İçeriğe atla

Royal Rife

Royal Raymond Rife
Royal Raymond Rife laboratuarında
Doğum16 Mayıs 1888(1888-05-16)
Elkhorn, Nebraska, A.B.D.
Ölüm05 Ağustos 1971 (83 yaşında)
El Cajon, Kaliforniya A.B.D.
MilliyetAmerikalı
MeslekMucit
Tanınma nedeniMikroskoplar ve Rife cihazı

Royal Raymond Rife (16 Mayıs 1888 - 5 Ağustos 1971), Amerikalı mucit ve hızlandırılmış mikroskobun mucididir.[1][2]

Rife, canlı mikroorganizmaları kendi zamanına göre imkansız kabul edilen bir büyütmeyle gözlemleyebildiğini iddia ettiği mikroskoplarıyla ve radyo dalgalarını kullanarak "hastalık organizmalarını yok ederek" çeşitli rahatsızlıkları tedavi edebileceğini düşündüğü "salınımlı hüzme ışını" buluşuyla tanınır. Dönemin bilim adamları, doktorları ve mucitleriyle işbirliği yapmak için çalışmasına ve bulguları Smithsonian Enstitüsü'nün 1944 yıllık raporu gibi gazetelerde ve bilimsel dergilerde yayınlanmasına rağmen, bunlar daha sonra Amerikan Tıp Birliği (AMA), Amerikan Kanser Derneği Toplum (ACS) ve ana akım bilim insanlarınca reddedildi.

Rife ışını olarak adlandırdığı ışını ile kanserli hücreleri iyileştirdiğini iddiasında bulunmuştur. Yapmış olduğu icadın kasıtlı olarak Amerika Tıp Birliği’nin görmezden geldiğini söylemiştir. 1971 yılında 83 yaşındayken ölmüştür. Ölümünden 16 yıl sonra yayımlanan kanser tedavisi ile ilgili kitap ile kendi ürettiği ışın cihazı ile zararlı patojenleri yok edebildiği tezi alternatif tıpçılar arasında oldukça heyecan yaratmış ve bu cihazın tekrar üretimi yapılmıştır.

Hayatı ve çalışmaları

Rife'ın hayatını ve çalışmalarını anlatan çok az güvenilir yayınlanmış bilgi mevcuttur. 1930'larda birkaç optik bileşik mikroskop yaptı ve film kamerası kullanarak mikropların hızlandırılmış mikroskopi filmlerini çekti.[2][3][4] Ayrıca polarizörlü mikroskoplar da yaptı.[5] Rife, bu mikroskoplardan bazıları için 17.000 kat veya daha fazla büyütme iddiasında bulundu.[4]

Smithsonian Enstitüsü tarafından yayınlanan bir raporda, bu mikroskoplardan birinin "iletilen ve monokromatik ışın karanlık alanı, polarize ve yarık-ultra aydınlatma ve ayrıca kristalografi için özel bir cihaz" için donatılmış olduğu belirtildi. Birkaç doktorun başka bir Rife mikroskobunun gösterimine katıldığını ve onun netliğinden ve yüksek büyütmesinden etkilendiğini ekledi.[4]

Ancak Rife'ın mikroskoplarıyla yaptığını iddia ettiği bazı gözlemler modern bulgularla çelişir. Örneğin, tifo bakterisinin belirli koşullar altında çok daha küçük bir forma dönüştüğünü bildirmiş[4][5] ve kanserli tümörlerin çoğunun, en az beş formu olan, birinin E. coli'den ayırt edilemeyen, diğerinin ise mantara benzeyen bir mikrop içerdiğini iddia etmiştir.[4]

Rife ayrıca, buluşunun 'hüzme ışını' cihazının mikrobiyal patojenleri yok edebileceğini de bildirdi.[2][6] Rife, çeşitli patojenik organizmalar için "Ölümcül Titreşim Hızı" belgelediğini ve bu özel frekanstaki radyo dalgalarını kullanarak organizmaları titreştirerek yok edebildiğini iddia etti. 1938'deki San Diego Evening Tribune 'e göre Rife, kanseri iyileştirebileceğini iddia etmekten kaçındı, ancak "belirli istisnalar dışında" canlı dokudaki "hastalık organizmalarını cansızlaştırabileceğini" savundu.[6] 1931 tarihli profilinde Rife, "elektriksel titreşimler" kullanarak hastalıkları iyileştirdiğini iddia eden "tıbbi sahtekarlara" karşı uyardı ve kendi çalışmasının bu tür iddiaları desteklemediğini belirtti.[2]

Rife makinesi (1922)

Daily Californian 'daki bir ölüm ilanında, 5 Ağustos 1971'de 83 yaşındayken öldüğü, meteliksiz ve cihazlarının bilimsel olarak kabul görmemesi nedeniyle kırgın bir şekilde öldüğü belirtiliyordu.[7] Rife, iddialarının bilimsel olarak reddedilmesini Amerikan Tabipler Birliği (AMA), Halk Sağlığı Bakanlığı ve meslektaşlarının "beyinlerini yıkayan ve korkutan" "organize tıp"ın diğer unsurlarını içeren komplosuna bağladı.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Local Man Bares Wonders of Germ Life: Making Moving Pictures of Microbe Drama". San Diego Union. 3 Kasım 1929. 
  2. ^ a b c d H. H. Dunn (Haziran 1931). "Movie New Eye of Microscope in War on Germs". Popular Science. 118 (6): 27, 141. ISSN 0161-7370. 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2020. 
  3. ^ "Bacilli Revealed by New Microscope; Dr. Rife's Apparatus, Magnifying 17,000 Times, Shows Germs Never Before Seen". The New York Times. 22 Kasım 1931. s. 19. 15 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2024. 
  4. ^ a b c d e Annual report of the Board of Regents of the Smithsonian Institution (İngilizce). Smithsonian Institution. 1944. s. 207ff. 6 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2024. 
  5. ^ a b Kendall, Arthur Isaac; Rife, Royal (Aralık 1931). "Observations On Bacillus Typhosus In Its Filterable State: A Preliminary Communication". California and Western Medicine. XXXV (6). ss. 409-11. PMC 1658030 $2. PMID 18741967. 
  6. ^ a b Jones, Newell (6 Mayıs 1938). "Dread Disease Germs Destroyed By Rays, Claim Of S.D. Scientist: Cancer Blow Seen After 18-year Toil by Rife". San Diego Evening Tribune. s. 1. 
  7. ^ a b Hood, Del (11 Ağustos 1971). "Scientific Genius Dies: Saw Work Discredited". Daily Californian. 20 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tıp</span> hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için çalışma alanı

Tıp, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yoluyla sağlığı korumak ve iyileştirmek için geliştirilen çeşitli sağlık uygulamalarını kapsar. Çağdaş tıp, yaralanma ve hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için biyomedikal bilimleri, biyomedikal araştırmaları, genetiği ve tıbbi teknolojiyi, tipik olarak farmasötikler veya cerrahi yoluyla, ancak aynı zamanda psikoterapi, harici ateller ve traksiyon, tıbbi cihazlar, biyolojikler ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi çeşitli tedaviler yoluyla uygular.

<span class="mw-page-title-main">Optik</span> fizik biliminin bir alt dalı

Optik, ışık hareketlerini, özelliklerini, ışığın diğer maddelerle etkileşimini inceleyen; fiziğin ışığın ölçümünü ve sınıflandırması ile uğraşan bir alt dalı. Optik, genellikle gözle görülebilen ışık dalgalarının ve gözle görülemeyen morötesi ve kızılötesi ışık dalgalarının hareketini inceler. Çünkü ışık bir elektromanyetik dalgadır ve diğer elektromanyetik dalga türleri ile benzer özellikler gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Reich</span> Macar-Amerikalı ruhçözümcü (1897 – 1957)

Wilhelm Reich, Avusturyalı-Amerikalı psikiyatrist ve psikanalist, psikiyatri tarihinin en radikal isimlerden biri, Faşizmin Kitle Psikolojisi ve Kişilik Çözümlemesi gibi çok bilinen ve dikkate değer kitapların yazarı, Sigmund Freud'un öğrencilerinden biri, Carl Gustav Jung ve Alfred Adler'in tersine Sigmund Freud'un cinsellikle ilgili tezlerini daha ilerilere götürmeye çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nötron</span> Yüke sahip olmayan atomaltı parçacık

Nötron, sembolü n veya n⁰ olan, bir atomaltı ve nötr bir parçacıktır. Proton ile birlikte, atomun çekirdeğini meydana getirir. Bir yukarı ve iki aşağı kuark ve bunların arasındaki güçlü etkileşim sayesinde oluşur. Proton ve nötron yaklaşık olarak aynı kütleye sahiptir fakat nötron daha fazla kütleye sahiptir. Nötron ve protonun her ikisi nükleon olarak isimlendirilir. Nükleonların etkileşimleri ve özellikleri nükleer fizik tarafından açıklanır. Nötr hidrojen atomu dışında bütün atomların çekirdeklerinde nötron bulunur. Her atom farklı sayıda nötron bulundurabilir. Proton ve nötronlar, kuarklardan oluştukları için temel parçacık değildirler.

<span class="mw-page-title-main">Kanser</span> DNA hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalması

Kanserler (Habis tümörler, Malign tümörler), genellikle sürekli ve hızlı büyüyen tümörlerdir. Kapsülleri yoktur, büyürken sınır tanımazlar, çevresindeki dokuların ve damarların içine girerler (invazyon, infiltratif büyüme). Sıklıkla metastaz yaparlar. Tedavi edilmeyen ya da tedavisi gecikmiş kanserler ölümcüldür.

<span class="mw-page-title-main">Bağışıklık sistemi</span> canlılarda hastalıklara karşı koruma sağlayan biyolojik savunma sistemi bütünü

Bağışıklık sistemi, bir canlıdaki hastalıklara karşı koruma yapan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin toplamıdır. Sistem, canlı vücudunda geniş bir çeşitlilikte, virüslerden parazitik solucanlara, vücuda giren veya vücutla temasta bulunan her yabancı maddeye kadar tarama yapar ve onları, canlının sağlıklı vücut hücrelerinden ve dokularından ayırt eder. Bağışıklık sistemi, çok benzer özellikteki maddeleri bile birbirinden ayırabilir, örneğin; bir amino asidi farklı olan proteinleri bile birbirinden ayırabilecek özelliğe sahiptir. Bu ayrım, patojenlerin konak canlıdaki savunma sistemine rağmen enfeksiyon yapmaları için yeni yollar bulmalarına, bazı uyumlar sağlamalarına neden olacak kadar karmaşıktır. Bu mücadelede hayatta kalmak için patojenleri tanıyan ve onları etkisizleştiren bazı mekanizmalar gelişmiştir. Doğadaki tüm canlılar kendilerinden olmayan doku, hücre ve moleküllere karşı savunma sistemlerine sahiptirler. Hatta bakteriler gibi basit tek hücreli canlılarda da onları viral enfeksiyonlara karşı koruyan enzim sistemleri bulunur. Yüksek canlılardaysa çok daha karmaşık bir bağışıklık sistemi vardır. Omurgalılarda bağışıklık sistemi özel işlevlere sahip çok sayıda farklı hücre ve molekül içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Virüs</span> canlı ve ya cansız arası mikroskobik enfeksiyon etkeni

Virüs, sadece canlı hücreleri enfekte edebilen ve böylece replike olabilen mikroskobik enfeksiyon etkenleri. Virüsler; hayvanlardan ve bitkilerden, bakterilerin ve arkelerin de içinde bulunduğu mikroorganizmalara kadar her türlü canlı şekillerine bulaşabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Histopatoloji</span> Hastalığı incelemek ve teşhis etmek için dokunun mikroskobik incelenmesi

Histopatoloji ya da patolojik histoloji, hastalıklı dokunun histolojik incelenmesinde uzmanlaşan patoloji dalıdır. Anatomik patoloji açısından önemli bir araç olan histopatoloji, aynı zamanda kanser ve diğer hastalıkların doğru ve kesin teşhisi için kullanılır ve bu açıdan çok önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Patoloji</span> hastalıkla ilgili hücrelerdeki, dokulardaki ve organlardaki yapısal ve işlevsel değişikliklerin tanınması, araştırılması ve incelenmesiyle ilgilenen bilim dalı

Patoloji , hastalık çalışması ve bilimi kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuş hastalıklar bilimi anlamına gelen bir sözcüktür. Ayrıca belirli bir bozukluğun tipik özellikleriyle birlikte bütününe patoloji denilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Ehrlich</span> araştırmacı

Paul Ehrlich, Yahudi kökenli Alman bakteriyolog.

<span class="mw-page-title-main">Lawrence Bragg</span> Britanyalı fizikçi

William Lawrence Bragg, Avustralya doğumlu Britanyalı fizikçi. Bragg'in X-ray yasalarının ve X-ray kristalograferi kâşifi. 1915 yılında babası William Henry Bragg ile kristallerin yapılarını x ışınları yardımıyla analiz etmesindeki çalışmalarından dolayı Nobel ödülünü kazanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Siklotron</span> bir çeşit parçacık hızlandırıcı

Siklotron bir çeşit parçacık hızlandırıcıdır. Siklotronlar yüklü parçacıkları yüksek frekanslı alternatif gerilim kullanarak hızlandırır.

<span class="mw-page-title-main">Taramalı elektron mikroskobu</span> Elektron mikroskobu türü

Taramalı elektron mikroskobu veya SEM, odaklanmış bir elektron demeti ile numune yüzeyini tarayarak görüntü elde eden bir elektron mikroskobu tipidir. Elektronlar numunedeki atomlarla etkileşerek numune yüzeyindeki topografi ve kompozisyon hakkında bilgiler içeren farklı sinyaller üretir. Elektron demeti raster tarama ile yüzeyi tarar ve demetin konumu, algılanan sinyalle eşleştirilerek görüntü oluşturulur. SEM ile 1 nanometreden daha yüksek çözünürlüğe ulaşılabilir. Standart SEM cihazları yüksek vakumda, kuru ve iletken yüzeyleri incelemek için uygundur. Ancak düşük vakumda, nemli koşullarda, çok düşük sıcaklıklardan yüksek sıcaklıklara değişen koşullarda çalışabilen özelleşmiş cihazlar da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Hastalık yapıcı mikrop teorisi</span> mikroorganizmaların birçok hastalığın nedeni olduğunu savunan teori

Hastalık yapıcı mikrop teorisi, birçok hastalık için şu anda kabul edilen bilimsel teoridir. Patojen veya "mikrop" olarak bilinen mikroorganizmaların hastalığa neden olabileceğini belirtir. Büyütülmeden görülemeyecek kadar küçük olan bu organizmalar insanları, diğer hayvanları ve diğer canlı konakları istila eder. Konakları içinde büyümeleri ve çoğalmaları hastalığa neden olabilir. "Mikrop" sadece bir bakteriyi değil, protistler veya mantarlar gibi herhangi bir mikroorganizma türünü ve hatta virüsler, prionlar veya viroidler gibi hastalığa neden olabilen canlı olmayan patojenleri ifade eder. Patojenlerin neden olduğu hastalıklara bulaşıcı hastalıklar denir. Bir patojen bir hastalığın temel nedeni olsa bile, çevresel ve kalıtsal faktörler genellikle hastalığın şiddetini ve potansiyel bir konakçı bireyin patojene maruz kaldığında enfekte olup olmayacağını etkiler. Patojenler, hem insanlarda hem de hayvanlarda bir bireyden diğerine geçebilen hastalık taşıyıcı ajanlardır. Bulaşıcı hastalıklara patojen mikroorganizmalar ve parazitler gibi biyolojik ajanlar neden olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Biyoloji tarihi</span> Biyoloji biliminin tarihi

Biyoloji tarihinde antik çağlardan günümüze yaşayan dünyanın incelenmesi ele alınmaktadır. Her ne kadar biyoloji kavramı belirli bir bilimsel alan olarak 19. yüzyılda ortaya çıkmış olsa da biyoloji bilimleri ayurveda, Antik Mısır tıbbı ve Greko-Romen dünyada Aristoteles ile Galen'in çalışmalarına kadar uzanan tıb tarihine ve doğa tarihine dayanmaktadır. Antik çağlarda ortaya çıkan bu çalışmalar Orta Çağ'da İbni Sina gibi müslüman bilimadamları ve doktorlar tarafından ilerletilmiştir. Avrupa Rönesans döneminde ve modern çağın başlarında ampirizme yeniden duyulan bir ilgi ve birçok yeni organizmanın keşfiyle birlikte biyolojik düşünce alanında bir devrim ortaya çıkmıştır. Bu dönemde öne çıkanlar arasında fizyoloji alanında deneysel çalışmalar ve çok dikkatli gözlemler yapmış olan Vesalius ile Harvey; fosilleri ve yaşam çeşitliliğini sınıflandırmaya başlayan ve organizmaların gelişmeleri ile davranışlarını izleyen Linnaeus ile Buffon gibi doğa bilimcileri sayılabilir. Mikroskobun bulunması ile daha önceden bilinmeyen mikroorganizmaların dünyası ortaya çıkmış ve hücre teorisinin ilk çalışmaları başlamıştır. Özellikle mekanik felsefenin çıkışına karşı doğal teolojinin giderek artan önemi doğa tarihi üzerine yapılan çalışmaların gelişmesine cesaret vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mikroorganizma</span> mikroskobik bir organizma

Bir mikroorganizma veya mikrop mikroskobik bir organizmadır. Mikroorganizmaları inceleyen, Anton van Leeuwenhoek'un kendi tasarımı olan bir mikroskop kullanarak 1675'te mikroorganizmaları keşfetmesi ile başlayan bilim dalına mikrobiyoloji denir.

<span class="mw-page-title-main">Optik teleskop</span>

Optik teleskoplar esas olarak elektromanyetik spektrumun görünür ışık kısmından ışığı toplayan ve odaklayan teleskop çeşididir. Kullanım amacı bakılan nesnenin doğrudan görünümü için büyütülmüş görüntüsünü oluşturmak, fotoğrafını çekmek ya da elektronik görüntü sensörleri üzerinden veri toplamaktır.Optik teleskop, başlıca elektromanyetik spektrumun görünür bölgesinden olmak üzere direkt görüş için büyütülmüş bir imaj oluştururken, bir fotoğraf yaratırken ya da elektronik imaj sensörleri boyunca veri toplarken ışığı odaklar ve toplar.

Medikal fizik genellikle fizik konularının, teorilerinin ve metodlarının sağlık ve ilaç sektöründe kullanılmasına dayanır.Hastanelerde çalışan fizikçilere medikal fizikçi denmektedir. Medikal fizikçiler genellikle özel sağlık görevlerinde doktorların yeterli bilgisinin olmadığı, radyoloji, nükleer medikal, radrasyon onkolojisi alanlarında çalışırlar. Bu alanlarda doktor fizikçi ilişkisi esastır. Medikal fizikçilerin diğer çalıştıkları alan ise psikolojidir ve psikiyatri alanıdır. Bu alanda hastaların psikolojik verilerinin toplanması ve analizinin yapılmasından sorumludur. Birçok ülkede medikal fizikçiler sağlık sektöründe etkin bir rol oynamaktadırlar. Örneğin, Finlandiya'da nürolojik bilimlerde ve Hollanda'da odyoloji alanında bile çalışmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ultraviyole mikrop öldürücü ışınlama</span>

Ultraviyole mikrop öldürücü ışınlama (UVGI) mikroorganizmaların nükleik asitleri yok edip DNA'larını bozarak hayati hücresel işlevleri yerine getiremez hale getirip öldürmek veya etkisizleştirmek için kısa dalga boylu ultraviyole ışığı kullanan dezenfeksiyon yöntemidir. UVGI gıda, hava ve su arıtma gibi çeşitli uygulamalarda kullanılır.

Raymond Vahan Damadian Ermeni asıllı Amerikalı doktor, tıp doktoru ve ilk MR Tarama Makinesinin mucidi.