Realizm ya da gerçekçilik, bir estetik ve edebi kavram olarak 19. yüzyıl ortalarında Fransa'da ortaya çıkmıştır. Nasıl ki romantizm klasisizme bir başkaldırı niteliğinde ise gerçekçilik yani realizm, hem klasisizme hem de romantizme bir başkaldırıdır. Amaç, sanatı klasik ve romantik akımların yapaylığından kurtarmak, yenilikçi eserler üretmek ve konularını öncelikle yüksek sınıflar ve temalarla ilgili değil, toplumsal sınıflar ve temalar arasından seçmekti. Realizmin amacı, günlük yaşamın önyargısız, bilimsel bir tutumla incelenmesi ve edebi eserlerin bir bilim insanının klinik bulgularına benzer nesnel bir bakış açısıyla ortaya konmasıdır. Örneğin, realizmin iki güçlü temsilcisi Gustave Flaubert'in Madame Bovary adlı romanı ile Emile Zola'nın Nana adlı romanında cinsellik ve şiddet edebi bir mikroskop altında incelenecek olursa çıplaklığıyla ortaya konulmuştur. Realizm felsefesinin altında güçlü bir felsefi belirlenimcilik yatar. Fransız edebiyatında Flaubert ile Zola'nın yanı sıra Honore de Balzac, Stendhal, Rusya'da Lev Tolstoy, İvan Sergeyeviç Turgenyev, Dostoyevski, İngiltere'de Charles Dickens ve Anthony Trollope, Amerika'da Theodore Dreiser, Ernest Hemingway, John Steinbeck İrlanda'da James Joyce realizmin önemli temsilcileridir. Realizm, 20. yüzyıl romanının gelişimini de önemli ölçüde etkilemiştir.
Gustave Flaubert, Fransız roman yazarı. Edebiyat eleştirmenleri tarafından modern romanın kurucusu kabul edilir. En tanınmış eseri, 19. yüzyıl toplumsal gerçekliğini çarpıcı biçimde aktaran ve dünya klasikleri arasına giren Madame Bovary'dir. 1857'de yayımlanan ve Fransa'da ciddi tartışmalara neden olan bu eserden sonra realist akımı başlatan kişi olarak gösterilmiştir.
Madam Bovary, Fransız yazar Gustave Flaubert'in "Madam Bovary: Taşra Hayatı" orijinal ismiyle 1856'da yayınlanan ilk romanıdır. Yaşadığı sıkıcı ve sıradan taşra hayatından kurtulabilmek için sınırlarını umutsuzca zorlayan Madam Bovary'nin hikâyesini anlatır.
Guy de Maupassant Fransız romancı ve kısa öykü yazarı.
Yukarı Normandiya, Fransa'nın 26 bölgesinden biridir. Fransa'nın kuzeybatısında, Manş Denizi kıyısındadır. Merkez şehri Rouen'dir. Bölgeyi iki il paylaşmaktadır.
Brazzaville, Afrika kıtasında bulunan Kongo Cumhuriyeti'nin hem başkenti hem de en büyük şehri konumunda olan on iki idari bölgesinden biridir. Şehir Kongo nehri kıyısında kuruludur.
Reims, kuzeydoğu Fransa'da Champagne-Ardenne Bölgesi Marne ilinde bulunan kenttir.
Liège, Belçika'da Valonya'nin Liège ili'nin başşehri. Belçika'nın üçüncü, Valon Bölgesi'nin en büyük şehri, bu bölgedeki başlıca sanayi merkezidir.
Le Havre, Fransa'nın kuzeybatısında, Sen Nehri halicinde sağ yakada kurulu kent. Bölgenin en kalabalık merkezi. İdari olarak Seine-Maritime ilinde, Haute-Normandie bölgesinde yer alan bir komündür.
Nice, Güney Fransa'da, Akdeniz sahilinde, Marsilya ile Cenova arasında yer alan bir şehirdir.
Charles Jules Henry Nicolle, Fransız bakteriyoloji bilgini. Tifüsün insandan insana vücut bitiyle taşındığını bularak 1928 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü almıştır.
Rouen Havalimanı ya da Fransızca:Aéroport de Rouen - Vallée de Seine Fransa'nın Haute-Normandie bölgesinin Seine-Maritime ilindeki Rouen şehrinin Boos komünündedir.
Salerno, İtalya'nın güney kesiminde, Campania'da aynı ismi taşıyan Salerno ili merkezi kent. Napoli'nin güneydoğusunda, Salerno Körfezi'nin kuzeyinde bulunur
Amaury Vassili Chautard, Fransız şarkıcı. 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Fransa'yı "Sognu" adlı şarkı ile temsil ederek 82 puanla 15. olmuştur. 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Fransa'nın oylarını sunmuştur.
Bamberg Freistaat Bavyera'de Yukarı Franken'de yer alan küçük bir Alman şehridir. Aynı zamanda Bamberg, 200.000 nüfuslu bir metropol bölgesinin ve Yukarı Franken'in en önemli merkezidir. Bamberg, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'nun bakmakla yükümlü olduğu 4.100'den fazla olmak üzere yaklaşık 7.000 yabancı uyruklu insana ev sahipliği yapmaktadır. 1973 yılında kuruluşunun 1000. yılını kutlamıştır. 1993'te UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Bamberg şehri dumanlı birasıyla ünlü olup kişi başına yılda 300 litre bira tüketimiyle dünyanın en fazla bira içilen şehirlerinden biridir.
Fransa'nın belediyeleri, Fransa'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler genellikle şehir veya köylere karşılık gelir. Belediye sistemi Fransız Devrimi'nin ardından kurulmuştur. Belediyelerin yüzölçümleri ve nüfusları önemli ölçüde değişmekte olup 2,2 milyon nüfusluk Paris gibi bir şehir, 10.000 nüfusluk bir kasaba veya 10 kişilik mezra da olabilmektedir. Buna karşın altı yılda bir seçilen belediye meclisi ve belediye başkanı olmak üzere tüm belediyelerin yönetim sistemi aynıdır.
Maurice Leblanc Fransız öykü ve roman yazarı; Arsen Lüpen karakterinin yaratıcısı.
Ermiş Antonius ve Şeytan, Fransız yazar Gustave Flaubert tarafından yazılan, 1874 yılında yayımlanan roman. Eserin, 1874 tarihli yayınından önce 1849 ve 1856 tarihli iki versiyonu bulunmaktadır.
Avrupa E-yolu E46, uluslararası E-yol ağının bir parçasıdır. Yol Fransa'nın Cherbourg-Octeville ile Belçika'nın Liège şehirlerini birbirine bağlar. Toplam 753 km uzunluğundadır.