İçeriğe atla

Rungholt

Coordinates 54°28′N 8°43′E / 54.467°N 8.717°E / 54.467; 8.717

1362'den önce Kuzey Friz kıyısı ve Grote Mandrenke'den sonra Strand adası

Rungholt, o zamanlar Danimarka Schleswig Dükalığı olan Nordfriesland'da bir yerleşim yeriydi. Bölge bugün Almanya'dadır .Rungholt'un 15 veya 16 Ocak 1362'de bir fırtına dalgası (ikinci Grote Mandrenke olarak bilinir) sahili vurduğunda Kuzey Denizi dalgalarının altında kaldığı bildirilmiştir.

Konum

Ortaçağ'da Rungholt ve Strand, 1850'den bir haritada

Rungholt'un kesin konumu belirsizliğini koruyor. Rungholt'un 1634 Burchardi Tufanı'nda sular altında kalan ve tek geriye kalan parçaları Pellworm, Nordstrand ve Nordstrandischmoor adacıkları olan Strand adasında olması muhtemeldir.

Diğer bir olaso konumu, 1921'de, kuyuları, su kanalları ve dalgakıran kalıntıları gibi önemli kalıntıların keşfedildiği Hallig Südfall'un batısındadır. Başka bir teori Rungholt'u Hallig Südfall'un kuzeyinde olduğunu iddia etmektedir.[1][2][3]

Tarihçe

Wadden Denizi'nden, muhtemelen Rungholt'tan buluntular

Bugün Rungholt'un gerçekte var olduğu ve sadece yerel bir efsane olmadığı yaygın olarak kabul edilmektedir. Çoğunlukla daha sonraki dönemlerden (16. yüzyıldan) kalan belgeler olmalarına rağmen çoğu belge bunu desteklemektedir. Arkeologlar, Rungholt'un önemli bir kasaba ve liman olduğunu düşünmektedirler. Yaklaşık 3.000 kişi ile 500'e kadar haneye içinde barındırmış olabilir. Bulgular, tarım ürünleri ve muhtemelen kehribar ticaretini göstermektedir. Şehrin sözde kalıntıları Wadden Denizi'nde bulundu, ancak hareketli tortu tabakası bu buluntuları korumayı zorlaştırıyor.[1][2]

15 veya 16 Ocak 1362'de büyük olasılıkla Grote Mandrenke olarak bilinen ve bazen aziz Marcellus'un adını taşıyan büyük bir fırtına meydana geldi.[1] Tahmini ölüm sayısını 10.000 civarındaydı. Muhtemelen 30 yerleşim yeri tahrip oldu ve sahil şeridi doğuya kayıp,daha önce var olduğu Wadden Denizi'ndeki yerini değiştirdi.[2][3]

Efsaneler ve günümüzdeki sunumu

Bazen "Kuzey Denizi'nin Atlantisi" olarak anılan efsane Rungholt, büyük, zengin bir şehirdi ve felaket, sakinlerinin günahları için ilahi bir ceza idi.[1]

Kasabanın kaderi, kutsallığı ve efsanelerin abartılı anlatımlarından etkilenen Alman şair Detlev von Liliencron, 1882'de bu kayıp kasaba hakkında " Heutz, Blanke Hans " adlı şu sözlerle başlayan popüler bir şiir yazdı: Heut bin ich über Rungholt gefahren, die Stadt ging unter vor sechshundert Jahren. ("Bugün Rungholt'u gezdim; kasaba 600 yıl önce battı." ).

Alman şarkıcı Achim Reichel 1977'deki Regenballade adlı albümüne Liliencron'un şiirini besteledi.

Alman grup Santiano, 2015'teki "Von Liebe, Tod und Freiheit" albümlerinde, Rungholt adlı bir şarkı çıkardı. Bu şarkı, ayrıca, von Liliencron'un şiirinden satırlar içermektedir.

Theodor Storm ayrıca Eine Halligfahrt adlı romanında Rungholt'tan da bahsediyor.[1]

Ayrıca Christian Kracht, romanı Faserland'da Rungholt'tan bahsetmektedir.[1]

Yerel efsaneler, sakin bir gecede bölgede yelken açan birinin, suyun altından hala Rungholt'un kilise çanlarını duyabileceğinden bahsetmektedir.[1]

Ayrıca bakınız

  • Kayıp Şehir
  • Dunwich
  • Ravenser Odd

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g "Arşivlenmiş kopya". 24 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  2. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 16 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 16 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Rungholt ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunan mitolojisi</span> Antik Yunanların oluşturduğu mitlerden oluşan mitoloji

Yunan mitolojisi, Antik Yunanistan'da dünyanın yaratılışı, tanrı, tanrıça ve kahramanların hayatı hakkındaki söylence ve öğretileri içermekle kalmayıp aynı zamanda Eski Yunan dininin gövdesini oluşturmaktadır. Günümüzde, bu mitoloji hakkındaki bilgilerimizi bu sözlü edebiyatın yazılı hâllerinden alıyoruz. Tarihçiler, mitoloji hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için o dönemin sanatındaki ipuçlarını bile toplar.

<span class="mw-page-title-main">Johann Wolfgang von Goethe</span> 18. ve 19. yüzyılda yaşamış Alman yazar, siyasetçi, ressam ve doğabilimci

Johann Wolfgang Von Goethe, Alman hezarfen; edebiyatçı, siyasetçi, ressam ve doğabilimcidir. 1776 yılından itibaren, Weimar dukalığının bakanı olarak çeşitli idari ve siyasi görevlerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ergenekon Destanı</span> Moğol ve Türk destanı

Ergenekon Efsanesi veya Ergenekon Destanı; kaynaklara göre Göktürklerin yeniden doğuşuna ilişkin hikâye.

<span class="mw-page-title-main">Honduras</span> Orta Amerikada bir ülke

Honduras, Orta Amerika'da bir demokratik cumhuriyettir. Britanya Hondurası'ndan farklı olarak İspanyol Hondurası olarak da bilinir. Batısında Guatemala, güneybatısında El Salvador, güneydoğusunda Nikaragua bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Lale Müldür</span> Türk şair ve yazar

Lale Zehra Müldür, Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Tufan</span>

Tufan, birçok yerel efsaneye ve kutsal kitaplara göre Tanrı tarafından bir kavmi, milleti ya da tüm insanları cezalandırmak amacıyla gönderildiğine inanılan büyük felaket. Tufanın detayları farklı kültürlerde farklılıklar arz etmekle beraber en çok bilinen şekli Nuh Tufanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ovidius</span> Romalı şair (MÖ 43 - MS 17)

Publius Ovidius Naso, Augustus döneminde yaşamış Romalı şair. Genelde aşk, terkedilmiş kadınlar ve mitolojik temalı şiirler yazan Naso, Publius Vergilius Maro ve Horatius ile beraber, Latin edebiyatının üç kanonik şairinden biriydi. Genelde hüzün beyitlerinin en büyük hocası olarak kabul ediliyordu. Şiirleri, orta çağ'ın sonuna kadar Avrupa sanatı ve edebiyatını önemli ölçüde etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

Turgay Fişekçi, Türk şair, yazar ve çevirmendir.

Doğu Prusya Taarruzu, II. Dünya Savaşı Doğu Cephesi'nde, Kızıl Ordu'nun Alman kuvvetlerine karşı yürüttüğü bir stratejik taarruzdur. Sovyet genel taarruzu 13 Ocak 1945 tarihinde başlamış, bazı Alman birlikleri 9 Mayıs 1945'e kadar çatışmaya devam ettiyse de 25 Nisan 1945 tarihinde hedeflerine ulaşmıştı. Kızıl Ordu'nun parlak bir zaferiyle sonuçlanan Köninsberg Kuşatması, genel taarruzun önemli bir bölümüdür. Alman tarihçiler, Doğu Prusya Taarruzunu 2. Doğu Prusya Taarruzu olarak adlandırırlar. Gumbinnen Harekâtı olarak da bilinen 1.Doğu Prusya Taarruzu, esasen 1. Baltık Cephesi'nin Memel Taarruzu'nun bir bölümü olarak General Çernyahovski komutasındaki 3. Belarus Cephesi kuvvetlerince 16 - 27 Ekim 1944 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş bir harekâttır. Bu harekâtta Sovyet birlikleri Doğu Prusya ve Polonya'da 30 – 60 km derinlikte bir girme sağladılar ama ağır da kayıplara uğradılar. Bu durumda taarruz, daha geniş ihtiyatlar cephe hattında toplanıncaya kadar ertelendi.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Seferi (1941-1942)</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Kırım Seferi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde Alman ve Rumen ordularının Kırım Yarımadası'nın işgali ve Sivastopol'ün düşürülmesi için giriştikleri bir askeri seferdir. Barbarossa Harekâtı'nın başlarında Aşağı Dinyeper'e kadar ilerleyen Alman 11. Ordusu ve Rumen 3. Ordusu, Kırım'ı anakaraya bağlayan Perekop Kıstağı'nda Kızıl Ordu savunmasını 29 Ekim 1941'de aşmış, hızla Kırım işgal ederek Sivastopol'ü kuşatmıştır. Ancak Kızıl Ordu'nun Kırım Cephesi kuvvetlerinin Kerç Yarımadası'na 26 Aralık 1941'de bir çıkarma yapmaları üzerine Sivastopol taarruzu durdurulmuştur. Daha sonra Mihver kuvvetlerin Kerç Yarımadası'nda yerleşmiş olan Sovyet kuvvetlere taarruz etmiştir. Yenilgiye uğrayan Kızıl Ordu birlikleri geride tüm ağır silahlarını ve çok sayıda tutsak bırakarak denizden tahliye edilmiştir. Sivastopol'e ikinci taarruz 2 Haziran 1942 tarihinde başlatıldı ve bir aydan biraz fazla süren şiddetli çatışmalardan sonra 3 Temmuz 1942 tarihinde kent Alman-Rumen kuvvetlerinin eline geçti.

<span class="mw-page-title-main">Wight Adası</span> Büyük Britanya adasının güneyinde yer alan İngiltereye bağlı ada

Wight Adası, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesinin Güney Doğu bölgesinde bir "törensel kontluk" ve "bir tek seviyeli yerel idare birimi"dir. Tek seviyeli yerel idare biriminin yönetim merkezi Newport'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Şimon kabilesi</span>

Şimon kabilesi, Tora'da adı geçen On İki İsrail Kabilesi'nden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Fareli Köyün Kavalcısı</span>

Fareli Köyün Kavalcısı, Orta Çağ'da Aşağı Saksonya Almanya'nın Hamelin (Hameln) kasabasında pek çok çocuğun evden ayrılarak daha sonra ölümü ile ilgili bir efsane konusudur. Tam anlatımında 16'ncı yüzyılda kasabada artan farelerden kurtulmak isteyen kasaba halkı, farelerin kasabadan temizlenmesi amacıyla bir kavalcıyla anlaşırlar. Vatandaşlar alınan bu hizmet için para vermeyi kabul etmediklerinde ise kavalcı rengârenk giysiler içerisinde kasabanın çocuklarını sihirli kavalıyla alıp kasabadan uzaklaştırır. Hikâyenin bu sürümü daha sonraki yıllar içerisinde bir masal gibi yayılmıştır. Hikâye bu haliyle Johann Wolfgang von Goethe, Grimm Kardeşler ve Robert Browning'in eserlerinde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Positano</span> İtalyanın Campania bölgesinde, Salerno iline bağlı ilçe (komün)

Positano, İtalya'nın Campania bölgesindeki Amalfi Sahilinde yer alan bir yerleşim bölgesi ve komündür. Mağribi tarzındaki mimarisi ile ünlüdür ve şehir Sirenuse Adaları'na bakan dik yamaçlar üzerinde uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Didyma</span>

Didyma, İyonya sahili üzerinde yer alan bir Antik Yunan kutsal alanıdır. Bu yer Apollo tapınağını içermektedir. Delphi'nin yanında Didyma, Helen dünyasının en ünlü kehanet merkezidir. İlk olarak Homeros'un Apollo'ya ilahisinde bahsedilmiştir. Kuruluşu okuma-yazma öncesi, hatta Ionia'nın Helen kolonizasyonundan da öncedir.

<span class="mw-page-title-main">Malbork</span>

Malbork Kuzey Polonya'da Żuławy bölgesinde, 38.478 nüfusa (2006) sahip bir kasabadır. 1999 yılından bu yana Pomeranya Voyvodalığı'nda yer alırken, Daha önce Elbląg Voyvodalığı'na (1975-1998) bağlıydı. Malbork ilçesi'nin başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Bingenli Hildegard</span> Alman rahibe, yazar, besteci, filozof, alfabe mucidi ve hezarfen

Azize Bingenli Hildegard, Benedikten tarikatına mensup Alman rahibe, yazar, besteci, alfabe mucidi, filozof, hezârfen.

<span class="mw-page-title-main">Dragos</span>

Dragos, İstanbul Anadolu Yakası'nda, Maltepe ve Kartal ilçe sınırları içinde bulunan, Marmara Denizi sahilindeki bir semttir. Denizden 107 metre yükseklikte bulunan Dragos, İstanbul'un Balkonu olarak da adlandırılır. Prens Adaları ve Marmara Denizi manzarasına sahip olan Dragos, mehtabı ve sakinliğiyle meşhurdur.

<span class="mw-page-title-main">1717 Noel Tufanı</span>

1717 Noel Tufanı 1717 Noel gecesinde Hollanda, Almanya ve İskandinavya kıyılarını vuran kuzeybatıdan esen bir fırtınanın sonucuydu Toplamda yaklaşık 14.000 kişi boğuldu.