İçeriğe atla

Rudyard Kipling

Rudyard Kipling
1914 yılında çekilmiş bir fotoğrafı
DoğumJoseph Rudyard Kipling
30 Aralık 1865(1865-12-30)
Bombay, Britanya Hindistanı
Ölüm18 Ocak 1936 (70 yaşında)
Londra, İngiltere
MeslekRoman ve öykü yazarı, şair, gazeteci
Milliyetİngiliz
Önemli ödülleriNobel Edebiyat Ödülü (1907)

Joseph Rudyard Kipling (d. 30 Aralık 1865, Mumbai, Hindistan – ö. 18 Ocak 1936, Londra), İngiliz şair, roman ve hikâye yazarı.

Hayatı

Altı yaşına geldiği zaman, Hindistan’ın ikliminin İngiliz çocuklarının sağlığına iyi gelmeyeceğini düşünen anne ve babası onu İngiltere’de yaşayan bir ailenin yanına gönderdi.

Küçük Kipling'in bu ailenin yanında geçirdiği altı yıl, bedensel ve zihinsel baskılarla doluydu. Sonunda gerçek anne ve babası onu bu eziyetli yaşamdan kurtarıp, Devon'daki bir yatılı okula gönderdi.

İlk tahsilini İngiltere'de yaptıktan sonra Hindistan'a döndü. Lahor'da gazeteciliğe başlayıp, genç yaşta yazıları ile kendini kabul ettirdi. 1889'da İngiltere'ye dönüp Londra'ya yerleşti. İngiliz dilini ustalıkla kullanması, Hindistan'daki hayatı yazılarında konu alması, romantizmle, realizmi birleştirmeyi başarması ona 1907 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandırdı. İki kez şövalyelik ödülüne layık görüldüğü halde kabul etmedi.

Kipling çocuklar için birçok kitap yazdı. Tüm yazılarında hayata ve insanlara duyduğu bağlılık ve hayranlığı hissettirmeyi bildi. Yarattığı karakterler ve öyküleri sayesinde, insan yaşamının en derin öğelerini bir portre gibi betimlemeyi başardı.

"Cengel Kitabı" ilk kez 1894 yılında yayımlandı. Bir yıl sonra da öykünün devamı geldi. Bu kitaplar "Maugli" karakterini ve maceralarını günümüze değin en güzel şekilde taşıyan örnekler olarak kabul edilir.

Fil Tomai, Ayı Balo, Kara Panter Bagera, Kaplan Sirhan ve Hint Faresi Riki-Tiki-Tavi unutulmaz karakterlerinden birkaçıdır.

Şiir ve romanlarının yanında zamanın en usta hikâyecisi olarak tanınan Kipling, hikâye sanatını çok iyi biliyordu. Hayatını yazı yazmakla geçiren İngiliz yazar, 1936 yılında Londra'da öldü.

Not

Rudyard Kipling Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan en genç yazardır.[1]

Eserleri

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nobel Edebiyat Ödülü</span>

Nobel Edebiyat ödülleri her yıl Alfred Nobel'in sözleri ile bir idealist eğilimi en farklı şekilde ifade eden yazara verilmektedir. İsveç Akademisi her yıl bu ödüle layık kişileri seçmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Akbal</span> Türk gazeteci yazar

Mehmet Oktay Akbal, Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Conan Doyle</span> İskoçyalı roman ile öykü yazarı ve şair (1859–1930)

Arthur Ignatius Conan Doyle, İskoçyalı yazar. Özellikle, yarattığı roman kahramanı Dedektif Sherlock Holmes'ün maceraları olarak yayınladığı suç hikâyeleriyle bu türde bir çığır açmıştır. Dedektif romanları dışında bilimkurgu, tarih, oyun, şiir kitapları ve kurgu dışı düz yazıları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Doris Lessing</span> Yazar

Doris Lessing, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Britanyalı yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Gilbert Keith Chesterton</span> İngiliz yazar ve Hristiyan apolojist

Gilbert Keith Chesterton, İngiliz yazar.

<span class="mw-page-title-main">Patrick White</span> İngiliz-Avustralyalı yazar (1912 – 1990)

Patrick White, Avustralyalı yazardır. 20. yüzyıl İngiliz edebiyatının önde gelen isimleri arasında sayılır. "Toplu Eserleri" 12 cildi bulmakta, bunların arasında şiir, kısa hikâye, tiyatro oyunları, düz yazılar ve otobiyografiler de yer almaktadır. 1973 yılında edebiyat dalında Nobel ödülüne layık görülerek Avustralya'ya ilk ve son ödülünü kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">V. S. Naipaul</span> İngiliz yazar (1932-2018)

Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul, Trinidad ve Tobago doğumlu, Britanyalı kurgu ve kurgu olmayan İngilizce eserler yazarı. Trinidad'da geçen erken dönem komik romanları, genişleyen dünyadaki yabancılaşmaya dair kasvetli romanları ve ihtiyatlı yaşam ve seyahat günlükleriyle tanınır. Çoğunlukla beğenilen, ancak bazen tartışmalara yol açan düzyazılar yazdı. Elli yılda otuzdan fazla kitap yayımladı.

<span class="mw-page-title-main">Nick Hornby</span>

Nick Hornby, roman ve deneme yazarı.

Fatih Özgüven Türk yazar ve çevirmen. Edebiyat kitaplarının ve çevirilerinin yanında, sinema yazılarıyla da tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Oyun</span>

Büyük Oyun, 19. yüzyıldan başlamak üzere stratejik bölgelerin büyük güçler tarafından paylaşılma mücadelesini tanımlamak için kullanılan addır.

Demirtaş Ceyhun, Türk hikâye, roman ve inceleme kitapları yazarı.

<i>Semaver</i> (kitap)

Semaver, Türk yazar Sait Faik Abasıyanık'ın Nisan 1936'da yayınlanan ilk kitabı. Eser, Sait Faik'in babasının maddi yardımıyla basılabilmiştir. Kitap, daha sonraki yıllarda Varlık Yayınları tarafından pek çok kez yayınlandı. Faik, bu kitabına ilk yazdığı öykü olan İpekli Mendil'i de aldı.

<span class="mw-page-title-main">Selçuk Baran</span> Türk yazar

Selçuk Baran, Türk öykü ve roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Gaye Boralıoğlu</span>

Gaye Boralıoğlu, Türk yazar, gazeteci, reklam yazarı ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Gençler</span>

Gençler, Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın yayınlanan ilk öyküsüdür. Bir partide tanışan iki gencin diyalogu üzerine kurulu olan Gençler, Story dergisinin Mart/Nisan 1940 sayısında yayınlandı.

<i>Dublinliler</i>

Dublinliler, James Joyce'un on beş öyküsünü içeren ve ilk basımı 1914'te Londra'da yapılan hikâye kitabı. Öykülerde, 20. yüzyılın ilk yıllarında Dublin'de ve çevresinde yaşayan orta sınıf İrlandalılar'ın yaşantısı anlatılır.

Sir Kingsley William Amis, İngiliz yazar, şair, eleştirmen ve öğretmen. Sosyal ve edebi eleştiri eserleri ile birlikte 20'den fazla roman, şiir, altı ciltlik bir anı kitabı, çeşitli kısa öyküler, radyo ve televizyon senaryosu yazdı. Zachary Leader yazdığı biyografisinde, Amis için "yirminci yüzyılın ikinci yarısının en iyi İngiliz komedi yazarı" nitelemesi yapar. Oğlu Martin Amis de tanınmış bir yazardır.

Mary Martha Sherwood, 19. yüzyıl İngiltere'sinde yaşayan oldukça üretken ve etkili çocuk edebiyatı yazarı. Mary'nin 400 den fazla kitabı, dergi makalesi ve masalı vardır. Eserlerinin arasında en bilineni The History of Little Henry and his Bearer (1814), The History of Henry Milner (1822-1837) ve The History of the Fairchild Family (1818-1847). Sherwood'un ilk yazılarında güçlü Evangelist yanı daha sonrakileri yazılarında ise ev hayatı yanında genel bir victoria teması göze çarpar.

Neslihan Önderoğlu, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Abdulrazak Gurnah</span> Zanzibar doğumlu Tanzanyalı yazar

Abdulrazak Gurnah, Zanzibar doğumlu Tanzanyalı yazar ve edebiyatçı. Gurnah, "kültürler ve kıtalar arasındaki körfezde sömürgeciliğin etkilerine ve mültecinin kaderine nüfuz etmesinden" dolayı 2021 Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. Gurnah, 1986'da Wole Soyinka'dan bu yana Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan ilk siyah Afrikalı yazar oldu.