İçeriğe atla

Rostov Devlet Ulaştırma Yolları Üniversitesi

Rostov Devlet Ulaştırma Yolları Üniversitesi
Ростовский государственный университет путей сообщения
Harita
Kuruluş1929
TürDevlet
Eğitim dil(ler)iRusça
RektörVladimir Vereskun
Öğrenciler20,000
KonumRusya Rostov-na-Donu, Rusya
Web sitesirgups.ru

Rostov Devlet Ulaştırma Yolları Üniversitesi (Rusça: Ростовский государственный университет путей сообщения), Rusya'da devlet üniversitesidir. 1929 yılında kurulmuştur. Rostov Devlet Ulaştırma Yolları Üniversitesi, Federal Demiryolu Taşımacılığı Ajansı ve Güney Müdürlüğü aracılığıyla Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanlığı yapısının bir parçasıdır.[1]

Tarihçe

Rostov Devlet Ulaştırma Yolları Üniversitesi, 30 Mayıs 1929'da Sovyetler Birliği Halk İletişim Yolları Komiserliği Kurulu kararıyla kuruldu. Başlangıçta "Ulaştırma Mekanik Enstitüsü" (Rusça: Механический институт транспорта) olarak adlandırılıyordu ve 12 Temmuz 1929'da enstitünün adı Rostov Demiryolu Mühendisleri Enstitüsü (Rusça: Ростовский институт инженеров путей сообщения).

1 Ekim 1929'da üç fakültede (demiryolu, su ulaştırma ve yol inşaatı) ilk 292 öğrenci derslere başladı. Rostov Demiryolu Mühendisleri Enstitüsü, Rusya, Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan'da taşımacılık personelinin eğitimi için güneydeki bir ileri karakol haline geldi.

29 Aralık 1934'te enstitü, Rostov Demiryolu Taşıma Mühendisleri Enstitüsü (Rusça: Ростовский институт инженеров железнодорожного транспорта) adı verilen bir demiryolu yüksek öğrenim kurumuna dönüştürüldü. İki yeni fakülte oluşturuldu - “Lokomotiv” ve “Wagon”. Eğitim, laboratuvar ve üretim üssü oluşturuldu.

II. Dünya Savaşı sırasında enstitünün birçok çalışanı ve öğrencisi, vatanlarını ve dünyayı Nazi Almanyası'nın saldırısından korumak için cepheye gitti. 1942 yılında enstitü Tiflis'e tahliye edildi ve burada demiryolu taşımacılığı konusunda uzman yetiştirmeye devam etti ve bilimsel araştırmalar yaptı. Ağustos 1944'te enstitü Rostov-on-Don'a geri döndü. Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında enstitünün maddi ve teknik temeli neredeyse tamamen yok edildi. Enstitünün restorasyonu sırasında yeni fakülteler, bölümler, laboratuvarlar, ofisler, eğitim ve üretim tesisleri ortaya çıktı.

II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden sonra Sovyetler Birliği, buharlı lokomotif çekişini dizel ve elektrikli olanlarla değiştirmeye başladı. Enstitü, dizel lokomotif mühendislerini eğitmeye başlayan ilk kurumlardan biriydi.

1993 yılında enstitünün adı Rostov Devlet Ulaştırma Yolları Üniversitesi olarak değiştirildi.[2]

2019 yılında Rostov Devlet Ulaştırma Yolları Üniversitesi 90. yılını kutladı. Üniversite, var olduğu yıllar boyunca ulaştırma ve ülke ekonomisinin diğer sektörleri için 200.000'den fazla uzman yetiştirmiştir.

Şimdi Rostov Devlet Ulaştırma Yolları Üniversitesi dinamik olarak gelişen büyük bir ulaşım eğitim kompleksidir. Üniversite, Rusya'daki ulaştırma üniversiteleri sıralamasında üst sıralarda yer almaktadır. Rostov Devlet Ulaştırma Yolları Üniversitesi, Rostov Bölgesi'nin sosyal, bilimsel ve kültürel yaşamının aktif bir katılımcısıdır.[3]

Fakülteler

  • Yol Yapım Makineleri Fakültesi
  • Sivil Mühendislik Fakültesi
  • Ulaşım Süreç Yönetimi Fakültesi
  • Elektromekanik Fakültesi
  • Güç Mühendisliği Fakültesi
  • Yönetim Bilişim Teknolojileri Fakültesi
  • Beşeri Bilimler Fakültesi
  • İktisat, Yönetim ve Hukuk Fakültesi[4]

Yabancı öğrenciler için ek eğitim programları

  • Yabancı öğrenciler için hazırlık bölümü
  • Yaz dil okulu “Yabancı dil olarak Rusça”
  • Kış dil okulu “Yabancı dil olarak Rusça”

Altyapı

Kampüs avlusunda uygulamalı eğitim için demiryolunun bir bölümü
Kültür Sarayı
Üniversite binaları arasında rekreasyon alanı

Üniversitede şunlar bulunmaktadır:

  • 20 hektarın üzerinde bir alanı kaplayan Öğrenci Kasabası; bahçe meydanı, avluda uygulamalı eğitim için demiryolunun bir bölümü, eğitim ve araştırma tesisleri
  • Yönetim binası
  • Üniversitenin kültür ve festival faaliyetlerinin merkezi olan Kültür Sarayı
  • Danışmanlık ve Teşhis Kliniği
  • 4 Öğrenci yurdu[5]

Spor altyapısı

  • Evrensel spor stadyumu
  • Mini futbol sahası
  • Yüzme havuzu
  • Voleybol ve basketbol oynamak için oyun odası
  • Çeşitli güreş türlerinin çalışıldığı salon
  • Halter salonu
  • Masa tenisi odası
  • Satranç Kulübü[6]

Kaynakça

  1. ^ "Учредитель РГУПС" (Rusça). Rostov Devlet Ulaştırma Yolları Üniversitesi'nin resmi web sitesi. 9 Kasım 2023. 9 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023. 
  2. ^ "History" (İngilizce). Rostov Devlet Ulaştırma Yolları Üniversitesi'nin resmi web sitesi. 9 Kasım 2023. 31 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023. 
  3. ^ "The University Today" (İngilizce). Rostov Devlet Ulaştırma Yolları Üniversitesi'nin resmi web sitesi. 9 Kasım 2023. 31 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023. 
  4. ^ "Faculties" (İngilizce). Rostov Devlet Ulaştırma Yolları Üniversitesi'nin resmi web sitesi. 8 Kasım 2023. 31 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023. 
  5. ^ "Infrastructure" (İngilizce). Rostov Devlet Ulaştırma Yolları Üniversitesi'nin resmi web sitesi. 8 Kasım 2023. 31 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023. 
  6. ^ "Материально-техническое обеспечение и оснащенность образовательного процесса" (Rusça). Rostov Devlet Ulaştırma Yolları Üniversitesi'nin resmi web sitesi. 8 Kasım 2023. 31 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2023. 

Dış bağlantılar

Resmî site

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Osmangazi Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir'deki bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Uludağ Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa’daki ilk üniversite olarak 11 Nisan 1975 tarihinde "Bursa Üniversitesi" adıyla kurulan, 1982 yılında ise "Uludağ Üniversitesi" adını alan, 2018 tarihinde ise "Bursa Uludağ Üniversitesi" ismini alan ve bünyesinde 15 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 1 konservatuvar, 4 enstitü, 27 araştırma ve uygulama merkezi ve rektörlüğe bağlı 5 bölümü olan yükseköğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Anadolu Üniversitesi ya da bilinen adıyla ANAÜ, Türkiye'nin Eskişehir şehrinde yer alan ve ikili modda eğitim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temeli, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Eskişehir Eğitim Enstitüsü'ne dayanır. 1982 yılında YÖK Kanunu ile birlikte EİTİA ve EDMMA Anadolu Üniversitesine dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Üniversitesi (Türkiye)</span> Karsta kurulu devlet üniversitesi

Kafkas Üniversitesi, 11 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı yasayla Kars'ta kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Kafkas Üniversitesi'nde 12 Fakülte, 4 Yüksekokul, 3 enstitü, 9 Meslek Yüksekokulu ve 1 Devlet Konservatuvar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karabük Üniversitesi</span> Karabükte kurulu devlet üniversitesi

Karabük Üniversitesi ya da kısaca KBÜ, 2007 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Bulunduğu il olan Karabük'ün ismini taşımaktadır. 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren bünyesindeki 14 fakülte, 7 meslek yüksek okulu, 4 yüksek okul ve 4 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Rektörlüğünü Fatih Kırışık, Rektör Yardımcılıklarını Hasan Solmaz, Elif Çepni ve İsmail Rakıp Karaş yapmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre, Türkiye'de Anadolu Üniversitesi'nden sonra en fazla yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğu ikinci üniversitedir. Yabancı öğrenci uyruklu öğrenci oranının ise en fazla olduğu üniversitedir. Üniversitedeki 12.000 civarı yabancı uyruklu öğrencinin yarısı Afrika kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü</span>

Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü uluslararası alanda profesyoneller hazırlayan bir bilim merkezidir. Rusya Federasyonu'nun en elit üniversitesidir. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi isminde farklı bir yükseköğretim kurumu daha bulunmaktadır. MGIMO Universitesi Rusya'nın beyin takımının olduğu en saygın kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi</span> Tekirdağda kurulu devlet üniversitesi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 17 Mart 2006 tarih ve 26111 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5467 sayılı kanunla, Tekirdağ'da kurulan devlet üniversitesi. Üniversite, Trakya Üniversitesi'nin Tekirdağ çevresindeki yerleşkenin ayrılarak, yeni bir üniversite kurulmasıyla meydana geldi. Bünyesinde 12 Fakülte, 1 Devlet Konservatuvarı, 3 Enstitü, 1 Yüksekokul, 12 Meslek Yüksekokulu 16 Uygulama ve Araştırma Merkezleri ve rektörlük birimleri, yaklaşık 30000 öğrenci, yaklaşık 1200 akademisyen barındırmaktadır. Merkez kampüsü Tekirdağ Süleymanpaşa, Değirmenaltı'nda bulunur. 1200 civarında yabancı uyruklu öğrenci de eğitim görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Devlet Üniversitesi</span>

Bakü Devlet Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir devlet üniversitesidir. 1919'da kurulan üniversitenin, en ünlü mezunları Azerbaycan'ın eski cumhurbaşkanları Ebulfez Elçibey ve Haydar Aliyev'dir.

<span class="mw-page-title-main">Pîrî Reis Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Pîrî Reis Üniversitesi veya Pîrî Reis Denizcilik Üniversitesi, 8 Şubat 2008 tarihinde İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir. Kampüs, İstanbul'un Tuzla ilçesinde yer almaktadır. Üniversite, Yelken sporuna ilgiyi artırmak için bir proje hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zirve Üniversitesi</span> Gaziantep ilindeki eski bir vakıf üniversitesi

Zirve Üniversitesi Gaziantep ilinde bulunan vakıf üniversiteydi. 2009 yılında eğitim-öğretim hayatına başlamıştı. İngilizce ve Türkçe ile öğretim yapan üniversite, Almanca, Fransızca, Rusça, İspanyolca, Arapça ve Osmanlıca derslerini de seçmeli ders olarak vermekteydi. 23 Temmuz 2016 tarihinde, Olağanüstü Hal (OHAL) Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname'yle üniversite kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu vakıf üniversitesi

Avrasya Üniversitesi, Trabzon'da yerleşik; Maçka İmar, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından kurulmuş kamu tüzel kişiliğine haiz bir vakıf üniversitesi'dir. Yükseköğretim Kurulu'na 2010 yılında yapılan başvuruyu takiben mevzuatta öngörülen süreçler tamamlanmış ve TBMM Genel Kurulunda kanunla Avrasya Üniversitesi'nin kurulması kabul edilmiştir. Kanunun 28.01.2011 tarihli Resmî Gazetede 27829 sayı numarasıyla yayımlanmasıyla Avrasya Üniversitesi tüzel kişiliğini kazanmıştır. Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Garı</span> Tepebaşı, Eskişehirdeki ana tren istasyonu

Eskişehir Garı, Eskişehir'in Tepebaşı ilçesi Hoşnudiye Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi</span> Ankarada bulunan bir devlet üniversitesi

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), Ankara'nın altıncı devlet üniversitesi olarak 5 fakülte ve 5 enstitü ile kurulan bir devlet üniversitesidir.

Mehmet Fuat Zincirkıran,, Türk bürokrat ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Çetinkaya Garı</span> Merkez, Afyonkarahisarda bir tren istasyonu

Afyonkarahisar Ali Çetinkaya Garı, eskiden Afyonkarahisar Garı, Afyonkarahisar'ın il merkezi Ali Çetinkaya Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

Türkmen Devlet Ekonomi ve Yönetim Enstitüsü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1980 yılında Sovyetler Birliği döneminde kurulmuş olup 2009 yılına kadar Türkmen Millî Ekonomi Enstitüsü adıyla bilinmekteydi. Türkmenistan'ın en üst düzey ekonomik yükseköğretim enstitüsüdür.

Türkmenistan Telekomünikasyon ve Bilişim Enstitüsü, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir üniversitedir. 1992 yılında kurulmuş olup 2019 yılına kadar Türkmen Devlet Ulaştırma ve Haberleşme Enstitüsü adıyla bilinmekteydi. Ağırlıklı olarak demiryolu taşımacılığı ve ekonominin diğer sektörleri için profesyonel ve yüksek mesleki eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karaman Garı</span> Karaman, Türkiyede bir tren istasyonu

Karaman Garı, Karaman'nın il merkezinde Nefise Sultan Mahallesi'nde Atatürk Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

Hakasya Devlet Üniversitesi N.F. Katanov, Rusya'nın Hakasya Cumhuriyeti'nde, Abakan şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir. Üniversite, bölgedeki en eski yüksek öğretim kurumlarından biridir ve 1939 yılında kurulmuştur.