İçeriğe atla

Roshika Deo

Roshika Deo
Roshika Deo, 2014
Doğum1981
MeslekSiyasetçi, aktivist
Tanınma nedeniÖdül alması

Roshika Deo (d. 1981) Fijili siyasetçi ve aktivist. Feminizm, LGBT, engelli ve insan hakları, çevrecilik konularında çalışmaları bulunan Fiji Değişim Kampanyası/Hareketinin kurucusudur. Örgüt öncelikle Fiji’de sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel alanda değişiklikler yapma amacıyla hareket etmektedir. Roshika Deo örgütün lideri olarak 2014 Fiji Genel Seçimlerinde bağımsız olarak aday oldu. Deo 2014 seçimlerine bağımsız olarak adaylığını koyan ilk kişi olmuştur.[1][2] Bağımsız aday olması dolayısıyla FijiFirst ve Sodelpa partilerinin yanı sıra Fiji Metodist Kilisesi tarafından da eleştirilere maruz kalan Deo, resmi adaylık için gerekli olan imza sayısına ulaşmakta güçlük yaşadı.[3] 2013 yılında Uluslararası Af Örgütü tarafından İnsan Hakları Savunucusu Ödülüne aday gösterildi. 2014 yılında ise ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülüne layık görüldü.[4] Deo özellikle kadına karşı şiddete karşı etkili çalışmalarıyla bilinmektedir.[5][6]

Kişisel hayatı

Roshika Deo Fijili Hindu bir aileden gelmektedir. Babası Indar Deo, Fiji Ulusal İttifak Partisi ([[İngilizce|İng: National Alliance Party of Fiji) üyesi bir parlamenter ve politikacıdır. Aynı zamanda bir iş insanı olan Indar Deo Avustralya’da yaşamaktadır. Roshika bir röportajında ailesinin tipik bir Fiji ailesi olduğunu söylemiştir. Çocukluğunda babasına Fiji Başbakanı olmak istediğini söylemiş fakat babası tarafından cesareti kırılmıştır.[] Üç erkek ve bir kız kardeşi vardır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2017. 
  3. ^ Communications Fiji Limited. "Fijivillage :: Fiji's Home on the World Wide Web". fijivillage.com. 3 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2017. 
  4. ^ "Bios of 2014 Award Winners". state.gov. 8 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2017. 
  5. ^ Pacific Women. "Fiji and Vanuatu Rise to End Violence Against Women". 18 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2017. 
  6. ^ "audioBoom / Listen: Roshika Deo on violence against women in the Pacific". audioBoom. 26 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fiji</span> Okyanusyada bulunan bir ada devleti

Fiji ya da resmî adıyla Fiji Cumhuriyeti, Okyanusya'da bulunan bir ada ülkesidir. Pasifik okyanusunun güneyinde bulunan bir dizi adadan oluşan ülke, 215'i ıssız olmak üzere toplam 322 adadan ve 522 adacıktan oluşur. İki büyük ada, Viti Levu ve Vanua Levu, yerleşimin %87'sini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">2008 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri</span> ABDnin 44. başkanını belirleyen seçim

2008 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri 4 Kasım 2008 tarihinde yapılmış, Demokratik Parti'nin adayı Illinois senatörü Barack Obama ABD'nin 44. devlet başkanı seçilmiştir. 4 yılda bir yapılan Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinin sonucu seçiciler kurulu esasına göre belirlenmektedir. Bu sisteme göre ABD'nin her eyaleti başkanlık seçimlerinde nüfuslarıyla orantılı bir temsil hakkına sahiptir. 2008 yılındaki bu seçimlerde Obama Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olan Arizona senatörü John McCain'yle yarışmış, seçiciler kurulundaki 538 üyeden 365'ini kazanarak başkan seçilmiştir. Seçimi kazanan Barack Obama 20 Ocak 2009 tarihinde yemin ederek göreve başladı.

<span class="mw-page-title-main">2007 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 23. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2007 Türkiye genel seçimleri, 22 Temmuz 2007 tarihinde TBMM 23. dönem üyelerini belirlemek için yapılan seçimdir.

Yakın Ertürk, Cornell Üniversitesi’nden 1980 yılında da kalkınma sosyolojisi alanında doktorasını alan Yakın Ertürk, 1986’dan Ekim 2010’a kadar ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Daha önce Riyad Üniversitesi (1979-82) ve Hacettepe Üniversite’sinde (1983-86) de görev yapmış, Rutgers Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olarak bulunmuştur ve yurt içi / dışı çeşitli üniversitelerde sertifika programlarında ders vermiştir. Ertürk, çeşitli kuruluşlara uluslararası düzeyde kırsal kalkınma alanında danışmanlık yapmış (1986-2003); Ekim 1997-Ekim 2001 arasında Birleşmiş Milletler (BM) araştırma ve eğitim kurumu olan INSTRAW’nun başkanlığı; Mart 1999-Eylül 2001 arasında BM Kadının İlerlemesi Bölümü’nün (DAW) başkanlığı; ve 2003-2009 arasında BM Kadına Yönelik Şiddet Özel Rapportörlüğü ; Avrupa Işkenceyi Önleme Komitesi üyesi olarak görev yapmıştır ; Haziran 2010 olaylarına yönelik Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu üyeliği ve MB Insan Hakları Konseyi, Suriye’deki olaylara ilişkin Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu üyeliği görevlerini yürütmüştür. 8 ülkede aile kanunu reformu araştırma projesinin koordinatörlüğünü yapmıştır (2016-17). Araştırma sonuçları 2019 tarihinde Routlege tarafından kitaplaştırılmıştır.

Töre ve namus suçları, namus cinayeti ya da onur suçu, aldatmak, zinâ etmek, evlenmeyi reddetmek, boşanmaya çalışmak, tecavüze uğramış olmak gibi nedenlerle, aile fertlerine yöneltilen şiddet. Batılı kaynaklarda genellikle onur suçları şeklinde adlandırılır. Bu suçların çok büyük bir kısmı cinayetle sonuçlanır. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonunun tahminlerine göre dünyada her sene yaklaşık 5000 kadın veya genç kız töre ve namus cinayetlerine kurban gitmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2011 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 24. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

2011 Türkiye genel seçimleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi 24. Dönem üyelerinin seçilmesi için 12 Haziran 2011'de yapılan genel seçimlerdir. 34 yıldan sonra Türkiye'nin "erken" yapılmayan ilk genel seçimidir.

<span class="mw-page-title-main">2012 Libya parlamento seçimleri</span>

Libya'da Genel Ulusal Kongre (GUK) seçimleri 19 Haziran'dan ertelenerek 7 Temmuz 2012 tarihinde yapıldı. Bu seçimler, uzun süredir iktidarda olan Muammer Kaddafi'nin bir yıl önce devrilmesi ve ölümünden bu yana yapılan ilk seçimler, 1952'den bu yana yapılan ilk serbest ulusal seçimler ve Libya'nın 1951'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana yapılan sadece ikinci serbest ulusal seçimlerdi.

<span class="mw-page-title-main">2013 Azerbaycan cumhurbaşkanlığı seçimi</span>

2013 Azerbaycan cumhurbaşkanlığı seçimi, 9 Ekim 2013 tarihinde Azerbaycan'da yapılmış olan cumhurbaşkanlığı seçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Kadına yönelik şiddet</span> kadınlara yönelen cinsiyet temelli şiddet eylemleri

Kadına yönelik şiddet, kadınların cinsiyetleri nedeniyle maruz kaldıkları fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan her türlü eylem, uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit edilme, zorlanma veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakılmalarıdır.

Feminist hareket kadınlara oy hakkı, eğitim olanaklarının geliştirilmesi, erkek-kadın arasındaki gelir adaletsizliğinin indirgenmesi, boşanmada erkeklerin çıkarına olan prosedürlerin nötrlenmesi, kadınların gebelik ve kürtaj gibi konularda kendi başlarına karar alabilmesi ve gelir edinme gibi konularda batı toplumlarına köklü değişiklikler getirmiştir. Harvard Psikoloji Profesörü Steven Pinker'a göre feminizm ev içi şiddeti ve hatta eşleri tarafından öldürülen erkek sayısını altıda bir oranında azaltan bir faktör olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Karaman'da 2004 Türkiye yerel seçimleri</span>

28 Mart 2004 Türkiye genel seçimleri'nde Karaman Belediyesi ile 5 ilçenin ve 10 beldenin belediye başkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Virisila Buadromo</span>

Virisila Buadromo, Fijili siyasi eylemci ve eski gazetecidir. 2001 yılından 2015 yılına kadar Fiji Kadın Hakları Hareketi (FWRM) genel müdürlüğünü yapmıştır. Kendisi FM96 gazetesinde haber müdürü idi.

<span class="mw-page-title-main">Sara Hüseyin</span> Bangladeş Yüksek Mahkemesinde avukat ve kadın hakları savunucusu

Sara Hüseyin, Bangladeş Yüksek Mahkemesinde avukat ve Bangladeş Hukuk Yardımı ve Hizmetleri Vakfı'nın (BLAST) onursal bir icra direktörüdür. ABD Dışişleri Bakanı tarafından verilen 2016 Uluslararası Cenevre Kadınları Ödülünün sahibi olmuştur. Hüseyin, Bangladeş'in 2010 yılında yasalaşmaya devam eden kadına yönelik şiddet kapsamlı yasamanın hazırlanmasında önemli bir rol oynamıştır. Fetva şiddetine meydan okumada rolü ile tanınan Hüseyin, kadınlar ve kızlara aşağılayıcı ve şiddetli cezalar öneren Fetvalara karşı çıkar. Ayrıca, tecavüz ve cinsel saldırı davalarında yapılan bakirelik testine karşı çıkması ile bilinir. Hüseyin, 'Namus' adlı kadınlara Karşı Suçlar, paradigmalar ve şiddeteseri konulu eseri Lynn Welchman'la yeniden düzenlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Peter Thomson</span>

Peter Thomson, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanı olarak görev yapan Fijili diplomat. Thomson, Fiji'nin Şubat 2010'dan bu yana Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği görevini de yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amy Klobuchar</span> Amerikalı avukat ve siyasetçi

Amy Jean Klobuchar, 2007'den beri Minnesota'dan ABD senatörü olarak görev yapan Amerikalı avukat ve politikacıdır. Minnesota Demokrat-Çiftçi-İşçi Partisi (DÇİ) ve Demokrat Parti üyesi olan Klobuchar, daha önce Hennepin İlçesi Başsavcısı olarak görev yapmıştır. 10 Şubat 2019'da 2020 seçimlerinde ABD Başkanlığı için Demokrat Partiden başkan adaylığını açıkladı; 2 Mart 2020'de adaylıktan çekildi ve Joe Biden'i destekledi.

Fiji Airways, Fiji'nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir ve Fiji'deki merkezlerinden Avustralya, Yeni Zelanda, Samoa, Tonga dahil 13 ülkeye ve 23 şehre uluslararası hizmetler sunmaktadır. Bu ülkelerden bazıları Tuvalu, Kiribati, Vanuatu ve Solomon Adaları (Okyanusya), Amerika Birleşik Devletleri, Hong Kong ve Singapur'dur. 108 uluslararası destekten oluşan geniş bir ağa sahiptir. Şirket 3 Temmuz 2018'de Japonya'ya (Tokyo-Narita) doğrudan uçuşlarına başladı. Fiji Airways grubu, Fiji'ye uçan tüm ziyaretçilerin yüzde 64'ünü getiriyor, 1000'den fazla çalışan istihdam ediyor ve 815 milyon FJD'nin üzerinde gelir elde ediyor.

Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması Bildirgesi ya da DEVAW, kadınlara yönelik şiddeti ve şiddetin ortadan kaldırılması özel olarak ele alan 1993 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) kararıdır.

<span class="mw-page-title-main">Leyla Yunus</span> Azerbaycanlı aktivist

Leyla İslam kızı Yunusova veya Leyla Yunus, Barış ve Demokrasi Enstitüsü müdürü olarak görev yapan Azeri insan hakları aktivistidir. Özellikle, adına birkaç küçük protesto düzenlediği Bakü'de zorla tahliyelerden etkilenen vatandaşlara yardım ettiği çalışmalarıyla bilinmektedir. Temmuz 2014'te Azerbaycan makamları Yunus'u, geniş çapta şüpheli görülen suçlamalarla dolandırıcılık ve vergi kaçakçılığı iddialarıyla hapse attı. 13 Ağustos 2015'te 8,5 yıl hapis cezasına çarptırılan Leyla Yunus, sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle 9 Aralık 2015'te tahliye edildi ve mahkeme, cezasını ertelendi.

<span class="mw-page-title-main">Erkeğe yönelik şiddet</span>

Erkeğe yönelik şiddet, erkeklere veya oğlanlara karşı işlenen şiddettir. Erkekler hem şiddetin mağduru hem de failleri olarak sık sık görülmektedir. Erkeklere yönelik cinsel şiddet, çoğu toplumda kadınlara yönelik olandan farklı muamele görmekte ve uluslararası hukuk tarafından büyük ölçüde tanınmamaktadır. Erkeklere yönelik şiddet hem erkekler hem de kadınlar tarafından gerçekleştirilirken, ABD Adalet İstatistikleri Bürosu verilerine göre erkeklerin erkekleri öldürdüğü cinayetler, toplam cinayetlerin %65,3'ünü oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1988 Kış Olimpiyatları'nda Fiji</span>

Fiji, Kanada'nın Calgary şehrinde düzenlenen 1988 Kış Olimpiyatları'na, kayaklı koşuda bir sporcuyla katıldı. Böylece Fiji Kış Olimpiyatları tarihindeki ilk katılımını gerçekleştirmiş oldu. Daha önceki hiçbir etkinlikte madalya kazanamayan Fijili sporcular, bu oyunlarda da madalya kazanamadı. Erkekler 15 km klasik kategorisinde yarışan Rusiate Rogoyawa, 1:01:26.3'lük derecesiyle yarışmayı 83. sırada tamamladı.