilik biçimidir. Rus milliyetçiliği ilk olarak 19. yüzyılın başlarında öne çıktı ve ortaya çıktığı Rus İmparatorluğu döneminden Sovyetler Birliği'ne ve sonraki süreçte pan-Slavizm ile yakından ilişkili hale geldi. Bununla birlikte, çağdaş tartışmada Rus milliyetçiliği ya bir etnik milliyetçilik biçimi ya da çok ırklı milliyetçilik olarak görülüyor.

<span class="mw-page-title-main">Genel oyun oynama</span>

Genel oyun oynama, birden fazla oyunu başarıyla oynayabilmek için yapay zeka programlarının yaptığı bir tasarımdır. Satranç gibi birçok oyun için bilgisayarlar, başka bir bağlama aktarılamayan özel olarak tasarlanmış bir algoritma kullanarak bu oyunları oynayacak şekilde programlanmıştır. Örneğin, satranç oynayan bir bilgisayar programı dama oynayamaz. Genel oyun oynama, Yapay Genel Zeka yolunda gerekli bir kilometre taşı olarak kabul edilmektedir.

Bu Rus matematikçiler listesi, Rusya İmparatorluğu, Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu'ndan ünlü matematikçileri içermektedir.

Açık kaynak yazılım hareketi, daha geniş açık işbirliği kavramının bir parçası olarak, yazılımların bir kısmı veya tamamı için açık kaynak lisanslarının kullanımını destekleyen bir harekettir. Açık kaynak hareketi, açık kaynak yazılım kavramını/fikrini yaymaya başlamıştır. Açık kaynak hareketi felsefesini destekleyen programcılar, yazılım geliştirme için gönüllü olarak programlama kodu yazarak ve değiş tokuş ederek açık kaynak topluluğuna katkıda bulunurlar. "Açık kaynak" terimi, hiç kimsenin düzenlenmiş kodu paylaşmayan bir gruba karşı ayrımcılık yapmamasını veya başkalarının önceden düzenlenmiş çalışmalarını düzenlemesini engellememesini gerektirir. Yazılım geliştirmeye yönelik bu yaklaşım, herkesin açık kaynak kodunu almasına ve değiştirmesine olanak tanır. Bu değişiklikler, yazılımla çalışan kişilerden oluşan açık kaynak topluluğu içindeki geliştiricilere geri dağıtılır. Bu sayede kod değişikliğine katılan tüm bireylerin kimlikleri ortaya çıkarılmakta ve kodun zaman içinde dönüşümü belgelenmektedir. Bu yöntem, belirli bir kod parçasının sahipliğini oluşturmayı zorlaştırır, ancak açık kaynak hareketi felsefesiyle uyumludur. Bu hedefler, yüksek kaliteli programların üretimini ve açık kaynak teknolojisini geliştirmek için benzer düşünceye sahip diğer insanlarla işbirliği içinde çalışmayı teşvik eder.

Yazılım, işlemci tarafından yürütülmek üzere programlanmış dijital bilgisayarların belleğinde saklanan bir dizi programlanmış talimattır. Yazılım insanlık tarihinde yeni bir gelişmedir ve Bilişim Çağının temelini oluşturur.

Bu bir kriptograflar listesidir. Kriptografi, hasım adı verilen üçüncü tarafların varlığında güvenli iletişim için tekniklerin uygulanması ve incelenmesidir.