İçeriğe atla

Rumeli Demiryolu

Chemins de fer Orientaux (CO)
Rumeli Demiryolları
İstanbul – Viyana Demiryolu
TürDemiryolu Şirketi
AkıbetiTürkiye sınırlarındaki kısmı 1937'de TCDD tarafından satın alındı ve tasfiye edildi.
ArdılTCDD
Kuruluş1870 (153 yıl önce) (1870)
KurucuBaron Maurice de Hirsch
Feshedilme1937 (87 yıl önce) (1937)
Genel merkezi
Önemli kişilerBaron Maurice de Hirsch
Wilhem von Pressel
SahibiBaron Maurice de Hirsch
Dipnotlar / referanslar
Osmanlı'nın Avrupa topraklarındaki demiryolu hatlarını inşa eden ve işleten şirket

Rumeli Demiryolları (FransızcaChemins de fer Orientaux, romanize: Oryantal (Doğu) Demiryolları; rapor işareti: CO) ya da İstanbul – Viyana Demiryolu, 1870-1937 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun Rumeli ve daha sonra Türkiye'nin Doğu Trakya topraklarında faaliyet gösteren bir demiryolu şirketidir.[1] Şirketin inşa ettiği ve işlettiği demiryolu hattı, Osmanlı İmparatorluğu sınırlarındaki beş ana demiryolundan birisi olup Balkanlar'daki ana demiryolu hattıdır. 1889–1937 yılları arasında da ünlü Şark Ekspresi'ne de ev sahipliği yapmıştır.

Tarihçe

31 Mayıs 1868'de İstanbul – Viyana demiryolu inşa etme imtiyazı Osmanlı hükûmeti tarafından Belçikalı Van der Elst & Cie'e verildi. İmtiyazı daha sonra Fransız bir girişimci olan André Langrand-Dumonceau devraldı ancak iflas etti. Bunu üzerine 17 Nisan 1869'da Alman Yahudisi Finansçı Baron Maurice de Hirsch devraldı. İmtiyazın konusu İstanbul'dan başlayarak Edirne, Sofya, Niş, Saraybosna ve Banja Luka'dan geçen ve Avusturya sınırındaki Dobrljin'e kadar uzanan bir demiryolu hattının inşa edilmesi ve işletilmesiydi. İmtiyaz ayrıca EdirneDedeağaç, FilibeBurgaz ve PriştineSelanik arasında da şube hatları inşa edilmesini ve işletilmesini de içeriyordu. Demiryolu hattının toplam uzunluğu 2500 km olarak hesaplandı ve imtiyaz süresi 99 yıl olarak belirlendi. Hattın inşaat maliyeti karşılığında, Osmanlı hükûmeti imtiyaz sahibine kilometre başına 14.000 Frank ve işletmeci şirkete kilometre başına 8000 Frank ödemeyi taahhüt etti. Bu tutarlar, imtiyaz sahibi için yüzde 11'lik bir yatırım getirisi sağlayacak şekilde hesaplanmıştı. Verilen imtiyazda, şirketin demiryolu hattının inşaatı süresince mahrum kalacağı gelirlerin ve Bosna-Hersek'teki zor arazi şartlarından doğacak ek maliyetlerin Osmanlı hükûmeti tarafından karşılanacağı ve hat işletmeye açıldığında kilometre başına kazancın 22.000 Frank'ı geçmesi halinde Osmanlı İmparatorluğu'na kardan pay verileceği gibi bazı özel şartlar da bulunmaktaydı.[1]

1869'daki planlanan hattı gösteren harita

İmtiyazın bu şartlarda kabul edilmesi üzerine Baron Hirsch demiryolu hattını inşa etmek için 1870'te Paris merkezli "Société Impériale des Chemins de Fer de la Turquie d'Europe (Avrupa – Türkiye İmparatorluk Demiryolu Şirketi)"u kurdu. Baron Hirsch'in asıl planı demiryolu hatlarının Güney Avusturya Demiryolları (Südbahn) tarafından işletilmesiydi ancak Südbahn ile yapılan müzakereler başarısız oldu ve Hirsch 1870'te kendi işletme şirketi olan Paris merkezli "Société Générale pour l'Exploitation des Chemins de Fer Orientaux (Rumeli Demiryolları'nın İşletilmesi İçin Genel Şirket)"u kurdu.

1872'deki hattın tamamlanmış kısımlarını gösteren harita

Demiryolu projesinin baş mühendisliği için Südbahn mühendislerinden Wilhem von Pressel'i görevlendirdi. 19 Temmuz 1870 ile 10 Mayıs 1871 tarihleri arasında gerçekleşen Fransa – Prusya Savaşı'na rağmen 1870'te İstanbul, Dedeağaç, Selanik ve Dobrljin'de hattın inşaatı aynı anda başladı. 1872'de hattın yaklaşık 500 km'lik kısmı işletmeye hazır hale getirilmişti. Ancak aynı yıl imtiyazda değişiklik yapıldı ve Osmanlı hükûmeti demiryolu hattının inşaatını kendisi üstlendi. Baron Hirsch taşeron olarak çalışmaya devam etti ve 1874'te işini tamamladı. Rumeli Demiryolları bu tarihte yaklaşık 1300 km uzunluğundaydı ve üç bağlantısız ana hat (İstanbulEdirneFilibeBelovo, SelanikMitroviça ve Banja Luka – Dobrljin) ve iki şube hattından (FilibeYanbolu ve EdirneDedeağaç) oluşuyordu. Banja Luka – Dobrljin ana hattı Avusturya ağına bağlı değildi ve bu nedenle hızlı bir şekilde zarar etti ve 1876'da kapatıldı.

1888'deki hattın tamamlanmış kısımlarını gösteren harita

Balkanlardaki çeşitli ayaklanmalar (Bosna-Hersek (1874), Sırbistan ve Bulgaristan (1876-1878)), 30 Ekim 1875’de Ramazan Kararnamesi ile Osmanlı maliyesinin iflasının ilanı ve ardından Rusya ile 1876–1878 yılları arasında yapılan 93 Harbi hattın inşasını imkânsız hale getirdi. Osmanlı'nın yenilgisi sonucu 3 Mart 1878'de imzalanan Ayastefanos Antlaşması savaş sona erdi. Bu antlaşma ile Rus İmparatorluğu Balkanlar'da hâkim güç haline geldi. Bu antlaşmadan rahatsızlık duyan Avrupa devletlerinin girişimiyle 13 Temmuz 1878'de Berlin Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile de Balkanlar'da barış tekrar tesis edildi, ancak Sırbistan, Romanya ve Bulgaristan Osmanlı'dan bağımsız oldu ve Bosna Vilayeti de Avusturya tarafından işgal edildi.

Ayrıca Berlin Antlaşması ile hattın tamamlanabilmesi için Avusturya, Osmanlı, Bulgaristan ve Sırbistan arasında "Conférence à Quatre (Dörtlü Konferans)" kurulmasına karar verildi. Bu kararın üzerine Baron Hirsch şirketinin merkezini Paris'ten Viyana'ya taşıdı. Konferans yaşanan gecikmenin ardından 1882'de Viyana'da toplandı ve nihai antlaşma 9 Mayıs 1883'te imzalandı. İmzalanan antlaşma ile demiryolu hattının rotası BelovoSofyaNişBelgrad olarak belirlendi ve 1886'ya kadar da tamamlanması taahhüt edildi, ancak inşaat 1888'de tamamlandı. Balkan Savaşları'nın ardından demiryolu hattı Türkiye'nin Doğu Trakya toprakları ile sınırlı kaldı. 1937'ye kadar demiryolu bölgesel bir demiryolu olarak hizmet verdi ve bu tarihte TCDD tarafından satın alındı.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c "CO History" [CO Tarihi]. Trains of Turkey. 10 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bağdat Demiryolu</span> Osmanlı İmparatorluğu’nda inşa edilmiş demiryolu hattı

Bağdat Demiryolu, Osmanlı İmparatorluğu'nda Konya'dan Bağdat'a ulaşmak üzere 1903'te yapımına başlanan 1597 km. uzunluğundaki demiryolu hattıdır. Demiryolu hattının uzunluğu İstanbul - Konya arasındaki Osmanlı Anadolu Demiryolları ve diğer bağlı hatlarla beraber 3205 km.'ye ulaşmaktadır. Zamanının en büyük altyapı projelerinden biri olan demiryolu hattının inşası on yıllar sürmüştür. I. Dünya Savaşı'nın başında bile hattın tamamlanabilmesi için 960 km. gerekmekteydi. Demiryolu hattının Bağdat'a uzanan kesimi ancak 1930'ların sonunda tamamlanabilmiş ve İstanbul'dan Bağdat'a ilk tren 1940'ta yola çıkmıştır. 1940'tan Irak'ın işgali'nin başladığı 2003'e kadar Türkiye – Suriye – Irak arasında kesintisiz bir şekilde tren işletmeciliği yapılmıştır. Irak'ın işgaliyle birlikte özellikle Irak'ta tren işletmeciliği sekteye uğramıştır. 2000'li yılların sonlarında üç ülke arasında tren işletmeciliği yeniden başlamış ancak 2011'de Suriye İç Savaşı'nın patlak vermesiyle yeniden durmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Antlaşması (1878)</span> 13 Temmuz 1878de imzalanan barış antlaşması

Berlin Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu, Rus İmparatorluğu, Büyük Britanya, Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, İtalya Krallığı ve Fransa arasında 13 Temmuz 1878 tarihinde Berlin'de imzalanan barış antlaşmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Chemins de Fer Ottomans d'Anatolie</span> Demiryolu şirketi

Chemins de Fer Ottomans d'Anatolie (Türkçe: Osmanlı Anadolu Demiryolları; rapor işareti: CFOA) 4 Ekim 1888'de kurulan Osmanlı İmparatorluğu'nda faaliyet gösteren demiryolu şirketidir. Şirket merkezi İstanbul'daydı.

<span class="mw-page-title-main">Kapıkule Tren İstasyonu</span> Edirne, Türkiyede bir tren istasyonu

Kapıkule Tren İstasyonu, Edirne il merkezinin kuzeybatısında yer alan ve Türkiye ile Bulgaristan'ı birbirine bağlayan Kapıkule Sınır Kapısı'nda yer alan, TCDD'ye ait tren istasyonudur. İstasyon, 1971 yılında hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pythion Tren İstasyonu</span> Doğu Makedonya ve Trakya, Yunanistanda bir tren istasyonu

Pythion Tren İstasyonu, Osmanlı döneminde Kuleliburgaz Tren İstasyonu, Yunanistan'ın Evros ili, Orestiada (Kumçiftliği) ilçesine bağlı Pythion (Kuleliburgaz) köyündeki Yunanistan Demiryolları Örgütü (ΟSE)'ne ait tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Smyrne Cassaba & Prolongements</span> feshedilmiş Osmanlı dönemi demiryolu şirketi

Chemin de fer de Smyrne–Cassaba et Prolongements,, İzmir merkezli olmak üzere Ege Bölgesi'nin kuzey ve kuzeydoğusu ile Marmara Bölgesi'nin güneyinde 1863 – 1934 yılları arasında faaliyet gösteren demiryolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Cenup Demiryolları</span>

Cenup Demiryolları,, 1933 – 1948 yılları arasında Türkiye'de faaliyet gösteren ve eski Bağdat Demiryolu hattının Türkiye sınırlarındaki büyük kısmını işleten eski Türk demiryolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Ottoman Railway Company</span> İzmir merkezli eski İngiliz demiryolu şirketi

Ottoman Railway Company,, İzmir merkezli olmak üzere Ege Bölgesi'nde 1856 – 1935 yılları arasında faaliyet gösteren ve Anadolu'daki ilk demiryolu hattı olan İzmir-Alsancak – Aydın demiryolu inşa eden ve işleten İngiliz demiryolu şirketidir.

Konya - Yenice demiryolu, Konya - Karaman - Ulukışla - Pozantı - Yenice arasında bulunan TCDD'ye ait ana demiryolu hattıdır. Hat Konya'dan Mersin ve Adana'ya giden ana konvansiyonel yük ve yolcu treni rotasıdır.

Türkiye'de demiryolu ulaşımı, bu ülkenin kentsel ve şehirlerarası demiryolu ulaşım sistemiyle ilgilidir. Ülkenin ana demiryolu işletmesi tüm uzun mesafe ve sınır ötesi yük ve yolcu demiryolu taşımacılığından sorumlu olan TCDD'dir. Bunun dışında kentlerde metro ve tramvayları işleten yerel şirketler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Devlet Demiryolları</span> Kurum

Bulgaristan Devlet Demiryolları, Bulgaristan'ın devlete ait Demiryolu hizmetlerini işleten kurumdur. Şirket, 1885 yılında kurulmuş olup ülkedeki demiryolu taşımacılığından sorumludur. Merkezi Sofya'da yer almaktadır.

Arifiye – Adapazarı şube demiryolu, Sakarya'nın Arifiye ilçesi Arifbey Mahallesi'nde yer alan Arifiye Tren İstasyonu'nda başlayan ve Adapazarı ilçesi Semerciler Mahallesi'nde yer alan Adapazarı Garı'nda sona eren İstanbul-Haydarpaşa – Ankara demiryolu'nun şube demiryolu hattıdır.

Ankara – Kars demiryolu, Türkiye'nin başkenti Ankara'yı sınır şehri Kars'a bağlayan TCDD'ye ait konvensiyonel demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pehlivanköy-Svilengrad demiryolu</span> Türkiye & Bulgaristanda bir ana demiryolu hattı

Pehlivanköy – Svilengrad demiryolu ya da Edirne Kestirmesi, Pehlivanköy – Svilengrad arasında bulunan TCDD ve BDZ'ye ait uluslararası ana demiryolu hattıdır. Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan iki demiryolu hattından biri olan hat, çok önemli bir yük koridorudur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul-Pythion demiryolu</span> Türkiye & Yunanistanda bir ana demiryolu hattı

İstanbul-Sirkeci – Pythion demiryolu, İstanbul-Sirkeci – Pehlivanköy – Pythion arasında bulunan TCDD ve OSE'ye ait uluslararası ana demiryolu hattıdır. Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan iki demiryolu hattından biri olan hat, çok önemli bir yük koridorudur.

Adana – Mersin demiryolu, Adana – Mersin arasında bulunan TCDD'ye ait 68,382 kilometre (42,491 mi) uzunluğunda çift hatlı demiryolu hattıdır.

Fransız - Yunan Demiryolu Şirketi , 1929 - 1955 yılları arasında eski Rumeli Demiryolu hattının Yunanistan sınırlarındaki ardılı olan Dedeağaç - Svilengrad demiryolu (Dedeağaç - Pythion - Karaağaç - Ormenio - Svilengrad) hattını işleten Paris merkezli demiryolu şirketidir. CFFH, 1 Ocak 1955 tarihinde Yunanistan Devlet Demiryolları tarafından devralınarak feshedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Halep-Nusaybin demiryolu</span> Suriye ve Türkiyede bir demiryolu hattı

Halep – Nusaybin demiryolu, Halep – Karkamış – Şenyurt – Nusaybin arasında bulunan CFS ve TCDD'ye ait 447,533 kilometre (278,084 mi) uzunluğundaki uluslararası ana demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çorlu Tren İstasyonu</span> Tekirdağ, Türkiyede bir tren istasyonu

Çorlu Tren İstasyonu, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi Hıdırağa mahallesinde yer alan TCDD'ye ait tren istasyonudur.

Toprakkale - İskenderun demiryolu, Toprakkale - İskenderun arasında bulunan TCDD'ye ait 58,909 kilometre (36,604 mi) uzunluğundaki tek hatlı demiryolu hattıdır. Demiryolu hattı, TCDD 6. Bölge'nin sorumluluk alanı içerisinde yer almaktadır.