İçeriğe atla

Rupen Manas

Rupen Manas
Doğum1810-1815
Osmanlı imparatorluğu
Ölüm1875 yılından sonra
İstanbul, Osmanlı imparatorluğu
MeslekRessam, diplomat
MilliyetOsmanlı Ermenisi
Önemli eserAvrupai tarzda padişah portreleri
AkrabalarRafael Manas, Gaspar Manas, Josef Manas, Sebuh Manas, Zenop Manas

Rupen Manas, Osmanlı Ermenisi ressam, diplomat, Manas ailesi mensubu.

Hayatı

Zenop Manas’ın en büyük oğlu Rupen Manas’ın doğum ve ölüm tarihleri bilinmemektedir. Kevork Pamukciyan’ın tahminlerine göre 1810-1815 yılları arasında doğmuş; ölümü ise 1875 yılından sonra gerçekleşmiştir. Rupen Manas’ın Sultan II. Mahmud’un devlet dairelerine asılan portrelerini yaptığından ve resim eğitimi için padişah tarafından Avrupa’ya gönderildiğinden -kaynak gösterilmeden- bahsedilir. Söz konusu yıllarda, eğitim için Avrupa’ya gönderilen öğrenciler askeri okullardan seçilmiştir. Dolayısıyla Tanzimat’a kadar mühendislik, tıp, sanat gibi çeşitli konularda eğitim görmek üzere Müslüman olmayanlar Avrupa merkezlerine gönderilememiştir. Bu nedenle Rupen Manas’ın Avrupa’da resim eğitimi alması, Sultan II. Mahmud tarafından Paris elçiliğinde görevlendirilmesiyle sağlanmıştır.

Rupen Manas, Sultan II. Mahmud döneminde, 1834 yılından sonra Paris Osmanlı Elçiliği’nde Süleyman Paşa’nın tercümanı olarak çalışmıştır. 1846 tarihli bir belgeye göre de Paris elçiliğinden istifa eden bir kişinin yerine önerilmiştir. Rupen’in yabancı dil bildiği için söz konusu görev için en doğru kişi olduğu ve daha önce Paris’te uzun yıllar kaldığı, resim konusunda eğitim gördüğü belirtilmiştir. Ayrıca eğer atanırsa resim tahsiline de Paris’te devam edebileceği öngörülmüştür. Bu bilgilere göre Rupen Manas, Paris’te Sultan II. Mahmud döneminde de kalmış ve resim eğitimi almıştır. Ayrıca söz konusu öneriye olumlu cevap verilmesi, Sultan II. Mahmud’un sanat eğitimine verdiği desteği göstermektedir. Padişahın desteği, 1848 tarihli belgeden anlaşılmaktadır: Rupen Manas kendi yazısıyla tercümanlık görevinin sona erdiğini belirtmiş ve yağlıboya resim konusunda aldığı eğitimi tamamlamak için bir yıl daha kalma isteğini belirtmiştir. Nurten Küçükhasköylü'ye göre muhtemelen bu isteğe de olumlu yanıt verilmiştir, zira Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde konuyla ilgili 1849 tarihli belge İstanbul’a geri dönüşü için harcırah verilmesine dairdir. 1850 tarihli bir belgede de Tercüme Odası’nda memur olduğundan bahsedilir. Kaynakların çıkarımına göre 1849 yılında Paris’ten dönmüş ve 1850 yılında tercüme odasında çalışmaya başlamıştır. 1869 yılında Milano’daki Osmanlı Konsolosluğu’na başkonsolos atanmıştır. 1 Temmuz 1875’te Darülfünun’da Şeker Ahmed Paşa tarafından düzenlenen resim sergisine katılmıştır. Görev yaptığı sırada saraydan gelen siparişler doğrultusunda gerek büyük boyutlu tuvaller gerekse küçük madalyon portreler/tasvir-i hümâyûn nişanları yapan Rupen Manas, Avrupai tarzda padişah portreleri yapan öncü ressamlar arasında yerini almıştır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abdülaziz</span> 32. Osmanlı padişahı (1861–1876)

Abdülaziz veya diğer bilinen adıyla Padişah Abdülaziz, 32. Osmanlı padişahı ve 111. İslam halifesidir. II. Mahmud ve Pertevniyal Valide Sultan'ın oğlu, Padişah Abdülmecid'in kardeşidir. Padişah Abdülaziz 25 Haziran 1861 tarihinde kardeşinin ölümü üzerine, 31 yaşında iken tahta geçmiştir. Tahttan indirilip öldürülen son padişahtır.

<span class="mw-page-title-main">Abdülmecid</span> 31. Osmanlı padişahı (1839–1861)

I. Abdülmecid, 31. Osmanlı padişahı ve 110. İslam halifesidir. II. Mahmud'un, Bezmialem Sultan'dan olan oğludur. Döneminde Tanzimat Fermanı'nı ilan ettirmesiyle ünlüdür. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dört padişahının babası olarak, en çok sayıda oğlu padişahlık yapmış Osmanlı hükümdarı olan Abdülmecid, babası II. Mahmud gibi vereme yakalanmıştı. Ihlamur Kasrı'nda öldüğünde 38 yaşındaydı. Fatih'in Sultan Selim semtinde, Yavuz Selim Camii Haziresi'ne defnedildi ve bugün adı verilen bir türbesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">II. Mahmud</span> 30. Osmanlı padişahı (1808–1839)

II. Mahmud, 30. Osmanlı padişahı ve 109. İslam halifesidir. Osman Gazi ve Sultan İbrahim'den sonra Osmanlı Hanedanı'nın üçüncü ve son soy atasıdır. Son altı Osmanlı padişahından ikisi onun oğlu dördü ise torunudur.

<span class="mw-page-title-main">IV. Mustafa</span> 29. Osmanlı padişahı (1807–1808)

IV. Mustafa, 29. Osmanlı padişahı ve 108. İslam halifesidir. Babası I. Abdülhamid, annesi Ayşe Sineperver Sultan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Safiye Sultan</span> III.Murad Hanın Hasekisi ve III.Mehmed Hanın validesi. Valide Sultan (1595 - 1603)

Safiye Sultan veya Melike Safiye Sultan, Osmanlı Padişahı III. Murad'ın eşi ve Sultan III. Mehmed'in annesi.

<span class="mw-page-title-main">Manastır, Kuzey Makedonya</span> Kuzey Makedonyada bir yerleşim yeri

Manastır, Kuzey Makedonya’nın güneybatısında yer alan şehir, ülkenin ikinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Yirmisekizzade Mehmed Said Paşa</span> 136. Osmanlı sadrazamı

Yirmisekizzade Mehmet Said Paşa veya diğer tanınan adıyla Mehmed Said Efendi, III. Osman saltanatında 25 Ekim 1755 - 1 Nisan 1756 tarihleri arasında beş ay yedi gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Reşid Paşa</span> 180. Osmanlı sadrazamı

Koca Mustafa Reşid Paşa, Osmanlı sadrazamı, devlet adamı ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Kâmil Paşa</span> 188. Osmanlı sadrazamı

Yusuf Kâmil Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nda görev yapmış Türk devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Nedim Paşa</span> 189. Osmanlı sadrazamı

Mahmud Nedim Paşa, Abdülaziz saltanatında 2 değişik dönemde toplam bir yıl yedi ay on bir gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Paris Antlaşması (1856)</span>

Paris Antlaşması, Rusya ile Kırım Savaşı'nı kazanan Osmanlı İmparatorluğu, Birleşik Krallık ve Fransa arasında 30 Mart 1856 tarihinde imzalanmış bir barış antlaşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Server Paşa</span>

Mahmud Server Paşa, Adliye, Dahiliye, Hariciye Nazırı, Şura-yı Devlet Reisliği ve Ayan Meclisi Reisliği görevlerinde bulunmuş Osmanlı bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Asker Ressamlar</span> Türk ressam grubu

Asker Ressamlar, Türk resminde bir döneme adını vermiş, askerî okullarda yetişmiş ressamlar grubu. Batı anlayışında Türk resim sanatının temelleri, III Selim döneminde ilk kez resim derslerinin verilmeye başlandığı, 1795'te açılan Mühendishane-i Beri-i Hümâyun'da atıldı.

<span class="mw-page-title-main">Ferik İbrahim Paşa</span> Türk ressam

Ferik İbrahim Paşa ilk Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Vanmour</span>

Jean-Baptiste Vanmour veya diğer kullanımıyla Jean-Baptiste van Mour, tür resimleri, portreleri ve tarihsel yapıları konu alan resimleriyle tanınan Flaman asıllı Fransız ressam.

Rafael Manas, Osmanlı Ermenisi ressam.

Zenop Manas, Osmanlı Ermenisi ressam ve diplomat, Manas ailesi mensubu.

Sebuh Manas (1816-1889), Osmanlı Ermenisi ressam, diplomat. Manas ailesi mensubudur.

Gaspar Manas, 19. üncü yıllarda yaşayan Osmanlı Ermenisi ressam, diplomat. Manas ailesi mensubudur.

Josef Manas (1835-1916), Osmanlı Ermenisi ressam, diplomat. Manas ailesi mensubudur.