İçeriğe atla

Ruj endeksi

Ruj endeksi, Estee Lauder yönetim kurulu başkanı Leonard Lauder'ın 2000'lerin başında yaşanan ekonomik duraklama döneminde kozmetik satışlarındaki artışı tarif etmek için kullandığı terimdir.[1] Lauder kozmetik satın alınmasının, özellikle ruj alımının ekonominin durumuyla ters korelasyon gösterme eğiliminde olan bir ekonomik gösterge olabileceğini iddia etti. Buna göre kadınlar ekonomik durgunluk dönemlerinde lüks ürünlerden pahalı olanlar yerine ucuz olanlara yönelmekte ve ekonomi kötüleştikçe ruj satışları artmaktadır.[2]

Lauder ruj endeksini Estee Lauder ailesi markalarının satışları olarak tanımladı.[3] 2000'lerin sonundaki de dahil, daha sonraki ekonomik durgunluk dönemleri ise Lauder'ın iddialarını çürüten kanıtlar sundu; ekonomik faaliyetlerin azalmasıyla satışlar düştü. Bunun sonucunda ruj endeksi bir ekonomik gösterge olarak güvenilirliğini kaybetti. 2001'de kozmetik satışının artması, o dönemde bu sektördeki çeşitli yeniliklerin tüketiciye cazip gelmesine bağlandı.[4]

2010'larda çeşitli medya organları tırnak sanatının İngilizce konuşulan ülkelerden Japonya ve Filipinler'e kadar uzanan geniş bir coğrafyada yükselen trend olmasıyla, çanta ve ayakkabı yerine alınan daha uygun fiyatlı lüks ürünler arasında ojenin rujun yerini aldığını belirtti; bu da oje endeksi kavramının öne sürülmesine yol açtı.[5][6][7] Benzer şekilde COVID-19 pandemisi sırasında getirilen maske takma zorunluluğunun göz makyajı ürünlerinin satışını artırması, rimel endeksinin ortaya atılmasını beraberinde getirdi.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Lip service". The Economist. 13 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2023. 
  2. ^ Dowd, Maureen. "Oedipal Loop de Loop". The New York Times. 7 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2023. 
  3. ^ Nelson, Emily. "Rising Lipstick Sales May Mean Pouting Economy and Few Smiles". The Wall Street Journal. 28 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2023. 
  4. ^ Lu-Lien Tan, Cheryl. "Lunchtime Snap: The Shaky Lipstick Index--Sales go Down, not Up, as Economy Falters". The Wall Street Journal. 10 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2023. 
  5. ^ Hartmann, Margaret. "Economy "Lipstick Index" Is Now A Nail Polish Index". Jezebel. 25 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2023. 
  6. ^ "Is There Really A Nail Polish Index?". Metapolish.com. 29 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2023. 
  7. ^ Paster, Pam. "Nail polish is the new lipstick". Lifestyle.inquirer.net. 28 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2023. 
  8. ^ Sinclair Scott, Fiona. "Our grooming habits are changing". CNN. 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekonomi</span> belirli bir alandaki farklı temsilciler tarafından sınırlanmış mal veya hizmetlerin üretimi, dağıtımı veya ticaretinden oluşan sistem

Diğer anlam için Ekonomi sayfasına bakınız

Toyota Motor Corporation, değişen alanlarda üretim yapan ve büyük bir model yelpazesine sahip olan, 2016 verilerine göre dünyanın en büyük otomotiv şirketidir. Yakın zamanda Ford'u geçerek dünyanın en büyük otomobil firması olan Toyota'nın 2007 yılında dünya üzerinde en çok otomobil üreten firma olan; ancak büyük bir ekonomik kriz içindeki General Motors'u tahtından edeceği düşünülmektedir. 2007 ilk çeyrek dünya satış rakamlarına göre General Motors'u geçmiş ve en çok satılan otomobil markası olmuştur. 2008 yılı itibarıyla dünyanın en büyük otomobil üreticisidir. 77 yıldır bu unvana sahip olan General Motors'tan bu unvanı ele geçirmeyi başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kozmetik</span>

Kozmetik, bir kimseyi daha çekici hâle getirmek ya da görünüm sorunlarını gidermek için kullanılan ürünleri, uygulanan bakım ve tedavileri kapsayan bir kavram. Kozmetiğin bir alt alanı olan makyaj; ruj, maskara ve fondöten gibi yüzü ve çevresini güzelleştirmek veya farklı bir görünüm vermek için uygulanan kozmetik ürünleri ve işlemleri kapsar. Makyaj malzemeleri haricinde saç bakımı ve cilt bakımı ürünleri, saç boyası, saç spreyi, saç jölesi, parfüm, makyaj fırçası, pudra pomponu, banyo tuzu, vücut yağ ve kremleri gibi pek çok ürün, kozmetik sınıfına girmektedir. Kozmetoloji hizmetler güzellik salonu, klinik, poliklinik, hastane'lerde uzmanlar tarafından, ayrıca bireysel olarak evde yapılabilir. Dünya çapında L'Oréal, Maybelline, IsaDora, Kiehl's, Coty, Wella, Faberlic, Oriflame, Chanel, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Unilever, Shiseido, Beiersdorf, LVMH, Kao, Mary Kay, Revlon ve Estée Lauder Companies, Dolce & Gabbana, Gucci gibi büyük kozmetik şirketleri vardır. Nadir hallerde erkek kozmetiği de yaygındır. Dünya çapındaki kozmetik endüstrisi şu anda 170 milyar ABD Doları tutarında tahmini bir yıllık ciro üretmektedir.

Resesyon ya da durgunluk, ekonomik faaliyetlerde genel bir düşüş olduğunda ortaya çıkan bir iş döngüsü daralmasıdır. Durgunluklar genellikle harcamalarda yaygın bir düşüş olduğunda ortaya çıkar. Bu durum finansal kriz, dış ticaret şoku, olumsuz arz şoku, ekonomik balonun patlaması veya büyük ölçekli insan kaynaklı veya doğal afet gibi çeşitli olaylar tarafından tetiklenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Santos</span> Brezilyanın São Paulo eyaletinde belediye

Santos, Brezilya'da, São Paulo'nun ana deniz geçidi olan São Paulo eyaletinin bir parçası olan bir liman şehri ve belediyesidir. São Paulo'nun Mesoregion Aglomerasyonunun ve Baixada Santista'nın kentsel aglomerasyonunun bir parçası. Santos'un ekonomik ve istatistiksel mikro bölgesine dahildir. Nüfus 2007 yılında 418.288 kişidir. 280.300 km²'lik bir alanı kaplar. Nüfus yoğunluğu 1492.3 kişi / km²'dir. Santos'ta, Brezilya'nın en ünlü futbol kulüplerinden biri olan Vila Belmiro stadyumunda Santos oynuyor.

<span class="mw-page-title-main">2008-2012 Küresel Ekonomik Kriz</span> ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkeleri etkileyen ekonomik kriz

2008 Ekonomik Krizi veya Büyük Durgunluk, 2008 yılının son aylarında ortaya çıkan ve birçok ülkeyi olumsuz yönde etkileyen ekonomik gelişmelerdir. 1929 Dünya Ekonomik Bunalımıyla kıyaslanan bu kriz özellikle Eylül 2008 ayında gözle görülür hale gelmiştir. ABD'deki taşınmaz mal piyasasının birden değer kaybetmesi ve bunun sonucu olarak tutulu satışlardaki kişisel iflasların artmasının bu krizi tetiklediği sanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnsani Gelişme Endeksi'ne göre ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), yıllık İnsani Gelişme Raporunda 191 ülkenin İnsani Gelişme Endeksini (İGE) derliyor. Endeks, belirli bir ülkedeki sağlık, eğitim ve geliri, ülkeler arasında ve zaman içinde karşılaştırılabilir bir insani gelişme ölçüsü sağlamak için dikkate alır.

<span class="mw-page-title-main">New York Menkul Kıymetler Borsası</span>

New York Menkul Kıymetler Borsası , ABD, New York City, Aşağı Manhattan, 11 Wall Street'te bulunan menkul kıymet borsasıdır. Kasım 2010'da Dünyanın en büyük borsalarının Market capları $13.39 trilyon değeri bulan hisseye sahiptir. 2008 yılında ortalama $153 milyar günlük işlem hacmine ulaşmaktadır.

Uluslararası müzik endüstrisinin tipik ödülleri olan sertifikalar, kayıtların satışları esas alınılarak dağıtılır. Bu ödüllerin kriterleri dünya çapında çeşitli ülke ve bölgelerin müzik endüstrisini temsil eden çeşitli sertifika kuruluşları tarafından belirlenir. Verilen standart sertifikalar satışların artışına göre sırasıyla Altın, Platin ve bazen Elmas sertifikalardır; bunun yanı sıra Birleşik Krallık'ta en düşük sertifika olarak Altın'dan önce verilen Gümüş sertifika vardır. Platin ve Elmas sertifika alma kriterlerinin üstünde bir satışla karşılaşılması durumunda "Çoklu-Platin" ve "Çoklu-Elmas" sertifikaları verilir.

<span class="mw-page-title-main">İyi Ülke Endeksi</span>

İyi Ülke Endeksi, listede yer alan 163 ülkenin, çeşitli alanlarda izledikleri politikalar ve genel tutumlarıyla, gezegen ve insanlığa yaptıkları katkıları ölçmeye yarayan sistemin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ekonomik kalkınma</span>

Ekonomik kalkınma, bir ülkenin ekonomik, siyasi ve sosyal refahının geliştiği süreçtir.

<span class="mw-page-title-main">Savunma sanayii</span>

Savunma sanayii veya silah endüstrisi, silah ve askerî teknolojinin üretim ve satışından sorumlu bir sanayidir. Savunma sanayi, askerî malzeme, teçhizat ve tesislerin araştırma ve geliştirme, mühendislik, üretim ve servis hizmetlerinde yer alan ticari bir endüstriden oluşur. Bir devletin silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçleri veya siviller için silah üreten şirketler, silah satıcısı veya savunma müteahhitleri olarak da adlandırılır. Hükûmet kurumları da silah, mühimmat ve diğer askerî araç ve gereçleri alıp satarak silah endüstrisinde faaliyet göstermektedir.

Christian Dior SE, Avrupa'nın en büyük lüks mallar grubu olan LVMH'ye başkanlık eden Fransız iş insanı Bernard Arnault tarafından yönetilen bir Avrupa moda şirketidir. Dior, LVMH bünyesinde %42,36 pay ve %59,01 oy hakkına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Çekya ekonomisi</span>

Çekya ekonomisi, yüksek gelirli refah durumunu ve Avrupa Sosyal modelinin "karasal" türünü koruyan hizmetler, üretim ve yeniliklere dayalı gelişmiş bir ihracat odaklı sosyal piyasa ekonomisidir. Çek Cumhuriyeti, Avrupa Birliği üyesi olarak Avrupa tek pazarına katılmış ve bu nedenle Avrupa Birliği ekonomisinin bir parçası olmuştur; ancak Euro yerine kendi para birimi olan Çek korunasını kullanmaktadır. OECD üyesidir. Guardian tarafından "Avrupa'nın en gelişmiş ekonomilerinden biri" olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dayle Haddon</span>

Dayle Haddon, günümüzde L'Oréal tarafından üretilen yaşlanma karşıtı ürünleri tanıtmakla tanınan Kanadalı model ve oyuncu. Ayrıca Ageless Beauty: A Woman's Guide to Lifelong Beauty and Well-Being'in yazarı olarak kabul edilmektedir.

Bu veriler Arnavutluk'un uluslararası sıralamalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ekonomik Özgürlük Endeksi</span> ülkelerin ekonomik özgürlüklerini ölçmek için oluşturulan yıllık endeks

Ekonomik Özgürlük Endeksi, 1995 yılında The Heritage Foundation ve The Wall Street Journal tarafından dünya uluslarındaki ekonomik özgürlük derecesini ölçmek için oluşturulan yıllık bir endeks ve sıralamadır. Dizini oluşturanlar, Ulusların Zenginliği'ndeki Adam Smith'in "bireylerin kendi ekonomik çıkarlarının peşinden gitme özgürlüğünü koruyan temel kurumlar, daha geniş toplum için daha fazla refahla sonuçlanır" fikrinden ilham alan bir yaklaşım benimsediklerini iddia ederler.

Ekonomik gösterge, bir ekonomik faaliyet hakkında istatistik'tir. Ekonomik göstergeler, ekonomik performansın ve gelecekteki performans tahmin analizine olanak sağlar. Ekonomik göstergelerin kullanıldığı uygulamalardan birisi İş döngüsü çalışmalarıdır. Ekonomik göstergeler çeşitli endeksleri, kazanç raporlarını ve ekonomik özetleri kapsar: örneğin işsizlik oranı, işten ayrılma oranı, konut başlangıçları, tüketici fiyat endeksi (enflasyon), Ters verim eğrisi, tüketici kaldıraç oranı, sanayi üretimi, iflaslar, gayri safi yurt içi hasıla, internet erişimi, perakende satışlar, fiyat endeksi ve para arzı değişiklikleri vb.

Hazel Gladys Bishop Amerikalı bir kimyager ve kozmetik şirketi Hazel Bishop, Inc.'in kurucusu. İlk uzun süre kalıcı rujun mucididir.

Compagnie Financière Richemont S.A., İsviçre merkezli bir lüks ürünler üreticisidir. Şirket, 1988 yılında Johann Rupert tarafından kurulmuş olup mücevher, saat, deri ürünler, kalem, ateşli silahlar, giyim ve aksesuar üretmekte ve satmaktadır. Şirketin merkezi Bellevue'de yer almaktadır.