İçeriğe atla

Rumer Godden

Margaret Rumer Godden (10 Aralık 1907 - 8 Kasım 1998) 60'tan fazla kurgu ve kurgu dışı kitabı olan İngiliz bir yazardı. Eserlerinden dokuzu filme çekilmiştir, en önemlileri 1947'de yayınlanan Black Narcissus ve 1951'de yayınlanan The River'dır. Eserlerinden birkaçı kendisi gibi yazar olan ablası Jon Godden ile birlikte yazılmıştır, bunların arasında Hindistan'ın şu anda Bangladeş'in bir parçası olan bir bölgesinde iki kardeşin çocukluk anılarını içeren Two Under the Indian Sun bulunmaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Obituary: Rumer Godden". The Independent (İngilizce). 11 Kasım 1998. 30 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Edebiyat</span> sözlü ya da yazılı anlatıma dayanan sanat

Edebiyat, yazın veya literatür, dil aracılığıyla; duygu, düşünce, hayal, olay, durum veya herhangi bir olgunun edebî bir tarzda ve etkili bir şekilde yazılı veya sözlü anlatımını gerçekleştiren; malzemesi söz ve ses; muhatabı insan olan bir sanat dalıdır. Edebî yazılar yazan sanatçılara edebiyatçı denir. Daha kısıtlayıcı bir tanımla, edebiyatın; bir sanat formu olarak oluşturulan yazılar olduğu düşünülmüştür. Bunun nedeni, günlük kullanımdan farklı olarak edebiyatın, dil ürünü olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Roman</span> bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya da sanatsal ilişkiyi gözeterek öyküleyen uzun kurgusal anlatı

Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.

Bilimkurgu, bilim kurgu ya da bilim-kurgu, yakın ya da uzak gelecek ile ilgili öykülerin bugün olası olmayan bilim ve teknoloji unsurlarını da kullanarak oluşturulmasıdır. Bilimkurgu bazen geçmişi de kurgulayabilir. Bilimkurgu kitap, sanat eserleri, televizyon, film, bilgisayar oyunları, tiyatro eserleri ve diğer kitle iletişim araçlarında bulunabilir. Yapısal ve pazarlama bağlamında bilimkurgu güncel gerçeklik içinde bulunmayacak kurgusal ögeler içeren yaratıcı çalışmaları tanımlamak için kullanılabilir. Bu tanımlama fantastik, korku ve ilgili türleri de içerir.

Aksiyon kelimesi kurguda birden çok anlam taşır. Aksiyon yazarların kurguyu sunmak için kullandığı kurgu yazma biçimlerinden biridir. Ayrıca bu terim heyecan verici bir olayı ya da durumu anlatmada de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kurgusal karakter</span> bir anlatı veya sanat eserinde kurgusal insan veya insan olmayan karakter

Kurgusal karakter, gerçek hayatta olmayan, yaşamayan ve/veya yaşamamış; bir sanat eserinin, bir oyunun veya bir teorinin kurgu dinamiklerinden birini veya birkaçını oluşturan ya da belirli bir kurgunun yeniden örülmesine etkiyen, gerçek hayatta varolmayan veya gerçek hayattaki benzerinden değişik özellikler barındıran hayalî öznedir.

<span class="mw-page-title-main">Ray Bradbury</span> Amerikalı yazar (1920 – 2012)

Ray Douglas Bradbury Amerikalı bir yazardır. Fantezi, bilimkurgu, korku, gizem ve gerçekçi kurgu dahil olmak üzere çeşitli konularda yazmıştır. En çok bilinen kitapları 1950'de yazdığı kısa hikâyeler kitabı ve bir roman olan Mars Yıllıkları ve 1953'te yazdığı başyapıtı olan Fahrenheit 451'dir. En iyi bilinen eserlerinin çoğu spekülatif kurgudur ancak yaş gelişimi romanı Karahindiba Şarabı (1957) ve kurgusal anı kitabı Yeşil Gölgeler, Beyaz Balina (1992) gibi başka türlerde de çalıştı. Ayrıca Moby Dick ve Uzaydan Geldi gibi filmlere senaryolar ve televizyon uyarlamaları yazdı ve danışmanlık yaptı. Eserlerinin birçoğu çizgi romanların yanı sıra televizyon ve film yapımlarına uyarlandı. Ray Bradbury şiirler de yazmış ve Yıldızları Görmediler (2001) gibi birkaç şiir koleksiyonu yayınlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">James Fenimore Cooper</span> Amerikalı yazar (1789 – 1851)

James Fenimore Cooper -, Amerikalı yazardır. Erken 19. yüzyıl Amerikalı yazarıdır. Denizcilikle ilgili romanlar, tarih araştırmalar, siyasal ve sosyal eleştiri niteliği taşıyan romanlar yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Duru</span> Türk yazar ve gazeteci (1933-2009)

Mehmet Orhan Duru, Türk öykücü, yazar, gazeteci ve veteriner.

<span class="mw-page-title-main">Nathaniel Hawthorne</span>

Nathaniel Hawthorne veya Hathorne, Amerikalı roman ve kısa hikâye yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Kurgu dalında Pulitzer Ödülü</span>

Kurgu dalında Pulitzer Ödülü, 1918'den bu yana, tercihen Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşamı konu alan Amerikalı yazarların seçkin kurgusal eserlerine verilen bir ödül. Roman dalında Pulitzer Ödülü olarak verilmeye başlanmış, 1948'de günümüzdeki adı almıştır.

<i>Story</i>

Story, gazeteci ve editör Whit Burnett ve ilk eşi Martha Foley tarafından 1931 yılında Viyana'da kurulan edebiyat dergisi. Yeni yazarların öykülerinin bulunduğu ilk sayısı 67 adet basıldı. İki sene sonra Burnett ve eşinin New York'a taşınması ile dergi bu şehirde yayımlanmaya başladı. İkili 1936 yılında The Story Press'i kurdular.

Kırık Öykünün Kalbi, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın bir öyküsüdür. Kurgudan çok hiciv yanı ağır basan öykü ilk kez Esquire dergisinin Eylül 1941 sayısından yayınlandı.

Kurgu, tamamen veya kısmen gerçeklere dayanmayan; yazar veya sanatçının hayal gücünün eseri olan kişi, yer ve olaylar içeren eser. Edebiyat, tiyatro, sinema ve müzikte kurgusal eserlere sıklıkla rastlanır. Kurgusal eserler gerçek kişilere, mekanlara ve olaylara dayanan eserlerle tezat oluştururlar.

<i>Black Narcissus</i>

Black Narcissus, Powell & Pressburger adlı Britanyalı yönetmen-yazar öbeği tarafından hazırlanan 1947 yapımı sinema filmidir. Adını Rumer Godden'ın aynı adlı romanından almaktadır. Filmin başrollerini Deborah Kerr, Kathleen Byron, Sabu, David Farrar, Flora Robson, Esmond Knight ve Jean Simmons paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Korku kurgu</span> korku ve gerilim temalı edebiyat türü

Korku kurgu, korku edebiyatı ve korku fantezi bir edebiyat türüdür ve okurlarına korku ve terör hissi vermeyi hedefler. Edebiyat tarihçisi J. A. Cuddon, korku hikâyelerini "farklı uzunluklarda bir kurgu... okurlarını şaşırtıyor ve hatta korkutuyor, ya da belki de onlara nefret ve tiksinme hislerini aşılıyor." sözleri ile tanımlar. Korku kurgu, genellikle tedirgin edici ve korkutucu bir atmosfer yaratır ve yine genellikle doğaüstüdür ancak bu onun her zaman doğaüstü olacağı anlamına da gelmez. Bir korku kurgu çalışması genellikle toplumun genelinin korktuğu bir benzetme olarak da tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe ve edebiyat</span>

Felsefe ve edebiyat, filozofların ve felsefi konuların edebiyat ile ilişkilerini ve edebiyat tarafından ortaya atılan konuların felsefe ile ilişkilerini içeren daldır.

"Sosyal bilimkurgu" terimi psikoloji, ekonomi, politik bilimler, sosyoloji, antropoloji gibi sosyal bilimleri esas alan bilimkurgu edebiyatı türünü tanımlamak için kullanılabilir. Bu alandaki kayda değer yazarlar arasında Ursula K. Le Guin ve Philip K. Dick sayılabilir. Terim öncelikli olarak karakterler ve duygular üzerine odaklanan hikâyeleri tanımlar. SFWA Büyük Ustası Ray Bradbury bu sanatın tanınmış bir üstadıdır. Bazı yazarlar katı bilimkurgu ve sosyal bilimkurgu arasındaki sınırı bulanıklaştırmışlardır. Ütopya ve distopya hikâyeleri sosyal bilimkurgunun dallarıdır;The Handmaid's Tale, Bin Dokuz Yüz Seksen Dört ve Brave New World gibi hikâyeler sosyal bilimkurgu örnekleri arasındadır. Gulliver'in Seyahatleri gibi fantastik ortamlarda geçen hicivsel romanlar yaratıcı kurgulamalar olarak kabul edilebilir.

Mervyn Laurence Peake, İngiliz yazar, sanatçı, şair ve illüstratördür. Genellikle Gormenghast kitapları olarak adlandırılan çalışmalarıyla tanınır. Bu üç eser Peake'nin uzun bir döngü olarak tasarladığı çalışmanın bir parçasıydı fakat seri, yazarın ölümünden ötürü tamamlanmamıştır. Bu çalışmalar, bazen J. R. R. Tolkien'in eseriyle karşılaştırılır fakat yazarın gerçeküstü kurgu Charles Dickens ve Robert Louis Stevenson'dan etkilenmiştir.

Justine Musk Kanadalı yazar. Elon Musk'ın ilk eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Rumer Willis</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Rumer Glenn Willis Amerikalı bir aktris. Aktör Bruce Willis ve aktris Demi Moore'un en büyük kızıdır. Hostage (2005), The House Bunny (2008), Sorority Row (2009) ve Once Upon a Time in Hollywood (2019) filmlerinde rol aldı. CBS'nin gençlik dizisi 90210'da (2009–10) Gia Mannetti'yi ve FOX'un müzikal drama dizisi Empire'da (2017–18) Tory Ash'i canlandırdı. Willis, ABC'nin dans yarışması televizyon dizisi Dancing with the Stars'ın 20. sezonunu kazandı. Broadway çıkışını 21 Eylül 2015'te Chicago'da Roxie Hart olarak yaptı