İçeriğe atla

Ruanda Film Festivali

Ruanda Film Festivali
KonumKigali, Ruanda
Kuruluş2005
ÖdüllerGümüşsırt Goril Ödülleri
Filmlerin sayısıEn çok 100 (2012)[1]
DilUluslararası
http://www.rwandafilmfestival.net/

Ruanda Film Festivali her yıl Temmuz ayında Kigali, Ruanda'da düzenlenen bir film festivalidir. Festival geçtiğimiz yıllarda dünyaca tanınan bir festival haline gelerek, Afrika'nın en büyük film etkinliklerinden biri olmuştur.

Tarihi

Ruanda Film Festivali, 2005 yılında Eric Kabera tarafından kurulmuştur.[2][3] Ülkenin film endüstrisinin tanıtımını yapan Ruanda Sinema Merkezi tarafından sunulan bu festivalin takma adı "Hillywood"dur. Bu takma ad Ruanda'nın "Yüz Tepeli Arazi" (İngilizceLand of a Thousand Hills) takma adına sahip olması sebebiyle verilmiştir. Kabela'nın filmleri mümkün olan en çok kişiye izletme arzusu sebebiyle festival, ülkenin pek çok yerini dolaşarak filmler şişirilerek açılan sinema perdeleri üzerinden gösterilir.[4] Son zamanlarda Kabera, festivalin sadece soykırım konusuna odaklanmaktan ziyade modern Ruanda'nın diğer toplumsal sorunlarına da eğileceğini söylemiştir.[5]

Gümüşsırt Goril Ödülleri

Gümüşsırt Goril Ödülleri, Londralı Hard Media şirketinin Ruanda Film Festivali'nin Gümüşsırt Goril sponsorluğunu üstlenmesinin ardından dağıtılmaya başlandı.[6]

  • Hillywood Ödülü
  • Doğu Afrika Ödülü
  • En İyi Belgesel Film
  • En İyi Uzun Metrajlı Film
  • En İyi Kısa Film
  • En İyi Yönetmen
  • Direniş Ödülü
  • Dünyanın Ruanda'ya Bakışı
  • Seyirci Ödülü
  • Afrıka Dışından: Afrika Hakkında Filmler

Kaynakça

  1. ^ "2012 Rwanda Film Festival Set". 9 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2012. 
  2. ^ Kisambira, Timothy (6 Nisan 2008). "Rwanda: The Golden Experience of the Silver Screen". AllAfrica.com. 7 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2009. 
  3. ^ Gathoni, Peninnah (2009). "Fifth Film Festival to be held in June". The New Times. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2009. 
  4. ^ Bloomfield, Steve (30 Ağustos 2007). "Welcome to Hillywood: how Rwanda's film industry emerged from genocide's shadow". The Independent. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2009. 
  5. ^ "Don't mention the genocide: Rwanda film industry moves on". Australian Broadcasting Corporation. 28 Mart 2008. 8 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2009. 
  6. ^ "RFF announce TEN Silverback Awards this July!". Ruanda Film Festivali. 16 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nuri Bilge Ceylan</span> Türk yönetmen, senarist, film yapımcısı ve fotoğrafçı

Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda</span> Orta Afrikada bulunan bir ülke

Ruanda ya da resmî adı ile Ruanda Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta bölümünün doğu kısmında yer alan ve denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Uganda, Tanzanya, Burundi ve bir kısmı Kivu Gölü ile olmak üzere Kongo DC oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Kigali'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Uluslararası Film Festivali</span>

Ankara Uluslararası Film Festivali veya Ankara Film Festivali, Ankara'da her yıl düzenlenen uluslararası bir film festivalidir. Türkiye'nin en köklü film festivallerinden biri olarak anılan Ankara Uluslararası Film Festivali, ilk olarak 1988 yılında "Ankara Film Şenliği" adıyla Ankara'nın ilk film festivali olarak ortaya çıktı. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen festival, her yıl çeşitli kategorilerde ödüller dağıtmaktadır.

Ertem Eğilmez, Türk senarist, yapımcı ve yönetmen. Geniş izleyici kitlesinin ilgisini çeken kalabalık kadrolu güldürüleriyle Türk sinemasında bir tarz oluşturan Eğilmez, meslek hayatı boyunca 44 film yönetti, 5 senaryo kaleme aldı ve 97 filmin yapımcılığını üstlendi. Aralarında Kemal Sunal, Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda ve Zeki Alasya gibi oyuncuların Türk sinemasında varlık göstermesine öncülük etti.

<i>Hotel Ruanda</i> Dram türü film

Hotel Ruanda, Ruanda Soykırımı'nı konu alan, Dram türü bir filmdir. 2004 tarihli filmin yönetmeni Terry George'dur. Kanadalı, İngiliz, İtalyan ve Güney Afrikalı firmaların ortak yapımı olan filmin başrol oyuncusu Don Cheadle'dir. Filmin yönetmeni olan Terry George, A. Kitman Ho ile birlikte filmin yapımcılarındandır. Ruanda'nın başkenti Kigali'deki bazı çekimler dışında filmin büyük bölümü Güney Afrika'da çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkan Şoray</span> Türk sinema sanatçısı

Türkan Şoray, Türk oyuncu, devlet sanatçısı, senarist, yönetmen ve yazardır. Türk sinemasında "Sultan" lakabıyla anılan Şoray, oynadığı 222 film ile, dünyanın 'en çok film çeviren' kadın oyuncusu unvanına sahiptir. Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">Damla Sönmez</span> Türk oyuncu

Tilya Damla Sönmez, Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu, seslendirmen. Gece Gündüz, Türkan, Bir Aşk Hikayesi, Güllerin Savaşı ve Çukur dizileri ile adından söz ettirmiş ve tanınırlığı artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

Ankara Sinema Derneği (ASD), Ankara'da yerleşik olan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

<i>Benim Afrikam</i> 1985 ABD yapımı otobiyografik film

Benim Afrikam, 1985 ABD yapımı otobiyografik filmdir. Özgün adı Out of Africa olan film Mart 1987'de Türkiye'de sinemalarda gösterilmiştir.

İnan Temelkuran, Türk film yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Bartu Küçükçağlayan</span> Türk oyuncu

Bartu Küçükçağlayan, Türk müzisyen ve oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda İç Savaşı</span>

Ruanda İç Savaşı, 1990-1994 yılları arasında Ruanda'da meydana gelen bir iç savaştır. Savaş Ruanda hükûmet güçleri ile Ruanda Vatansever Cephesi güçleri arasında gerçekleşmiştir. Savaş iki aşamada gerçekleşti. İlk olarak 1 Ekim 1990'da RPF'nin tarihinde Uganda'dan ülkenin kuzeydoğusunu ele geçirmesiyle başladı ve 4 Ağustos 1993 tarihinde Arusha Anlaşması imzalanmasıyla sona erdi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Juvénal Habyarimana'nın 6 Nisan 1994 tarihinde suikaste uğraması ve Ruanda Soykırımı'nın başlamasıyla gerçekleşti. RPF, 7 Nisan'da savaşa geri döndü ve iç savaş 18 Temmuz 1994'te RPF'nin zaferi ile sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Héctor Babenco</span>

Héctor Babenco, Arjantin asıllı Brezilyalı film yönetmeni, senarist ve yapımcı. Ukrayna kökenli bir baba ve Polonya göçmeni Musevi bir anneden dünyaya gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cem Yılmaz</span> Türk komedyen, oyuncu, senarist, karikatürist, yapımcı ve yönetmen

Cem Yılmaz, Türk karikatürist, komedyen, stand-up sanatçısı, sinema oyuncusu, senarist, film yapımcısı ve yönetmenidir. Ayrıca müzik ile uğraşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda Krallığı</span>

Ruanda Krallığı, Afrika kıtasında 13. yy ile 20.yy 'nın ikinci yarısına kadar varlığını sürdüren, bugünkü Ruanda Cumhuriyeti topraklarının bulunduğu alanda kurulmuş krallık.

<span class="mw-page-title-main">Kagera Nehri</span> Ruandada bir nehir

Kagera Nehri, aynı zamanda Akagera Nehri veya Alexandra Nil olarak da bilinir, Nil'in yukarı kollarının bir bölümünü oluşturan ve Nil'e en uzaktaki kaynaktan su taşıyan bir Doğu Afrika nehridir.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda-Türkiye ilişkileri</span>

Ruanda-Türkiye ilişkileri, Ruanda ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Aralık 2014'ten bu yana Kigali'de bir büyükelçiliği vardır. Ruanda'nın ise Ankara Büyükelçiliği Ağustos 2013'te açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maren Ade</span>

Maren Ade (Almanca: [ˈmaːʁən ʔaːdə], Alman film yönetmeni, senarist ve film yapımcısı. Berlin'de yaşamını sürdüren Maren Ade, Ludwigsburg 'da bulunan Baden-Württemberg Film Akademisi'nde senaryo yazarlığı dersleri vermektedir. Ayrıca Janine Jackowski ve Jonas Dornbach ile birlikte Komplizen Film yapım şirketinin yöneticilerinden birisidir.

Terry George, Kuzey İrlandalı senarist, yapımcı ve yönetmen. The Boxer, O Da Bir Ana ve Babam İçin gibi film çalışmalarının çoğu Kuzey İrlanda sorununa odaklanmaktadır. 1993 yapımı Babam İçin filmi ile Oscar Ödülleri'nin En İyi Uyarlama Senaryo ve 2004 yapımı Hotel Ruanda filmi ile En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü kategorilerinde aday gösterildi. 26 Şubat 2012'de The Shore filmi ile En İyi Kısa Film Akademi Ödülü'ne layık görüldü.