İçeriğe atla

Rostov Aziz Dimitri Kalesi

Koordinatlar: 47°13′30″K 39°43′48″D / 47.22500°K 39.73000°D / 47.22500; 39.73000
Rostov Aziz Dimitri Kalesi
Rostov-na-Donu, Rusya
Rostov Kalesi planı, 1768
Rusya üzerinde Rostov Aziz Dimitri Kalesi
Rostov Aziz Dimitri Kalesi
Rostov Aziz Dimitri Kalesi
Rostov Aziz Dimitri Kalesi (Rusya)
Koordinatlar47°13′30″K 39°43′48″D / 47.22500°K 39.73000°D / 47.22500; 39.73000
Yapı bilgisi
Bugünkü durumuKorunmuş ya da belli parçaları korunmuş
Yapı tarihçesi
İnşa1761–1763
Kullanım tarihiSavunma ve yerleşim

Rostov Aziz Dimitri Kalesi (Rusca; Крепость Святого Димитрия Ростовского) Rus İmparatorluğu'nun sur yapısıydı. 18. yüzyılın ortalarında büyük askeri ve stratejik öneme sahipti. Aynı zamanda Rusya'nın güney kaleleri arasında en güçlüsüydü. Rostov-na-Donu şehri adını kaleden almıştır.

Kale hiçbir zaman doğrudan askeri operasyonların yapıldığı bir yer olmadı. 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nın sonunda sınır tahkimatında önemini yitirdi. Eski vorstadtlarından birinden, 1811 yılında Ekaterinoslav Valiliği'nin Rostov-na-Donu şehri kuruldu. 1835 yılında Rostov Kalesi'nin garnizonu ve askeri mülkleri Anapa'ya devredildi. Surlar ve burçlar 19. yüzyılın sonlarında yıkıldı.[1]

Tarih

Yapı

Aziz Dimitry Kalesi'nde bir Kazak, 1774.

1740'lı yıllarda Temernitskaya Gümrüğü'nün korunması için Don Nehri üzerinde mevcut Aziz Anna Kalesi yerine daha güçlü bir tahkimat inşa etme ihtiyacı ortaya çıktı. 1744'te Kaptan Sipyagin, Zengin Kuyu yolu yakınında surların inşası için bir yer seçildiğini bildirdi. Senato ilk yedi projeyi reddetti. Ancak diğer iki proje (taş ve toprak surlar) onaylanınca, St. Anna kalesinin garnizonu 20 Aralık 1760'ta yeni bir yere nakledildi. 6 Nisan (17 Nisan Yeni tarih) 1761'de İmparatoriçe Elizaveta Petrovna, kaleye Rostovlu Aziz Dimitri adını veren kararnameyi yayınladı.[2] Aynı yılın 23 Eylül'ünde temelleri atıldı.[3] İnşaat çalışmaları askeri mühendis General Alexander Rigelman önderliğinde gerçekleştirildi.

1761'de Rigelman, Saint Dimitry Kalesi'nin inşası için Kizierinsky Gully'de bir tuğla fabrikası inşa edilmesini emretti. Zengin kaynaklardan inşaat için taş çıkarıldı. Mius ve Kalmius nehirlerinin yakınında bulunan Leontievsky ve Glukhie vadilerinden kütükler getirildi. Ağaçlar kesildi ve Mius Nehri boyunca Miuss Halici'ne kadar yüzdürüldü. Haliçten kütükler inşaat alanına atlar ve öküzlerle taşındı. 1761'de kalede yedi tabya oluşturuldu.[4]

Kalenin toprak işleri ve ana binaları 1763 yılında tamamlanmıştır.[5]

Tanımlama

Rostov St. Dimitry kalesi büyük askeri ve stratejik öneme sahipti. Rusya'nın güney surları arasında en güçlüsüydü. Kalenin çevresi yaklaşık 3,5 km ve alanı yaklaşık 76 hektardır.[6]

Kalenin bir başka planı

Kalenin planı yıldız şeklindeydi. Bir hendekle çevrelenen ve sekiz dağ geçidiyle birbirine bağlanan dokuz tabyadan oluşuyordu. Don tarafında, taç işlemeli bir burç tarafından savunuluyordu. Tabyanın altındaki sarp kıyı, biri diğerinin üzerine yerleştirilmiş iki tabya, üç batarya ve iki yarım burçla güçlendirildi. Tahkimat cephesinin toplam uzunluğu 3,5 kilometreydi. Kale duvarında batıdan ve doğudan olmak üzere iki kapı vardı. Tabyalara Troitsky, Anninsky, St. Andrew, Ekaterininsky, Elizavetinsky, Petrovsky, Pavlovsky, Alexandra Nevskogo ve Donskoy adı verildi.[7]

Kale 238 silahla donatılmıştı.

Kale arazisinde barut, top ve erzak depoları, 28 askeri kışla ve askeri revirin yanı sıra subay lojmanları, esnaf ve tüccar evleri de inşa edildi.

Kalenin iki kapısı vardı: Batıda Arkhangelsk Kapıları ve doğuda St. George Kapısı. Kalenin içindeki genişliği 10 ila 20 metre olan sokaklar dikdörtgen mahalleler oluşturuyordu. Aynı zamanda nehre dik olarak geniş caddeler yapıldı. Merkezi caddeye Bogatyanovskiy Lane (bugünkü Kirov Bulvarı) adı verildi.

Kalenin merkez meydanında Şefaat Katedrali inşa edildi. Askerî birliğin ana idari binalarının cepheleri bu katedralin önüne inşa edildi. 18. yüzyılın sonunda kalenin topraklarında beş kilise inşa edildi: Sobornaya Pokrovskaya, Kazan, Nikolayevskaya, Kupecheskaya (Doğuş-Theotokos) ve Tüm Azizler Kilisesi.

Kalede deniz komutanı Fyodor Ushakov oldu. 1778'de kale Alexander Suvorov tarafından ziyaret edildi.

1768 yılında kalenin nüfusu beş bin kişiyi aşmıştı.

19. yüzyılın başında kale çürümüş, surlar yavaş yavaş yıkılmış ve bölge yeniden inşa edilmiştir. Toprak surlar yerle bir edildi. 1835 yılında Anapa Kalesi'ne silah, mühimmat ve erzaklar nakledildi.[5]

Anısına

Rostov-on-Don Kalesi'nin kurucuları Anıtı, 2009 yılında, Rostov-on-Don'un 260. resmi yıldönümünde açıldı. Alexander Rigelman, Yüzbaşı Somov (kalenin ilk komutanı), Danila Efremov (Don Ordusu Atamanı) ve tüccar Hastanov'un (Temernitskaya Gümrüğü'nün ilk başkanı) heykelleri sergilenmektedir.[8][9]

Kaynakça

  1. ^ "Крепость Димитрия Ростовского". 18 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2018. 
  2. ^ "Указ Императрицы Елизаветы. Именный, объявленный Военной Коллегiи изъ учрежденной при Высочайшемъ Дворѣ Конференцiи. — Объ именованiи строющагося на Дону укрѣпленiя крѣпостiю Святаго Дмитрiя Ростовскаго". 11 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2018. 
  3. ^ "Крепость Святого Димитрия Ростовского Крепость Св. Дмитрия Архив крепости История архива Ростов-на-Дону". www.donvrem.dspl.ru. 6 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2018. 
  4. ^ "ЦЕРКОВЬ СВ. ДИМИТРИЯ РОСТОВСКОГО В ГОРОДЕ РОСТОВЕ-НА-ДОНУ". 9 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2024. 
  5. ^ a b "Темерницкая таможня и крепость Святого Димитрия Ростовского. Каталог ростовских ресурсов по разделам: Экономика, бизнес, финансы, офис, авто, дом, семья, товары и услуги, интернет, компьютеры, религия". 26 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2024. 
  6. ^ "Глава 2. Крепость святого Дмитрия Ростовского". 9 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2024. 
  7. ^ "Один из 11. Что известно о комендантах крепости Димитрия Ростовского". 9 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2024. 
  8. ^ "Old castle". 13 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2024. 
  9. ^ "Культурный центр Ростова-на-Дону". 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bodrum Kalesi</span> Bodrum ilçesinde tarihi bir yapı

Bodrum Kalesi, Türkiye'nin liman kenti Bodrum'da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum'un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri "Sualtı Arkeoloji Müzesi" olarak kullanılanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg (şehir)</span> Lüksemburgun başkenti ve komün

Lüksemburg, bilinen şehir, şehir unvanına da sahip bir komün olmanın yanı sıra Lüksemburg’un başkentidir. Şehrin kuzeyinde Alzette Nehri, güneyinde Pétrusse Nehri ve ortasında Orta Çağ’da Franklar tarafından inşa edilen Lüksemburg Kalesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azak</span> Rusyada şehir

Azak Rusya'nın Rostov Oblastı'na bağlı il ve ilin merkezi şehir. Coğrafi konumu nedeniyle değerli olan Azak Kalesi ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Rostov-na-Donu Havalimanı</span> Rusyada havalimanı

Rostov-na-Donu Havalimanı Rusya'nın Rostov-na-Donu kentinde bulunan uluslararası bir havalimanıdır. Kente uzaklığı 9 km.dir. 2008 yılında 1,257,824 yolcu havalimanını kullanmıştır. Üç tane pisti bulunmaktadır. Pistin yüzeyinin bir tanesi beton olup, diğer ikisi çimdir. Havalimanı 1986 yılında uluslararası havalimanı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Brest-Litovsk Muharebesi</span>

Brest-Litovsk Muharebesi, 22 - 30 Haziran 1941 tarihleri arasında Barbarossa Harekâtı'nın ilk çatışmalarından biri olarak gerçekleşmiştir. Brest müstahkem mevkileri ve Brest Kalesi, Kızılordu tarafından Wehrmacht kuvvetleri karşısında savunuldu. Savunma, beklenenden daha uzun bir süre dayanmayı başardı. Hem Büyük Vatanseverlik Savaşı'nda, hem de Moskova'nın, Leningrad'ın ve Stalingrad'ın savunulmasında, Sovyet direncinin bir sembolü haline geldi. Bu direnme azmi, Alman savaş makinesini sonunda yenilgiye götüren sürecin başlarında yer aldı. Kızılordu birliklerinin bu savunması, 1965 yılında Brest Kalesi'ne Kahraman tahkimat unvanı verilerek onurlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sur</span> bir alanı potansiyel saldırganlardan korumak için kullanılan güçlendirme

Sur, bir yerleşim yerini savunma amacıyla inşa edilen bir tür tahkimattır. Antik dönemlerden beri yerleşim yerleri ya da kalelerin etrafına inşa edilen surlar, Berlin Duvarı örneğindeki gibi modern dönemlerde de kullanılır. Tarihî surlar üzerinde, savunmayı ve gözetleme kabiliyetini artırmak amacıyla yuvarlak ya da köşeli surdan daha yüksek şekilde yapılan kulelere 'burç' adı verilir. Modern sur amacını taşıyan duvarlarda ise bu yapılara sadece gözetleme kulesi denir. Kimi surlarda, etkinliği artırmak için surun dış cephesine hendek kazılır.

<span class="mw-page-title-main">Tahkimat</span> savunma savaşı ve üsler için tasarlanan savunma yapıları

Tahkimat veya istihkâm, savaşlarda kullanılmak üzere savunma amaçlı inşa edilmiş askerî yapılar ve binaları tanımlar. İnsanoğlu binlerce yıllık uygarlık tarihinde çok çeşitli şekillerde savunma amaçlı yapı inşa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hendek</span>

Hendek, özellikle kale, bina veya kenti çevreleyen geniş, derin ve genellikle suyla dolu tahkimattır. Bazı örneklerde su engeli olarak da daha karmaşık yapay göllere evrildiği görülmüştür. Modern dönemlerde hendek veya su engelleri artık önleyici etkileri kaybolduğundan görsel olarak tercih edilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İç kale</span> bir kentin tahkim edilmiş çekirdek kısmı

İç kale, bir kentin tahkim edilmiş çekirdek kısmıdır. Tahkimatın dış bölümleri düşman eline geçtiğinde insanlar buraya sığınırdı. Önceleri ahmedek adıyla bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Porbajın</span>

Por-Bajın (Tuva Türkçesi: Пор-Бажың, Günümüzde Tuva Cumhuriyetinde bulunan Uygur Kağanlığı devrinde yapıldığı araştırmacılar tarafından söylenen eski yapının adıdır. Tuva'daki bir göl olan Tere-hölün ortasında bir adacıkta yer almaktadır. Bu Porbajın sözü Tuva Türkçesinde "pişirilmiş topraktan ev" gibi bir anlama gelmektedir. Rusya Federasyonu politikacılarından Tuva Türkleri kökenli Sergey Şoygu'nun yoğun çabaları ile anıt müze haline getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rostov-na-Donu</span> Rusyanın Rostov Oblastında Don Nehrinin sağ sahlinde bulunan bir kenti

Rostov-na-Donu, bir liman kenti ve Rostov Oblastı ve Rusya'nın Güney Federal Bölgesi'nin idari merkezidir. Doğu Avrupa Platosu'nun güneydoğu kesiminde, Don Nehri üzerinde, Kuzey Kafkasya'nın kuzeyindeki Azak Denizi'nden 32 kilometre (20 mi) uzakta yer alır. Şehrin güneybatı banliyöleri Don Nehri deltasına bitişiktir. Nüfusu bir milyonun üzerindedir (1.125.000). Rostov, 2018 FIFA Dünya Kupası'nın ev sahibi şehirlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Zerzevan Kalesi</span>

Zerzevan Kalesi, Diyarbakır ile Mardin arasında, Çınar ilçesine bağlı Demirölçek mahallesi sınırları içinde yer alan ve Roma İmparatorluğu döneminde sınır garnizonu olarak kullanılan askeri tahkimâttır..

<span class="mw-page-title-main">Vauban'ın Tahkimatı</span> Fransadaki dünya mirası

Vauban'ın Tahkimatı, Fransa sınırlarında yer alan 12 grup askeri yapıdır. Vauban (1633-1707) tarafından tasarlanmıştır. UNESCO tarafından 2008 yılında Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Brest Kalesi</span>

Brest Kalesi ya da bilinen eski adıyla Brest-Litovsk Kalesi, Brest, Belarus ya da eski adıyla Belarus Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde bulunan 19. yüzyıl yapımı bir Rus kalesidir. 22 Haziran 1941 tarihinde II. Dünya Savaşı'nda Barbarossa Harekâtı'nın başlamasıyla Nazi Almanyası Sovyetler Birliği'ni işgal etmiştir. Savaşın Doğu Cephesi'ndeki Brest-Litovsk Muharebesi'ndeki savunmalarından dolayı Brest Kalesine 1965 yılında Kahraman Kale unvanı verilmiştir. Kahraman Kale unvanı Kahraman şehir unvanına karşılık geliyordu. On iki Sovyet şehri bu unvanı almaya hak kazanmıştır. Brest Kalesi, 135 metre yükseklikte bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gagra Kilisesi</span>

Gagra Kilisesi veya bilinen adıyla Abaata, Erken Orta Çağ döneminde yapılmış, Gürcistan'a bağlı özerk Abhazya'nın Gagra şehrinde bulunan bir Hristiyan kilisesidir. Abhazya'daki en eski kiliselerden biri olan Gagra, 6. yüzyılda inşa edilmiş ve 1902 yılında yeniden inşa edilen basit bir üç nefli bazilikadır.

<span class="mw-page-title-main">Rostov Belediye Binası</span>

Rostov Belediye Binası, Rusya Rostov-na-Donu şehrinin Leninskiy Semti'nde bulunan bir binadır. 47 Bolşaya Sadovaya Caddesi adresinde, Bolşaya Sadovaya Caddesi ile Semaşko Yolu'nun kesiştiği yerde yer almaktadır. Bina Beaux-Arts tarzında tasarlanmıştır. Tarihî önemi olan Rus kültür mirası olarak tanınır ve Rostov-na-Donu belediye hükûmetini barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Yam Kalesi</span>

Yam Kingisepp, Leningrad Oblastı, Rusya'da Luga Nehri'nin doğu kıyısında bulunan bir kale ve miras alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azak Seferi (1641-1642)</span>

Azak Seferi, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kazaklar ve Rusya Çarlığı ile askerî mücadelelerinde evre.

<span class="mw-page-title-main">Asker Sinagogu</span>

Asker Sinagogu Rostov-on-Don'daki tek aktif sinagogdur. 1872 yılında inşa edilmiştir. Sinagog 1905 pogromu sırasında yandı, ancak 1913-1914'te bina restore edildi. 1935 yılında sinagog ibadete kapatılmıştır. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bina yeniden yerel Yahudi cemaatine devredildi. Asker Sinagogu bölgesel öneme sahip bir kültürel miras nesnesi statüsüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Elizabeth Kalesi</span>

Aziz Elizabeth Kalesi, Ukrayna'nın merkezinde yer alan Kropıvnıtski şehrinde bulunan tarihi bir kaledir. 18. yüzyılın ortalarında inşa edilen bu kale, altı köşeli yıldız biçiminde bir yapıya sahiptir ve halk arasında "Toprak Kale'' olarak da bilinir. Kale, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı savunma amacıyla inşa edilmiştir ve zamanla şehrin ana sembolü haline gelmiştir.