İçeriğe atla

Rotatif motor

Le Rhône 9C motoru

Rotatif motor, genellikle radyal bir konfigürasyonda sıra başına tek sayıda silindirle tasarlanmış, krank milinin çalışma sırasında sabit kaldığı, tüm krank karteri ve bağlı silindirlerinin bir ünite etrafında döndüğü, bir tür içten yanmalı motor türüdür. Ana uygulama alanı havacılık sektörü olmasına rağmen, birkaç erken motosiklet ve otomobilde de önceden kullanılmaktaydı.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GNOME</span> Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ortamı

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Makine</span> herhangi bir enerji türünü başka bir enerjiye dönüştürmek, belli bir güçten yararlanarak bir işi yapmak veya etki oluşturmak için dişliler, yataklar ve miller gibi çeşitli makine elemanlarından oluşan düzenekler bütünü

Makine, bir iş yapmak için kuvvet uygulamak ve hareketi kontrol etmek için güç kullanan fiziksel bir sistemdir. Terim genellikle motor kullanan yapay cihazlara veya moleküler makineler gibi doğal biyolojik makromoleküllere de uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Dizel motor</span> motor çeşiti

Dizel motor, içten yanmalı bir motor tipidir. Daha özel bir tanımla, dizel motor oksijen içeren bir gazın sıkıştırılarak yüksek basınç ve sıcaklığa ulaşması ve silindir içine püskürtülen yakıtın bu sayede alev alması ve patlaması prensibi ile çalışan bir motordur. Bu yüzden benzinli motorlardan farklı olarak ateşleme için bujiye ve yakıt oksijen karışımını oluşturmak için karbüratöre ihtiyaç yoktur.

<span class="mw-page-title-main">İçten yanmalı motor</span> yakıtın yanma odasında oksitleyici ile yandığı motor

İçten yanmalı motorlar, yakıt'ın motor içinde yanma odası adı verilen sınırlı bir alan içinde yakılması ile oluşan basıncın, piston denen parçayı hareket ettirmesi ile oluşan makinelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Krank mili</span>

"Krank mili" ya da "krank kolu", içten yanmalı motorlarda pistonun gidip gelme hareketi ile elde ettiği enerjiyi motor miline ileterek dönme hareketine çevirmeye yarayan parça. Bir tür hareketi diğerine dönüştürmek üzere oluşturulmuş düzenekler ise "krank mekanizması"nı oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Zıt pistonlu motorlar</span>

Bir zıt pistonlu motor, silindirleri çift taraflıdır ve her tarafta bir piston bulunur ancak silindirlerin kafaları yoktur. Çoğu zaman her silindir sırasının ayrı ve bağımsız krank mili varken Doxfordship motorları 2 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve Commer OP kamyon motorları 25 Şubat 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. gibi bazı modeller tek mille çalışırlar. Bu tip motorları pistonları yine karşılıklı yerleştirilmiş olan Boksör motorlarla karşılaştırılmaması gerekir ki bu iki tip tamamen farklı iki motor tipidir.

<span class="mw-page-title-main">Quasiturbine motor</span>

Quasiturbine motor, Wankel motorun geliştirilmişidir. Aynı tek yönlü hareket mantığı kullanılmış fakat rotary motorlardan daha iyi sıkıştırma sağlamaktadır ve farklı yakıt türleriyle çalışabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">V8 motor</span> 8 silindirli v tipi motor

V8 motoru, 8 silindirli v tipi motordur. V8 motorunda ortak krank mili kullanılır. Bu motor uzunluk olarak düz 4 silindir boyundadır ve yüksek güç sağlayan bir motor türüdür.

<span class="mw-page-title-main">V6 motor</span>

V6 motor, tek bir krankı çeviren, üçerli iki sıra halinde altı silindirden oluşan V tipi motordur. V6 motorlar, genellikle 2.0 L ila 4.3 L hacim arasında, sıralı dört silindirli motorlardan daha kısa ve V8 motorundan daha küçük olup en kompakt motor konfigürasyonlarından biridir. Kısa uzunluğu nedeniyle, yaygın olarak önde enlemesine önden çekiş düzenine daha iyi uymaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sopwith Pup</span>

Sopwith Pup, Sopwith Aviation Company tarafından üretilen Büyük Britanya yapımı bir avcı uçağıdır. Uçak, 1916 yılında hizmete girmiş olup I. Dünya Savaşı sırasında her ne kadar yeni Alman uçaklarına karşı zayıf olsa da iyi uçuş özellikleri ve manevra kabiliyeti ile sayesinde oldukça başarılı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vickers F.B.5</span>

Vickers F.B.5, Vickers tarafından üretilen Büyük Britanya yapımı bir avcı uçağıdır. Uçak, hava-hava savaşı için tasarlanmış ilk uçaktı ve dünyanın ilk operasyonel avcı uçağı idi.

<span class="mw-page-title-main">Motor freni</span> fren türü

Motor freni, sürtünme freni veya manyetik fren gibi ek harici frenleme mekanizmaları kullanmak yerine, bir motorlu taşıtın motorunun içindeki yavaşlatma kuvvetleri kullanıldığında meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">Bileşik buhar motoru</span>

Bileşik buhar motoru ünitesi, buharın iki veya daha fazla aşamada genleştiği bir tür buhar motorudur. Bileşik bir motor için tipik bir düzenleme, buharın önce yüksek basınçlı bir silindirde genleşmesi, daha sonra ısısının ve basıncının azalmasının ardından doğrudan bir veya daha fazla büyük hacimli düşük basınçlı silindirlere geçmesidir. Çoklu genleşmeli motorlar, buhardan daha fazla enerji elde etmek için giderek daha düşük basınçlı ek silindirler kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Pratt & Whitney R-1860 Hornet B</span> uçak motoru

Pratt & Whitney R-1860 Hornet B, bir uçak motorudur. Pratt & Whitney'in daha önceki uçak motoru R-1690 Hornet'in geliştirilmiş halidir. Kapasitesi 1.690'dan 1.860 inç küpe (in³) çıkartıldı. Silindir çapı 1/8 inç krank mili stroku 3/8 inç artırıldı. Her iki motor da tek sıra dokuz silindirli, hava soğutmalı radyal motorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Pratt & Whitney T34</span>

Pratt & Whitney T34, Pratt & Whitney tarafından tasarlanan ve üretilen bir Amerikan eksenel akışlı turboprop motordu. Tek büyük uygulaması Douglas C-133 Cargomaster'daydı.

<span class="mw-page-title-main">Pratt & Whitney R-2180-A Twin Hornet</span>

Pratt & Whitney R-2180-A Twin Hornet Pratt & Whitney tarafından ABD'de geliştirilmiş bir yıldız tipi motordur. Her sırada yedi silindir olmak üzere iki silindiri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yol silindiri</span> Mühendislik aracı

Yol silindiri, yolların ve temellerin yapımında toprak, çakıl, beton veya asfaltı sıkıştırmak için kullanılan kompaktör tipi bir mühendislik aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Atkinson çevrimi</span> Termodinamik döngü

Atkinson çevrimi, 1882'de James Atkinson tarafından icat edilen bir içten yanmalı motor türüdür. Atkinson çevrimi, güç yoğunluğu pahasına verimlilik sağlamak üzere tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sıralı iki silindir motor</span>

Sıralı iki silindir motor, iki silindirin ortak bir krank mili boyunca bir çizgide konumlandığı iki silindirli bir pistonlu motordur. Sıralı iki silindir motorlar genellikle motosikletlerde kullanılır. Ancak, otomobiller, deniz taşıtları, kar motosikletleri, jetski'ler, arazi araçları, traktörler ve ultra hafif uçaklar da kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kamera motoru</span>

Kamera(Kam) motorlarında, diğer içten yanmalı motorlarından farklı olarak bağlantı çubukları ve krank mili yoktur, bunun yerine piston hareketinin, normal krank yerine bir kam ve silindir vasıtasıyla yapıldığı bir motordur.