İçeriğe atla

Ruhanilik

Kyoto'nun kuzeyindeki Ohara'daki Sanzenin Japon Budist tapınağının içindeki bir tütsülük.

Ruhanilik,[1] anlamı zamanla gelişip genişlemiş ve aynı anda çeşitli anlamlar içerebilen bir terimdir.[2][3][4] Geleneksel anlamda ruhanilik, dünya dinlerinin kurucuları ve kutsal metinleri tarafından örneklendirildiği üzere "insanın orijinal şeklini geri kazanmayı amaçlayan",[not 1] "Tanrının suretine"[5][6] yönelik dinî bir yeniden şekillenme sürecidir. Terim, Hristiyanlık'ın ilk dönemlerinde Kutsal Ruh'a[7] yönelik bir yaşamı ifade etmek için kullanıldı ve Geç Orta Çağ'da yaşamın zihinsel yönlerini içerecek şekilde genişledi.[8]

Modern zamanlarda ruhanilik terimi, hem diğer dinî geleneklere yayıldı[9] hem de bir dizi ezoterik ve dinî gelenek dahil olmak üzere daha geniş bir deneyim yelpazesine atıfta bulunacak şekilde genişledi. Modern kullanımlar, genellikle organize dinî kurumlardan ayrı bir bağlamda, kutsal bir boyuta[10] ve "insanların yaşadığı en derin değerlere ve anlamlara"[11][12] ilişkin öznel bir deneyime atıfta bulunma eğilimindedir.[7] Bu kullanımlar arasında sıradan, gözlemlenebilir dünyanın ötesinde doğaüstü bir âleme inanma,[13] bireysel gelişim,[14] nihai veya kutsal bir anlam arayışı,[15] dinî deneyim veya kişinin kendi "içsel boyutuyla" karşılaşması gibi olaylar bulunur.[16]

Notlar

  1. ^ Waaijman[5][6] uses the word "omvorming", "to change the form". Different translations are possible: transformation, re-formation, trans-mutation.

Kaynakça

  1. ^ "SpiritualFeel - Way To Find Spiritual And Symbolism Meanings". spiritualfeel.com (İngilizce). Rhonda Eckhart. 15 Şubat 2022. 3 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2022. 
  2. ^ McCarroll, O'Connor & Meakes 2005, s. 44.
  3. ^ Koenig, King & Carson 2012, s. 36.
  4. ^ Cobb, Puchalski & Rumbold 2012, s. 213.
  5. ^ a b Waaijman 2000, s. 460.
  6. ^ a b Waaijman 2002.
  7. ^ a b Wong & Vinsky 2009.
  8. ^ "The medieval mind". the Psychologist. 14 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ Gorsuch & Miller 1999.
  10. ^ Saucier & Skrzypinska 2006, s. 1259.
  11. ^ Sheldrake 2007, ss. 1–2.
  12. ^ Griffin 1988.
  13. ^ Schuurmans-Stekhoven 2014.
  14. ^ Houtman & Aupers 2007.
  15. ^ Snyder & Lopez 2007, s. 261.
  16. ^ Waaijman 2002, s. 315.

Konuyla ilgili yayınlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tevrat</span> Tanahın ilk beş kitabı

Tevrat, İbrani Kutsal Kitabı'nın ilk beş kitabının, yani Tekvin, Çıkış, Levililer, Sayılar ve Tesniye kitaplarının derlemesidir.

Mitoloji, mit veya söylen bilimi belirli bir din veya kültürdeki insanlık ile evrenin yaratılış ve doğasını, geleneklere özgü inanç ve uygulamaların sebebini açıklamaya yönelik söylencelerin tümü. Mit (söylen) sözcüğü gerçekte doğru olmayan bir hikâye veya anlatı için tercih edilir ve çoğunlukla bir yanlışlık, doğru olmayan unsur vurgusu barındırır.

<span class="mw-page-title-main">René Guénon</span>

René Guénon, Şeyh Abdülvahid Yahya adıyla da tanınır, Fransız metafizikçi yazar.

Rap, "kafiyeli ve ritmik bir şekilde sokak dili konuşmayı" içerir ve müzikal benzeri tarzlarda yapılabilmektedir. Rap'in bileşenleri "içerik", "akış" ve "sunum"dan oluşmaktadır. Rap, spoken word'den farklıdır çünkü genellikle müzik eşliğinde icra edilir. Rap, hip hop müziğinin temel bileşenlerinden biridir ve özellikle bu türle ilişkilendirilir ancak rap'in kökenleri hip hop kültüründen öncesine dayanmaktadır. Modern rap'in en eski örnekleri, Batı Afrika griot geleneğine dayanmaktadır. Rap'in "Rhytm And Poem" veya "Rhytmic African Poetry" sözcüklerinin kısaltması olduğu görüşü yaygın olsa da aslında rap kelimesi, İngilizce sözlük anlamı olarak "ağır eleştiri" anlamına gelmektedir.

Panteizm ya da tüm tanrıcılık, her şeyi kapsayan içkin bir Tanrı'nın, Evren'in ya da doğanın Tanrı ile aynı olduğu görüşüdür. Panteistler kişileştirilmiş ya da antropomorfik bir Tanrıya inanmazlar.

<span class="mw-page-title-main">Yahudi bayramları</span>

Yahudi bayramları, Yahudi festivalleri veya Yamim Tovim, İbrani takvimi içerisindeki günlerde Yahudiler tarafından kutlanan bayramların bütünü. Dinî, kültürel ve ulusal kaynakların unsurları içerirler: Tanah'taki Mitsva, hahamlar, Yahudi ve İsrail tarihi.

<span class="mw-page-title-main">New Age</span> Kült akımlar

New Age, ruhsal konulara ilişkin bireysel eklektik yaklaşımla nitelendirilen çağdaş Batı Kültüründe yirminci yüzyıl sonlarında ortaya çıkan ve sınırları ve alt gruplarıyla geniş bir uygulama ve inanç alanına işaret eden ve alternatif ruhsal hareketlerin üst başlığı ve türsel (generic) bir terimdir. Herhangi bir değişmez, mutlak kutsal metin, dinî kurum ve din adamları hiyerarşisinden uzak olduğundan din sosyolojisinde New Age'in geleneksel din ile arasındaki farkı ortaya koymak için akademik literatürde New Age'e, yarı dinî veya dinleyici/izleyici kültü ve kült çevresi/ortamı şeklinde tanımlar getirilmiştir. Hareket daha çok uzman yayınevleri, müzik dükkânları ve fuarlarda ve İnternet gibi ağlarda görünürlük kazanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hristiyan</span> Hristiyanlık dinine mensup kimse

Hristiyanlar, İsa Mesih'in yaşamına ve öğretilerine dayanan tek tanrılı bir İbrahimi din olan Hristiyanlığı takip eden veya ona bağlı kalan insanlardır. Hristiyan sözcüğü, Kutsal Kitap'taki İbranice terim māšîaḥ'ın (מָשִׁיחַ) çevirisi olan Koine Grekçesindeki Kıristós'tan (Χριστός) türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Ruh</span>

Kutsal Ruh, Yahudilikte Tanrı'nın evren veya yaratıkları üzerindeki ilahi gücü, kalitesi ve etkisine atıfta bulunur. İznik Hristiyanlığı'nda Kutsal Ruh, Üçlü Birliğin üçüncü kişisidir. İslam'da Kutsal Ruh, ilahi eylemin veya iletişimin bir aracısı olarak hareket eder.

<span class="mw-page-title-main">İslam sanatı</span>

İslam sanatı, İslâm kültürünün büyük bir bölümünü oluşturur. İslamî sanat(lar) terimi görece yeni bir terimdir ve genel olarak modern bir kavram olarak ele alınabilir. Terim ile kastedilen İslam topraklarında üretilen, İslam kültürünün izini taşıyan sanat eserleridir; eserlerin illâ ki Müslüman için veya Müslümanlar tarafından yapılmış olması gerekmez. Nitekim birçok Hindu, Hristiyan ve Yahudi sanatçılar İslamî sanat eserleri verdikleri gibi, Müslümanlar tarafından yapılan bazı sanat eserlerinin alıcıları, sahipleri gayri müslimdir. Zaman zaman tarihi İslamî sanat eserleri ve sanatçılar çağdaş zamanlarda dinîden ziyade millî sanat açısından değerlendirilmiştirler; bununla birlikte bu genelde yanlış bulunur zira İslamî sanatlarda tarih boyunca ortak olan değer ve vurgu İslamdır ve sanatlar birçok etnik grubun katkısının sonucu olarak ortaya çıkmışlardır. Nitekim o dönemlerde İslam topraklarında bulunan vatandaşların da ayırıcı özelliği etnik gruplarından ziyade dinleriydi ve bu sebeple de bugün birçok tarihî İslamî sanatçının yaşadığı toprağa bakarak etnik kökenini bilmek çok zordur.

Redneck, genellikle İncil Kuşağı'nın bulunduğu Amerika Birleşik Devletleri'nin güneydoğusunda, kırsal bölgede yaşayan eğitimsiz ırkçı beyazları tanımlamak için kullanılan aşağılayıcı bir terimdir. Tarlada çalışma sonrası ensede oluşan güneş yanığına atıfla İngilizce kırmızı (red) ve boyun (neck) kelimelerinin birleşiminden oluşur.

İkiliksizlik veya Nondüalizm şeylerin birbirinden farklı görünmekle birlikte ayrı olmadıklarını savunan görüştür. İkiliksizlik inanç, durum, teori, pratik veya bir felsefeye atıfla kullanılır. Kavramın "Monizm" veya nitelikli monizm ile bağlantısı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mesiyanik Yahudilik</span> modern Hristiyan dinî hareketi

Mesiyanik/Mesihçi Yahudilik, Yahudilik ile Hıristiyanlık ve İsa'nın Yahudi mesih olduğu inancını birleştiren modern bir senkretik dinî hareket. 1960'larda ve 1970'lerde ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">François de Sales</span> Fransız ilahiyatçı (1567-1622)

François de Sales Roma Katolik Piskoposu, Mistik yazar.

<span class="mw-page-title-main">Cenovalı Katerina</span>

Cenovalı Katerina, İtalyan mistik, özellikle Araf üzerine yazmış olduğu eserle tanınır.

Yunanca hipostaz terimi, 4. yüzyılın sonları ve 5. yüzyıldaki Kristolojik tartışmalardan önce teknik bir terim olarak kullanılmaya başlamıştır.

Doğanın felsefede birbiriyle ilişkili iki anlamı bulunmaktadır. Bir yandan, doğal olan veya doğal kanunların normal işleyişine tabi olan her şeyin toplamı anlamına gelirken, öte yandan, bireysel şeylerin temel özelliklerini ve nedenlerini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Saint-Thierryli Guillaume</span>

Saint-Thierryli Guillaume daha sonra Sistersiyenlere katılmış Benediktin bir keşiş ve Hristiyan mistizminin bir teorisyeni.

<span class="mw-page-title-main">Suriye (bölge)</span> Akdenizin doğusundaki bölge

Suriye Arapçada eş-Şam olarak bilinir Batı Asya'da, Akdeniz'in doğusunda yer alan ve geniş anlamda Levant ile eşanlamlı olan tarihi bir bölgenin adıdır. Diğer eşanlamlılar Büyük Suriye veya Suriye-Filistin'dir. Bölge sınırları tarih boyunca değişmiştir. Modern zamanlarda, Suriye terimi en yaygın olarak daha küçük Suriye Arap Cumhuriyeti'ni ifade etmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Dînî sanat</span> temasında din olan sanat

Dini sanat, dini ideolojilerin ve insanlarla olan ilişkilerinin görsel temsilidir. Kutsal sanat, amacının ibadet ve dini uygulamalar olması anlamında doğrudan dini sanatla ilgilidir. Bir dizi tanıma göre dinden ilham alan ancak geleneksel olarak kutsal kabul edilmeyen sanat eserleri, dini sanat şemsiyesi altındadır ancak kutsal sanat değildir.