İçeriğe atla

Royal Gorge Bridge

Royal Gorge Bridge
Harita
TaşınanYolcu ve binek araçlar[1][2]
GeçişArkansas Nehri[3]
KonumColorado, ABD
Koordinatlar38°27′43″N 105°19′30″W / 38.462°K 105.325°B / 38.462; -105.325
TasarımGeorge E. Cole[3]
TürüAsma köprü
Uzunluk384 m[4]
Genişlik5.5 m[4]
Yapım maliyeti350,000 $[4]
Açılış8 Aralık 1929

Royal Gorge Bridge, ABD'nin Colorado eyaletine bağlı Cañon City yakınlarında Royal Gorge Bridge & Park eğlence parkında turistik cazibe merkezi olan bir köprüdür. Köprü, Arkansas Nehri'nin 291 m yüksekliğindeki geçit üzerinde yer almaktadır[5] ve 1929'dan 2001 yılında Çin'deki Liuguanghe Köprüsü'nün tamamlanmasına kadar dünyanın en yüksekteki köprüsü unvanına sahipti.[6]

Kaynakça

  1. ^ "What to Expect". Royal Gorge Bridge and Park. 27 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2017. 
  2. ^ "Historic and notable bridges of the U.S." Bridgehunter.com. James Baughn. 10 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2017. 
  3. ^ a b "Royal Gorge Bridge". structurae.net. Nicolas Janberg. 5 Şubat 2016. 21 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2017. 
  4. ^ a b c "Engineering Facts". Royal Gorge Bridge and Park. 28 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2017. 
  5. ^ Rappold, R. Scott (3 Mart 2010). "Arizona man topples Royal Gorge Bridge's lofty claim". The Gazette. Colorado Springs: Freedom Communications. 20 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2017. 
  6. ^ "List of Highest International Bridges". HighestBridges.com. Eric Sakowski. 15 Kasım 2016. 20 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">15 Temmuz Şehitler Köprüsü</span> İstanbul Boğazı üzerindeki üç köprüden biri

15 Temmuz Şehitler Köprüsü, eski adıyla Boğaziçi Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla halk arasında Birinci Köprü; Karadeniz ile Marmara Denizi'ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biri ve ilkidir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Köprü</span> iki yakayı birbirine bağlayarak yolu bir yandan ötekine eriştirmek için yapılan yapı

Köprü, nehir ve vadi gibi geçilmesi güç bir engelin iki kıyısını bağlayan veya herhangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının, başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmesini sağlayan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Edirne İkinci Bayezid Köprüsü</span>

Edirne İkinci Beyazıt Köprüsü, II. Bayezid tarafından Edirne'de Tunca nehri üzerinde inşa ettirilen köprü.

<span class="mw-page-title-main">Sunshine Skyway Köprüsü</span>

Bob Graham Sunshine Skyway Köprüsü, ABD, Florida'da Tampa Körfezi'nde bulunan kablo destekli köprüdür. Toplam uzunluğu 6.67 km dir. Köprü, Pinellas County'deki St. Petersburg ve Manatee County, Florida'daki Terra Ceia'yı birbirine bağlar. Günümüzdeki köprünün yapımına 1982'de başlanmış ve 7 Şubat 1987'de bitirilmiştir. Yeni köprü $244 milyona mal olmuştur. Şimdiki köprü 1954'te yapılan ve 1980'de kısmen yıkılan köprünün yerine yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sumida Nehri</span> Tokyoda nehir

Sumida Nehri, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir nehirdir. Nehir Iwabuchi'de Arakawa Nehri'nden ayrılarak Tokyo'nun kuzeyinden akar ve Tokyo Körfezi'ne dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Rainbow Köprüsü</span>

Rainbow Köprüsü, Japonya'nın başkenti Tokyo'da Tokyo Körfezi üzerinde yer alan ve Shibaura ile Odaiba'yı bağlayan bir asma köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Waterloo Köprüsü</span> Londrada Köprü, İngiltere

Waterloo Köprüsü, Londra'da Thames Nehri'nden geçen bir yol ve yaya trafiği köprüsüdür. Köprü Blackfriars ile Hungerford köprüleri arasında yer almakta olup adı Waterloo Savaşı'nda Britanya, Hollanda ve Prusya zaferinin onuruna verilmiştir. Nehrin stratejik konumu sayesinde köprüden Londra'nın görüntüsü yer seviyesinde istenilen noktadan yaygın olarak görülebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sidu Nehri Köprüsü</span>

Sidu Nehri Köprüsü, Çin'in Hubei eyaletinde Side Nehri üzerinde bulunan bir asma köprüdür. Köprü 15 Kasım 2009 tarihinde açılmış olup Şanghay-Çongçing arasındaki G50 otoyolunun bir parçasıdır ve nehirden 500 metre yüksekliği ile inşa edildiğinde dünyanın en yüksek köprüsüydü.

<span class="mw-page-title-main">Tsing Ma Köprüsü</span>

Tsing Ma Köprüsü, Hong Kong'da Ma Wan ve Tsing Yi adalarını bağlayan bir çift katlı asma köprüdür. Köprü, dünyanın 11. en uzun asma köprüsüdür ve tamamlandığında ikinci en uzun köprüsüydü.

Bu liste, karayolunda ya da su üzerinde tam uzunluğa göre sıralanmış en az üç kilometre uzunluğa sahip dünyanın en uzun köprülerinin listesidir. "Açıklık" zemin desteği olmayan en uzun uzunlukları ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Ironbridge Vadisi</span>

Ironbridge Vadisi, Shropshire, İngiltere'deki Severn Nehri üzerinde yer alan bir derin vadidir. Son buzul çağının sonunda, buzulların eriyip Lapworth Gölü'nden taşması sonucu oluştu. Bu vadi oluşumu, endüstriyel devrimin erken dönemlerinde bölgenin hızlı ekonomik gelişimini sağlayan kömür, demir, kireç taşı gibi madenlerin bölgeden çıkarılmasını sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Vauxhall Köprüsü</span>

Vauxhall Köprüsü, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da bulunan bir kemer köprüdür. Köprü, 1906 açılmış olup eski Vauxhall Köprüsü'nün yerini almıştır. Köprü, Thames Nehri'nin üzerinden geçmektedir ve güneydeki Vauxhall ile kuzey kıyısında Pimlico'yı bağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sidney Liman Köprüsü</span> s.k.5.02

Sidney Liman Köprüsü, Avustralya'nın Sidney kentinde bulunan bir kemer köprüdür. İnşaatına 1923 yılında başlanmış olup 28 Temmuz 1932 tarihinde açılmıştır. Köprü, Sidney şehir merkezi ile North Shore arasında demiryolu, taşıt, bisiklet ve yaya trafiğini taşımaktadır. Köprünün, Port Jackson ve yakınlardaki Sidney Opera Binası ile birlikteki manzarası kentin ve Avustralya'nın simgesi konumundadır.

Bu liste Türkiye'deki köprüleri gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Tsakona Kemer Köprüsü</span>

Tsakona Kemer Köprüsü, dünyanın en uzun çok açıklıklı kemer köprülerinden biridir. Tsakona Vadisi'ni geçmek için inşa edilmiştir ve Megalopolis yakınlarında son yıllarda birçok toprak kayması yaşanan tehlikeli bir bölgeye bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Saraçhane Köprüsü</span>

Saraçhane Köprüsü, diğer adıyla Şahabettin Paşa Köprüsü veya Horozlu Köprüsü, Edirnede, Tunca Nehri üzerinde bulunan bir Osmanlı köprüsüdür.

<span class="mw-page-title-main">Zhangjiajie Ulusal Orman Parkı</span>

Zhangjiajie Ulusal Orman Parkı, Çin'in Hunan Eyaletinin il düzeyindeki şehri Zhangjiajie'de yer alan ulusal park.

<span class="mw-page-title-main">Hillsgrove Covered Köprüsü</span>

Hillsgrove Kapalı Köprüsü, ABD'nin Pennsylvania eyaletinde, Sullivan County, Hillsgrove Township'teki Loyalsock Creek üzerinde Burr kemer kirişili köprüdür. 1850 civarında inşa edilen köprü 186 fit (56,7 m) uzunluğundadır. 1973'te, ilçede Ulusal Tarihi Yerler Listesi'ne (NRHP) eklendi ve bu alandaki ilk kapalı köprü oldu. Köprü, kasaba ve yakındaki tüzel kişiliğe sahip olmayan Hillsgrove köyünün adını almıştır ve aynı zamanda bitişiğindeki bir çiftliğe ithafen Rinkers Covered Bridge olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Gefirofobi</span> köprü korkusu ile karakterize edilen özgül fobi

Gefirofobi köprü ve tünel korkusu ile karakterize edilen anksiyete bozukluğu veya özgül fobidir. Sonuç olarak, gefirofobi hastaları, kendilerini köprülerden geçirecek rotalardan kaçınabilir veya yolcularsa, bir köprüden geçerken çok endişeli davranabilirler. Gefirofobi terimi, "köprü" anlamına gelen Yunanca γέφυρα (gephura) ve "korku" anlamına gelen φόβος (phobos) sözcüklerinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">En uzun asma köprülerin listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Dünyanın en uzun asma köprüleri, ana açıklıklarının uzunluğuna göre listelenir. Ana açıklığın uzunluğu; genellikle kulelerin yüksekliği, köprünün tasarımı ve inşasında yer alan mühendislik karmaşıklığıyla ilişkili olarak asma köprülerin boyutlarını karşılaştırmanın en yaygın yöntemidir. Bir köprünün diğerinden daha uzun bir açıklığı varsa bu köprünün, kıyıdan kıyıya daha uzun olduğu anlamına gelmez.