İçeriğe atla

Rozhlad

Rozhlad (Almanca: Umschau), Sorb dilinde yayın yapan aylık kültür dergisi.

1950'de kurulduğundan bu yana aralıksız olarak yayımlanmaktadır. Serbski kulturny časopis (Sorb kültür dergisi) alt başlığıyla yaptığı yayında, Sorb dilinin Aşağı ve Yukarı lehçelerinde yazılara yer verilmektedir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Dil Kurumu</span> Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla oluşturulmuş kamu kurumu

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla 12 Temmuz 1932'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan kurumdur. Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan kurum, Türk dili üzerine çalışmaların yapılıp yayımlandığı bir merkezdir. Türk Dil Kurumu 1955'ten başlayarak çeşitli dallarda ödüller verdi. Ödüller her yıl 26 Eylül Dil Bayramı'nda Ankara'da yapılan törenle sahiplerine verilirdi. Ödül verilen dallar farklı yönetmeliklere göre zaman zaman değişirdi. 1983'te Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesine alındıktan sonra Türk Dil Kurumu ödülleri kaldırıldı. Günümüzde "Türk Diline Hizmet Ödülleri"ni vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kültür</span> toplumun antropoloji içindeki yaşam tarzı

Kültür veya ekin, toplumların kendilerine özgü olan ve gelecek nesillere aktardıkları maddi veya manevi her şey.

<span class="mw-page-title-main">Slovakça</span> Slovakyanın resmî dili olan Slav dili

Slovakça; Çekçe, Lehçe ve Sorb dili ile birlikte Slav dillerinin batı kolunu oluşturan bir dildir. Çekçeyle çok benzerdir ve tarihî münasebetleri sebebiyle iki dilden birini bilen insanlar kolaylıkla anlaşabilir.

İ.Ü. İşletme Fakültesi'nin temelini, 1954 yılında İstanbul Üniversitesi'nde Harvard Business School tarafından kurulmuş ve bugün İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi bünyesinde lisansüstü eğitime yönelik olarak faaliyetlerini sürdüren İşletme İktisadı Enstitüsü oluşturur. Ayrıca Türkiye'nin ilk işletme fakültesidir. 1968 yılında Beyazıt'ta öğrenime başlayan İşletme Fakültesi 1983 yılında Rumelihisar üstü'ne taşınmış ve 1989 yılında ise Avcılar Kampüsü'ndeki bugünkü binasına gelmiştir. Fakülte bünyesinde öğrenci kulüpleri de bulunmaktadır.Bu kulüpler İşletme Kulübü, Kültür Kulübü ve Gelişim Kulübü olarak üçe ayrılır.

İsmail Kara,, Türk ilahiyatçı.

<i>Milliyet Sanat</i> Kültür ve sanat dergisi

Milliyet Sanat, Milliyet Yayın Grubu tarafından çıkartılan kültür ve sanat dergisi.

Necmettin Hacıeminoğlu, Türk dilbilimci, yazar ve fikir adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sorblar</span> Batı Slavlarına dahil, Almanyada "resmi azınlık" statüsü taşıyan halk

Sorblar Batı Slavlarına dahil, Almanya'da "resmi azınlık" statüsü taşıyan halk. Almanya'nın Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde, Oberlausitz ve Niederlausitz bölgelerinde yoğun olarak yaşamaktadırlar. Devleti bulunmayan tek slav topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Sorbca</span>

Sorbca, Slovakça, Çekçe ve Lehçe ile birlikte Batı Slav dilleri koluna dahil bir dildir. Almanya'nın doğusunda yaşayan yaklaşık 50.000 kişi tarafından konuşulur. Almancada eskiden "Wendisch" veya "Lausitzserbisch" isimleriyle de anılırdı. Aşağı Sorbca ve Yukarı Sorbca olmak üzere iki ayrı yazılı dile sahiptir. Ancak Aşağı Sorbca tarihe karışma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Aşağı Sorbca Lehçeye, Yukarı Sorbca ise Çekçeye yakındır.

<span class="mw-page-title-main">Domowina</span> Almanyadaki Sorb azınlığın kimliğini ifade edebilmesi dil, kültür ve geleneklerini koruyup geliştirme, teşvik ve yayma faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşlarının çatı örgütü

Domowina, Almanya'daki Sorb azınlığın kimliğini ifade edebilmesi dil, kültür ve geleneklerini koruyup geliştirme, teşvik ve yayma faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulan sivil toplum kuruluşlarının çatı örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sorb Halkının Vakfı</span>

Sorb Halkının Vakfı, Almanya'nın doğusunda yaşayan, resmi azınlık statüsüne sahip Sorblar'ın milli kimliğini ifade eden dil, kültür ve gelenekleri koruyup geliştirme, teşvik ve yayma faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulan vakıf.

<span class="mw-page-title-main">Serbske Nowiny</span>

Serbske Nowiny (Türkçe: Sorpça Haberler) Almanya'nın doğusunda yaşayan Sorb azınlığın dilinde yayımlanan tek günlük gazete.

Nowy Casnik, (Türkçe: Yeni Gazete) Almanya'nın doğusunda yaşayan Sorb azınlığın dilinde yayımlanan haftalık gazete.

<span class="mw-page-title-main">Pomhaj Boh</span>

Pomhaj Boh, Sorb dilinde yayın yapan aylık dini dergi.

<span class="mw-page-title-main">Jakub Bart Cisinski</span>

Jakub Bart-Ćišinski Sorb şair.

<span class="mw-page-title-main">Mina Witkojc</span>

Mina Witkojc, Sorb şair ve yayıncı.

<span class="mw-page-title-main">Handrij Zejler</span>

Handrij Zejler, Sorb şair. Çağdaş Sorb şiirinin kurucusu olarak kabul edilir.

Róža Domašcyna, Sorb şair ve çevirmendir.

Mehmet Avni Özbek, Türk halkbilimci, Türk halk müziği yorumcusu, şef.

İbrahim Tenekeci, Türk şair.