İçeriğe atla

Royal Society of Literature

Royal Society of Literature
KısaltmaRSL
Kuruluş1820 (203 yıl önce) (1820)
TürAkademik birlik
Yasal statüTopluluk
MerkezSomerset House, Londra, İngiltere
Resmî dillerİngilizce
BaşkanDame Marina Warner
Resmî sitersliterature.org

Royal Society of Literature (RSL; TürkçeKraliyet Edebiyat Topluluğu), 1820'de Kral IV. George tarafından "edebî değerleri ödüllendirmek ve edebî yetenekleri körüklemek" amacıyla kurulmuş bir eğitim topluluğudur. Birleşik Krallık'ta edebiyatın sesini temsil eden bir dayanışma derneği olan RSL, şu anda en iyi yazarlar arasından seçilen yaklaşık 600 üyeye sahiptir.

Tarihçe

Royal Society of Literature, 1820'de IV. George'un himayesinde "edebî değerleri ödüllendirmek ve edebî yetenekleri körüklemek" amacıyla kuruldu ve ilk başkanı Thomas Burgess seçildi.[1]

Fellowship

Genellikle 14 yeni: toplum Edebiyat Royal Society of 600 hakkında Fellow of mevcut seviyesini korumaktadır adamlar her yıl seçilir, post-Nominal harfler FRSL kullanmanın ayrıcalığını atfedilmektedir.

Başkanların listesi

  • 1820–1832 Piskopos Thomas Burgess
  • 1832–1833 Rab Dover
  • 1834–1845 Ripon Kontu
  • 1845–1849 Henry Hallam
  • 1849–1851 Northampton Marki
  • 1851–1856 Carlisle Kontu
  • 1856–1876 Rt Rev. Connop Thirlwall (1874 yılına kadar Aziz David Piskoposu)
  • 1876–1884 Prens Leopold (1881'den Albany Dükü)
  • 1885–1893 Sir Patrick Colquhoun
  • 1893–1920 Halsbury Kontu
  • 1921–1945 Crewe Markisi
  • 1946–1947 Lytton Kontu
  • 1947–1982 Saffron Walden'ın Lord Butler'ı
  • 1982–1988 Sir Angus Wilson
  • 1988–2003 Hillhead Lord Jenkins
  • 2003–2008 Sir Michael Holroyd
  • 2008–2017 Colin Thubron
  • 2017–günümüz Marina Warner

Fellows

Royal Society of Literature, post-nominal olarak FRSL kullanma hakkına sahip 600'den fazla Fellow'dan oluşur. Royal Society of Literature yeni üyeleri, mevcut üyeleri tarafından seçilir. Burs için aday gösterilebilmesi için, bir yazarın iki edebi değer eseri yayınlamış olması ve adayların bir RSL bursiyeri tarafından atanması gerekir. Tüm adaylıklar, yeni üyeleri seçmek için yılda iki kez oy kullanan Kraliyet Edebiyat Derneği Konseyi üyelerine sunulur. Başarılı olamayan adaylar, teklif edildikleri yıldan itibaren üç yıl boyunca her seçimde yeniden değerlendirilir.

Yeni seçilen üyeler, Topluluğun Genel Kurul'unda ve yaz partisinde tanıtılır. Başkan her biri için bir alıntı okurken, 1820 yılına dayanan deftere isimlerini ya TS Eliot'un dolma kalemini ya da Byron'ın kalemini kullanarak imzalamaya davet ediliyorlar. 2013 yılında Charles Dickens'ın tüy kalemi emekli edilerek yerine Eliot'un dolma kalemi [2] konuldu ve 2018'de George Eliot'un kalemi tercih olarak sunuldu, RSL tarihinde ilk kez bir kadın yazara ait bir kalem bir seçenekti.[3]

Kaynakça

  1. ^ "History". The Royal Society of Literature. 5 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2020. 
  2. ^ "Royal Society of Literature » History". rsliterature.org. 5 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2016. 
  3. ^ "The RSL elects 40 new Fellows under the age of 40" 8 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., The Royal Society of Literature press release, June 2018.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

İngilizce edebiyat, İngilizce olarak icra edilen edebiyat türüdür. Bu alanda eser veren sanatçıların ille de İngiliz olması gerekmez. Polonyalı Joseph Conrad, İskoç Robert Burns, İrlandalı James Joyce, Galli Dylan Thomas, Amerikalı Edgar Allan Poe, Hint Salman Rushdie, Karayipli V.S Naipaul İngilizce olarak birçok edebi eser vermişlerdir. Diğer bir deyişle, İngilizce Edebiyat dünyada konuşulan İngilizcenin çeşitli varyasyonları ve lehçeleri gibidir. Akademik alanda, İngilizce Edebiyat, İngilizce üzerinde çalışan bazı bölümlere, ikincil ve üçüncül eğitim sistemlerine ad olabilmektedir. İngiliz Edebiyatı'ndaki çok sayıda yazar çeşitliliğine rağmen, William Shakespeare'in eserleri, İngilizce konuşan dünya genelinde en önemli noktada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Boyle</span>

Robert Boyle, Anglo-İrlandalı doğa filozofu, kimyager, fizikçi, doğa tanrıbilimcisi ve kâşif.

<span class="mw-page-title-main">Royal Society</span> Birleşik Krallık ulusal bilimler akademisi

The Royal Society of London for the Improvement of Natural Knowledge, bilime yönelik olarak alanında uzman bir topluluk olup var olma bakımından muhtemelen en eski topluluktur. 1660'ta oluşturulmuş ve 1662'de resmen kurulmuş olan bilim topluluğudur. İngiltere Kralı II. Charles tarafından açılışı yapılmıştır. Topluluk, bir araştırma ve tartışma mekânı olmasını amaçlayan kurucularla birlikte başlangıçta "Görünmez Kolej"in bir uzantısı idi. Topluluk, İngiliz hükûmetine karşı devlet yardımı alan ilmî bir uzman olarak görev yapmaktadır. Topluluk Birleşik Krallık'ın Bilimler Akademisi olarak görevini yapmakta olup, araştırma derneklerine ve bilimsel kuruluşlara yatırım yapmaktadır.

Londra Linne Derneği dünyanın ilk taksonomi ve doğa tarihi derneğidir. Bitki bilimi (botanik) ve biyoloji dergilerinin yanı sıra bir de hayvan bilimi (zooloji) dergisi yayınlamaktadır. Ayrıca genel toplum ve taksonomi tarihi derlemeleri de yayınlar.

<span class="mw-page-title-main">George Darwin</span>

Sir George Howard Darwin, İngiliz gökbilimci ve matematikçi.

Martin Ryle FRS, İngiliz radyo gök bilimcidir. Radyo teleskop sistemlerini devrim niteliğinden geliştirmiş, zayıf radyo sinyallerinden doğru konum tespiti ve görüntüleme yapılabilmesine olanak sağlamıştır. Sydney Üniversitesi'nden Joseph Pawsey 1945 yılında interferometrik ölçümler yaptığını iddia etmesine rağmen, Ryle ve Vonberg 1946 yılında, radyo dalgaboylarında interferometrik astronomik ölçümler yayınlayan ilk gök bilimciler olmuştur. Ryle gelişmiş ekipmanları sayesinde, o yıl evrendeki bilinen en uzak gökadayı görüntülemeyi başarmıştır. Ayrıca Cambridge Üniversitesi Radyo Astronomi bölümünün ilk profesörü ve Mullard Radyo Astronomi Rasathanesinin kurucu müdürü olmuştur. 1972 yılından 1982 yılına kadar ise İngiliz Kraliyet astronomu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Brian Houghton Hodgson</span>

Brian Houghton Hodgson İngiliz doğa tarihçisi ve etnologdur.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Enstitüsü</span> Londrada bulunan bilimin eğitimine ve araştırmasına adanmış bir kurum

Büyük Britanya Kraliyet Enstitüsü, Londra'da bulunan bilimin eğitimine ve araştırmasına adanmış bir kurum.

Nicholas John Shackleton. İngiliz jeolog, paleoiklim ve kuaterner dönemi üzerine uzmandır. 68 yaşında ölmüştür. Babası Robert Millner Shackleton, döneminin önemli bir jeologu olarak bilinir ve büyük amcası Ernest Shackleton’da ünlü bir kaşiftir.

<span class="mw-page-title-main">Marina Warner</span> yazar

Dame Marina Sarah Warner, İngiliz romancı, kısa öykü yazarı, tarihçi ve mitograf. Feminizm ve mitolojiye ilişkin pek çok kurgu kitapları ile tanınmaktadır. The London Review of Books, New Statesman, Sunday Times, The Telegraph ve Vogue gibi pek çok yerde yazılar yazdı. Birçok üniversitenin fakültelerinde dersler verdi ve misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Kimya Topluluğu</span>

Kraliyet Kimya Topluluğu ya da kısaca RSC, Londra, Birleşik Krallık merkezli, kimya alanında faaliyet gösteren bilimsel kuruluştur. Chemical Society, Royal Institute of Chemistry, Faraday Topluluğu ve Analitik Kimya Topluluğunun 1980 yılında birleşmesiyle kurulmuştur.

Ewart Ray Herbert Jones, Galli organik kimyager ve akademik yönetici. Uzmanlık alanlarındaki çalışmaları ile temelde streoitler, terpenler ve vitaminler olmak üzere çeşitli doğal ürünlerin kimyasını keşfetmiştir. Ayrıca, çalışmaları sayesinde Jones oksidasyonu geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">William Huggins</span>

Sör William Huggins LN BN RS, eşi Margaret Lindsay Huggins ile birlikte astronomik spektroskopide öncü çalışmaları ile tanınan İngiliz bir gökbilimciydi.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Madalyası</span>

Kraliçe Madalyası veya Kral Madalyası olarak da bilinen Kraliyet Madalyası iki tanesi ''doğal bilginin ilerlemesine yapılan önemli katkıları'', bir tanesi de ''uygulamalı bilimlere yapılan seçkin katkıları'' ödüllendirmek amacıyla ve toplamda üç adet olmak üzere Royal Society tarafından her yıl İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri içinde verilen gümüş yaldızlı madalyadır.

Bu 2013 yılında seçilen Kraliyet Cemiyeti üyeleri listesidir.

Sör John Ivan George Cadogan İngiliz organik kimya uzmanı.

Royal Society of Chemistry (RSC), Londra'daki Burlington House'da bulunan mekanında bir dizi önemli sanat eserine sahiptir. Koleksiyon, esas olarak 19. Yüzyılın ortası ile 21. Yüzyılın başları arasında elde edilen büstler, resimler ve diğer eserlerden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Royal Society of Arts</span>

Royal Society for Arts, Manufactures and Commerce (RSA), sosyal zorluklara pratik çözümler bulmaya kendini adamış Londra merkezli bir organizasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Katherine Duncan-Jones</span>

Katherine Dorothea Duncan-Jones "FRSL", Şekspir konusunda uzman İngiliz eğitimci, filozof ve yazar. New Hall, Cambridge (1965-1966) ve daha sonra Oxford'daki Somerville Koleji'nin (1966-2001) üyesiydi. Ayrıca 1998-2001 yılları arasında Oxford Üniversitesi'nde İngiliz Edebiyatı Profesörü olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Royal Society Üyesi</span>

Royal Society Üyeliği, Londra Royal Society Üyeleri tarafından "matematik, fizik mühendisliği ve tıp bilimi de dâhil olmak üzere doğa bilimlerinin geliştirilmesine önemli katkılarda bulunan" kişilere verilen bir ödüldür.