İçeriğe atla

Rudolf Naumann

Rudolf Naumann
Doğum18 Temmuz 1910(1910-07-18)
Fichtenau, Berlin
Ölüm24 Nisan 1996 (85 yaşında)
Ludwigsburg,  Almanya
MilliyetAlman
Mezun olduğu okul(lar)Berlin Teknik Üniversitesi
MeslekMimarlık tarihçisi ve Arkeolog
Kurul üyeliğiAlman Arkeoloji Enstitüsü
MezhepProtestan
EvlilikElisabeth Naumann-Stöffler
Çocuk(lar)
  • Friederike Naumann-Steckner
  • Ute Naumann
Ebeveyn(ler)
  • Babası: Arndt Naumann
  • Annesi: Jenny Naumann-Porzig
Akraba(lar)Kardeşi: Hans Naumann (Sosyolog)

Rudolf Naumann (d. 18 Temmuz 1910, Fichtenau, Berlin - ö. 24 Nisan 1996, Ludwigsburg), Alman mimarlık tarihçisi ve arkeologdu. Özellikle Alman Arkeoloji Enstitüsü'nde direktör olarak görev yapmıştır. Suriye, Türkiye, İtalya ve İran'da kazı çalışmalarında bulunmuştur.

Sosyolog Hans Naumann'ın kardeşi olan Rudolf Naumann, kıdemli mühendis Arndt Naumann ile kızlık soyadı Porzig olan Jenny Naumann'ın oğludur. ilkokulu Berlin'in güneydoğusundaki Köpenick'te ve ortaokulu Silezya'daki Waldenburg'da okudu.

Biyografi

Rudolf Naumann, 1935 yılında Berlin Teknik Üniversitesi mimarlık bölümünden mezun oldu ve Alman mimarlık tarihçisi Daniel Krencker'in öğrencisiydi. Fransa'da Nîmes'in mimarlık tarihi üzerine yazdığı tezle mühendislik alanında doktorasını aldı.[1] 1935'ten 1937'ye kadar Olimpia'da Alman arkeolog Armin von Gerkan'ın asistanı olarak görev yaptı.[2] 1937'den 1943'e kadar Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün İstanbul Dairesi'nde, müdürü Kurt Bittel'in başkanlığında bilimsel danışman olarak görev yaptı ve onunla birlikte Boğazköy'de (Türkiye) kazı yaptı. 1938 yılında Friedrich Karl Dörner ile birlikte Kommagene ve Nemrut Dağı'na araştırma gezisine çıktı.[3] 1941 yılında İzmir/Smyrna Agora'daki kazıları devraldı.[4] 1942 yılında İstanbul Hipodrom'daki Euphemia Kilisesi kazılarında Alman arkeologu ve İstanbul tarihi uzmanı Alfons Maria Schneider'in kazı mimarı olarak görev yaptı.[5]

İkinci Dünya Savaşı sırasında tercüman olarak görev yaptı ve ardından iki yıl Fransa'da savaş esiri olarak kaldı.

Alman Arkeoloji Enstitüsü adına inceleme ve araştırmalar yapmış ve 1948 yılında enstitünün İstanbul bölümüne araştırmacı olarak atanmıştır.

1948 yılında Hannover Teknoloji Üniversitesi'nde Uvo Hölscher ile birlikte Smyrna Roma Agorası ve binaları üzerine yazdığı tez ile habilitasyonunu tamamladı. 1949'dan itibaren Hannover Üniversitesi'nde mimarlık tarihi profesörü ve öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1955'te Friedrich Karl Dörner, Max von Oppenheim ve Kurt Bittel ile birlikte Architektur Kleinasiens von ihren Anfängen bis zum Ende der hethitischen Zeit (Türkçe: Başlangıcından Hitit Dönemi Sonuna Kadar Küçük Asya Mimarisi) adlı kılavuzunu yayınladı. Eser, MÖ 6. binyıldan MÖ 9. yüzyıla kadar Küçük Asya'nın erken mimarlık tarihi için kapsamlı bir kaynak malzeme sağlar.

1954'ten 1960'a kadar Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün Roma bölümünün müdür yardımcısıydı ve bu dönemde orta ve güney İtalya'nın antik kentsel yerleşimlerini inceleme fırsatı bularak, Etrüsk'te gerçekleştirilen ilk araştırmalara katıldı. Alman arkeolog Friedrich Hiller ile işbirliği içinde 1955'ten 1958'e kadar Etrürya'daki Roma şehri Roselle ve Campania'daki Palinuro kazılarında yer aldı.

1961 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsü İstanbul bölümüne müdür olarak atandı ve 1975 yılında emekli oluncaya kadar bu görevde kaldı. Türkiye'de İstanbul Üniversitesi'nde profesör olarak görev yaptı ve Ankara'da Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün bir bölümünün kurucusu oldu. Hattuša, Aizanoi (1970-1984), Didim (1962-1977), Smyrna (agora kazısı) seferleriyle Anadolu topraklarında çok sayıda kazı gerçekleştirdi; İstanbul'da Hipodrom'daki Aziz Euphemia Kilisesi ve Bodrum Camisi'nde (Myrelaion) yürütülen araştırmalarda;[6] ayrıca Nemrut Dağı ile İran'ın Taht-ı Süleyman kentinde yapılan kazılarda bulundu.[7]

Rudolf Naumann, Stuttgart yakınlarında Affalterbach'ta yaşıyordu, bir Protestandı ve 1949'dan beri kendisini birçok araştırmasında destekleyen Elisabeth Naumann (kızlık soyadı Stöffler) ile evliydi. Kızları Friederike (* 1951, tarihçi Cornelius Steckner ile evlendi) ve Ute Naumann da klasik arkeoloji okumuştur.

Bibliyografya

  • Cornelius Steckner, Friederike Naumann-Steckner, Friedrich C. Steckner, Schriftenverzeichnis Rudolf Naumann zum 80. Geburtstag 1990, Bonn, Rudolf Habelt, 1990. ISBN 3-7749-2457-0
  • Klaus Rheidt, Bauforschung için Ein Leben. Zum Tod von Rudolf Naumann, «Antike Welt», 27, 1996, s. 252. ISSN 0003-570X
  • Wolfram Kleiss, Rudolf Naumann anısına, 18.7.1910 - 24.4.1996, «Istanbuler Mitteilungen», 47, 1997, s. 5–7.

Kaynakça

  1. ^ Rudolf Naumann: Der Quellbezirk von Nîmes (= Denkmäler antiker Architektur. Band 4). De Gruyter, Berlin / Leipzig 1937.
  2. ^ Rudolf Naumann: Armin von Gerkan †. In: Gnomon. Band 43, 1971, S. 841–842; Rudolf Naumann: Armin von Gerkan. In: Reinhard Lullies / Wolfgang Schiering (Hrsg.): Archäologenbildnisse. Porträts und Kurzbiographien von Klassischen Archäologen deutscher Sprache. Mainz 1988, S. 226–227.
  3. ^ Friedrich Karl Dörner, Rudolf Naumann: Forschungen in Kommagene (= Istanbuler Forschungen Bd. 10). 1939.
  4. ^ Rudolf Naumann, Selahattin Kantar: Die Agora von Izmir. In: Kleinasien und Byzanz (= Istanbul Forschungen Bd. 17). Berlin 1950, S. 70–114.
  5. ^ Rudolf Naumann, Hans Belting: Die Euphemia-Kirche am Hippodrom zu Istanbul und ihre Fresken. Gebr. Mann, Berlin 1966.
  6. ^ Rudolf Naumann: Der antike Rundbau beim Myrelaion und der Palast Romanos I. Lekapenos. In: Istanbuler Mitteilungen. Band 50, 1966, S. 424–439.
  7. ^ Hans Henning von der Osten, Rudolf Naumann (Hrsg.): Takht-i-Suleiman. Vorläufiger Bericht über die Ausgrabungen 1959 (=Teheraner Forschungen. Band 1). Berlin 1961; Rudolf Naumann: Die Ruinen von Tacht-e Suleiman und Zendan-e Suleiman und Umgebung (= Führer zu archäologischen Plätzen im Iran. Band 2). Berlin 1977.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ekrem Akurgal</span> Türk arkeolog

Ekrem Akurgal, Türk arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Theodor Wiegand</span>

Theodor Wiegand, Alman klasik arkeologdur.

<span class="mw-page-title-main">Smirni</span> İzmirde bulunan antik şehir

Smirni, İzmir sınırları içinde iki farklı konumda yer alan tarihî kentler. Körfezin kuzeydoğusunda yer alan ve yüzölçümü yaklaşık yüz dönüm olan bir adacık üzerinde kurulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Arif Müfid Mansel</span> Arkeolog

Arif Müfid Mansel Türk arkeolog ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Emil Herzfeld</span> Alman arkeolog

Ernst Emil Herzfeld, İslam kültürü, özellikle de İran sanatı üzerine araştırmalarıyla tanınmış Alman arkeolog, mimar ve sanat tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Bode Müzesi</span>

Bode Müzesi, Almanya'nın başkenti Berlin'de Müzeler Adası'nda, Am Kupfergraben caddesinin karşısında tarihi koruma altındaki bir bina bünyesinde kurulan bir müzedir. 1904 yılında Kaiser Friedrich Müzesi adıyla açılan müze heykel, madalya ve madeni para koleksiyonunun yanı sıra Bizans sanatı müzesini de barındırmaktadır. 17 Ekim 2006 yılında yaklaşık 6 yıl süren restorasyon çalışmaları sonrasında yeniden kullanıma açılmıştır. Bu tarihten itibaren müzenin adı kurucularından biri sayılan Wilhelm von Bode'nin onuruna değiştirilmiştir. Anadolu'da arkeolojik kazılarda bulunan pek çok eser burada sergilenmektedir.

Ömer Selahattin Kantar ; Türk müzeci, arkeolog, gazeteci ve yazar. İzmir Arkeoloji Müzesi kurucu müdürü. 1932-1941 yılları arasında Rudolf Naumann ile birlikte Smyrna Agorası kazılarını yürüttü.

Wolfgang Müller-Wiener, Alman mimar, arkeolog ve bizantolog. Milet'te yaptığı kazılardan başka İstanbul tarihi konusundaki araştırmalarıyla da tanınmıştır.

Mehmet Celal Özdoğan, Türk arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Jale İnan</span> Türk arkeolog

Jale İnan, Türkiye'nin ilk kadın arkeoloğudur.

Kurt Weitzmann, Alman-Amerikalı sanat tarihçisi.

Urs Peschlow, Hristiyan arkeolojisi ve Bizans sanatı tarihi konusunda uzman Alman bilim insanı.

Alfons Maria Schneider Alman arkeologu ve İstanbul tarihi uzmanı.

Ulf Jantzen Alman klasik arkeologu.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Azmî Efendi</span> Osmanlı diplomatı ve devlet adamı

Ahmed Azmî Efendi (ö.1821), bir Osmanlı diplomatıdır. Prusya Krallığı'nın ikinci Osmanlı elçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Myrelaion Rotundası</span>

Myrelaion Rotundası, İstanbul’un Fatih ilçesi, Laleli semti Mesihpaşa Mahallesinde, Aksaray Caddesi, Mesihpaşa Caddesi, Laleli Caddesi ve Saitefendi Sokağının sınırlandırdığı 808 ve 809 nolu imar adalarında yer almaktadır. Yapı, Bodrum Camii’nin kuzeybatısında konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alman Arkeoloji Enstitüsü</span>

Alman Arkeoloji Enstitüsü arkeoloji alanında bir araştırma enstitüsü olarak 1832'de kurulmuştur. DAI, Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı'na bağlı "federal bir kurumdur".

Lothar Haselberger, Alman-Amerikalı akademik mimarlık tarihçisi, arkeolog, klasik dönem uzmanı ve yazardır.

Klaus Tuchelt özellikle Didyma antik Yunan tapınağındaki kazılarla ilişkilendirilen bir Alman Klasik Arkeolog'du.

Hans Weber Alman klasik arkeolog.