İçeriğe atla

Royal Society

Royal Society

The Royal Society of London for the Improvement of Natural Knowledge, bilime yönelik olarak alanında uzman bir topluluk olup var olma bakımından muhtemelen en eski topluluktur. 1660'ta oluşturulmuş ve 1662'de resmen kurulmuş olan bilim topluluğudur. İngiltere Kralı II. Charles tarafından açılışı yapılmıştır. Topluluk, bir araştırma ve tartışma mekânı olmasını amaçlayan kurucularla birlikte başlangıçta "Görünmez Kolej"in bir uzantısı idi. Topluluk, İngiliz hükûmetine karşı devlet yardımı alan ilmî bir uzman olarak görev yapmaktadır. Topluluk Birleşik Krallık'ın Bilimler Akademisi olarak görevini yapmakta olup, araştırma derneklerine ve bilimsel kuruluşlara yatırım yapmaktadır.

Topluluk kendi konseyi tarafından yönetilmektedir ki; topluluk başkanı tarafından, bir dizi tüzük ve sabit rütbelere göre başkanlık edilmektedir. Konsey üyeleri ve başkan, kendileri var olan akademi üyelerince seçilen, topluluğun temel yani akademi üyeleri tarafından seçilir. Her yıl atanan 44 yeni üyesiyle birlikte, şu anda FRS (Fellow of Royal Society: Kraliyet Topluluğu'nun Akademi Üyesi) düşük unvanını kullanma imkânı verilen 1314 akademi üyesi vardır.

Yalnızca İngiliz Milletler Topluluğu üyesi devletlerlerin vatandaşlarıyla İrlanda vatandaşları Royal Society üyesi olabilirler. Newton, Faraday, Robert Hooke gibi ünlü bilim adamları Royal Society'nin başkanlığını üstlenmişlerdir.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Jeoloji ya da yer bilimi, geniş anlamda Yerküreyi, dar anlamda yerkabuğunu oluşum, bileşim, yapı, hareket, değişiklikler ve değişiklikleri yaratan nedenler ve tarihsel evrim açısından inceleyen, yeraltı zenginliklerinin bulunması, doğal afetlerle savaşımda katkı sunulması gibi amaçları olan bir bilimdir. Jeolojinin temel konusu Dünya olmakla birlikte yer benzeri gezegenler ve doğal uyduların incelenmesini de içerir. Yer bilimleri bünyesinde ele alınır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Faraday</span> İngiliz bilim insanı (1791–1867)

Michael Faraday, elektromanyetizma ve elektrokimyaya katkılarıyla tanınan, İngiliz kimya ve fizik bilgini.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Coğrafya Topluluğu</span>

Kraliyet Coğrafya Topluluğu Kraliyet Coğrafya Kurumu, coğrafya ile ilgili bilim dallarının gelişmesi amacıyla 1830 yılında kurulmuş alanında uzman bir İngiliz kurumu.

Alister Clavering Hardy, İngiliz deniz biyoloğu; zooplankton ve deniz ekosistemi uzmanı. "Royal Society" bilim topluluğu üyesi ve "Sir" unvanı sahibidir. Oxford Üniversitesi'nden 1969 yılında emekli olduktan sonra Dinî Deney Araştırma Merkezi'ni (Religious Experience Research Center) kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">John E. Sulston</span>

Sir John Edward Sulston, İngiliz biyolog. 2002 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahiplerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Martin Rees</span> Martin John Rees (d

Martin John Rees, Britanyalı kozmolog ve astrofizikçi. 2004'ten beri Trinity Koleji'nin en üst idari sorumlusu, 2005-2010 arasında Kraliyet Topluluğu'nun başkanlığını yapmış bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Cyril Hinshelwood</span> İngiliz kimyager (1897-1967; Nobel Kimya Ö. 1956)

Cyril Norman Hinshelwood, İngiliz kimyager, Nikolay Semyonov ile birlikte 1956 yılı Nobel Kimya Ödülü sahibi akademisyen. Özellikle kimyasal tepkime mekanizmaları üzerine çalışmalarıyla tanınmıştır. Hidrojen'in yanması, oksijen'in su oluşturması gibi zincir tepkimelerin tepkime hızı ve mekanizmaları üzerine araştırmalar yapmıştır. Son dönem araştırmaları daha sonra antibiyotik araştırmalarında kullanılacak bakteriyel hücre duvarlarında meydana gelen kimyasal değişiklikler üzerine olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Angus Deaton</span> İngiliz ekonomist

Angus Stewart Deaton, Britanyalı ve Amerikalı iktisat profesörü. Mikroiktisat konusunda araştırmalar ve eğitimcilik yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Michael Atiyah</span> Britanyalı matematikçi (1929-2019)

Tam adı Sir Michael Francis Atiyah geometride uzmanlaşmış bir İngiliz matematikçisidir.

Amerikan Fizik Topluluğu, dünyanın en büyük ikinci fizikçi topluluğudur. Topluluk, prestijli dergiler olan Physical Review ve Physical Review Letters'da dahil olmak üzere bir düzineden fazla bilimsel dergi yayınlar ve her yıl yirmiden fazla bilim toplantısı düzenler. APS, Amerikan Fizik Enstitüsü'nün bir üyesidir. Kate Kirby, APS'nin şu anki CEO'sudur, göreve Şubat 2015'te başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Robert May (Oxford Baronu)</span> Avustralyalı bilim insanı ve akademisyen

Oxford Baronu Robert McCredie May, Avustralyalı bilim insanı ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Krzysztof Matyjaszewski</span> Polonyalı-Amerikan kimyager

Krzysztof "Kris" Matyjaszewski Polonya doğumlu, ABD vatandaşı kimyager. Carnegie Mellon Üniversitesi'nde Doğa Bilimleri Profesörü.

David Chilton Phillips, Ellesmere Baronu Phillips, KBE, FRS H FRSE İngiliz yapısal biyologdur.

Sör John Ivan George Cadogan İngiliz organik kimya uzmanı.

Jack Lewis, Newnham'lı Baron Lewis, FRS, HonFRSC Temel olarak inorganik kimya alanında çalışan bir İngiliz kimyacı.

Sör Rex Edward Richards İngiliz bilim insanı ve akademisyen. Oxford Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Leverhulme Vakfı'nın direktörü olarak görev yaptı.

Bu liste maddesi, Kraliyet Kimya Topluluğu tarafından verilen ödülleri listeler.

Bu liste maddesi, Kraliyet Kimya Topluluğu tarafından yayımlanan dergileri listeler.

Anthony Ledwith İngiliz kimyager.

Edward Allen Hinds FInstP FAPS FRS soğuk maddeyle ilgili çalışmaları ile dikkat çeken bir İngiliz fizikçidir.