İçeriğe atla

Roza Otunbayeva

Roza Otunbayeva
4. Kırgızistan cumhurbaşkanı
Görev süresi
3 Temmuz 2010 - 1 Aralık 2011
3 Temmuz 2010'a kadar geçici
Yerine geldiğiKurmanbek Bakiyev
Yerine gelenAlmazbek Atambayev
Dışişleri Bakanı
Görev süresi
26 Şubat 1992 - 10 Ekim 1992
Başbakan Tursunbek Hingişev
Yerine geldiğiMuratbek İmanaliyev
Yerine gelenEdnan Karabayev
Kişisel bilgiler
Doğum 23 Ağustos 1950 (74 yaşında)
, Kırgızistan
Partisi Sosyal Demokrat Parti
Evlilik(ler) BK Sadibakasov (1963–2006)
Bitirdiği okul Moskova Devlet Üniversitesi
Dini Agnostisizm

Roza İsakovna Otunbayeva (Rusça: Роза Исаковна Отунбаева; 23 Ağustos 1950), Kırgızistan'ın 4. Cumhurbaşkanı ve ilk Dışişleri Bakanı. Kırgızistan Sosyal Demokrat Partisi parlamento grubu başkanıdır. Muhalif parti lideri olarak 7 Nisan 2010 itibarıyla Kurmanbek Bakiyev iktidarının düşürülmesi ve Kırgızistan'ın 4 geçici bakanlıkça geçici süreyle idare edilmesi sürecinde etkin rol oynamıştır.[1]

Moskova Devlet Üniversitesi'nde felsefe eğitimi almıştır. Kırgızistan Devlet Milli Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev almıştır. 1981 yılında Sovyetler Birliği'nde Komünist Parti bünyesinde siyasete atılmıştır. 1994 yılında Askar Akayev döneminde Dışişleri Bakanlığı görevini yürütmüştür. 2005 yılında Ata Yurt partisini kurmuştur.[2] Sonrasında ise Askar Akayev'in başkanlığı sona ermiş, Kurmanbek Bakiyev hükûmeti kurulmuş ancak Otunbayeva kabinede yer alamamıştır. Parlamentoda muhalif kanatta yer almaktadır.

7 Nisan 2010 tarihinde meydana gelen halk ayaklanması sonucunda Daniyar Üsenov hükûmeti düşürülmüş ve 6 aylık geçici süre için göreve geçen 4 Bakanlı hükûmetin başı olarak Roza Otunbayeva getirilmiştir.[3] Bayan Otunbayeva 15 Nisan 2010 tarihinde Cumhurbaşkanı Bakiyev'in istifası üzerine 19 Mayıs 2010 tarihinde Cumhurbaşkanlığını vekaleten üstlenmiştir.27 Haziran tarihinde yapılan referandum sonucu kabul edilen anayasa uyarınca 31 Aralık 2011 tarihine kadar Cumhurbaşkanlığı'nı üstlenmiştir.

Kaynakça

  1. ^ 7 Nisan sivil ayaklanma
  2. ^ "Parti kurulumu". 11 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2010. 
  3. ^ "Mevcut hükûmet değişimi". 10 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2010. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Muratbek İmanaliyev
Kırgızistan Dışişleri Bakanı
1992
Sonra gelen
Ednan Karabayev
Önce gelen
Kurmanbek Bakiyev
Kırgızistan Cumhurbaşkanı
2010-2011
Sonra gelen
Almazbek Atambayev

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Gül</span> 11. Türkiye cumhurbaşkanı (2007–2014)

Abdullah Gül, Türk ekonomist, akademisyen, siyasetçi ve Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanlığı görevini 2007 - 2014 yılları arasında sürdürmüştür. Bu görevinden önce 4 aylığına 2002 - 2003 yılları arasında Türkiye Başbakanı olarak görev almıştır. 2003 - 2007 yılları arasında Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Kırgızistan, resmî adıyla Kırgız Cumhuriyeti, Orta Asya'daki bir ülkedir. Kırgızistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan; batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kurmanbek Bakiyev</span> 2. Kırgızistan cumhurbaşkanı

Kurmanbek Saliyeviç Bakiyev Kırgızistan'ın eski başbakanı, 2. Kırgızistan cumhurbaşkanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Derviş Eroğlu</span> 3. KKTC cumhurbaşkanı

Derviş Eroğlu eski Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, 1985-1994, 1996-2004 ve 2009-2010 yılları arası başbakanlık yapmış Kıbrıs Türkü siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İhsan Sabri Çağlayangil</span> Türk siyasetçi (1908–1993)

İhsan Sabri Çağlayangil, Türk siyasetçi ve diplomat. 1965-1971 ve 1975-1977 arasında Dışişleri Bakanlığı, 1979-1980'de Cumhuriyet Senatosu Başkanlığı ve Cumhurbaşkanı Vekilliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Askar Akayev</span> Kırgızistanın ilk cumhurbaşkanı

Askar Akayeviç Akayev, 22 Ekim 1990'dan 24 Mart 2005'teki "Lale Devrimi" adı verilen bir sıra halk hareketi ve devlet darbesi ile görevinden ayrılmasına kadar Kırgızistan'ın cumhurbaşkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Kabinesi</span> Türkiye Cumhuriyetinin yürütme organı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Hükûmet veya Kabine, Türkiye'de Cumhurbaşkanının başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur. Her bakan, kendi bakanlığını ilgilendiren iş ve emri altındaki kamu personelinin yerine getirdikleri işlem ve eylemlerinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Bronisław Komorowski</span> 5. Polonya  Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Bronisław Maria Komorowski 2010'dan 2015'e kadar Polonya cumhurbaşkanlığı görevini yürütmüş Polonyalı tarihçi ve siyasetçi. Polonya'nın dördüncü cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cantörö Satıbaldiyev</span> Kırgız siyasetçi

Cantörö Coldoşeviç Satıbaldiyev Kırgız siyasetçi. 5 Eylül 2012 - 25 Mart 2014 tarihleri arasında Kırgızistan Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">2010 Kırgızistan Devrimi</span> Devrim

2010 Kırgızistan Devrimi, Kırgızistan'da Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'in Nisan 2010 tarihinde protestolar sonucu görevden uzaklaştırılması ve ülkenin güneyinde yaşanan etnik çatışmalardır. Devrimin ardından ülkede yeni bir siyasal sistem kuruldu. Bu devrimden sonra yaklaşık 87 vatandaş öldü.

<span class="mw-page-title-main">Lale Devrimi</span>

Lale Devrimi, 22 Mart-11 Nisan 2005 tarihlerinde Kırgızistan'da parlamento seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Askar Akayev'e karşı gerçekleştirilen protesto gösterileridir. Göstericiler, Akayev'in ailesi ve yandaşlarını yolsuzluk ve otoriterlikle suçlamaktaydılar. Gösterilerin sonunda Akayev, Kazakistan üzerinden Rusya'ya kaçtı ve 4 Nisan 2005 tarihinde Moskova'daki Kırgızistan büyükelçiliğinde istifa ettiğini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan cumhurbaşkanı</span> Kırgızistanın devlet başkanı

Kırgızistan Cumhurbaşkanı, resmi olarak Kırgızistan Cumhuriyeti'nin başıdır. Cumhurbaşkanı, anayasaya göre, "halkın ve devlet gücünün birliğinin simgesi ve Kırgız Cumhuriyeti Anayasası'nın ve bireyin ve bir vatandaşın garantisinin simgesidir." Cumhurbaşkanı, doğrudan halk tarafından en fazla altı yıl süreyle seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Kırgızistan)</span>

Kırgızistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Kırgızistan Hükûmetine bağlı olarak çalışan, devletlerarası dış ilişkiler ve dış politikayla sorumlu bakanlıktır. Mevcut bakan Cengiz Haydarbekov'dur.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Tanayev</span>

Nikolay Timofeyeviç Tanayev, Kırgız siyasetçi ve eski başbakan.

<span class="mw-page-title-main">Sadır Caparov</span> 6. Kırgızistan cumhurbaşkanı

Sadır Nurgocoyeviç Caparov, Kırgız siyasetçi, Eski Kırgızistan başbakanı ve günümüzdeki Kırgızistan cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Kırgızistan ilişkileri</span>

Azerbaycan-Kırgızistan ilişkileri - Azerbaycan ve Kırgızistan arasındaki ikili ilişkiler. Her iki ülke de BM üyesidir. Azerbaycan ve Kırgızistan arasındaki diplomatik ilişkiler 19 Ocak 1993'te kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Akılbek Caparov</span> Kırgız siyasetçi

Akılbek Usenbekoviç Caparov ; d. 14 Eylül 1964) 12 Ekim 2021'den beri Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı olarak görev yapan Kırgız siyasetçidir. Cumhurbaşkanı Sadır Caparov tarafından 5 Mayıs 2021'de yeni göreve atanan Ulukbek Maripov'un yerini aldı. Caparov aynı zamanda Cumhurbaşkanı Caparov'un başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus başbakanı</span> Tunusun hükûmet başkanı

Tunus başbakanı Tunus hükümetinin yürütme organının başıdır. Başbakan, cumhurbaşkanı ile birlikte yürütme organını yönetir ve başbakanın kabinesi ile birlikte Halk Temsilcileri Meclisine, başbakanın siyasi partisine ve nihayetinde yürütme ve yasamanın politikaları ve eylemleri için seçmenlere karşı sorumludur.

Aşağıda 1992 ve 2010 yılları arasında düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirveleri listelenmiştir. Bu zirveleri 2011-2021 yılları arasında Türk Keneşi zirveleri ve 2022 yılından itibaren Türk Devletleri Teşkilatı zirveleri takip etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'da seçimler</span>

Kırgızistan ulusal düzeyde yapılan genel seçimler ile bir devlet başkanı – cumhurbaşkanı – ve bir yasama organı seçer. Başkan, halk tarafından altı yıllık bir görev süresi için seçilir. Yüksek Konsey nisbi temsil ile doldurulan 120 üyeden oluşur.