İçeriğe atla

Rui Pereira

Rui Pereira (d. 24 Mart 1956, Miranda do Douro) Portekizli siyasetçi, hukukçu ve akademisyen. Sosyalist Parti'ye yakındır.

Lizbon Üniversitesi'nde hukuk eğitimi görmüştür. Ceza hukuku ve ceza usul hukuku alanında uzmanlaşmıştır. Avukatlık yapmış ayrıca profesörler sendikasında yöneticilik yapmıştır. 1992 yılından itibaren Portekiz Felsefe Derneği'nin üyesidir. Ayrıca 1990-1994 yılları arasında Anayasa Mahkemesi üyelerinin hukuk müşavirliğini yapmıştır. 1995'ten itibaren Ceza Usul Kanunu ve Ceza Kanunu yasama reformlarına dair görüşlerinden yararlanılmıştır. 1997-2000 yılları arasında Güvenlik ve Enformasyon Servisi Genel Müdürü olmuştur. Terörizm, Organize Suçlar ve Güvenlik Gözlemevi'nin kurucusu olup, 2003-2007 yıllarında gözlemevinin başkanlığı görevinde bulunmuştur. 2003 yılında, savcı olmamasına karşın, Cumhuriyet Meclisi tarafından başsavcılık yüksek kurulu üyeliğine seçilmiştir. 2005-2007 yılları arasında Ceza Reformu Misyonu Koordinatörü olarak görev yapmıştır.

António Guterres'in ikinci hükûmetinde 18 Aralık 2000 - 6 Nisan 2002 tarihleri arasında İçişlerinden sorumlu Devlet Sekreteri olmuştur. Nisan 2007'de Anayasa Mahkemesi üyesi olarak seçilse de 1 ay sonra 17 Mayıs 2007'de José Sócrates'in başbakanlığındaki hükûmette içişleri bakanı olmuş ve bu görevini Sócrates'in ikinci hükûmetinde de sürdürmüş ve milletvekili seçimi sonrası 21 Haziran 2011'de hükûmetin istifasıyla görevi son bulmuştur.

İç güvenlik, hukuk felsefesi ceza hukuku ve ceza usul hukuku alanında yayımlanmış eserleri ve makaleleri bulunmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Necdet Sezer</span> 10. Türkiye cumhurbaşkanı (2000–2007)

Ahmet Necdet Sezer, Türk hukukçu ve devlet görevlisi. Türkiye'nin 14. Anayasa Mahkemesi başkanı ve 10. cumhurbaşkanıdır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hem cumhurbaşkanlığı görevini hem de bir yüksek yargı organının başkanlığını yapmış tek kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Yargıtay (Türkiye)</span> Türkiyenin adli yargı organı

Yargıtay ya da Temyiz Mahkemesi, Türkiye'nin dört yüksek yargı organından birisidir. Adli yargı ilk derece mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi</span> Türkiyedeki en yüksek yargısal devlet organı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye'de anayasal denetimi yürüten en yüksek yargı organıdır. Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Görevleri, Türkiye Anayasası'nın 148. ve 153. maddeleri arasında belirtilmiştir.

Devlet güvenlik mahkemesi, Türkiye'de "cumhuriyeti ve devletin iç ya da dış güvenliğini ilgilendiren" davalara bakan bir tür mahkemeydi. Türk hukuk sistemine 1961 Anayasası'na 1973 yılında eklenen bir maddeyle girmiş, 1982 Anayasası'nda yeniden getirilmişti. Yapılan değişiklikle bu türden davalar, belirli ağır ceza mahkemelerinin görev alanına girdi.

Hasan Gerçeker,, eski Yargıtay Birinci Başkanı olan Türk hukukçudur.

İsmail Hakkı Ketenoğlu, Türk hukukçu ve siyasetçi.

Ahmet Hamdi Boyacıoğlu, Türk hukukçudur.

Hasan Semih Özmert,, Türk hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yargı teşkilatı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 9. maddesi uyarınca “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” Ancak, 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkındaki Kanun içinde yer alan bazı belirleyici hükümler haricinde tüm yargı teşkilatının görev ve yetkisini belirleyen kapsayıcı ve genel bir yasal düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla, hangi durumda hangi mahkemenin yetkili olacağı çeşitli kanunlarda dağınık ve sistematikten uzak bir biçimde yer aldığından mevcut mevzuat konuya genel bir bakış sağlamaktan uzak bir görüntü sunmaktadır.

Muhammet Emin Zararsız Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Robert Badinter</span> Fransız avukat ve siyasetçi (1928-2024)

Robert Badinter, Fransız avukat, akademisyen ve siyasetçi.

Alparslan Altan Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi eski başkanvekili ve eski üyesidir.

Nicole Maestracci, Fransız yargıç.

Serdar Özgüldür, Türk asker ve hukukçu. Eski Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı. Eski Anayasa Mahkemesi üyesi.

Ünal Başoğlu Emekli Yargıtay üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Luis López Guerra</span> 1947 doğumlu İspanyol yargıç

Luis López Guerra İspanyol siyasetçi ve hukukçu. AİHM yargıcı.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Conso</span> İtalyan hukukçu (1922-2015)

Giovanni Battista Conso İtalyan hukukçu ve siyasetçi.

Hakkı Önder Ayhan, Askeri Yargıtay Onursal Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Assunção Esteves</span> Siyasetçi

Maria da Assunção Andrade Esteves Portekizli yargıç, siyasetçi, eski meclis başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Isabelle Rome</span> Fransız yargıç ve siyasetçi

Isabelle Lonvis-Rome Fransız yargıç, yazar ve siyasetçi.