İçeriğe atla

Rudolf Lückmann

Rudolf Lückmann, Alman Mimar, restorator, akademisyen.

Yaşamı

Prof Dr Rudolf Lückmann, 1980'den 1985'e kadar RWTH Aachen'de mimarlık okudu ve 1987/88'de Ingeborg Schild ile Vennhäuser'in anıt koruma nesneleri olarak konulu doktorasını yapmıştır.[1]

1985'ten 1989'a kadar Köln katedral binası idaresinde mimar olarak çalıştı. Tuttlingen şehrinin şehir planlama ve yapı mühendisliği ofisinde bölüm başkanı olarak bir yıllık kısa bir görevden sonra, 1993 yılına kadar Rottenburg-Stuttgart piskoposluk bölgesinde piskoposluk ustasıydı.[2]

Ekim 1993'ten bu yana, Dessau kampüsündeki Anhalt Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nde (FH) mimarlık (yapısal mühendislik ve tarihi binaların ve anıtların korunması) profesörlüğünü yürütmektedir. 1996'dan 2003'e kadar Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği Fakültesi Dekanı, 2003'ten 2011'e Dış İlişkiler ve Araştırmadan Sorumlu Başkan Yardımcılığı ve 2017'den 2020'ye kadar Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcılığı ve Dessau sözcüsü olarak görev yaptı.

Üniversite çalışmalarına ek olarak, 1994 yılında Dessau'da serbest mimar olarak (başlangıçta Lückmann & Partner mimarlar, 2005'ten beri AB Lückmann GmbH) ağırlıklı olarak "mevcut binalarda inşaat" ile ilgilenen Lückmann mimarlık ofisini kurdu.

Uluslararası etkinlikler

Prof Dr Rudolf Lückmann, 2003 yılında Hangzhou'daki Çin Sanat Akademisi'nde bir mimarlık bölümü kurulmasına yardımcı oldu ve başta Çin olmak üzere diğer ülkelerde düzenli olarak konuk dersler veriyor. Ekim 2019'dan beri Saigon'da (Vietnam) "Mimarlık" lisans programının başkanıdır. Ayrıca mimarlık yarışmalarında uzman ve jüri üyesi olarak uluslararası düzeyde aktiftir.[3]

Diğer üyelikler

Anıt koruma alanında, 2001'den beri Almanya'da BMBF'nin araştırma projeleri için bir AiF uzmanıdır ve 2004'ten beri Avusturya'da BMVIT ve BMBWK'nin araştırma projeleri için "FH plus dürtü programı" konusunda uzmandır.

Dessau'da bulunan Bauhaus müzesi yönetim kurulu eski üyesiydir.

Prof.Dr Rudolf Lückmann, Saksonya-Anhalt eyalet anıt konseyinde yer almaktadır ve Ağustos 2017'de başkanı seçilmiştir.

Eserleri

  • Vennhäuser als Objekte der Denkmalpflege. Dissertation. Rheinischer Verein für Denkmalpflege und Landschaftsschutz, Köln 1988(?), DNB 94261982X.
  • Vennhäuser. Neusser Druckerei und Verlag, Neuss 1991, ISBN 3-88094-677-9.
  • mit Karin Kusian: Bauhistorische Untersuchungen an der Hofstelle Friedensstraße 12 in Großgrimma. Gropius-Institut, Dessau 2003, ISBN 3-00-011759-8.
  • Passivhäuser. Energieeffiziente Baudetails. Medienservice Architektur und Bauwesen, Leinfelden-Echterdingen 2010, OCLC 705940044
  • Baudetail-Atlas […] Hochbau : wirtschaftliche und herstellerunabhängige Konstruktionsdetails, praxisgerecht nach neuester Normung, sofort einsetzbar in allen CAD-Systemen. Weka-Media, Kissing 2011, OCLC 751002622.
  • Holzbau-Konstruktionen energieeffizient, nachhaltig, praxisgerecht. Weka-Media, Kissing 2012, OCLC 823305844.
  • Walter Gropius ./. Leopold Fischer. Ungleiche Rivalen um die Gartenstädte der Moderne. In: Zukunftsfähige Perspektiven in der Landschaftsarchitektur für Gartenstädte. Springer VS, Wiesbaden 2020, ISBN 978-3-658-28940-9, S. 85–113.

Kaynakça

  1. ^ "Landesarchiv Baden-Württemberg, Abt. Hauptstaatsarchiv Stuttgart - Findbuch J 191: Zeitungsausschnittsammlung zur Personengeschichte - Strukturansicht". www2.landesarchiv-bw.de. 1 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2023. 
  2. ^ "Prof. Dr. Rudolf Lückmann". www.hs-anhalt.de (Almanca). 1 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2023. 
  3. ^ Koppold, Jasmin (30 Ağustos 2017). "Die anerkannten Regeln der Technik müssen zum Zeitpunkt der Abnahme eingehalten sein! | WEKA". WEKA MEDIA - Der Fachverlag für Ihren beruflichen Erfolg (Almanca). 1 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık</span> bir ürünün hem planlaması, hem tasarımı ve hem de yapım süreci

Mimarlık veya mimari, binaları ve diğer fiziki yapıları tasarlama ve kurma sanatı ve bilimidir. İnsanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatı; başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi uygun ölçülerde tasarlama ve inşa etme sanat ve bilimidir. İnsan yaşamak için yurtlanmak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekan ihtiyacı duyar ve bu mekanı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde inşa eder.

<span class="mw-page-title-main">Bauhaus</span> plastik sanatlar ve sanayiinin bileşimini savunan Alman güzel sanatlar okulu (1919-1933)

Bauhaus; 20. yüzyılda mimari, tasarım, sanat alanlarında yeni akımlar yaratmış bir okuldur. Kurulduğu zaman dünyanın en seçkin ve çağdaş mimarlarını, sanatçılarını, bir araya getirerek, yalnızca bir eğitim kurumu yaratmamış, aynı zamanda bir üretim merkezi ve tüm bunların konuşulup tartışıldığı bir yer haline gelmiştir.

M. Ümit Serdaroğlu,, Türk arkeolog. Restorasyon uzmanı mimar.

<span class="mw-page-title-main">Haliç Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Haliç Üniversitesi, 1998 yılında Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Afyon Kocatepe Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 1992 yılında Afyonkarahisar'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temelleri 1974 yılında Anadolu Üniversitesi'ne bağlı bir birimin devamı olarak atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Trakya Üniversitesi</span> Edirnede kurulu devlet üniversitesi

Trakya Üniversitesi, Edirne merkezli bir devlet üniversitesidir.

Ercüment Rıza Tarcan Türk mimar ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Çankaya Üniversitesi, Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından 9 Temmuz 1997 tarih ve 4282 sayılı yasa ile kurulmuştur. İlk öğrencilerini aynı yıl 1997-1998 akademik yılı için kabul etmiştir. Balgat ve Eskişehir Yolu 29. km’de olmak üzere iki kampüsü bulunmaktadır. Üniversitenin Merkez kampüsünün alanı, 70.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda yaklaşık 440.000 metrekaredir. Dünya standartlarında kaliteli yükseköğretim hedefini esas alan Çankaya Üniversitesinde eğitim dili Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü hariç İngilizcedir. Çankaya Üniversitesinde, 5 fakülte, 23 bölüm, 3 programlı 2 meslek yüksekokulu ile iki enstitüde lisans ve lisansüstü eğitim verilmektedir.

Kilis 7 Aralık Üniversitesi,

Gülsün Sağlamer Mimar, öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Gottfried Böhm</span> Alman mimar (1920-2021)

Gottfried Böhm, Alman çağdaş mimar.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kültür Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Kültür Üniversitesi, 9 Temmuz 1997'de Bakırköy, İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir.

Nasyonal sosyalizm döneminde tehdit altındaki yüzlerce kişi Nazi Almanyası'ndan Türkiye'ye sığınmacı olarak geldi. Naziler tarafından yurttaşlıktan atılanlar veya başka nedenlerle vatansız olanların pasaportlarına kısmen "heimatlos" damgası vuruldu. Bu da sığınmacı statüsüyle eş anlamlıydı ve Türkçeye "haymatlos" terimi olarak girdi.

<span class="mw-page-title-main">Eser Gültekin</span> Mimar Doç.Dr.

Rukiye Eser Öztaşçı Gültekin,, Türk Mimar. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar / Mimarlık Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı.T.C Artvin Çoruh Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı ve Dekanı

<span class="mw-page-title-main">Konya Teknik Üniversitesi</span> Konyada kurulu devlet üniversitesi

Konya Teknik Üniversitesi, yeni adı ile 2018 yılında kurulan Konya ilinin Selçuklu ilçesinde bulunan devlet üniversitesi.

Prof. Dr. Turgut Uzel Eski Yıldız Teknik Üniversitesi rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık sosyolojisi</span>

Mimarlık sosyolojisi, yapılmış çevrenin sosyolojik çalışması ve modern toplumlarda mimarların rolü ve kapsamıdır. Mimarlık temel olarak estetik, mühendislik ve sosyal kavramlardan meydana gelir. Yapılmış çevre, insanların aktivitelerinden oluşan tasarlanmış alanlardır. Bu alanlar birbiriyle ilişkili ve birbirinden ayrılamaz bir bütündür. Birbirinden farklı birçok sosyal kurum bulunmaktadır. Bu sosyal kurumlar, bazen binayı kullanan insanların hem binada yaşayanların amacından hem de çeşitli yapı ve organize iletişim akışından tüm yönlerden faydalanmalarını sağlamak için işlevsel alanlara ihtiyaç duyar. Binaların bu sosyal kurumların ihtiyaçlarını, toplumsal gereksinimleri, karşılamak üzere tasarlanma biçiminin, mimaride sosyal yönlerin uyumu olduğu söylenebilir.

Karl Horst Schmidt, Alman dilbilimci, Kafkas ve Kelt dilleri uzmanı.

Helga Bumke bir Alman klasik arkeolog'dur.

Rudolf Naumann, Alman mimarlık tarihçisi ve arkeologdu. Özellikle Alman Arkeoloji Enstitüsü'nde direktör olarak görev yapmıştır. Suriye, Türkiye, İtalya ve İran'da kazı çalışmalarında bulunmuştur.