İçeriğe atla

Ruhi Su Dostlar Korosu

Ruhi Su Dostlar Korosu (ya da Dostlar Korosu), çok sesli koro.

İlk olarak, daha önce de çeşitli korolar kuran müzik adamı Ruhi Su tarafından kuruldu.[1] 1975 Aralık ayında, sınav ile alınan 60 kişi ile ve Dostlar Korosu adı ile Şişli’de faaliyet gösteren Dostlar Tiyatrosu bünyesinde çalışmalarına başladı.[2] Önce türküler, daha sonra çok sesli çalışmalara yer veren koro ‘Pir Sultan’ ile ‘Köroğlu ve Türküler’ konserlerini verdi, 1976'da 'El Kapıları', 1977’de 'Sabahın Sahibi Var', 1978’de ise 'Semahlar' albümlerinin kayıtları yapıldı. Sümeyra Çakır bu albümlerde Ruhi Su'ya eşlik etti.[3]

12 Eylül Darbesi'nden sonra çalışmalarına ara veren koro, Ruhi Su’nun 1985'te ölümünden sonra çalışmalarını sürdürerek bir saygı ifadesi olarak adını ‘Ruhi Su Dostlar Korosu’ (RSDK) olarak değiştirdi.[4] Koro Timur Selçuk, Sarper Özsan, Hüseyin Tutkun, Cenan Akın, Öcal Öcalan, Refik Köksal, Cengiz Ünal, Ortaç Aydınoğlu ve Berktay T. Akyıldız gibi müzik adamları yönetiminde çalışmalarını sürdürdü.

Koro başlangıcından itibaren asıl mesleği müzik olmayan amatörlerden oluştu ve bugüne kadar beş yüzün üzerinde korist yetiştirdi.[5]

40. yılını 2015'te konserlerle kutlayan koro günümüzde Emin İgüs'ün sanat yönetmenliğinde ve Mutlu Ödemiş'in şefliğinde çalışmalarını sürdürmektedir.[6] Koronun repertuvarında, tek sesli ve çok sesli 500’e yakın türkü bulunmakta.[7]

Kaynakça

  1. ^ Kahyaoğlu, Orhan. And dağları'ndan Anadolu'ya 'devrimci müzik' geleneği. 12 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2016. 
  2. ^ Gündoğar, Sinan. Halk şiirindeki protesto geleneğinden günümüz politik şarkılarına. 12 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2016. 
  3. ^ "Sümeyra Çakır bu konserle anılacak!". milliyet.com.tr. 19 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2016. 
  4. ^ "'Basbariton Ruhi Su Türküler Söylüyor'". agos.com.tr. 16 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2016. 
  5. ^ "Dostlar Korosu". ruhisu.org.tr. 17 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2016. 
  6. ^ "Ruhi Su Dostlar Korosu'ndan 40. yıl konseri". radikal.com.tr. 16 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2016. 
  7. ^ "Dostlar Korosu korist arıyor". evrensel.net. 19 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ruhi Su</span> Türk saz ve ses sanatçısı

Mehmet Ruhi Su, Türk halk müziği ve opera sanatçısı, bağlama virtüözü.

Kardeş Türküler, 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tarafından kurulan ve çağdaş halk müziği türünde eserler üreten müzik grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Hakalmaz</span> Türk halk müziği sanatçısı

Orhan Hakalmaz, Türk halk müziği sanatçısıdır.

Orfeon Oda Korosu, 1994 yılında, daha önce çeşitli çok sesli korolarda yer almış, birçok ulusal ve uluslararası festival ve yarışmalara katılmış, çok sesli koro müziği ile amatör olarak ilgilenen, değişik meslek gruplarındaki kişilerce oluşturulmuştur.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

<i>El Kapıları</i>

El Kapıları, Ruhi Su'nun Sümeyra Çakır ve Ruhi Su Dostlar Korosu ile birlikte 1976 yılında çıkardığı müzik albümüdür.

<i>Dostlar Tiyatrosu Konseri</i>

Dostlar Tiyatrosu Konseri, Ruhi Su albümü.

İsmail Hakkı Demircioğlu, Türk müzisyendir.

Mehmet Çapan, Memed Çapan veya "Mem", Zaza kökenli Türk halk ozanı. Kendine has türküleri okuma tarzıyla hem Zazaca hem de Türkçe söylediği türkülerle yeni bir akım başlatmıştır.

Emin İgüs Türk müzisyendir. Ezginin Günlüğü grubunun kurucularındandır.

Neriman Altındağ Tüfekçi, İlk kadın Türk halk müziği solisti ve ilk kadın orkestra şefidir. Türk sanat müziği sanatçısı Perihan Altındağ Sözeri ile kardeştir.

<span class="mw-page-title-main">Güler Duman</span> Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik hocası

Güler Duman, Türk halk müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik öğretmeni. 1980'li yılların başından itibaren sık sık çıkardığı albümlerle Türk halk müziği'nin başarılı sanatçılarından biri oldu. Aslen Erzurum, Aşkale'lidir. İlkokul eğitimi döneminde Ruhi Su dostlar korosuna katıldı. Koroda bulunan sanatçının sesini keşfeden Mustafa Budan, Erden Kıral'ın yönettiği ve başrolünde Genco Erkal'ın yer aldığı Hakkâri'de Bir Mevsim filminde seslendirdiği uzun hava ile sanat dünyasında ismini duyurmuştur. İlk albümünü 1980 yılında 13 yaşında Dost Garip ile yapmıştır. Bu albüm 3 milyon 800 bin satış rakamına ulaşarak büyük bir satış yaptı.

Sarper Özsan, Türk müzisyen ve bestekâr. Yazdığı ve bestelediği 1 Mayıs Marşı ile tanınmıştır.

Sümeyra Çakır, Türk halk müziği ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Çoksesli Korosu</span>

Devlet Çoksesli Korosu, Kültür Bakanlığı Korosu, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 1988 yılından beri hizmet vermekte olan çoksesli bir korodur.

Bursa Dünya Müzik Dostları (DMD) Çoksesli Korosu, Bursa'da yerleşik, tamamen amatörlerden oluşan bir çoksesli korodur.

Münip Utandı, Türk sanat müziği solist ve koristi.

Serap Mutlu Akbulut, Klasik Türk müziği yorumcusu, koro şefi, eğitimci. Kanuni ve besteci Ümit Mutlu'nun kardeşi.

Serhad Raşa, Türk müzisyendir.

<i>Dost Garip</i> Güler Duman albümü.

Dost Garip, Türk şarkıcı Güler Duman'ın 24 Ekim 1980 tarihinde çıkardığı ilk stüdyo albümüdür. Albüm Özlem Plak etiketiyle yayınlandı. Albümün kayıtlarına Haziran 1980 tarihinde başladı. İki ay süren kayıtlar sonrasında albüm Ağustos 1980 tarihinde tamamlandı. Albümün müzik yönetmenliğini üstlenen Mustafa Karaçeper aynı zamanda albüme bağlaması ile eşlik etti. Henüz 13 yaşında kaydettiği albümünde Aşık İrfani, Aşık Emrah, İbrahim Engin, Kul Mustafa, Karacaoğlan, Haşimi Aslıhak ve Pir Sultan Abdal gibi sanatçıların eserlerine yer verildi.