İçeriğe atla

Rudolf Nissen

Rudolf Nissen
Doğum5 Eylül 1896
Neisse, Alman İmparatorluğu
Ölüm22 Ocak 1981 (84 yaşında)
Riehen, İsviçre
Kariyeri
DalıGenel Cerrahi
Çalıştığı kurumlarİstanbul Üniversitesi
Boston Üniversitesi
Basel Üniversitesi
EtkilendikleriFerdinand Sauerbruch
İmza

Rudolf Nissen (9 Eylül 1896 - 22 Ocak 1981), Alman cerrah. Berlin’de dünyada ilk kez pnömonektomi ameliyatını yapan, fundoplikasyon işlemini dünyada ilk kez İstanbul'da gerçekleştiren cerrah.[1][2]

İlk yılları

Nissen, 1896'da Alman İmparatorluğu'nun Neisse, Silezya kentinde Yahudi-Alman bir ailede doğdu. Tanınmış bir cerrah olan Franz Nissen'in oğluydu. Carolinum'dan mezun olduktan sonra, 1913'ten itibaren Breslau Üniversitesi'nde tıp okudu; ancak kısa süre sonra Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'ne taşındı. Daha sonra Freiburg Üniversitesi'nde ünlü doktor Ludwig Aschoff altında patoloji eğitimi aldı. I. Dünya Savaşı sırasında tıbbi taburda görev yaptı. Sahada asistan doktor olarak akciğerinden kurşunla ağır yaralandı ve bunun sonuçları hayatı boyunca ona yük oldu. Savaştan sonra tıp eğitimine Marburg Philipps Üniversitesi ve Breslau Üniversitesi'nde devam etti. Nissen, savaş nedeniyle ertelenen devlet sınavından sonra 1920'de Breslau'da doktorasını aldı. 1920'de Breslau'daki İç Hastalıkları Kliniğinde dahiliyeci Oskar Minkowski'nin ve 1921'de Freiburg'daki Albert Ludwigs Üniversitesi'nde patolog Ludwig Aschoff'un asistanı oldu.

Nissen cerrahi uzmanlık eğitimini 1921'den 1927'ye kadar Münih'teki Ludwig Maximilian Üniversitesi'nde Ferdinand Sauerbruch'un yanında doktor yardımcısı olarak tamamladı. Daha sonra cerrahide habilitasyon yaptı. Kıdemli bir hekim ve Sauerbruch'un gözde öğrencilerinden biri olarak, 1927 yılında yeni göğüs cerrahisi yöntemlerini Arjantin Cerrahlar Derneği'ne göstermek için Sauerbruch'a eşlik etti. Sauerbruch 1927'de Charité'ye çağrılmayı kabul ettiğinde, Nissen onunla birlikte kıdemli hekim olarak Berlin'e gitti. 1930 yılında gayri resmi profesör olarak atandı ve Charité'nin cerrahi kliniğinde Sauerbruch'un yardımcılığını yaptı. 1931'de Berlin'de kıdemli hekim olarak, bir ana bronşun yırtılması ve sol plevranın ampiyemi nedeniyle mediastinal amfizem ve tansiyon pnömotoraks ile göğsün taşması sonrasında bronşektaziden muzdarip 12 yaşındaki bir kız çocuğuna başarılı bir şekilde (üç aşamalı) pnömonektomi (tüm bir akciğer lobunun çıkarılması) yapan dünyadaki ilk cerrah oldu.

Türkiye'ye gelişi

1933 Üniversite Reformu, Atatürk'ün gösterdiği hedefler doğrultusundaki Türkiye Cumhuriyeti'nin eğitim alanındaki gelişmelerinden biridir. Aynı dönemde de Almanya'da Nazi rejimi kendini iyiden iyiye belli etmeye başlıyordu. Nazilerin yürürlüğe koyduğu kısıtlayıcı yasalar nedeniyle Almanya'da artık çalışma olanağı kalmayan bilim adamlarından biri de Rudolf Nissen'dir. Patolog Philipp Schwartz ile birlikte Türk Hükûmetiyle anlaşmaları imzalayan öncülerden olmuştur. Nazilerin yürürlüğe koyduğu kısıtlayıcı yasalar nedeniyle Almanya’da artık çalışma olanağı kalmayan bilim adamlarından biri de tanınmış genç cerrahi profesörü Rodolf Nissen’dir. Nissen, rejim karşıtı ve saf ırkdan olmayanlar için kısıtlayıcı yasaların yürürlüğe girmesinden önce olağanüstü sezgisi ile ayrılma kararı veren bir bilim insanıdır. Ayrıca Philipp Schwartz ile birlikte Türk Hükûmetiyle anlaşmaları yürütmede de görev almıştır. Böylelikle Türkiye’nin davetiyle sadece tıp alanında değil pek çok bilim dalında birçok Alman bilim insanına İstanbul ve Ankara’da görev verilmiştir. 1933 yılından itibaren Profesör unvanıyla İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Cerrahpaşa'daki 1. Cerrahi Kliniğinde direktör olarak çalışmaya başlamıştır. Cerrahpaşa Cerrahi Kliniğinde sonrasında adıyla anılacak olan yeni ameliyat teknikleri uygulamış ve yetiştirdiği cerrahlarla Türk Cerrahisine katkıları büyük olmuştur. Yeni bir cerrahi binasının planlanmasını ve inşaatını sağlamıştır.[3]

Türkiye sonrası yılları

Amerika

Türk hükûmeti sözleşmesini uzatma konusunda kendisine yardımcı olsa da Nissen, II. Dünya Savaşı'nın başlamasının ardından 1939 yılında sağlık sorunları nedeniyle Türk Kültür Bakanlığı'nın izniyle Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Kronik akciğer rahatsızlığı sürgünde daha da kötüleşmişti ve bu nedenle ABD'de planlanandan daha uzun süre kaldı. Henüz Cerrahpaşa'dayken planladığı İstanbul'daki bir cerrahi kliniğinin inşaatı 1943 yılında onun fikirleri doğrultusunda tamamlandı. New York'ta tüm çalışma ve eğitim sınavlarını tekrarlamak zorunda kaldı. 1939'dan 1941'e kadar Boston'daki Massachusetts General Hospital'da Cerrahi Araştırma Görevlisi ve 1941'den 1952'ye kadar Brooklyn Jewish Hospital'nde Cerrahi Bölüm Şefi ve New York'taki Maimonides Tıp Merkezi'nde Cerrahi Direktörü olarak görev yaptı. 1944'ten itibaren Brooklyn'deki Long Island College Hospital'da Yardımcı Cerrahi Profesörü olarak görev yapmıştır.

İsviçre

1951'de Basel Üniversitesi'nde cerrahi kürsüsüne yapılan teklifi 1952'de kabul etti ve üniversite hastanesinin cerrahi bölümünün direktörlüğüne atandı. Açılış dersi 18 Aralık 1952'de Cerrahide Zamansız ve Zamana Bağlı konusundaydı. Hamburg Üniversitesi (1948) ve Viyana Üniversitesi'nden (1954) gelen teklifleri geri çevirdi. 1955’de 20. yüzyılın en önemli ameliyatlarından biri olan ve ilk adımlarını Türkiye'de attığı "Nissen fundoplikasyonu" ameliyatını gerçekleştirmiştir. 1967'de emekli olduktan sonra 1970'e kadar Basel'de muayenehane işletti.

Albert Einstein'ı ameliyatı

1948’de, Amerika’da iken ünlü bilim insanı Albert Einstein'ın da doktorluğunu yapmıştır. O dönem 69 yaşında olan Einstein’ın dönem dönem olan aralıklı karın ağrıları ve kusmaları vardı. Bunlara reflü şikayetleri de eşlik edince Brooklyn Jewish Hospital’de çalışan Nissen’e gitti. Nissen yapılan muayene sonrası cerrahi ile hem tanı koymaya hem tedavi sürecini başlatmaya karar verdi. Kendi adıyla bilinen antireflü ameliyatını yaptı ancak karında abdominal aorta da anevrizma olduğunu gördü. Nissen, Einstein’ın anevrizmasını dönemin şartlarına uygun şekilde onararak ameliyatı tamamladı. Ameliyatta kullandığı selofan o günkü görüşe göre, atardamar duvarında bağ dokusu reaksiyonuna neden oluyor ve damarın duvarı kuvvetleniyordu. Einstein ameliyat sonrası üç hafta hastanede kalmış ve sonra düzelerek taburcu olmuştur. Benzer nedenle ama bu sefer anevrizma rüptürü (yırtılması) ile 13 Nisan 1955’de Princeton hastanesine son başvurusunda Einstein artık 76 yaşındadır ve ikinci kez ameliyat olmak istemez. Neticede Nissen yaptığı ameliyatla, Einstein’ın yaşamını 7 yıl uzattığı dile getirilmektedir.[4]

Son yılları

Almanya'da göç eden bilim adamları içinde ilk kez anılarını yayınlayan Nissen olmuştur. 1969'da yayınlanan anılarında Türkiye'deki yaşamını, ülkedeki şartları, gezilerini ve ayrılışını etraflıca yazmıştır. 1967 yılında emekli olan Prof. Dr. Rudolf Nissen, 22 Ocak 1981’de Riehen’de ölmüştür.

Çalışmaları

Dünya'da ilk lobektomiyi 1930 yılında, ilk pnömektomiyi 1931 yılında gerçekleştirmiştir.[1] Adıyla anılan Nissen fundoplikasyonu ameliyatını 1955 yılında tam anlamıyla tariflemiştir. Sadece Türkiye yıllarında Türkçe ve Almanca 4 cerrahi kitabı, 62 Türkçe bilimsel yayın yayımlamıştır.[2]

Kitapları

  • Paul Meyer-Ruegg ile; Die Knochen- und Gelenktuberkulose. Kurze Darstellung der Pathogenese, der allgemeinen Diagnostik und der Behandlung. Leipzig 1930.
  • Über die neuere Entwicklung der chirurgischen Behandlung der Lungentuberkulose. Berlin 1932.
  • Ferdinand Sauerbruch ile: Allgemeine Operationslehre. Leipzig 1933.
  • Cerrahî Endikasyonlar (Chirurgische Indikationen, deutsch 1937), übersetzt von Kemal Baran, Istanbul 1938.
  • Fahri Arel ile: Genel Şirüji Dersleri. Istanbul 1938.
  • Helle Blaetter, dunkle Blaetter. Erinnerungen eines Chirurgen. Stutgart 1969 (Türkiye yılları)
  • R. N. (Fritz Hartmann, Johannes Linzbach ve Hans Schäfer ile): Das Fischer-Lexikon. Bd. 16–18: Medizin 1–3; Yazar olarak: Art. "Chirurgie" kısmında (= Band 18), Fischer Bücherei TB, Frankfurt 1959, tekrar basım 1970, S. 10–47
  • R. N. (Georg Brandt ve Hubert Kunz ile): Intra- und postoperative Zwischenfälle. Ihre Verhütung und Behandlung, Sammelwerk in 4 Bänden. Georg Thieme, Stuttgart 1964 ff. (son revizyon. Blm. 2: Abdomen. 1985)

Ayrıca bakınız

1933-1945 senelerinde Türkiye'ye sürgün

Kaynakça

  1. ^ a b "Rudolf Nissen (1896-1981)-perspective". 16 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2021. 
  2. ^ a b "Rudolf Nissen: Cerrahpaşa Cerrahi Kliniği'ndeki çalışmaları ve Türk Cerrahisine katkıları". 25 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2021. 
  3. ^ "Antireflü Cerrahisinin Tarihi Geliflimive Rudolf Nissen". 16 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2021. 
  4. ^ "Nissen Ameliyatı, İstanbul-Ankara ve Einstein". 16 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cerrahi</span> medikal uzmanlık

Cerrahi, ilaçla ya da başka tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen hastalıkların, yaralanmaların, vücuttaki yapı bozukluklarının ameliyatla onarılmasına ya da hastalıklı organı kesip çıkararak iyileştirilmesine dayanır. Tıbbın en eski dallarından biridir. Cerrahide bilgi ve becerinin bir arada bulunmasından dolayı hem bilim hem sanat olarak kabul edilir. Genellikle lokal anestezi veya genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ameliyatı alan kişi tipik olarak bir kişidir, ancak aynı zamanda insan olmayan bir hayvan da olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Erwin Schrödinger</span> Avusturyalı fizikçi (1887-1961)

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger, Avusturyalı fizikçi ve bilim kuramcısıydı. Schrödinger, kuantum mekaniğinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Atom teorisinin yeni, üretken işlevlerinin keşfedilmesine yaptığı katkılar için 1933'te Paul Dirac ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

Plastik cerrahi veya tam adıyla plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi, vücut üzerindeki çeşitli yapıların yeniden yapılması, şekillendirilmesi, ciddi doku kayıplarının giderilmesini ve her türlü estetik girişimi kapsayan cerrahi bir disiplindir. Pediatrik plastik cerrahi türü de vardır. Kozmetik, estetik tıp, estetik cerrahi plastik cerrahinin en bilinen kısımlarıdır. Bilinenin aksine plastik cerrahi alanının büyük kısmını estetik cerrahi dışında rekonstüktif cerrahi, kraniyofasiyal cerrahi, el cerrahisi, el nakli, mikrocerrahi ve yanık tedavisi oluşturmaktadır. Rekonstrüktif ve estetik cerrahi olmak üzere iki ana kategoriye ayrılmıştır.

Beyin ve sinir cerrahisi, nörocerrahi ya da nöroşirürji merkezi ve periferik sinir sistemi bozukluklarının mekanik müdahale yoluyla tedavisini yapan bir cerrahi uzmanlık dalıdır. Bu dalda uzmanlık alan tıp doktorlarına nörocerrah ya da nöroşirürjiyen denmektedir. Bu uzmanlık eğitiminin sonrasında daha üst ihtisas dalları olarak spinal, fonksiyonel, tümör, vasküler, pediatrik nöroşirürji gibi dalları da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Marburg Philipps Üniversitesi</span>

Marburg Philipps Üniversitesi, 1 Temmuz 1527 tarihinde Almanya'nın Marburg şehrinde, Hessen Derebeyi I. Philipp tarafından kurulmuştur. Dünyanın ilk ve en eski Protestan üniversitesidir.

Mahmut Gazi Yaşargil, Türk bilim insanı ve tıp hekimi.

<span class="mw-page-title-main">Nurhan Avman</span>

Nurhan Avman, Türkiye'de Beyin ve Sinir Cerrahisi dalında ilklerden olan, Hacettepe Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültelerinde bu bölümün kuruculuğunu yapan bilim insanı. 27 Mayıs ihtilalinin Ankara Garnizon Kumandanı Avman Paşa'nın oğludur.

Orhan Bumin,, kalp ve göğüs cerrahisinde birçok yeni tekniği Türkiye'de ilk uygulayan hekimdir.
1941'de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni askeri hekim olarak bitirdi. Ertesi yıl Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nin II. Hariciye Kürsüsü'nde asistan oldu. 1947'de genel cerrahi uzmanı olarak toraks cerrahisi eğitimi için Milli Savunma Bakanlığı tarafından ABD'ye gönderildi. Orada çeşitli hastanelerde çalışarak deneyimini artırdı ve 1950'de Türkiye'ye döndü. 1953'te I. Hariciye Kliniği bünyesinde Bumin'in direktörlüğünde Göğüs Cerrahisi bölümü kurulmuştur. 1958'de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne doçent olarak geçti. 1961'de profesörlüğe yükseltildi. 1980'lerin başında emekli oluncaya değin bu görevini sürdürdü.
Bumin, akciğer loplarının çıkarılması (pnömektomi), daralmış kalp kapakçıklarının kesilerek açılması, yemek borusunun bir bölümünün ameliyatla alınması ve organın çalışmasını engelleyecek derecede kalınlaşan akciğer zarının soyulması gibi ameliyatlarla, Türkiye'de kalp ve göğüs cerrahisinde yeni tekniklerin ilk uygulayıcısı olmuştur. Akciğer zarının soyulması sırasında, solunum yolu tıkanmalarını önlemek için soluk borusundan tüp sokarak bayıltma tekniğinin de öncüsüdür.
Mide bağırsak cerrahisinde de uyguladığı yeni bir ameliyat yöntemine tıp literatüründe "Bumin" adı verildi. Başlıca yapıtları Akciğer Vereminin Cerrahi Tedavisi (1954), Mitral Darlığının Cerrahi Tedavisi ve Komissürotomi (1955), Sindirim Sistemi Cerrahisi (1961) ve Cerrahide Muayene Usulleri ve Hastalıklardaki Bulgular (1976).

<span class="mw-page-title-main">Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi</span> Samsunda bir tıp fakültesi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, tıp fakültesi olarak Hacettepe Üniversitesi bünyesinde 1973 yılında eğitim ve akademik yapılanmasına başlanmış, 1975 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin kurulmasıyla kendi üniversitesine bağlanmıştır. Hacettepe'de öğrenim gören öğrencileri 5. ve 6. sınıfa geldiklerinde 1978 yılından itibaren Samsun Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin bir bölümünde hizmet sunmaya başlayan tıp fakültesinde eğitim görmeye başladılar. Tüm sınıfları 1982 yılından sonra Samsun’da eğitim görmeye başladı ve 1986 yılında da Kurupelit yerleşkesindeki yeni binalarına taşındıktan sonra gelişimini hızlandırarak Türkiye'nin saygın Tıp Fakülteleri arasındaki yerini aldı. Ayrıca başkanlığını İskender Sayek'in yaptığı ve Türkiye'deki tıp fakültelerinin mezuniyet öncesi eğitim programlarını değerlendirip akredite eden Ulusal Tıp Eğitim Akreditasyon Kurulu tarafından akredite edilen 8. fakülte olmuştur.

Tıp, veteriner tıp ve eczacılıkta yan etki, ilaçla tedavi sırasında ilacın ya da herhangi bir tıbbî müdahalenin zararlı ve istenmeyen etkisidir. Tedavi için uygulanan ilacın veya yöntemin kullanım amacı dışında sebep olduğu olumsuz etki de denilebilir. Genellikler ilaç yan etkisi için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Sauerbruch</span>

Ernst Ferdinand Sauerbruch, Alman bir doktor. 20. yüzyılın ilk yarısının en önemli ve etkili cerrahlarından biri olarak kabul edilir.

Nasyonal sosyalizm döneminde tehdit altındaki yüzlerce kişi Nazi Almanyası'ndan Türkiye'ye sığınmacı olarak geldi. Naziler tarafından yurttaşlıktan atılanlar veya başka nedenlerle vatansız olanların pasaportlarına kısmen "heimatlos" damgası vuruldu. Bu da sığınmacı statüsüyle eş anlamlıydı ve Türkçeye "haymatlos" terimi olarak girdi.

<span class="mw-page-title-main">Enrique Finochietto</span> Arjantinli hekim (1881-1948)

Enrique Finochietto Arjantinli akademisyen, doktor ve mucittir.

<span class="mw-page-title-main">Cerrahpaşa Tıp Fakültesi</span> Türkiyede bir tıp fakültesi

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, 14 Mart 1827'de II. Mahmut tarafından kurulan Tıphane-i Amire'nin ve Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin devamı olan, Türkiye'nin ilk ve en köklü iki tıp fakültesinden biridir. Fakülte adını; bulunduğu semte ismini veren, III. Murad ve III. Mehmed devrinde sadrazamlık yapmış bir hekim olan Cerrah Mehmed Paşa'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa</span> İstanbulda üniversite

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ernst von Bergmann</span> Alman cerrah

Ernst von Bergmann, Baltık Alman cerrahtır. Cerrahi aletlerin ısı sterilizasyonunu uygulayan ilk doktordur ve aseptik cerrahinin öncüsü olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Feyyaz Berkay</span>

Feyyaz Berkay, Türk tıp doktorudur. Türkiye'de Beyin ve sinir cerrahisi alanının öncülerindendir. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroşirürji kürsüsü kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Walter Dandy</span>

Walter Edward Dandy ; Amerikalı beyin cerrahı ve bilim adamı. Beyin cerrahisinin kurucu atalarından biri olarak kabul edilir. Beyin omurilik sıvısı dolaşımının tanımı, hidrosefalinin cerrahi tedavisi, ventrikülografi ve pnömoensefalografinin uygulamaya girmesi ve ilk yoğun bakımın oluşturulması dahil olmak üzere sayısız keşif ve yeniliklere imza atmıştır. Aynı zamanda intrakraniyal anevrizmanın klempe edilemesini (kapatılmasını) gerçekleştiren ilk kişiydi ve böylece vasküler nöroşirürji dalının da öncüsü olmuştur. 40 yıllık kariyeri boyunca 5 kitap ve 160'tan fazla bilimsel makale yayınlamıştır. Kariyerinin zirvesinde uyguladığı 1000'e yaklaşan ameliyat sayısı da ayrı bir önem taşımaktadır..

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Liepmann</span>

Prof. Dr. Wilhelm Gustav Liepmann ; Almanya’da sosyal jinekoloji kavramının benimsenmesi için çalışan, Berlin Üniversitesi çatısı altında ilk kez bu konuda çalışan bir enstitü kuran Kadın Hastalıkları ve Doğum hekimidir.

Eduard Otto Melchior,. Alman genel cerrah.