İçeriğe atla

Ruby-GNOME2

GTK (GIMP Toolkit demek) grafik kullanıcı arabirimleri üretmek için bir kütüphanedir. LGPL lisanslıdır, yani GTK kullanarak hiç lisans ya da telif hakkı parası ödemeden açık kodlu yazılım, bedava yazılım veya ticari paralı yazılım yapabilirsiniz.

Kendisine GIMP Toolkit deniyor çünkü orijinalde GNU Image Manipulation Program(GIMP) geliştirmek için yazıldı, fakat GTK şu anda birçok yazılım projesinde kullanılmakta, biri de GNU Network Object Model Environment (GNOME) projesi. GTK GIMP Drawing Kit (GDK) üzerine kuruldu. Bu kit alt seviye window erişim fonksiyonlarını, gdk-pixbuf ve client-side image manipulation için bir kütüphane içerir.

GTK nın ana yazarları :

   * Peter Mattis
   * Spencer Kimball
   * Josh MacDonald

GTK şu anda şu kişiler tarafından sürdürülüyor :

   * Owen Taylor
   * Tim Janik

Ruby hızlı ve kolay object-oriented programlama için bir interpreter'a dayalı bir dildir. Operatörleri, deyimler, metotlardır ve kolayca tekrar programlanabilirler. Ruby tam bir OOL dir. Yani Ruby'deki her şey bir objedir. Ruby ayrıca cross platformdur her sistemde çalışır.

Ruby'nin ana yazarı :

   * Yukihiro Matsumoto (Matz)

Ruby-GNOME2 Ruby dilini GTK kütüphanesi ile kullanmak için bir bağlayıcıdır. Bir kısım GNOME kütüphanesine de bağlar. Ruby-GNOME2 her türlü GUI görünümünü Ruby ile yapılmasını sağlar.

Ruby-GNOME2 nin ana yazarları :

   * Masahiro Sakai
   * Masao Mutoh
   * Takehiro Kubo

GTK aslen object oriented bir programlama arabirimidir (API). Tamamen C'de yazıldığı için sınıflar ve cevap fonksiyonları üzere kurulmuştur.

Ayrıca GLib denen üçüncü bir parça da vardır, bunda bazı standart cevap fonksiyonlarının değişiklerini içerir. Bu değişikler diğer Unixler ve standart dışı işletim sistemlerinde olmayan işlevleri sağlayarak GTK'nın taşınabilirliğini artırır.

Son parça olarak GTK Pango kütüphanesi ile uluslararası text çıktıları sağlar.

Diğer birçok dil için de GTK bağlayıcılar vardır. C++, Guile, Perl, Python, TOM, Ada95, Objective C, Free Pascal, Eiffel, Java, and C#. Bu yazıda Ruby-GNOME2 ele alınmıştır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">C (programlama dili)</span> programlama dili

C, yapısal bir programlama dilidir. Bell Laboratuvarları'nda, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından UNIX işletim sistemini geliştirebilmek amacıyla B dilinden türetilmiştir. Geliştirilme tarihi 1972 olmasına rağmen yaygınlaşması Brian Kernighan ve Dennis M. Ritchie tarafından yayımlanan "C Programlama Dili" kitabından sonra hızlanmıştır. Günümüzde neredeyse tüm işletim sistemlerinin yapımında %95'lere varan oranda kullanılmış, hâlen daha sistem, sürücü yazılımı, işletim sistemi modülleri ve hız gereken her yerde kullanılan oldukça yaygın ve sınırları belirsiz oldukça keskin bir dildir. Keskinliği, programcıya sonsuz özgürlüğün yanında çok büyük hatalar yapabilme olanağı sağlamasıdır. Programlamanın gelişim süreciyle beraber programlamanın karmaşıklaşması, gereksinimlerin artması ile uygulama programlarında nesne yönelimliliğin ortaya çıkmasından sonra C programcıları büyük ölçüde nesne yönelimliliği destekleyen C++ diline geçmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Pascal (programlama dili)</span> yüksek seviyeli programlama dili

Pascal bilgisayar programlama dili pek çok öğrenciye bilgisayar programlamayı öğreten ve çeşitli versiyonları bugün hâlâ yaygın olarak kullanılmaya devam eden en önemli programlama dillerinden biridir. İlk Macintosh işletim sisteminin çoğu ve TeX Pascal ile yazılmıştır.

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

<span class="mw-page-title-main">GNOME</span> Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ortamı

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nesne yönelimli programlama</span> nesne kavramına dayalı programlama paradigması

Nesne yönelimli programlama veya kısaca NYP, Her işlevin nesneler olarak soyutlandığı bir programlama yaklaşımıdır. NYP destekleyen programlama dilleri yüksek seviye diller olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">OpenGL</span> grafik uygulama geliştirme arabirimi

OpenGL, gelişmiş donanım desteğini kullanarak hem iki hem de üç boyutlu grafikleri ekrana çizmek için kullanılan ücretsiz bir grafik uygulama geliştirme arabirimidir. Windows, Linux, MacOS ve Solaris gibi birçok işletim sisteminde yaygın olarak ve Playstation 3 başta olmak üzere bazı oyun konsollarınca desteklenir. Donanım tarafında ise SGI, ATI, Nvidia veya Intel gibi büyük üreticiler her ekran kartında OpenGL desteği sunar.

<span class="mw-page-title-main">Groovy</span>

Groovy, Java platformu (JVM) üzerinde çalışan bir programlama dilidir. Groovy, imperative, nesne odaklı, dinamik tipli diller sınıfındadır.

<span class="mw-page-title-main">Anjuta</span>

Anjuta, GNOME projesi için yazılmış bir C, C++ tümleşik geliştirme ortamıdır. GNU Genel Kamu Lisansı ile dağıtılır. Başta C ve C++ olmak üzere Java, JavaScript, Python ve Vala programlama dillerini desteklemektedir.

Ruby, nesneye yönelik, dinamik, reflektif ve esnek bir programlama dilidir. Ruby dili, Yukihiro Matsumoto tarafından Japonya'da tasarlanmaya ve geliştirilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">GNU Octave</span>

GNU Octave ya da kısaca Octave, öncelikli olarak sayısal hesaplamalar için tasarlanmış yüksek seviyeli bir dildir. Octave, özgür ve ücretsiz bir yazılımdır. Ticari karşılığı olan MATLAB ile çoğunlukla uyumlu bir dil kullanır. Doğrusal ve doğrusal olmayan matematiksel problemleri sayısal olarak çözmeye ve başka sayısal deneyler yapmaya elverişli bir komut satırı arayüzü sunmaktadır. Komut ekranı ve görsel arayüzleri destekler. Batch-uyumlu bir dil olarak da kullanılabilir. GNU Octave, GNU Projesi kapsamında olup 1988 yılından beri geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">FLTK</span>

FLTK, Bill Spitzak tarafından C++ ile geliştirilmiş çapraz platform GUI kütüphanesidir. GNU LGPL ile özgür olarak dağıtılıp kullanılabilir. OpenGL ile üç boyutlu programlama yeteneklerini kullanır. Fakat genel GUI programlamasına da uygun olarak geliştirilmiştir. C++ ile geliştirildiğinden birincil programlama tercihi de bu yöndedir. Fakat zaman içerisinde Lua, Python, Ruby gibi nesne yönelimli diller içinde uygun hale getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">R (programlama dili)</span> istatistik analizi için kullanılan programlama dili

R, istatistiksel hesaplama ve grafikler için yazılım ortamı olup aynı zamanda programlama dilidir. R Foundation tarafından desteklenen ve GNU Tasarısının parçası olan bir özgür yazılımdır. Yeni Zelanda Auckland Üniversitesinden Ross Ihaka ve Robert Gentleman tarafından ortaya çıkarılan R, hâlihazırda R Geliştirme Çekirdek Ekibi tarafından geliştirilmektedir. S programlama diline benzeyen R, S'nin uyarlaması olarak değerlendirilebilir.

Programlama paradigmaları, programlama dillerini özelliklerine göre sınıflandırmanın bir yoludur. Diller birden fazla paradigma içinde sınıflandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Openmoko Linux</span>

Openmoko Linux Openmoko projesi tarafından geliştirilen akıllı telefonlar için bir işletim sistemidir. Çeşitli özgür yazılım bile oluşan Ångström dağıtımına dayanmaktadır.

OpenSSL, SSL ve TLS protokollerinin açık kaynak kodlu uygulamasıdır. C programlama dili ile yazılmış ana kütüphane temel kriptografik fonksiyonları uygular. OpenSSL'i farklı programlama dilleriyle kullanabilmek için geliştirilmiş ara yazılımlar da bulunmaktadır.

GLFW, temelde ve ilk olarak OpenGL ile kullanılmak üzere geliştirilmiş hafif bir yardımcı kütüphanedir. Programcıya, üzerinde çalışılan işletim sisteminden bağımsız olarak OpenGL ve Vulkan için 'context' ve pencere yaratma, klavye, fare, oyun çubuğu girdi ve çıktılarını yönetme kolaylığı sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Gedit</span>

gedit, GNOME masaüstünün varsayılan metin düzenleyicisidir ve GNOME Çekirdek Uygulamalarının bir parçasıdır. Her amaca uygun, sade ve kolay kullanım için tasarlanmıştır. Kaynak kodu düzenleme ve işaretleme dilleri gibi biçimlendirilmiş metin araçlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım iskeleti</span>

Bilgisayar programlamada yazılım iskeleti, yazılım çerçevesi ya da yazılım çatısı, standart fonksiyonların hazır olarak sunulduğu ancak programcı tarafından bu fonksiyonlardan arzu edilen kısımların ek kodlarla istenildiği şekilde güncellenebildiği sistemlerdir.

Cocoa, masaüstü işletim sistemi macOS için Apple'ın yerel nesne yönelimli programlama ve uygulama programlama arayüzüdür (API).

Standard kütüphane, bir programlama dilinin gerçeklenimiyle birlikte sunulan kütüphanedir. Standard kütüphanenin kuralları dili açıklayan belge ile belirtilir ancak dilin evriminin yönetim modeline göre, kütüphanenin bir kısmı veya tamamı dilin topluluğu tarafından da belirtilebilir.