İçeriğe atla

Rukiye Erkin

Zehra Aylin, Rukiye Erkin ve Sabiha Gökçen
Rukiye Erkin ve Atatürk (1926)

Rukiye Erkin (1911, Konya - 1995, İstanbul), Atatürk'ün manevi kızlarındandır.

Yaşamı

1911 yılında Seydişehir'de doğdu. Babası Rıza Bey, I. Dünya Savaşı yıllarında askerlik vazifesi sırasında Mustafa Kemal Paşa'nın yazıcılığını ve postacılığını yapmıştı.[1] Annesini küçük yaşta kaybetmiş olan Rukiye Hanım, askerlikten döndükten sonra bakırcılık yapan Rıza Bey'in ölümü üzerine üç ablası ile birlikte hem öksüz ve yetim kaldı.

Mustafa Kemal bir Konya ziyareti sırasında araştırma yaparak dört kızkardeşin en küçüğü olan Rukiye'yi buldu; Ankara'ya getirilerek bakımını ve okutulmasını sağladı.

Rukiye Hanım ilkokulu Çankaya İlkokulu'nda okuduktan sonra[2] Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nde öğrenim gördü. 1930 yılında Atatürk Orman Çiftliği'ndeki koruma birliğinin komutanı Hüsnü Bey ile evlendi. Ankara Belediyesi'nde nikâhları kıyılan çifte devrin İçişleri Bakanı ve Dışişleri Bakanı da şahitlik etmiştir. Düğünleri Dolmabahçe Sarayı'nda yapıldı. Bu evlilikten bir erkek evladı oldu.

Rukiye Erkin, 1935-1938 yıllarında Yalova kaymakamı olarak görev yapan eşi Hüsnü Erkin'i[3][4] 1966 yılında kaybetti. Eşini kaybettikten sonra yaşamını Nişantaşı'nda sürdürdü.[5][6]

1995 yılında İstanbul’da öldü. Cenazesi Feriköy Mezarlığı'na defnedildi.[7]

Kaynakça

  1. ^ Isteataturk.com. "Rukiye Erkin". İşte Atatürk. 27 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2023. 
  2. ^ "Atatürk'ün tartışmalı evlatlıkları ve şüpheli ölümleri!". Timeturk.com.tr 15 Ekim 2013. 18 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2017. 
  3. ^ "80 Yıl Önce Yalova Kaymakamı ve Atatürk Yürüyen Köşk'te". Farkyalova'da.com. 18 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2017. 
  4. ^ "Yalova'da görev yapan kaymakamlar kimlerdir?". Yalovabasin.com/. 19 Mart 2021. 21 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2023. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2011. 
  6. ^ "Yakınları Rukiye Erkin". ". 30 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2011. 
  7. ^ "Atatürk'ün Manevi Kızlarında Seydişehirli Rukiye Erkin". Toroslargazetesi.com.tr. 13 Mayıs 2019. 21 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal Atatürk</span> Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı

Mustafa Kemal Atatürk, Türk mareşal, devlet adamı, yazar, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. Türkiye'yi laik, sanayileşen bir ulusa dönüştüren kapsamlı ilerici reformlar üstlenmiştir. İdeolojik olarak sekülarist ve milliyetçi politikaları ve sosyo-politik teorileri Kemalizm olarak tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal Atatürk kronolojisi</span> Atatürkün hayatındaki hadiselerin belirli bir düzende anlatılması

Mustafa Kemal Atatürk'ün biyografik kronolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Zübeyde Hanım</span> Mustafa Kemal Atatürkün annesi (1857–1923)

Zübeyde Hanım, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi.

<span class="mw-page-title-main">Makbule Atadan</span> Mustafa Kemal Atatürkün kız kardeşi (1885–1956)

Makbule Atadan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün kız kardeşidir. Atatürk'ün Selanik, İstanbul ve Ankara'daki yaşamına tanıklık etmiş bir tarihsel kişiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Rıza Efendi</span> Mustafa Kemal Atatürkün babası

Ali Rıza, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün babası.

<span class="mw-page-title-main">Latife Uşşakî</span> Mustafa Kemal Atatürkün eşi (1923–1925)

Latife Uşşakî ya da Latife Hanım, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk ve tek evliliğinde eşiydi. 29 Ocak 1923 ile 5 Ağustos 1925 tarihleri arasında, iki buçuk yıl Atatürk ile evli kalmıştır. Atatürk ile evliliği ve bu evliliğin bitişi, Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından önemli ve popüler bir konudur.

<span class="mw-page-title-main">Ülkü Adatepe</span> Mustafa Kemal Atatürkün manevi kızı

Ülkü Adatepe, Mustafa Kemal Atatürk'ün en küçük manevi kızı. Bebekliğinden beş yaşına kadar Atatürk'ün yanında Çankaya Köşkü'nde yaşamış, kendisi beş yaşında iken manevi babası Atatürk hayatını kaybedinceye kadar ona yurt gezilerinde eşlik etmiş ve onun çocuk sevgisinin simgesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ali Fuat Cebesoy</span> 6. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Ali Fuat Cebesoy, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Cevat Abbas Gürer</span> Türk asker ve siyasetçi

Mehmet Cevat Abbas Gürer, Türk asker, siyasetçi, Mustafa Kemal Paşa’nın başyaveri, Meclis-i Mebûsan ve TBMM I., II., III., IV. ve V. dönem Bolu milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Martonaltı</span> Türk telgrafçı

Ahmet Hamdi Martonaltı ya da bilinen adıyla Telgrafçı Manastırlı Hamdi Bey, İstanbul'un İngiliz birlikleri tarafından işgal edildiği 16 Mart 1920 günü işgal haberini ve gelişmeleri Milli Mücadele'nin lideri Mustafa Kemal Paşa'ya ileterek tarih sahnesine çıkmış telgraf memuru.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahim Tuncak</span> Atatürkün manevi oğlu

Abdurrahim Tuncak, Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi oğlu. Mustafa Kemal ve ailesinin Akaretler ve Şişli'deki evlerinde Zübeyde Hanım tarafından büyütülüp yetiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Kemal</span> Türk bürokrat

Mehmed Kemal Bey, Osmanlı idareci ve öğretmendir. Ermeni Kırımı'nda vazife almasıyla ve idam edilmesiyle bilinir. I. Dünya Savaşının son yıllarında Yozgat mutasarrıflığı ve Boğazlıyan kaymakamlığı görevlerinde bulunmuştur. Osmanlı'nın teslimiyetinin ardından başa gelen Damad Ferit Paşa Hükûmeti'nin kararıyla yargılanmak üzere 7 Ocak 1919 tarihinde gözaltına alındı. 30 Ocak 1919'da İstanbul'a getirildi. Nemrud Mustafa Paşa başkanlığındaki Harp Divanı'nın kararıyla savaş suçlarından ve katliamlardan suçlu bulunarak 10 Nisan 1919 tarihinde saat 17.20'de Beyazıt Meydanı'nda idam edildi. 1922'de TBMM tarafından millî şehit ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Trablusgarp Vilayeti</span>

Trablusgarp Vilayeti, 1864 yılında gerçekleşen yönetim reformu sonucu Trablusgarp Eyaleti yerine kurulan Osmanlı vilayetidir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Demir (asker)</span> Makbule Atadanın manevi oğlu

Mustafa Demir, Yalovalı Sığırtmaç Mustafa, Türk asker, Makbule Atadan'ın manevi oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Zehra Aylin</span> Atatürkün manevi kızı

Zehra Aylin, Atatürk'ün ilk manevi kızıdır.

Nebile İrdelp, Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı.

<span class="mw-page-title-main">Sadullah Güney</span>

Sadullah Güney Türk asker, bürokrat ve siyasetçi.

Medeni Bilgiler, Vatandaş için Medeni Bilgiler veya Yurttaşlık Bilgileri, 1930 yılında Afet İnan'ın adıyla basılan, Mustafa Kemal Atatürk'ün yazımında bizzat yer aldığı iki ciltlik yurttaşlık bilgisi kitabı.

<span class="mw-page-title-main">Uşakizade Ailesi</span>

Uşakizade Ailesi, Uşak kökenli İzmirli bir sülâledir. Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Uşşaki ve yazar Halid Ziya Uşaklıgil en bilinen üyeleridir. Ana merkezleri Uşakizade Köşkü'dür.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal Atatürk'ün ailesi</span> Atatürkün akrabaları

Mustafa Kemal Atatürk'ün ailesi, tarihte sürekli araştırılmış ve çeşitli iddialara maruz kalmıştır. Geleneksel medyada çoğunlukla çekirdek ailesi veya tümüyle soyundan bahsedilmiştir.