Berlin, Almanya'nın başkenti ve en büyük şehridir, aynı zamanda bir eyalettir.
Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.
Berlin Olimpiyat Stadyumu, 1936 yılında Berlin'de gerçekleşen Olimpiyat Oyunları için yapılmış olan stadyumdur. Berlin Olimpiyat Stadyumu, 1936 Yaz Olimpiyatları'ndan sonra, 1974 FIFA Dünya Kupası ve 2006 FIFA Dünya Kupası final maçına da ev sahipliği yaptı. Hâlen, Bundesliga'da mücadele eden Hertha Berlin'in maçlarını oynadığı stadyum 74.064 seyirci kapasitesine sahiptir.
Doğu Almanya millî futbol takımı, 1952 - 1990 yılları arasında, Doğu Almanya'yı -Saarland ve Almanya millî futbol takımları gibi-, II. Dünya Savaşı sonrasındaki bölünmüş Almanya'nın üç parçasından biri olarak uluslararası alanda temsil etmiştir. 1990'da, Almanya'nın birleşmesinden sonra Doğu Almanya Futbol Federasyonu'nun Almanya Futbol Federasyonu'na (DFB) katılmasıyla Doğu Almanya millî futbol takımı da Almanya millî futbol takımıyla birleşti.
Batı Almanya, Federal Almanya ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Fransa kontrolü altındaki bölgede kurulmuş devlet. "Batı Almanya", 15. yüzyıldan beridir Almanya diye adlandırılan ülkenin, II. Dünya Savaşı'ndan sonra politik ve coğrafi olarak ikiye ayrılması sonucu oluşmuştur ve bu ad, 1949'dan 1990'a kadar ABD ve Birleşik Krallık'ın sebebiyet verdiği politik arenada kullanılan bir ad olarak kalmıştır.
1936 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XI. Olimpiyat Oyunları, II. Dünya Savaşı öncesinde, 1936 yılında Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik. 26 Nisan 1931 tarihinde Berlin, Barselona'daki 29. IOC Oturumu'nda, Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği için teklif aldı ve bu teklif kabul edildi. O dönemde olimpiyat oyunları için yarışan diğer şehirler İskenderiye, Barselona, Buenos Aires, Köln, Dublin, Frankfurt, Helsinki, Lozan, Nürnberg, Rio de Janeiro ve Roma idi.
Mithat Bayrak, Türk güreşçi. 1956 ve 1960 Yaz Olimpiyatları'nda altın madalya kazanmıştır.
Barbora Špotáková, Çek cirit atıcı. Špotáková hâlen 72,28 metrelik derecesiyle kadınlar cirit atma dünya rekorunun sahibidir.
1936 Kış Olimpiyat Oyunları düzenlenen 4. kış olimpiyatıdır. 1936'da Almanya ev sahipliğinde yapılmıştır. Almanya aynı yıl Berlin'de yaz olimpiyatlarını da düzenlemiştir.
James Cleveland "Jesse" Owens, Amerikalı atlet. 1936 Yaz Olimpiyatları'nda dört altın madalya kazanmış, uzun atlamada kırdığı dünya rekoru 25 yıl boyunca geçilememiştir.
Artistik buz pateni olimpiyat programına 1908 Yaz Olimpiyatları ile girmiştir. Uluslararası Olimpiyat Komitesi geleneksel bir kış sporu olan artistik patinajın kapalı alanda yapılabileceği ve Yaz Olimpiyatları programına alınması yönünde onay verdi. 1920 Yaz Olimpiyatları'nda da yarışmalar düzenlenmiş olup, 1924 Kış Olimpiyatları ile beraber artistik patinaj Kış Olimpiyat Oyunları kapsamına alınmıştır.
Türkiye, Berlin'de yapılan 1936 Yaz Olimpiyatları'nda, 2 kadın 57 erkek, toplam 59 sporcuyla temsil edildi. Ülke iki eskrimciyle kadınlarda ilk kez olimpiyatlara katıldı. Güreşçiler Yaşar Erkan ve Ahmet Kireççi Türkiye'ye olimpiyat tarihindeki ilk madalyalarını kazandırdı.
1936 Yaz Olimpiyat Madalya Tablosu, 1936 Yaz Olimpiyatlarına katılan ulusal olimpiyat komitelerine bağlı atletler/yarışmacılar tarafından kazanılan madalya sıralamasını göstermektedir.
Erkekler Orta sıklet oyunu, 1932 Yaz Olimpiyatları'nda halter programının bir parçasıydı. Bu klasman üçüncü en hafif yarışmaydı ve haltercilerin en fazla 75 kilogram olmalarına izin verildi. Yarışma 1932 yılı 31 Temmuz Pazar günü yapıldı.
Türkiye, Avustralya'nın Melbourne şehrinde düzenlenen 1956 Yaz Olimpiyatları'na 13'ü güreş, 6'sı ise binicilikte olmak üzere 19 sporcu ile katıldı. Oyunlar tarihindeki 8. katılımını gerçekleştiren Türkiye'nin ilk katılımı 1908 Yaz Olimpiyatları'ndaydı. İlk madalyayı ve ilk altın madalyayı 1936 Yaz Olimpiyatları'nda kazanmayı başaran Türk sporcular, 1948 Yaz Olimpiyatları'nda 6'sı altın olmak üzere 12 madalya topladı ve ülke tarihinin en yüksek madalya sayısına ulaşıldı.
Almanya, resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti (Almanca:
Vittorio Pozzo, İtalyan eski futbolcu ve teknik direktördür. 1929-1948 yılları arasında İtalya millî futbol takımını çalıştıran Pozzo, 1934 ve 1938 FIFA Dünya Kupası'nı kazandı. Böylelikle, üst üste iki FIFA Dünya Kupası'nı kazanan tek teknik direktör oldu. Ayrıca, 1936 Berlin Olimpiyatları'nda da altın madalya kazanan İtalyan takımının teknik direktörüydü.
Zoltán Horváth, eski Macar eskrimci. 1960 Olimpiyatları'nın takım yarışmasında altın madalya kazandı ve bireysel olarak takım arkadaşı Rudolf Kárpáti'nin ardından gümüş madalyanın sahibi oldu. Horváth ayrıca, 1964 Olimpiyatları'na katıldı ve takım yarışmasında beşinci oldu.
Helene Julie Mayer, Alman eskrimci.
Jan Vensanoviç Belenyuk, Ukraynalı siyasetçi ve emekli grekoromen güreşçidir. Üç kez Olimpiyat madalyası kazanan Belenyuk, 2020 Yaz Olimpiyatları'nda grekoromen 87 kg'da altın madalya, 2016 Yaz Olimpiyatları'nda grekoromen 85 kg'da gümüş madalya ve 2024 Yaz Olimpiyatları'nda grekoromen 87 kg'da bronz madalya kazanmıştır. Belenyuk aynı zamanda iki kez dünya şampiyonu, üç kez Avrupa şampiyonu ve bir Avrupa Oyunları şampiyonudur. 2019 yılında Ukrayna Parlamentosu'nun ilk siyahi üyesi oldu.