İçeriğe atla

Royal Crescent

Royal Crescent
Royal Crescent'ın havadan görünümü
Yerel ad
KonumBath, Somerset, İngiltere
İnşası1774
MimarJohn Wood, the Younger
Mimari tarzıGeorgien mimarisi
Listed Building – Grade I
Resmi adı: Nos. 1–30, Royal Crescent
Belirlenme12 Haziran 1950[1]
Referans no.1394736
Listed Building – Grade II
Official name: Five lamp columns
Designated15 Ekim 2010[2]
Reference no.1394739
Listed Building – Grade II
Official name: 1A, Royal Crescent
Designated5 Ağustos 1975[3]
Reference no.1394740
Birleşik Krallık Somerset üzerinde Royal Crescent
Royal Crescent
Location of Royal Crescent in

Royal Crescent, İngiltere'nin Bath şehrinde geniş bir hilal şeklinde sıralanmış 30 sıra evdir. Mimar John Wood, the Younger tarafından tasarlanan ve 1767 ile 1774 yılları arasında inşa edilen, Birleşik Krallık'ta bulunan Georgien mimarisinin en büyük örneklerinden biri ve Grade I koruma altındaki bir yapıdır. Yıllar içinde çeşitli iç mekanlarda bazı değişiklikler yapılmış olsa da, Georin taş cephesi ilk inşa edildiğinde olduğu gibi kalmaktadır.

500 fit (150 m)* hilal, üst katında Palladyan tarzında bir saçakla birlikte birinci katta 114 İon sütununa sahiptir. Yapılan teraslı evlerin ilk hilali ve karşısındaki park alanına bakan manzarasıyla "rus in urbe" (şehirdeki taşra) örneğiydi.

Kraliyet Hilali 240 yıl önce inşa edildiğinden beri pek çok önemli kişi ya yaşamış ya da burada kalmıştır. Kalan ve yaşayan insanlarla ilgili binalara iliştirilen özel plaketlerde anılmaktadır.

İyonik sütunların, saçakların ve dökme demir lambanın mimari detayı
Panoramik görüntü

Kaynakça

  1. ^ "Nos. 1-30 Royal Crescent". National Heritage List for England. Historic England. 6 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2017. 
  2. ^ "Five lamp columns". National Heritage List for England. Historic England. 6 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2017. 
  3. ^ "1A, Royal Crescent". National Heritage List for England. Historic England. 13 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de yirmi bir tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. İlk olarak 1985'te İstanbul'un Tarihî Alanları, Göreme Millî Parkı ve Kapadokya ile Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dâhil edildi. Listedeki varlıklardan on dokuzu kültürel, ikisi karma alandır. Türkiye'nin Dünya Mirası Geçici Listesi'nde ise yetmiş dokuz tane varlığı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abbey Road Studios</span>

Abbey Road Studios, Kasım 1931'de Londra Abbey Road'da kurulmuş kayıt stüdyoları kompleksi. Kuruluşunda daha çok klasik müzik kayıtlarına odaklanmış olan stüdyo daha sonraları rock ve pop gruplarına kapılarını açtı; The Beatles ile önemli derecede bağlantılı halde geldi ve grubun hemen hemen tüm stüdyo kayıtlarının gerçekleştirildiği mekân oldu. Stüdyo ayrıca orkestra ve film müziği kayıtlarının yapıldığı Kingsway Hall'dan gelen çalışmaların remastering işlemleri için de kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şibam</span> yemen, Hadramutta bir kasaba

Şibam Yemen'de bulunan 7 bin nüfuslu bir kasabadır. Şehrin adına ilk kez MS 3. yüzyıla tarihlenen belgelerde rastlanmıştır. Kasaba, geçmişte Hadramut Krallığı'nın başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Hilal ve yıldız</span> sembol

Hilâl ve yıldız veya ay ve yıldız, hilâl ve hilalin açık ucunda yer alan bir yıldız şeklinden oluşan antik simge. Bu simgenin kullanıldığı bayraklara çoğunlukla Akdeniz çevresinde, Orta Doğu ve Orta Asya'da rastlanır. Günümüzde çoğunlukla İslam ülkelerinin bayraklarında kullanılan bir sembol olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Afrika'da 145 Dünya Mirası belirlemiştir. Bu sit alanları 35 ülkede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Allan Poe Evi ve Müzesi</span>

Edgar Allan Poe Evi ve Müzesi, yazar Edgar Allan Poe'nun 1830'larda yaşadığı ve Baltimore, Maryland'de 203 Amity Sokak'ta bulunan eski evidir. Şu anda bir müze olarak açık olup, küçük, mütavazı yapıya sahip, duvarları diğer evlere bitişik bir evdir ve aynı zamanda Baltimore Edgar Allan Poe Topluluğu'na da ev sahipliği yapmaktadır. 1972'de National Historic Landmark olarak belirlenmiştir. Baltimore şehrinin parasal desteğinin azalması nedeniyle, müzenin yakında kapılarını kapatma olasılığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Harrow School</span>

Harrow School,, Londra'nın kuzeybatısındaki Harrow kasabasında yer alan bir İngiliz bağımsız özel okuludur. Okulun 1243 yılında kurulduğuna ilişkin bazı kanıtlar varsa da kraliyet kayıtlarına göre 1572 yılında John Lyon tarafından kurulduğu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Antik Nara'nın Tarihî Anıtları</span>

Antik Nara'nın Tarihî Anıtları, Japonya'nın Nara kentinde bulunan sekiz tarihî yapıdır. Bunlardan beşi Budist tapınağı, biri Şinto tapınağı, biri saray ve biri de bakir ormandır. Antik Nara'nın Tarihî Anıtları 1998'de UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hospicio Cabañas</span>

Meksika'nın Jalisco Eyaletinin Guadalajara kentindeki bir Dünya Mirası olan Hospicio Cabañas, Amerika'daki en eski ve en büyük hastane komplekslerinden biridir.

UNESCO, Güneydoğu Asya'nın on bir ülkesinde, Endonezya, Vietnam, Tayland, Filipinler, Malezya, Myanmar, Kamboçya, Laos ve Singapur'da 37 Dünya Mirası alanı belirledi. Sadece Brunei ve Doğu Timor, Dünya Mirası alanlarına sahip değildir. Papua Yeni Gine, Palau, Tayvan ve Hainan da bazen Güneydoğu Asya'ya bağlı olarak anılır.

Bu liste, Karayipler'deki UNESCO Dünya Mirası listesidir. Hollanda Antilleri'ndeki Curaçao aracılığıyla Hollanda, Avrupa'yla olan kültürel ve siyasi birlikteliğine rağmen Kuzey Amerika'nın bir parçası olarak buraya dahil edilmiştir.

Aşağıdaki liste UNESCO tarafından Güney Amerika'da ilan edilmiş Dünya Mirası listesidir.

Aşağıdaki liste UNESCO tarafından Orta Amerika'da ilan edilmiş Dünya Mirası listesidir.

Aşağıdaki liste, Kuzey Amerika'daki UNESCO Dünya Mirası Alanlarının bir listesidir. Grönland, Avrupa'yla olan kültürel ve siyasi birlikteliğine rağmen Kuzey Amerika'nın bir parçası olarak buraya dahil edilmiştir. Meksika sahip olduğu 35 site ile dünyada en çok miras alanı içeren yedinci ülke konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Indianapolis Motor Speedway</span>

Indianapolis Motor Speedway, Amerika Birleşik Devletleri'nin Speedway kentinde bulunan bir otomobil yarış pistidir. Pist, Indianapolis şehir merkezinin 10 km batısında yer almaktadır. Indianapolis 500 ve Brickyard 400 yarışlarına ev sahipliği yapmakta olup daha önceden de Birleşik Devletler Grand Prix'ine ev sahipliği yapmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası, 1972'de kurulan UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde açıklandığı gibi

<span class="mw-page-title-main">Adelaide Cottage</span>

Adelaide Cottage, İngiltere'nin Berkshire ilçesindeki Windsor Kalesi'nin hemen doğusunda yer alan Windsor Home Park'ta bir evdir.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Adalet Mahkemeleri</span>

Kraliyet Adalet Mahkemeleri, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da bulunan bir mahkeme binasıdır. Bina, Westminster semtinde yer almakta olup 1882 yılında inşa edilmiştir ve Adalet Yüksek Mahkemesi ile Temyiz Mahkemesi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Roma Hamamları (Bath)</span>

Roma Hamamları, İngiltere'nin Bath kentinde bulunan bir Roma hamamıdır. Roma Britanyası'nın ilk birkaç on yılında, MS 60 ile 70 yılları arasında bölgeye bir tapınak inşa edildi. Varlığı, site çevresinde Aquae Sulis olarak bilinen küçük Roma kentsel yerleşiminin gelişmesine yol açtı. Halka açık banyolar için tasarlanan Roma hamamları, MS 5. yüzyılda Britanya'daki Roma egemenliğinin sonuna kadar kullanıldı. Anglosakson Kroniği'ne göre, orijinal Roma hamamları bir yüzyıl sonra harabeye dönmüştü. Doğal kaynakların etrafındaki alan, Erken ve Geç Orta Çağ'da birçok kez yeniden geliştirildi.