İçeriğe atla

Rukiyye bint Hüseyin

Rukiyye bint Hüseyin
رُقَیة بِنت الحسین بن علی بن ابی‌طالب
Doğumh. 57, 17 veya 23 Şaban
Medine
Ölümh. 61, 5 Safer
Şam, Emevî Devleti
Defin yeriRugayye bint Hüseyin Türbesi, Şam,  Suriye
MilliyetArap
Diğer ad(lar)ıFatıma-i Suğrâ (küçük Fatıma)
Dinİslam
Ebeveyn(ler)Hüseyin (babası),
Ümmü İshak bint Talha bin Ubeydullah (annesi)
Akraba(lar)Ali (Dede)
Hasan Bin Ali (Aamcası)
Zeyneb bint Ali (Halası)
Fatıma (Babaanne)
AileEhli Beyt

Rukiyye bint Hüseyin bin Ali bin Ebu Talib (Arapça: رُقَیة بِنت الحسین بن علی بن ابی‌طالب), Dördüncü İslam halifesi ve İslam peygamberi Muhammed'in damadı Ali'nin oğlu üçüncü Şii imamı Hüseyin’in kızıdır. Hüseyin ve destekçilerinden oluşan küçük bir grup, Emevi halifesi Yezid'in (h. 680-683) emriyle 680'deki Kerbela Savaşı'nda katledildi. Sağ kalan kadın ve çocuklar daha sonra esir alındı ve başkent Şam'a götürüldüler. Rivayete göre Rukiyye burada yaklaşık üç yaşındayken öldürüldü. Şam'daki Rukiyye'ye atfedilen türbe, Şiiler için kutsal bir ziyaret yeridir. Hüseyin'in Kerbela olayından kısa bir süre sonra ölen çocuğu bazen Sakine olarak anılır.

Rukiyye'nin Şam'da Babü's Sağir Mezarlığındaki türbesi

Ebeveynleri

şBazı ilk dönem tarihçileri Hüseyin'in yalnızca iki kızı olduğunu belirtti: Fatıma ve Sakina.[1][2][3] Bunlar arasında Sünni yazarlar İbn Sa'd ve Balazuri ve Şii yazarları Müfid ve Tabarsi vardır.[1] Bazı yazarlar Zeyneb'i üçüncü kız çocuğu olarak ekler,[1] [2] Oniki İmamcı İbn Şahraşub ve İmadüddin Taberi.[1] Son olarak, bazıları Hüseyin'in dört kızı olduğunu bildirdi; bunların arasında Şii Bahaeddin el-İrbili ve Sünni İbn Talha Şafii vardır. Bu dört yazar yalnızca Fatıma, Sakina ve Zeyneb'in isimlerini verir.[2] Tanınmış bilge Ibn Funduk dört kızı Fatima, Sakina, Zeyneb ve Ümmü Gülsüm olarak listeliyor ancak son ikisinin çocuklukta öldüğünü vurguluyor.[1][4] İbn Funduk başka bir yerde Hüseyin'in Fatima, Sakina ve Rukiyye isimli kızlarının hayatta kaldığını yazıyor,[1][2], bu da Rukiyye'nın Ümmü Gülsümle aynı kişi olduğunu öne sürüyor .[4] Fatima ve Sakina dışında kaynaklar bu nedenle farklılık gösteriyor ve bazıları Rukiyye'yi Hüseyin'in kızları arasında sayıyor.[5] Bu isim aynı zamanda bazı anlatımlarda Hüseyin'in savaş alanına gitmek üzere son bir kez ayrılmadan önce ailesi için söylediği veda sözlerinden bahsediliyor, ancak Oniki İmamcı din adamı M. Reyahri bunun aynı zamanda Hüseyin'in Kufa'de öldürülen elçisi Müslim bin Akil'in karısı Rukiyye bint Ali'ye de bir gönderme olabileceğini yazıyor .[6] Rukiyye adı ayrıca, Oniki İmamcı Şiilik'te altıncı İmam Cafer el-Sadık'ın arkadaşı olan Seyf ibn Umeyra Nakha'i'ye atfedilen Hüseyin hakkındaki bir şiirde iki kez geçmektedir, ancak bu şiirin Sayf'a atfedildiği kesin değildir.[2] Rukiyye'nin annesi bilinmiyor.[2] Hüseyin'in Kerbela'dan kısa süre sonra ölen çocuğu bazen Sakina olarak anılıyor.[7][8][9]

Hayatı

Hicri 57 yılın 17 veya 23 Şaban gününde Medine'de dünyaya göz açtı. Babası Hüseyin'le beraber Mekke'ye ve sonra Kerbela'ya gitti.

Nesebi

Rugayye'nin babası şiilerin üçüncü imamı olan Hüseyin bin Ali'dir. Bazı kaynaklarda annesinin adı, Ümmü İshak bint Talha bin Ubeydullah zikretmiştir.[10]

Kaynaklarda Rugayye'nin adı şöyle geçmektedir: İbn Fenduk, “Lübabu’l-Ensab” kitabında Hüseyin’in çocukları zikrederken Fatıma ve Sukeyne’nin (Sakine) yanı sıra Rugayye adlı bir kızının daha olduğunu yazmaktadır.[11]

Kerbela olayında bulunması

Kaynaklara göre Rugayye, Kerbela olayı yaşandığında henüz 3 yaşındaydı. Savaşın tamamladıktan sonra, Ömer bin Sa'd'ın askerleri ona esirlerin arasında 23 aşırı susamış ve aç çocuğu bulunduğunu haber verdiler. Ömer bin Sa'd'ın sulanmalarına izin verdi. Hüseyin'in en küçük kızı payını aldıktan sonra babasını sulamak için şehitlerin yanına gitti. Şeyh Mofid'in rivayetine göre, esirlerin kervanı bir gece Kerbela çölünde kaldı ve Rugayye esirlerin çadırından çıkıp babasının cesedine gitti.[12]

Esirlerle birlikte olan Rugayye, onun hakkında bunlar yazmıştır: Kufe'de Zeynep başı kesilmiş Hüseyin kardeşinin bedeniyle karşılaştığında bazı şiirler okudu ve okuduğu o şiirlerinin bir mısrası bu: “ey kardeşim küçük Fatime ile konuş, neredeyse kalbi pare olacaktır”.[13][14]

Esirlerin Şam'da iken gece yarısı Rugayye babasını rüyasında görür ve durmadan ağlayıp onu ister. Ağlama seslerini duyan Yezid, Hüseyin’in kesik başını ona götürmelerini emreder. Rugayye, babasının kesik başını görünce daha çok bitap düşüp sonunda üzüntüsünden ölür.[15]

Merzarı Şam'ın Hamidiye çarşısı ve Emevî Camii yanında bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f Khameh-Yar 2023.
  2. ^ a b c d e f Mohtaram-Vakili 2015.
  3. ^ Madelung 2004.
  4. ^ a b Reyshahri 2009, s. 383.
  5. ^ Haj-Manouchehri 2023.
  6. ^ Reyshahri 2009, s. 384.
  7. ^ Pinault 1998, s. 78.
  8. ^ Pinault 2001, s. 13.
  9. ^ Nematollahi Mahani 2013, s. 39.
  10. ^ Madelung, “Ḥosayn b. ʿAli i. Life”, Iranica.
  11. ^ İbn-i Fenduk, Lübabu’l Ensab, s. 355.
  12. ^ Tabesi, Rugayye bint el- Hüseyin, s. 52.
  13. ^ Meclisi, Muhammed Bakır, “Biharul-Envar”, c. 45, s. 115.
  14. ^ el-Kunduzi, “Yenabiul Müvedde”, intş. Eş-Şerif er-Rezi, baskı, 1, 1371, ş. c. 2, s. 421.
  15. ^ Taberi, Kamil Behai, s. 523.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ömer</span> İslam Devletinin ikinci halifesi, sahabe

Ömer bin Hattab, İslâm peygamberi Muhammed'in sahâbesi ve İslâm Devleti'nin Ebû Bekir'den sonraki ikinci halifesidir. Ehl-i Sünnet, Ömer bin Hattab'ı zaman zaman "Ömer'ul-Farûk" diye anarlar. Şiiler ise Ömer'in hâlifeliğini tanımazlar. 23 Ağustos 634 tarihinde Râşidîn Halifeliği'nin ikinci hâlifesi oldu ve bu görevi, öldürüldüğü yıl olan 644'e kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Ali</span> İslam Devletinin dördüncü halifesi ve Şiilerin birinci imamı

Ali bin Ebu Talib, İslam Devleti'nin 656-661 yılları arasındaki halifesi. İslam peygamberi Muhammed'in damadı ve amcası Ebu Talib'in oğlu olan Ali, Muhammed'in İslam'a davetini kabul eden ilk erkek kişidir. Sünni İslam'a göre Ali, dört halifenin sonuncusu, Şii İslam'a göre ise imamların ilki ve Muhammed'in hak vârisidir. Şii ve Sünni İslam arasındaki farklılaşmanın ana nedeni Muhammed'in gerçek vârisinin kim olduğu konusundaki görüş farklılığından ileri gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fatıma</span> İslam peygamberi Muhammedin küçük kızı

Fatıma bint Muhammed, Fatımatü'z-zehra, İslam peygamberi Muhammed'in kızı, Ali bin Ebu Talib'in eşi.

<span class="mw-page-title-main">Hatice bint Hüveylid</span> İslam peygamberi Muhammedin ilk eşi

Hatice bint Hüveylid, İslam peygamberi Muhammed'in ilk eşidir. Müslüman olmadan önceki lakabı, "temiz, pak, arınmış" anlamlarına gelen Tâhire idi.

<span class="mw-page-title-main">Kerbelâ Olayı</span> Hüseyin bin Ali ile Emevî halifesi Yezidin orduları arasında Kerbelâda gerçekleşen çatışma (680)

Kerbelâ Olayı veya Kerbelâ Savaşı ya da Kerbelâ katliamı, 10 Ekim 680'de, bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbelâ şehrinde, Muhammed'in torunu Hüseyin bin Ali'ye bağlı küçük bir birlik ile Emevi halifesi I. Yezid'in ordusu arasında cereyan etmiştir. Hüseyin ve kafilesindeki herkes öldürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin</span> Alinin oğlu, Şianın 3. imamı, sahabe

Hüseyin bin Ali bin Ebu Talib, İslâm peygamberi Muhammed'in torunudur. Dördüncü Hâlife olan Ali bin Ebu Talib'in oğludur. Annesi, Muhammed'in kızı Fatıma Zehra’dır. On İki İmâmlar'ın üçüncüsü olan Hüseyin bin Ali, İslam Devleti’nin bir Emevî saltanatına dönüşmemesi için mücadele vermiş ve Emevîler tarafından öldürülmüştür. Soyundan gelenler Hüseynî ya da Seyyid olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Zeynelâbidîn</span> Alinin torunu, Muhammedin torununun oğlu

Zeynelâbidîn, Ali bin Hüseyin veya Ali el-Asgar, İslam peygamberi Muhammed'in torunu olan Hüseyin'in oğullarından biridir. Annesi ise İran'ın fethinden sonra Müslüman olup, Hüseyin ile evlenen son Sasani İmparatoru III. Yezdigirt'in kızı olan Sasani-Pers prensesi Şehri Bânû Gazele'dir. İsnâaşeriyye’nin dördüncü ve İsmâiliyye’nin üçüncü imamı kabul edilir, tâbiîndendir.

<span class="mw-page-title-main">Zeyneb bint Ali</span> Muhammedin ilk kız torunu

Zeyneb bint Ali, Muhammed'in ilk kız torunu. Ali ve Fatıma’nın kızıdır. Hicret'in beşinci veya altıncı yılında Medine’de dünyaya gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Baki Mezarlığı</span>

Baki Mezarlığı veya Cennetü'l-Baki, Suudi Arabistan'ın Medine şehrinde bulunan bir mezarlıktır. Müslümanların Medine’deki ilk mezarlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Abbas bin Ali</span>

Abbas bin Ali lâkabı Ebulfazl Abbas, "Ebul Fazl" lakabıyla ünlenmiştir. Ali'nin beşinci ve Ümmü'l-Benîn’in ilk oğludur. Kerbela hadisesinden önceki hayatıyla ilgili çok bilgi ulaşmamıştır.

El-Hakem bin Ebü'l-Âs bin Ümeyye, Emevî hanedanının Mervaniler kolunun kurucusu ve dördüncü Emevî Hâlifesi I. Mervan'nın (hk. 684–685) babası ve Osman bin Affan'nın (hk. 644–656) amcasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ömer'in Fatıma'nın evine saldırması</span>

Ömer, Ali'nin desteğini almak amacıyla Fatıma'nın evine gider ve burada bir dizi olay meydana gelir.

Bu liste İslam peygamberi Muhammed'in sahabelerini alfabetik olarak göstermektedir. Sahabe, Muhammed'i hayatında en az bir defa görmüş kişilerdir. Sayılarının 124.000 civarında olduğu sanılmaktadır. İlk sahabe eşi Hatice, son ölen sahabe Ebu Tufeyl Âmir bin Vâsile el-Leysî'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü Gülsüm bint Ali</span>

Ümmü Gülsüm bint Ali,, Muhammed'in torunu, Ali ile Fatıma'nın kızı. Sünni ve bazı Şii kaynaklara göre Ömer'in eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Seyyide Zeyneb Camii</span> Şam, Suriyedeki İslam türbesi

Seyyide Zeyneb Camii,, Suriye'nin Şam şehrinin güney banliyölerinde Seyyide Zeyneb mahallesinde bulunan bir camidir. Şii Müslüman geleneğine göre cami, Ali ve Fatıma'nın kızı Zeyneb bint Ali'nin mezarını içeriyor. Mezar, 1980'lerden itibaren Suriye'de Şii dini çalışmalarının merkezi ve Müslüman dünyasının dört bir yanından gelen Şii Müslümanlar tarafından toplu ziyaret merkezi haline getirildi. Ziyaretin ilk zirvesi normalde yaz aylarında gerçekleşir. Türbeye ev sahipliği yapan günümüz camisi 1990 yılında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü'l-Benîn</span>

Ümmü’l-Benin diye meşhur olan Fatıma bint Hizam, Müminlerin Emiri Ali bin Ebu Talib’in eşidir. Ümmü’l-Benin, Şialar nezdinde saygınlığı ve ihtiramı yüksek olan bir hanımefendidir. Ümmü’l-Benin; Ebu’l-Fazlı’l Abbas, Abdullah, Cafer ve Osman’ın annesidir. Bunların her dördü de Kerbela’da Aşura günü şehit olmuşlardır. Dört erkek çocuğun annesi olduğu için kendisine Ümmü’l-Benin denmiştir.

Bu sayfada, İslam dininin peygamberi Muhammed'in amcasının oğlu ve damadı ileriki dönemde İslam Devleti'nin dördüncü halifesi Ali bin Ebu Talib (599-661)'in soy ağacı yer almaktadır.

Hem Sünniler hem de Şiiler, İslam'ın en kutsal üç mekanının sırasıyla Mekke'deki Mescid-i Haram ; Medine'deki Mescid-i Nebevi; ve Kudüs'teki Mescid-i Aksa olduğu konusunda içtihat birliğindedirler.

<span class="mw-page-title-main">Babü's Sağir Mezarlığı</span> Suriyenin Şam şehrinde tarihi bir mezarlık

Babü's Sağir Mezarlığı Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan tarihi bir mezarlık. Kadim Dımaşk'ın kapılarından Babü's Sağir'in güneyi boyunca uzanır ve İslam dünyasında tanınmış pek çok kişiliğin mezarlarını barındırır. Bunlar arasında İslam peygamberi Muhammed'in meşhur sahabisi Bilal ve üç eşinin ziyaret türbeleri, Ali'nin iki kızının türbeleri, Emevi halifeleri Muaviye ve I. Velid'in türbeleri sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Benî Haşim</span>

Benî Haşim veya asıl Hâşimoğulları, İslam peygamberi Muhammed'in mensup olduğu Kureyş'in alt kolu olan bir Arap aşiretidir. Adını Muhammed'in büyük dedesi Hâşim bin Abdümenâf'tan almıştır.