İçeriğe atla

Rudolf Slansky

Rudolf Slansky
upright=150 px
Doğum31 Temmuz 1901(1901-07-31)
Nezvěstice, Avusturya-Macaristan
Ölüm03 Aralık 1952 (51 yaşında)
Prag, Çekoslovakya
MeslekPolitikacı

Rudolf Slansky (31 Temmuz 1901 - 3 Aralık 1952), Çekoslovakya'nın komünist siyasetçisi. II. Dünya Savaşı'nın ardından komünist partinin genel sekreterliği görevinde bulunan ve Çekoslovakya'daki komünizm hareketinin önde gelen isimlerindendir.

Yugoslavya'nın lideri Tito ile SSSCB'nin lideri Stalin'in arasındaki uyuşmazlıktan sonra Sovyetler Birliği ile Doğu Avrupa Ülkeleri'nin daha fazla ayrışmasını önlemek adına uydu ülkeler arasında komünist parti liderlerinin egale edilme işlemi başladı.[1][2]

Bu liderler arasında Çekoslovakya'da bulunan Rudolf Slansky'de bulunuyordı ve beraber tutuklandığı 14 komünist lider ile yargılanarak idam edildi.

Hayatı

Günümüzde Çekya'nın Plzen bölgesinde bulunan Nezvěstice kentinde doğdu. Yahudi bir ailede dünyaya gelerek, ilk eğitimini de Plzende aldı.[3]

I. Dünya Savaşı'nın sona ermesi ile birlikte başkent Prag'a taşındı. Prag'da Marksist gruplar ile vakit geçirmeye başladı. 1921 yılına gelindiğinde ise Slansky, Çek Sosyal Demokrat Partisi'nden ayrılarak Çekoslovakya Komünist Partisi'ne geçti. Parti içinde hızla yükselerek, Klement Gottwald'ın yardımcısı oldu.

Slansky, 1929 ve 1935 yılları arasında Komünist Partisi'nin yasadışı olması nedeni ile saklanarak yaşamına devam etti. 1935 yılında partinin siyasi partiler arasında aktif siyaset yapma kararı çıktıktan sonra, meclise seçildi. Ancak kazandığı bu yetkiler Münih Antlaşması ile Çekoslovakya bölündüğü için elinden alındı. Ardından 1938 yılında Nazi Almanyası, Sudetenland'ı işgal edince SSCB'ye kaçtı.

Sovyetler'de faaliyetlerine devam ederek Moskova'da bulunan Moskova Radyosu'nda çalıştı. Burada Çekoslovakya'ya üzerine yayınlarda çalıştı. 1941 ve 1942 yılları arasında Moskova Muharebesi'ne yakından tanıklık etti.

Moskova'da Slánský, Moskova Radyosu üzerinden Çekoslovakya'ya yapılan yayınlarda çalıştı. 1941-42 kışında Moskova'nın Almanlara karşı savunmasını yaşadı. Moskova'daki deneyimi, onu Sovyet Komünistleri ve parti disiplinini sürdürmek için tercih ettikleri genellikle acımasız yöntemlerle temasa geçirdi.

1943 yılında Moskova sokaklarında, dolaşırken Slansky'nin kızı Nadia kaçırıldı. Ancak ne çocuk ne failler bulunamadı. Eşi Josefa Slanska, 1969 tarihindeki anılarında; polise müracat ettiklerini hatta bizzat Stalin'e mektup gönderdiklerini ancak bunların cevapsız kaldığını belirtti.[4][5]

Merkez Komitesi Toplantısı (1948); soldan sağa Marie Švermova, Slansky, Gottwald, Antonin Zapotocky, Vaclav Nosek

1944 yılında ise sürgünde olduğu Sovyetler'de Çekoslovak ordu birliklerini direniş için örgütleme çalışmalarında bulundu. Daha sonra Slovak Ulusal Ayaklanması'na katılmak için Çekoslovakya'ya geri döndü.

Savaş Sonrası Dönemi

II. Dünya Savaşı bittikten sonra, Slansky ve onun gibi Londra'da Moskova'da olan diğer liderler sürgünden geri döndü. Edvard Benes ile birlikte Ulusal Cephe için örgütleme çalışmalarında bulundular. Takvimler 1946 yılını gösterdiğinde Slansky, Çekoslovakya Komünist Partisi'nin genel sekterliğine seçildi. Ardından gelecek seçimlerde oluşan koalisyon hükümetine liderlik eden, partisinin başkanı Gottwald'in ardından gelen ikinci adam olarak yer aldı.

1948 Çekoslovakya Darbesi ile Komünist Parti'nin iktidarı ele geçirmesiyle birlikte, Gottwald'ın ardından ülkenin en güçlü adamı konumuna geldi. 2 yılın ardından Gottwal, Slansky'nin iki yakın arkadaşını partiye karşı suç işlemek ile suçladı. Yeterli nüfuza sahip olamadığı için Slansky, arkadaşlarının tasviyesinde yer aldı. Daha sonra ekonomik ve sanayi alanlardan da sorumlu kişi haline getirildi. Bununla birlikte halkın sevdiği kişi konumuna geldi ve Sosyalizm Nişanı ile ödüllendirilmesini sağladı. Sosyalizme övgü yazılarından, konuşmalarından sonra "Sosyalizmin Zaferine Doğru" başlıklı bir kitap yayınlamayı planladı.

Yargı Süreci

1952'nin Kasım ayında Slansky ve 13 Komünist Parti bürokratı tutuklandı. Tutuklananlar arasında bulunan 10 kişi ise Yahudi idi. Bu sebeple mahkemede Titoist ve Siyonist olmakla suçlandılar. Bu gelişmeler ise Tito ve SSCB'nin birbirlerinden uzaklaştığı dönemdeydi. SSCB artık siyonizme karşı bir yerdeydi ve doğu bloğundaki ülkelerin iktidarını elinde tutmak istiyordu. Julis Fucik'in intikamını alacaklarına inanıyorlardı.

Bazı tarihçilere göre Stalin, doğu bloğu ülkelerden tam itaat istediği için bu yola başvurmuştur. Ulusalcı olanları tasviye etmek ile tehdit etti. Bu teoriden çıkarak Gottwald, kendi güvenliği için ortağı olan Slansky'i gözden çıkarmıştır. Ancak bazı tarihçiler ise Slansky ve Gottwald'in rekabet içerisinde olduklarını belirtiyor. 1948 darbesinin ardından genel sekreterlikte gücünü arttıran Slansky'nin birçok destekçesini hükûmet içerisine yerleştirdiğini dile getiriyorlar. Stalin ise bu durum karşısında Gottwald'i destekledi.

Slansky tutuklanmasının ardından cezaevine gönderildi. Burada işkenceye maruz kalarak, intihar girişimlerinde bulundu.

20 Kasım 1952 yılında başlayan yargılama süreci 8 gün sürdü. Slansky, yargı süreci boyunca antisemitizm açıklamaları ile dikkat çekti. 1930'lu yıllarda gerçekleşen Moskova Davaları'ndaki gibi tüm suçlamaları kabul ettiler ve ölüm cezası talep ettiler. Bunun ardından Rudolf Slansky, Amerika'nın hizmetinde olan Torçkist, Titoist ve Siyonist eylemlerden suçlu bulundu. 3 Aralık günü idam edildi.[6] Daha sonra cesedi yakılarak Prag'ın dışında bir yerde savruldu.

Ölümünden Sonra

Stalin'in ölümüyle birlikte Slansky, Antonin Novotni'nin söylemleri ile yerildi. Stalinist sorgulama ve mahekeme süreçlerini Çekoslovakya'ya getirdiği için arkasından konuşuldu.

1963 yılında Çekoslovakya'daki değişim rüzgarları sırasındaki Slansk ve arkadaşları aklandı. 1989 yılında gerçekleşen Kadife Devrim ile birlikte göreve gelen Vaclav Havel, Slansky'nin oğlunu Çek Sovyetler Birliği büyükelçisi olarak atadı.[7]

Stalin'in etkisi altında kalan Çekoslovakya'da komünist parti içerisinde idam edilen en güçlü isim Rudolf Slansky'di. Daha sonra bu uygulama kaldırılarak, gözden çıkarılan politikacıların emekli olmaları istendi.

Kaynakça

  1. ^ Lukes 1999: 161-162
  2. ^ In the West prior to 1990, the "Communist countries" east of Germany, Austria, and Italy, and west of the Soviet Union, were collectively known as "Eastern Europe".
  3. ^ "Czech Party Again Ousts Mrs. Slansky". The New York Times. 28 Aralık 1970. 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2019. Rudolf Slansky, former secretary general of the Czecho slovak Communist party and a Jew 
  4. ^ Slánská, Josefa 1969: 121-125, cited at Lukeš: 7
  5. ^ Ignác Bilík recounted another version (which Bilík claimed to have been told in prison by Evžen Löbl (Eugen Loebl), a co-defendant in the future Slánský trial, and which was later published in English). According to Bilík, Rudolf Slánský allegedly discovered that his daughter had been abducted by the wife of a high-ranking Soviet official, and was said to be too intimidated by the power of such people in the Soviet system to try and retrieve his daughter. This apparently fourth hand account is published online at Paměť národa (Website), including the sound recording of Bilík's narration. 5 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Brent, Jonathan and Naumov, Vladimir P., Stalin's Last Crime, John Murray (Publishers), London, 2003, page 191
  7. ^ Stokes, Gale. From Stalinism to Pluralism: A Documentary History of Eastern Europe Since 1945. 1996, page 66.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alexander Dubček</span> Çekoslovak Komünist Partisinin ilk sekreteri

Alexander Dubček, Slovak asıllı Çekoslovak devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Stalinizm</span> Marksist-Leninist ideolojinin teori ve pratiği

Stalinizm veya Stalincilik, Marksist-Leninist ideolojinin 1928-1953 yılları arasında Sovyetler Birliği’ni yöneten Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin’in uyguladığı siyasi sistemde kullanılan teori ve pratiğine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı</span> 1939 yılında Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında imzalanan tarafsızlık paktı

Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı veya Molotov - Ribbentrop Paktı, Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında Doğu Avrupa'yı aralarında paylaşan bir saldırmazlık paktıydı. Pakt 23 Ağustos 1939'da Moskova'da Almanya Dışişleri Bakanı Joachim von Ribbentrop ve Sovyet Dışişleri Bakanı Vyaçeslav Molotov tarafından imzalandı ve resmi olarak Almanya ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Arasında Saldırmazlık Antlaşması olarak biliniyordu. Gayri resmi olarak; Hitler-Stalin Paktı, Nazi-Sovyet Paktı veya Nazi-Sovyet İttifakı olarak da anıldı.

Çin-Sovyet Ayrılığı, dönemin iki büyük komünist devleti olan Çin ve Sovyetler Birliği (SSCB) arasında 1960-1989 yılları arasında Marksizm-Leninizm'e dair teorik ve ideolojik tartışmalardan kaynaklanan ciddi bir diplomatik ayrılıktır. Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri Josef Stalin'in 1953 yılındaki ölümünden sonra Nikita Kruşçev tarafından başlatılan destalinizasyon ve barış içinde bir arada yaşama politikaları sonucunda doktriner ayrılıklar kısmen başlamış, 1969'da zirveye ulaşmış ve farklı yollarla 1980'lerin sonuna kadar sürmüştür.

Brejnev Doktrini, Soğuk Savaş dönemi sırasında Sovyetler Birliğinin dış politikasını belirleyen bir doktrindir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi</span> Sovyetler Birliğini yöneten parti

Sovyetler Birliği Komünist Partisi, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Bolşevik kanadınca kurulan ve 1917 Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nden sonra 1991 yılına dek Sovyetler Birliği'ni yöneten parti. Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi olarak iktidara gelen parti 1918 yılında Komünist Parti adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">1956 Macaristan Ayaklanması</span>

1956 Macaristan ayaklanması veya Macaristan Halk Cumhuriyeti sonrası dönemle anıldığı isimle Macar Devrimi, 1956 yılında Macaristan'daki Sovyetler Birliği destekli stalinist hükûmete karşı başlatılan halk hareketidir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Temizlik</span> Sovyet siyasi baskı, hapis ve infaz kampanyası

Büyük Temizlik, Büyük Tasfiye veya Büyük Terör, Sovyetler Birliği'nde 1936-1938 yılları arasında yapılan siyasi baskı kampanyasıdır. Komünist Parti ve devlet görevlileri arasında temizliğe yol açarken, Kızıl Ordu ile toprak sahiplerinin baskı altına alınmasına ayrıca geniş çapta polis araştırması, tutuklamalara ve keyfî infazlara yol açmıştır. Rus tarihçesinde en yoğun tasfiye harekâtıdır, 1937-1938 arası Yejovşçina, Sovyet gizli polisi NKVD'nin şefi Nikolay Yejov'un adından kaynaklanır. 600.000 ila 1.2 milyon kişinin öldüğü tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi genel sekreteri</span> Fiilen Sovyetler Birliğinin lideri

Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri, 1924'ten 1991'de birliğin dağılmasına kadar, makam sahibi Sovyetler Birliği'nin tanınmış lideriydi. Genel Sekreter Komünist Parti'yi doğrudan tek başına kontrol ediyordu. Bununla birlikte, parti siyasi güç üzerinde tekele sahip olduğundan, Genel Sekreter Sovyetler Birliği hükûmetini yürütme kontrolüne sahipti. Makamın devletin hem dış hem de iç politikalarını yönlendirme kabiliyeti nedeniyle Sovyetler Birliği'nin fiili olarak en yüksek makamıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği liderleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Sovyetler Birliği'nin yaklaşık yetmiş yıllık tarihinin hiçbir döneminde ülkenin resmî bir lideri olmadı ve devlet başkanı de facto olarak yöneticilik yaptı, çünkü ülkedeki siyasi sistemi oluşturan iktidar tüm sovyetler arasında paylaştırılmıştı. Buna karşın her dönem pratikte üst düzey liderler bulunmaktaydı ve bu liderlerin genellikle Halk Komiserleri Konseyi Başkanlığı ya da Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreterliği makamları vasıtasıyla sorumlukları ve yetkileri bulunurdu. Devletin kuruluşunda Sovyetler Birliği Komünist Partisi (SBKP) öncü parti ilkesine uygun olarak devletin ana yönetim organı olarak konumlandı ve bu durum Sovyet Anayasası 6. maddesi ile anayasal olarak koruma altına alındı. Böylelikle SBKP toplumunda öncü rolü oynayan parti olarak tek parti yönetimi ile devlet yönetiminde söz sahibi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Tito-Stalin ayrılığı</span>

Tito–Stalin ayrılığı Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti ve SSCB liderleri arasında baş gösteren ve 1948 yılında Yugoslavya'nın Kominform'dan ihraç edilmesiyle sonuçlanan görüş ayrılığına ve uzlaşmazlık sürecine verilen isimdir. Bu aynı zamanda, Yugoslavya'da Informbiro dönemi adıyla anılacak, SSCB ile olan ilişkilerin iyice zayıfladığı, 1955 yılına kadar devam edecek bir dönemin başlangıcıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi 22. Kongresi</span> Moskovada 1961de yapılan kongre

Sovyetler Birliği Komünist Partisi 22. Kongresi 17 Ekim ile 31 Ekim 1961 tarihleri arasında Moskova'da toplanmıştır. 4413 Sovyet delegesi ve 83 yabancı Komünist Partisinden gözlemci Nikita Kruşçev ve diğerlerinin politikalar konularında değerlendirmelerini dinlemişlerdir. Çin-Sovyet ayrılığının kesinleştiği kongre olmuştur ve bu nedenle Çin Komünist Partisi'nin katıldığı sonuncu kongre olmuştur. Kongre, 22. Merkez Komitesi'ni seçti.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Komünist Partisi 19. Kongresi</span>

Sovyetler Birliği Komünist Partisi 19. Kongresi 5 Ekim ile 14 Ekim 1952 tarihleri arasında Moskova'da toplanmıştır. II. Dünya Savaşı sonrası toplanan ilk Partisi kongresidir. Ayrıca Josef Stalin'in liderliğindeki son kongredir. Çin'den Liu Shaoqi olmak üzere yabancı Komünist partilerden birçok önemli misafir kongreye katılmıştır. Stalin son konuşmasını bu kongrede yapmıştır. 19. Merkez Komite de bu kongrede seçilmiştir.

Tüm Birlik Komünist Partisi (Bolşevik) 18. Kongresi 10 Mart ile 21 Mart 1939 tarihleri arasında Moskova'da toplanmıştır. 18. Merkez Komite de bu kongrede seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet askerî işgalleri</span>

1939 yılında gizlice imzalanan Molotov–Ribbentrop Paktı uyarınca, Sovyetler Birliği II. Dünya Savaşı sırasında, Nazi Almanyası tarafından kendisine terk edilen kimi ülke ve bölgeleri ilhak ve işgal etti. İşgal edilen bölgeler arasında; Doğu Polonya, Letonya, Estonya, Litvanya, Doğu Finlandiya'nın bir parçası ve Doğu Romanya bulunmaktaydı. Bunların yanı sıra, Karpat Rutenyası Çekoslovakya'dan ilhak edilerek, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası haline getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Varşova Paktı'nın Çekoslovakya'ya müdahalesi</span> Çekoslovakyadaki liberalleşme reformlarını durdurmak amacıyla Varşova Paktı üyeleri tarafından yapılan işgal

Varşova Paktı'nın Çekoslovakya'ya müdahalesi,, 20-21 Ağustos 1968 gecesi Alexander Dubček'in "Prag Baharı" adı verilen siyasi liberalleşme reformlarını durdurmak için Sovyetler Birliği ile diğer Varşova Paktı müttefikleri olan Doğu Almanya, Polonya, Bulgaristan ve Macaristan'ın Çekoslovakya'yı işgal ettiği askerî harekât. Yaklaşık 250.000 kişiden oluşan Varşova Paktı orduları o gece Çekoslovakya'ya saldırdı, Romanya ve Arnavutluk saldırıya katılmayı reddetti. Doğu Almanya kuvvetleri istilaya katılmaya hazır olsalar da, işgalden birkaç saat önce Moskova'dan Çekoslovakya sınırını geçmemeleri emredildi. Saldırı sırasında 137 Çekoslovak sivil öldürüldü ve yaklaşık 500 sivil yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Sovyetler Birliği ilişkileri</span> İkili ilişkiler

Amerika Birleşik Devletleri-SSCB ilişkileri, Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasındaki diplomatik ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Josef Stalin'in ölümü ve devlet cenaze töreni</span>

Sovyetler Birliği'nin ikinci lideri Josef Stalin, 5 Mart 1953'te 74 yaşında, Kuntsevo Dacha'da felç geçirdikten sonra öldü. Dört günlük ulusal yas ilan edildikten sonra bir devlet cenazesi töreni yapıldı. Vücudu daha sonra mumyalandı ve 1961'e kadar Lenin ve Stalin'in Mozolesi'ne defnedildi. Nikita Kruşçev, Georgi Malenkov, Vyaçeslav Molotov ve Lavrenti Beriya, cenazeyi organize etmekten sorumluydular.

<span class="mw-page-title-main">Klement Gottwald</span>

Klement Gottwald 1929'dan 1953'teki ölümüne kadar Çekoslovakya Komünist Partisi'nin lideri olan Çekoslovak komünist politikacı. 1945'e kadar Genel Sekreter, 1945'ten 1953'e kadar Başkanlık yaptı. 1948'den 1953'e kadar Çekoslovakya Sosyalist Cumhuriyeti'nin ilk lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Bolşevikleşme</span>

Bolşevikleşme, 1920'lerin ortalarında başlayan ve çoğulcu Komintern ve onun kurucu komünist partilerinin Moskova'daki Kremlin tarafından Marksizm-Leninizm'i takip etmeleri için giderek artan bir baskıya maruz kaldıkları bir süreçti. Komintern, Sovyet dış politikasının bir aracı haline geldi. Bu politika, Sovyetler Birliği'ne ve onun dış politikasına destek adına özerkliği ikinci plana attı.