İçeriğe atla

Rosso Fiorentino

Rosso Fiorentino
Rosso Fiorentino, in the Lives of Giorgio Vasari
Genel bilgiler
Doğum adıGiovanni Battista di Jacopo
Doğum8 Mart 1495
Floransa, Floransa Cumhuriyeti
Ölüm14 Kasım 1540 (45 yaşında)
Fontainebleau, Fransa Krallığı
Uyrukİtalyan
AlanıRessam
Sanat eğitimiAccademia delle Arti del Disegno
Katıldığı akımlarMannerizm
EtkilendikleriAndrea del Sarto

Rosso Fiorentino (d. 8 Mart 1494 - ö. 14 Kasım 1540), İtalyan ressam.

Hayatı

Gerçek ismi, Giovanni Battista di Jocopo'dur. Geleneksellikten uzak, garip tarzda bir ressamdır. Büyük ölçüde yetenekli erken Maniyerist ve Andrea del Sarto'nun öğrencisidir. İlk Fontainebleau Okulu'nun üyelerinden. Floransa'da doğmuş, ilk çalışmalarını orada yapmış, daha sonra Venedik'e Roma'ya ve Fransa'ya taşınmıştır. Mükemmel portreleri kadar, birçok sayıda dinsel sahne içeren (şimdi Uffizi'de olan Müzik Meleği ile ünlüdür) eserleri de bulunmaktadır. Ayrıca alçı da çalışmış, Fontainebleau Sarayı'nı, resim ve alçı ile süslemiştir. 1532-37 yılları arasında I.François'nin resmî görevli ressamı olmuş, Paris'te ölmüştür. İtalyan Maniyerimini Fransa'ya taşımakla tanınmıştır.

Bol hareket, cesur renkler, dikkat çeken kas yapıları, anlamlı yüzler, garip bir düşselliği olan sahneler eserlerinin öne çıkan özellikleridir.

1521. Ahşap Üzerine Yağlı Boya. 375 × 196 cm. Pinacoteca Comunale di Volterra, İtalya.
Rosso Fiorentino. Çarmıhtan İndiriliş. 1521. Ahşap Üzerine Yağlı Boya. 375 × 196 cm. Pinacoteca Comunale di Volterra, İtalya.

Kaynakça

Art, Eyewitness Companions, Robert Cumming27 Nisan 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Opera</span> Müzikli tiyatro eseri

Opera, genellikle konusunu tarihten, mitolojiden, efsanelerden veya güncel olaylardan alan, sözlerinin tümü veya birçoğu müzikle bestelenmiş, içinde güzel sanatların tümünü barındırabilen, teatral formda bir sahne eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Barbizon ekolü</span> Fransız manzara ressamlarının 1830-1870 arasında oluşturduğu grup

Barbizon ekolü, 19. yüzyılda Fransız bir ressam grubu tarafından uygulanan manzara resmi tarzını tanımlamak için kullanılır. Ekol ismini ressamların bir araya geldikleri Fontainebleau (Fransa) yakınlarındaki Barbizon köyünden alır.

<span class="mw-page-title-main">Diego Velázquez</span> İspanyol ressam (1599-1660)

Diego Rodríguez de Silva y Velázquez, İspanyol ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Bellini</span> İtalyan ressam (1430-1516)

Giovanni Bellini,, İtalyan ressam.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Watteau</span> Fransız ressam (1684 – 1721)

Jean-Antoine Watteau, Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Degas</span> Fransız ressam (1834-1917)

Edgar Degas, tam adı Hilaire-Germain-Edgar Degas olan, Fransız ressam, heykeltıraş ve çizer. İzlenimcilik akımının kurucularından biri kabul edilse de ressam bu terimi reddedip gerçekçi olarak tanınmayı tercih ettiğini açıklamıştır. Tekniği başarılı bir ressam olan Degas, daha çok dans temalı resimleri ile tanındı. Çalışmalarının yarısından fazlası dansçılarla ilgiliydi. Bu çalışmaları aynı zamanda onun hareketin betimlemesindeki ustalığını gösteriyordu. Dans kadar at yarışları ve çıplak kadınlar çizmekte de başarılıydı. Portreleri de sanat tarihinin en başarılılarından kabul edilir.

Beato Angelico ya da Fra Angelico, asıl adı Giovanni da Fiesole, erken rönesans dönemi İtalyan ressam.

Mihri Rasim ya da bilinen ismiyle Mihri Müşfik Hanım, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Théodore Géricault</span> Fransız ressam (1791 – 1824)

Théodore Géricault, özellikle Medusa'nın Salı isimli tablosuyla tanınan Fransız ressam ve taş baskı sanatçısıdır. Romantik akımın önderlerinden biridir.

Giovanni Battista Tiepolo, bilinen diğer adlarıyla Gianbattista veya Giambattista Tiepolo, Venedikli ressam ve baskı sanatçısıydı. Tiepolo, Venedikli fresk ressamlarının son "büyük ustası" olarak gösterilir. Gayet çok sayıda eser bırakmış ve sadece İtalya'da değil Almanya ve İspanya'da da çalışmıştır.

Jean François de Troy, Fransız Rokoko ressamı ve duvar halısı tasarımcısıydı. Birçok ressamın bulunduğu bir aileden geliyordu. İlk eğitimini, portre ressamı olan babası François de Troy'dan aldı. Daha sonra İtalya'ya giderek 1699-1706 yılları arasında Roma'da kaldı. Bu dönemde birçok Kuzey İtalya kentine seyahat etti.

<span class="mw-page-title-main">Müfide Kadri</span> Türk ressam

Müfide Kadri Türk ressam, besteci.

Paul Gustave Doré, Fransız ressam, illüstratör ve baskı resim sanatçısı. Doré genelde ahşap ve çelik oyma baskı resimler üzerinde çalıştı. İllüstratör olarak Fransa ve İngiltere'de basılan pek çok kitabı resimlendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Simon Vouet</span> Fransız ressam (1590 – 1649)

Simon Vouet, Fransız ressam ve dekoratördür.

Jacopo Bassano, İtalyan yağlı boya resim üzerinde isim yapmış bir ressam. Doğduğu, hayatının gayet büyük kısmında çalıştığı ve öldüğü şehir Bassano del Grappa olduğu icin "Bassano" lakabi ile anılmaktadır. Sanat eğitimini Paolo Veronese'nin çırağı ve öğrencisi olarak yapmıștır. En çok ilgi gosterdiği ve popüler tabloları peyzaj ve tür resmi tiptedir. Jacopo Bassano ve kendini takip ederek ressam olan iki oğlu Leandro Bassano ve Genç Francesco Bassano Venedik'te çok sevilmiş ressam olmuşlardir ve bunun nedeni, eserleri için seçtikleri konuların basit kırsal hayatı göstermesidir. Jacopo Bassano ilk modern peyzaj ressami olarak nitelendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Ali</span>

Mirza Ali İranlı ressam. 16. yüzyılda yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Köy Falcısı</span>

Köy Falcısı bestesi ve librettosu Jean-Jacques Rousseau tarafından Fransizca olarak hazırlanmış bir perdeden oluşan, intermezzo buffo janrında bir kısa opera eseri.

<span class="mw-page-title-main">Realizm (sanat)</span>

Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir. Sanatçılar da bu gelişmelere tepki olarak Realist (gerçekçi) çalışmalar gerçekleştirmeye başladılar. Realizm, konuların idealist bir tarzda ele alındığı Romantizm’e bir tepki olarak başladı. Realistler sıradan veya gerçekçi temaları ortaya koyabilmek için teatral dramadan ve sanatın klasik formlarından uzaklaşma eğiliminde oldular.