İçeriğe atla

Rosenverbene

Rosenverbene
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Lamiales
Familya:Verbenaceae
Cins:Glandularia
Tür: G. canadensis
İkili adlandırma
Glandularia canadensis
(L.) Small
Sinonimler
  • Verbena canadensis

Gül Mine Çiçeği (Glandularia canadensis), Glandularia cinsinden bir bitki türüdür, eskiden Verbenaceae familyasından Verbena cinsine ait bir türdür. Doğu ve güney-orta ABD'ye özgüdür.[1]

Özellikleri

Gül mine çiçeği, 20 ila 40 santimetre yüksekliğe ulaşan çok yıllık otsu bir bitki 'dir. Tüylü kök karedir. Zıt yaprakları tüylüdür. Yaklaşık 3 cm uzunluğunda ve geniş yaprak bıçaklı düzensiz dişli, loblu, pinnate yapraklıdır. Geniş yaprak sapı 3 cm uzunluğa kadardır.

Terminal çiçek salkımları oluşturulur. Tüylü bracts 9 mm uzunluğunda, 2 mm genişliğindedir ve bu nedenle genellikle çanak yapraktan (kaliks) daha kısadır. Hermafrodit çiçekler beş katlıdır. Beş kaba saçlı ve glandüler saçlı çanak yapraklar 'ı (sepal) kaynaşmış boru şeklindedir. Kadeh tüpünün uzunluğu 8mm ve çapı 1.5mm'dir; yaklaşık 2 mm uzunluğundaki düzensiz mor çanak yaprakları loblarında biter. Beş yaprağı kaynaşmış boru şeklindedir; taç borusu yaklaşık 2 cm uzunluğundadır. Taç yaprak lobları 9 mm uzunluğunda ve 2 mm genişliğindedir. Tacın çapı 10 ila 15 milimetredir. Sadece merkezine yakın taç borusu ile kaynaşmış ve ondan çıkıntı yapmayan dört erkek organlı bir dairesi vardır. 1 mm uzunluğa kadar pürüzsüz, beyaz organlarındaki yeşilimsi toz keseleri 7 mm uzunluğundadır. Yeşil, pürüzsüz yumurtalık dört loblu ve 7 mm uzunluğundadır. Pürüzsüz yeşilimsi beyaz kalem 1.7 cm uzunluktadır, taç borusundan çıkıntı yapmaz ve eşit olmayan iki loblu bir stigma (tepecik) ile biter. Çiçeklenme dönemi temmuzdan ekime kadardır.

Oluşumu

Gül mine çiçeği orta ve doğu Amerika Birleşik Devletleri'nde[2] kayalık ve kumlu yerlerde ve ayrıca kırlarda bulunur.

Kullanım

Gül mine çiçeği, yaz bordürlerinde süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. En geç 1774'ten beri kültürdedir. Birkaç çeşidi vardır.

Eş anlamlıları

Glandularia canadensisin bazı eş anlamlıları vardır çünkü Glandularia cinsinden Verbena türlerine ayrılmıştır: Glandularia drummondii , Glandularia lambertii, Verbena canadensis, Verbena canadensis var. Atroviolacea, Verbena canadensis var. Compacta, Verbena canadensis var. Drummondii, Verbena canadensis var. Grandiflora, Verbena canadensis var. Lambertii, Verbena lambertii, Verbena × oklahomensis.

Literatür

  • Eckehart J. Jäger, Friedrich Ebel, Peter Hanelt, Gerd K. Müller (Hrsg.): Rothmaler Exkursionsflora von Deutschland. Band 5: Krautige Zier- und Nutzpflanzen. Spektrum Akademischer Verlag, Berlin Heidelberg 2008, ISBN 978-3-8274-0918-8.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Glandularia canadensis". County-level distribution map from the North American Plant Atlas (NAPA). Biota of North America Program (BONAP). 2014. Erişim tarihi: 1 Şubat 2018. 
  2. ^ Govaerts, R. et al. Verbena canadensis. Rosenverbene in World Checklist of Selected Plant Families. The Board of Trustees of the Royal Botanic Gardens, Kew. İnternette yayınlandı. Erişim: Verbena canadensis {{{2}}} {{{3}}}.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ihlamur</span> bitki cinsi

Ihlamur (Tilia), Malvaceae (ebegümecigiller) familyasına bağlı, Kuzey Yarımküre'nin ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen ağaç cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Ak kavak</span> Söğütgiller familyasından bir bitki türü

Ak kavak, söğütgiller (Salicaceae) familyasından yapraklarının altının beyaz olmasıyla tanınan bir kavak türü. Diğer kavak ağaçlarına göre daha uzun ömürlü olan bu tür 700 yaşına kadar yaşayabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ova akçaağacı</span>

Ova akçaağacı, Sapindaceae familyasından 15–25 m boy, 1m çap yapabilen akçaağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Gümüşi akasya</span> Baklagiller familyasından bir bitki türü

Gümüşi akasya veya Mimoza Ağacı, baklagiller (Fabaceae) familyasından 15 m'ye kadar boylanan sarı çiçekli bir akasya türü.30 m yüksekliğe kadar büyüyebilir. Hızlı büyüyen yaprak dökmeyen bir ağaç veya çalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Boz kavak</span>

Boz kavak, söğütgiller (Salicaceae) familyasından 20 m'ye kadar boylanan ak kavak ve titrek kavak doğal melezidir.

Salvia halophila, Salvia cinsine bağlı çok yıllık otsu bir bitki türüdür. İç Anadolu'nun tuzlu bozkırlarında 950-1000 metre yükseklikte yetişir. Türkiye'de Konya ve Niğde illerinde yayılış yapar.

<i>Commelina communis</i> Commelinaceae familyasından bir bitki türü

Commelina communis, Commelinaceae familyasından mavi çiçekli şifalı tek yıllık otsu bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Barut ağacı</span> Cehrigiller familyasından bir bitki türü

Barut ağacı, cehrigiller (Rhamnaceae) familyasından 4–5 m'ye kadar boylanan yaprak döken yavaş gelişen bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Saçlı meşe</span> bitki türü

Saçlı meşe, kayıngiller (Fagaceae) familyasından anavatanı Güney Avrupa ve Anadolu olan bir meşe türü.

<span class="mw-page-title-main">Aquilegia olympica</span>

Aquilegia olympica, düğün çiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasından nemli dağlık bölgelerde yetişen bir hasekiküpesi türü.

<span class="mw-page-title-main">Çobangülü</span>

Çobangülü, Fabaceae familyasından 10–40 cm yüksekliğe ulaşabilen iki yıllık veya kısa ömürlü çok yıllık bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Melisa (bitki)</span> Bitki

Oğul otu ya da Melissa (Melissa), nane (Lamiaceae)'nin familyasındaki bir bitki cinsi'dir. Dört ya da daha fazla tür Akdeniz bölgesi'nden batı Malezya'ya dağılmıştır. Bu cinsin en bilinen türü limon balsamı 'dir.

<i>Dactylorhiza iberica</i> bitki türü

Dactylorhiza iberica, Salepgiller ailesine bağlı, Kırım salebi olarak bilinen, bir orkide türüdür.

<i>Himantoglossum caprinum</i> bitki türü

Himantoglossum caprinum, Salepgiller ailesine bağlı, kayışlı keşkeş olarak bilinen, bir orkide türüdür. Doğal yayılış alanı Avrupa ve Ortadoğu'dur.

Myosotis lazica, Mihail Grigoryeviç Popov tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. 1300 metre yüksekliğe kadarki ıslak kıyılarda yaşayan Laz kuşgözü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Toros akçaağacı</span> sapindaceae familyasından bir akçaağaç türü

Toros akçaağacı, Sapindaceae familyasından bir akçaağaç türüdür.

Tanacetum kotschyi, Asteraceae familyasından bir pire otu türü.

<span class="mw-page-title-main">Aslan kuyruğu bitkisi</span>

Aslan kuyruğu olarak bilinen Leonurus cardiaca, nane ailesi Lamiaceae'de uzun ömürlü otsu bir bitkidir. Diğer yaygın isimler arasında kırlangıç otu ve aslan kulağı bulunur. Aslan kuyruğu aynı zamanda Leonotis leonurus için ortak bir isim ve Leonotis nepetifolia için ortak bir isim olan aslan kulağıdır. Başlangıçta Orta Asya ve Güneydoğu Avrupa'dan, artık dünya çapında bulunur ve büyük ölçüde bitkisel ilaç olarak kullanılması nedeniyle yayılmıştır.

<i>Scutellaria integrifolia</i>

Scutellaria integrifolia, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Saxifraga stolonifera</span>

Saxifraga stolonifera, gelin teli çiçeği, taşkıran, harun sakalı, denizci fitili ve çilek begonyası veya çilekli sardunya.